(17.30 hodin)
(pokračuje Šeich)

V § 2 písm. d) je definována registrační pokladna také například jako samostatně stojící tiskárna v každém pokladním místě, umožňující evidenci plateb a při tiskových výstupech její funkci bez připojení k programovému vybavení počítače, na který je napojena, a to je zařízení… samostatně stojící tiskárna, opatřená v každém pokladním místě vlastním výrobním číslem.

Já si myslím, že takováto definice "registrační tiskárny" je zcela absurdní a že i občané nadaní menší počítačovou gramotností, než jsou členové této vlády, vědí, že samotná tiskárna nemůže žádné výstupy produkovat. A z kontextu se dá vyvozovat, že také samostatná tiskárna může nahrazovat registrační pokladnu. Samozřejmě tiskárna musí být napojena na nějaký nosič dat, který je pouze touto tiskárnou zprostředkujícím způsobem vytištěn.

Já si myslím, že pokud exekutiva návrhu, který předkládá, měla jiný úmysl, měla tento úmysl také daleko přesněji definovat. V § 3 například se objevuje povinnost vystavení dokladu a uvedení na bloku druh zboží. Není v zákoně přesně definováno, zdali například prodejce zeleniny musí jako druh zboží uvést jen zelenina či specifikovat, že se jedná o konkrétní druh zboží jako květák, rajčata... Předkládám tato legislativní pochybení v návrhu jako další úvahu k zamyšlení nad tímto návrhem jako celkem.

Já myslím, že předkladatelé také musí velmi silně zvažovat náklady, které povinným subjektům tímto návrhem způsobují. Troufám si tvrdit, že se nejedná o nic jiného než o další bič na podnikatele a živnostníky, kterých tato vláda vytváří obrovské množství. Obrovské množství dalších bičů na podnikatele a živnostníky. Jedná se o vládu, která má plná ústa podpory malého a středního podnikání ve svém vládním programu, ale zřejmě si i tato vláda již spočetla, že podnikatelé a živnostníci sociální demokracii ve velké míře nevolili nebo minimálně po zkušenostech z posledních let volit nebudou. A proto tento stav cíleně perzekvuje a cíleně ničí. Chce z podnikatelů a živnostníků vytvořit spíše další klienty Škromachovy sociální sítě a přidat další nezaměstnané, kteří zbankrotují díky tomuto návrhu zákona, a vytvořit z nich místo podnikatelů a živnostníků, kteří vytvářejí pracovní příležitosti pro další lidi, jenom další nezaměstnané, kterých už vyprodukovala více jak dvojnásobek.

Já doufám, že podnikatelé a živnostníci si při volbách vzpomenou, jak jim sociální demokracie fandí a jaké další biče na ně neustále každodenně vymýšlí a vytváří.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šeichovi. Hovořit bude pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně i kolegové, musím říci, že je pro mne podivuhodné, jak dlouho se dá hovořit o věci, která je zcela jednoznačná na tomto fóru.

Jistě uznáte, že každý spotřebitel má právo dostat věrohodný doklad o ceně a o zaplacení výrobků nebo služeb. Stejně tak každý soudný člověk musí uznat, že finanční úřad má právo na relevantní informace o tržbách obchodů a provozoven.

Všichni, kdo cestují do okolních vyspělých států, vědí, že ke zcela běžnému vybavení každého slušného obchodu nebo provozovny patří registrační pokladna. Je vcelku veřejným tajemstvím v České republice, že dosavadní neúnosný stav, kdy značná část obchodů a provozoven není vybavena registračními pokladnami, umožňuje existenci šedé ekonomiky, a tedy i značných daňových úniků. Domnívám se, že je v zájmu spotřebitelů tohoto státu a taky tohoto státu, abychom se vrátili k civilizovaným formám prodeje zboží a služeb. Je trapné, když zde někteří kolegové a kolegyně pracně vymýšlejí argumenty proti registračním pokladnám, proti tomu, abychom se i v této oblasti dostali zpět mezi civilizované země a zbavili se balkánských nebo latinskoamerických zvyklostí, které zde zavedli právě příznivci ODS.

Jinak sdělte prosím, pane předsedající, kolegům a kolegyním z ODS, aby zpytovali svoje svědomí, kolikrát již tento zákon prostě hodili pod stůl.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Šulákovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Krill a potom pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, v souvislosti s projednávaným zákonem o povinném zavedení registračních pokladen si dovolím upozornit na dosud zde nezmiňovanou skutečnost, kterou je dopad přijetí tohoto zákona na členy Českého národního sdružení přímých prodejců, kteří jsou členy mezinárodní organizace přímých prodejců FECA. V Evropě se touto činností přímého prodeje zabývá 4,5 milionu prodávajících a v naší republice se podle statistiky jedná o 180 tisíc lidí. Tito lidé pracují jako prodejci zboží světoznámých firem a 80 % těchto prodejců jsou ženy, které často pracují na částečný úvazek. Jedná se o občany, kteří mají problém začlenit se do pracovního procesu a nehodlají se se svým stavem smířit. Jejich náklady jsou nízké a většina těchto prodejců je úspěšná a nezatěžují náš již tak drahý sociální systém.

Jestliže bude tato legislativa přijata, mnoho těchto prodejců se svou činností skončí a rozšíří řady nezaměstnaných a sníží daňové příjmy z prodeje jejich zboží. Přijatelné řešení pro přímé prodejce by bylo stanovit určitou úroveň obratu jako nejnižší limit pro povinnost používat registrační pokladny, jak tak učinili například v Polsku.

Vzhledem k těmto skutečnostem podporuji návrh pana zpravodaje na nové projednání ve výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krillovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Miroslav Beneš. Pokud se nemýlím, tak je posledním přihlášeným do obecné rozpravy.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo, a dovolte velmi krátce, protože toto téma je tématem, které tady na půdě Poslanecké sněmovny projednáváme již poněkolikáté, a upřímně řečeno jeho dopad podle mého názoru na naši ekonomiku je takřka nulový. Upozorňuji ovšem, že bude dopadem na ekonomiku šedou, do které řadu stávajících prodejců převede, prostě proto, že oněch x tisíc korun podle ceny registrační pokladny bude znamenat jejich vyřazení z konkurenceschopnosti. Ale zřejmě stávající vládní koalice podporovaná komunistickou stranou prosadí nějaký návrh zákona o registračních pokladnách.

Dámy a pánové, prosím, abyste si pak všimli, až zákon začne platit, zda se u nás opravdu něco změnilo. Říkám, že se u nás nic nezměnilo. A pro ty z vás, kteří představujete své zkušenosti ze zahraničí, tak dovolte… Pane ministře, prosím, abyste…

Mohu, pane předsedající, poprosit, abyste upozornil pana ministra, že mu chci něco sdělit? Koneckonců předkládá Poslanecké sněmovně návrh zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Pane ministře, pan poslanec Beneš vám chce něco sdělit.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji. Takže pro ty z vás, kteří máte nějaké zkušenosti ze světa, prosím, neuvádějte mi Ukrajinu jako jednotku boje s korupcí. To by bylo dost nešťastné. Já jsem si vybral také možná nešťastnou zemi, ale jejíž jméno zde padalo v souvislosti s tím, kde všude mají registrační pokladny. Ano. Dámy a pánové, mají je v Itálii. Já jsem z Itálie přivezl pro pana ministra jeden lísteček. Takto vypadá lísteček z registrační pokladny v Itálii. Vůbec žádný smysl nemají, pouze zdražují.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP