(14.20 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale já jsem to pochopil tak, že pan poslanec Beneš to nestáhne po této výzvě. Jenom se na něj dívám, ale nestáhne. Já to chápu tak, že pan poslanec Beneš to nestáhne.

Pan poslanec Hojda se hlásí o slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že máme absolvovat ještě volební bod 109, tj. volba předsedy a členů Státního intervenčního fondu zemědělského, navrhuji, aby byl zařazen půl hodiny před polední přestávkou ve středu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Půl hodiny před polední přestávkou ve středu. Můžeme o tom třeba také hlasovat. Bod 109 - volba předsedy intervenčního fondu půl hodiny před polední přestávkou ve středu.

Ptám se, kdo další se hlásí s návrhem. Nikdo, tak budeme hlasovat ty návrhy, které jsme obdrželi. Jenom zazvoním, že budeme hlasovat. Prosím, soustřeďme se na návrhy, o kterých máme rozhodnout.

Byl tady návrh pana poslance Beneše. Pan poslanec Beneš chtěl zařadit bod, ve kterém bychom se zabývali přímými přenosy z jednání Sněmovny na základě toho případu, o kterém on tady mluvil. A přál si zařadit tento bod jako třetí bod odpoledne ve středu. Zítra třetí bod odpoledne, středa, zařadit projednávání toho případu přímého přenosu, o kterém mluvil.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento bod, tak jak si přál pan poslanec Beneš, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti zařazení tohoto bodu?

Hlasování má pořadové číslo 431. Přítomno 170, pro hlasovalo 55, proti 34. Návrh nebyl přijat.

 

Já to ale chápu tak, že nic nebrání tomu, aby mediální komise se tím zabývala, a věřím, že k tomu skutečně dojde. Takže to byl bod pana Beneše.

 

Pak tu byl pan poslanec Jan Schwippel. Pan poslanec Jan Schwippel navrhoval, aby bod číslo 71, tj. tisk 798, abychom tento bod zařadili pevně jako první bod ve čtvrtek. První bod ve čtvrtek zařadit bod 71.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto pevné zařazení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 432. Přítomno 170 poslanců, pro zařazení hlasovalo 107, proti 9, takže návrh pana poslance Schwippela byl přijat.

 

Poslední návrh přednesl předseda volební komise pan poslanec Hojda. A ten navrhoval bod číslo 109, to je ta volba předsedy intervenčního fondu, abychom ty volby provedli půl hodiny před polední pauzou ve středu. Tak to také odhlasujeme.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tuto volbu půl hodiny před polední přestávkou ve středu, tak ten stiskne tlačítko a zvedne ruku. A kdo je proti tomuto zařazení voleb, tak jak navrhoval pan poslanec Hojda, tak také se vyjádří.

Pořadové číslo je 433. Přítomno 170, pro hlasovalo 151, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Prosím, počítejme s tím, že volba proběhne zítra půl hodiny před polední přestávkou.

To je všechno, co jsme měli hlasovat, nikdo další nic nenavrhoval. Můžeme tedy přistoupit k projednávání návrhů zákonů, ale ještě předtím prosím, máme tady návrhy zákonů vrácené Senátem.

Navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení senátorům - senátorce Daniele Filipiové a Aleně Palečkové a senátorům Františku Kopeckému a Karlu Bartákovi. Tedy všem těmto umožnit vystoupení v Poslanecké sněmovně. Informace k pozměňovacím návrhům Senátu by vám měly být všechny dány poštou, takže ty jsou k dispozici.

Já se nyní zeptám, kdo souhlasí s vystoupením jmenovaných senátorů a senátorek.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 434. Přítomno 170, pro hlasovalo 152, proti 3. Návrh byl přijat. Všichni jmenovaní senátoři vystoupí v souvislosti s předkládanými tisky.

 

Teď snad můžeme začít zabývat se těmi body, jak jsme si je schválili. Jestli si to správně tedy pamatuji, tak jsme si odhlasovali, že začneme bodem číslo 149. Teď bych se rád nedopustil chyby. Je to tak? Začali jsme bodem 149 a pak se budeme zabývat stopadesátkou, pak stopadesátjedničkou a takhle je to pořadí nyní odhlasované.

Prosím, bod 149 jako první vrácený Senátem. Je to

 

149.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 806/3/ - vrácený Senátem

 

který Senát vrátil s pozměňovacími návrhy. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 806/4.

Já mezi námi vítám senátorku Danielu Filipiovou a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům nejdříve vyjádřil místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Pan poslanec Bratský chce něco zmínit.

 

Poslanec Petr Bratský: Já jenom pro zápis. Hlasoval jsem pro v posledním hlasování, ale na sjetině mám proti. Tak pro zápis uvádím, že jsem hlasoval opačně.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, v pořádku. Prosím ještě jednou pana ministra, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, paní senátorko, tento zákon se vrací do Poslanecké sněmovny se změnami, které v zásadě - abych urychlil projednávání - ta zásadní změna, která je do tohoto zákonu vložena Senátem, se týká zákona o zaměstnanosti, a to zrušení § 13, který stanoví, že právnická nebo fyzická osoba je povinna plnění běžných úkolů vyplývajících z předmětu její činnosti zajišťovat svými zaměstnanci v pracovněprávních vztazích. Jde o ustanovení, které zamezuje zaměstnávání na živnostenský list.

Myslím, že už jsme této debatě věnovali v této Sněmovně i v Senátu poměrně hodně hodin, a věřím, že všem je jasné, o čem budeme hlasovat. Chtěl bych upozornit, že pokud tento návrh neprojde, tedy senátní verze, tak určitě ten původní návrh, který vlastně se týká něčeho naprosto jiného, týká se státní sociální podpory a nároku na sociální dávky bez započítávání poloviny průměrného výdělku do příjmu pro ty, kteří vlastně nemají zaměstnanecký poměr, a dá se říci, na živnostenský list si jakoby přivydělávají.

Myslím, že tato změna při prvém projednávání ve Sněmovně nezaznamenala nějaký zásadní odpor, a věřím tomu, že pokud neprojde senátní verze, tak bude podpořena poměrně širokým kvorem, protože je to dobrý zákon, a myslím, že by nebylo dobré do toho vnášet emoce z toho důvodu, že třeba senátní verze se zrušením § 13 neprojde, protože dneska další bod tohoto jednání vlastně bude projednávání právě zákona o zaměstnanosti a tam vlastně budou projednávány změny, které jsou navrhovány v § 13.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP