(10.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, s tím počítám. Děkuji vám. Nyní prosím paní poslankyni Evu Dundáčkovou.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, páni ministři, dámy a pánové, dovolte i mně, abych se vyjádřila k pozměňovacímu návrhu, který jsem podala ve druhém čtení, a to opravdu v dobré víře, že budu chránit přepravu, resp. zásilky a možnost dispozice s nimi.

Dostala jsem k tomu vyjádření od pana ministra, který mě upozorňuje na možný zádrhel, ke kterému by mohlo dojít v případě, že budou se souhlasem, který je získán, řekněme, nevědomým způsobem, souhlas odesilatele nevědomým způsobem, otevírány. Já jsem se domnívala, že je správné, aby ten, kdo odesílá zásilku, měl možnost rozhodnout o tom, že tato zásilka bude otevřena. Nenapadlo mě, že by bylo možné toho zneužít. Přiznám se, že takové riziko jsem si vůbec nepřipustila, ani mně to nepřišlo na mysl. V případě, že by v jakýchsi podrobných podmínkách, kterými je upravována tato služba a které si přepravovatel upravuje sám, byl dán jakýsi generální souhlas pro takovéto případy, pak samozřejmě by to šlo proti smyslu mnou podaného návrhu.

Já se přiznám, že mé pochybnosti přetrvávají, nicméně po rozhovoru s panem ministrem jsem se rozhodla, že tento svůj poslanecký návrh vezmu zpátky. Nicméně budu bdělá, pane ministře. Pravděpodobně vás požádám, abyste mi dal nějakou analýzu či statistiku takových případů, které se týkají právě otevírání zásilek a manipulace s nimi. A pokud by mé obavy přetrvávaly, tak je to jistě jednoduchá legislativní změna, kterou je možné načíst nebo podat kdykoliv znovu.

Protože jsme ale ve třetím čtení, tak pravděpodobně ke zpětvzetí svého návrhu musím požádat o souhlas Sněmovnu, a já to tímto také činím.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám, paní poslankyně. Nyní prosím pana poslance Martina Římana. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Říman: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já skutečně netuším, jaké tlaky ve vládní koalici nebo někde jinde vedly pana ministra Mlynáře k tak oportunnímu postoji vůči tzv. direct-mailingu, když na hospodářském výboru v okamžiku, kdy se o tomto pozměňovacím návrhu jednalo, tak byl jednoznačně proti, a nyní tento návrh propaguje a obhajuje.

Já bych vás chtěl jenom upozornit na to, že dnešní praxe v České republice je taková, že tento segment poštovního trhu funguje jako liberalizovaný, to znamená, že se na trhu kromě České pošty pohybují i další hráči, a tímto návrhem, pokud by byl schválen, tak Poslanecká sněmovna zvýší regulaci, zestátní jeden ne úplně zanedbatelný segment trhu, a to v okamžiku, kdy je to naprosto zbytečné, protože ten trh funguje. Česká pošta, která má jisté povinnosti, zatím, tak není ve stavu, kdy by potřebovala další prostředky získávané prostřednictvím monopolu. Česká pošta je ziskovou organizací - v loňském roce vykázala zisk několik set milionů korun; proto je naprosto nesmyslné zvětšovat její monopol na úkor liberalizovaného trhu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Hlásí se prosím někdo další do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím. Zeptám se na případná závěrečná slova. (Není o ně zájem.)

Můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil postup, kterým bychom se mohli řídit, pokud tak schválíme, a pronášel jednotlivé návrhy.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že paní poslankyně Dundáčková navrhla Sněmovně, aby se hlasovalo o stažení jejího návrhu C1, tak bychom nejprve hlasovali o stažení návrhu C1. Poté navrhuji, aby se nejprve hlasovalo o pozměňovacích návrzích hospodářského výboru A1 až A3. V případě, že by byly přijaty, nebyly by hlasovatelné návrhy B1 až B4. Pak bychom mohli hlasovat o pozměňovacích návrzích hospodářského výboru A4, poté A5 a poté A6 a nakonec o návrhu celého zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. O slovo se hlásí pan poslanec Ostrý.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych dal protinávrh k právě navržené proceduře tak, aby po prvním hlasování o bodu C1 byly přednostně potom hlasovány body B1 až B4, a poté teprve pozměňující návrhy hospodářského výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Souhlasí s tímto návrhem pan zpravodaj?

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, je to možné. Jak jsem řekl ve svém vystoupení, pozměňovací body, které přednesl pan poslanec Schling, jsou liberálnější, jsou víceméně protinávrhem k návrhu hospodářského výboru, čili nejprve můžeme hlasovat o bodech B1 až B4, tím by se staly nehlasovatelné v případě, že by bylo přijato, body A1 až A3 hospodářského výboru, a poté bychom hlasovali dál o bodech A4, A5 a A6.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Takto navržená procedura - má někdo námitku? Nemá.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 60 a ptám se, kdo souhlasí s touto procedurou. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 60. Z přítomných 184 pro 161, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Prosím o první návrh a prosím o stanoviska k němu.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nejprve bychom hlasovali o bodech B1 až B4…

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nejprve je stažení bodu C…

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, omlouvám se. Děkuji. Nejprve hlasujeme o stažení bodu C1 paní poslankyně Dundáčové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 61 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 61. Z přítomných 184 pro 178, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní bychom hlasovali o návrhu pana poslance Schlinga B1 až B4.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Stanoviska prosím. (Ministr: negativní, zpravodaj: neutrální.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 62. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování, které má číslo 62, bylo přítomno 185, pro 15, proti 101. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Tyto návrhy nebyly přijaty, čili budeme hlasovat o návrzích hospodářského výboru A1 až A3.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Stanoviska, prosím. (Ministr: negativní, zpravodaj: souhlas.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 63 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 63. Z přítomných 185 pro 113, proti 54. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní bychom hlasovali zvlášť o bodu A4.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Stanoviska? (Ministr: vynuceně negativní, zpravodaj: souhlas.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 64 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 64. Z přítomných 186 pro 172, proti 3. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP