(14.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Přivolávám naše kolegy z kuloárů, aby se mohli tohoto hlasování také zúčastnit.

Budeme nejprve hlasovat tedy o usnesení, které nám bylo rozdáno. Je to usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí č. 221.

 

O tomto usnesení budeme hlasovat v hlasování s pořadovým číslem 262. (Poslanec Kvapil: Doporučuji, aby bylo přijato.) Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti přijetí tohoto usnesení?

Hlasování s pořadovým číslem 262 - z přítomných 130 pro se vyslovilo 59, proti 65. Návrh usnesení nebyl přijat.

 

Probíhá kontrola hlasování, takže budeme muset ještě chvilku počkat. Zároveň jsem žádána o vaše odhlášení. Ještě jednou to zkouším. Teď už by to mělo snad jít. Prosím, abyste se všichni nyní znovu zaregistrovali.

Ptám se, zda je námitka proti předchozímu hlasování. Žádnou takovou nevidím. (Hlasy z pléna: Je.) Beru zpět, pravděpodobně bude vznesena námitka proti předchozímu hlasování. Pan poslanec Kapoun se hlásí o slovo?

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Ano, hlásím se o slovo, protože jsem teď při kontrole zjistil, že jsem hlasoval ano, a mám tam x. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Rozumím, děkuji vám. O této námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 263. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo souhlasí s námitkou proti tomuto hlasování. Kdo je proti?

Hlasování číslo 263 skončilo. Přítomno 125, pro 88, proti 12. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o usnesení výboru. Nové hlasování proběhne pod číslem 264. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo je pro přijetí usnesení, tak jak nás s ním seznámil pan zpravodaj. Kdo je proti přijetí tohoto usnesení?

Hlasování číslo 264 skončilo. Ze 130 přítomných pro 63, proti 64. Ani tentokrát nebyl návrh přijat.

 

Táži se, zda proběhne i tentokrát kontrola hlasování. Je tomu tak. (Po chvilce.) Je námitka? O slovo se hlásí pan poslanec Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Tentokrát se omlouvám já a zpochybňuji hlasování, neboť při hlasování pro tam mám výsledek neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O této námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 265. Zahajuji hlasování o námitce. Ptám se, kdo s ní souhlasí. Kdo je proti této námitce?

V hlasování s pořadovým číslem 265 z přítomných 130 pro 79, proti 20. Námitka byla přijata.

 

Takže do třetice, snad to bude podle hesla "třikrát a dost", budeme hlasovat o přijetí nebo nepřijetí usnesení, tak jak nám bylo předloženo.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 266 a táží se, kdo je pro návrh usnesení. Kdo je proti?

Z přítomných 131 pro 65, proti 66. Návrh nebyl přijat. Konstatuji, že usnesení nebylo přijato.

 

Tím končím projednávání bodu číslo 71. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Přikročíme k dalšímu bodu a tím je bod číslo

 

72.
Informace o financování vývozu se státní podporou za rok 2003
/sněmovní tisk 675/

 

Informaci projednal hospodářský výbor a rozpočtový výbor, jejichž usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 675/1 a 2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Vymětal. Máte slovo, pane poslanče. Prosím o klid.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Předmětnou zprávu projednal hospodářský výbor na své schůzi 9. září a po hluboké analýze doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vzala na vědomí informaci České exportní banky o zvýhodněném financování za rok 2003.

Chtěl bych zde připomenout, že se jedná o rok 2003, takže tato skutečnost, která je zde popisována, ustoupila do hluboké historie. Nicméně dovolte mi aspoň jednu poznámku z jednání hospodářského výboru.

Mimo jiné bylo konstatováno, že v roce 2003 došlo z objektivních, ale i subjektivních důvodů meziročně k poklesu hodnoty podepsaných smluv o financování vývozních úvěrů, úvěrů na financování investic, na financování výroby pro vývoz a smluv o vystavení záručních listin celkově o 37 % a k poklesu u všech těchto kategorií, došlo také současně k nárůstu rozpracovaných obchodních případů podpořeného financování, ale v realizaci se to zatím neprojevilo. Naopak z hlediska podepsaných smluv s podporou došlo meziročně k poklesu o 53 % celkem, a to rovněž ve všech kategoriích.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní také zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Martina Kocourka, aby nás informoval.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s jednáním rozpočtového výboru na téma financování vývozu se státní podporou za rok 2003. Rozpočtový výbor se touto problematikou zabýval na své 30. schůzi dne 9. června 2004 a přijal usnesení číslo 391, ve kterém za prvé vzal na vědomí informaci o financování vývozu se státní podporou za rok 2003, tisk 675, a za druhé doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí informaci o financování vývozu se státní podporou za rok 2003.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí o slovo do této rozpravy. Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP