(17.30 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Když se podíváme znovu na Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak si opět 10 milionů hrábnul rozpočtový výbor do tohoto ministerstva, opět na velmi tajuplný program 22201E0001 - 10 milionů. Podíváme se, co to je, a je to nákup přístrojů pro metrologické laboratoře. Toto se zase týká Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Takže my chceme, že bychom ho vybavili místo měřicími přístroji - možná má pan předseda rozpočtového výboru názor, že by mohli dostat dřevěné metry! Nejsem si jistý, jestli by neměl celý rozpočtový výbor dostat dřevěným metrem.

Další takovou velmi zajímavou položkou je, že rozpočtový výbor si hrábnul do kapitoly Ministerstva průmyslu ještě jednou, a sice sebral z tohoto ministerstva v položce nákup služeb 15 milionů na Technoramu Emila Škody v Plzni, to je nějaké muzeum. Proti muzeu samozřejmě nic nemám, ale nevidím důvod, proč by se mělo sahat do kapitoly Ministerstva průmyslu. V této záležitosti ať se sáhne do VPS, nechť se to muzeum zaplatí. Chápu, že potřebuje peníze, ale pokusit se ochromovat chod ministerstva, to je tedy podle mě na pováženou.

Zajímavé je, že rozpočtový výbor, když si proberu celé jeho usnesení, tak nikdy nesáhl do kapitoly Ministerstva financí - jeho chodu. Že jste se nepokusili tady panu místopředsedovi vlády sebrat na nákup služeb nějakých 30 milionů. To by vám to zase nakynulo a měli byste na dva chodníky.

Dámy a pánové, když k tomu přičtu sebrání 196 milionů na dálnici D47 z Ministerstva dopravy, tak to dává pěkný balík, když chceme ne prorůstovými opatřeními, ale malými pomníčky budovat tuto republiku.

Ve druhém čtení prosím žádám pana zpravodaje, aby o položkách 28/15 usnesení rozpočtového výboru, 28/20, 28/21, 28/22 a poslední, jen co to otočím, 34, bylo hlasováno zvláště a jednotlivě. Doufám, že Poslanecká sněmovna bude mít víc rozumu než rozpočtový výbor.

Dámy a pánové, a teď mi dovolte, abych přednesl přece jenom jeden pozměňovací návrh, který ovšem není žádným pomníčkem, protože se totiž týká všech odborů v této republice, neboť odborové orgány, jak je vám jistě známo, jsou zmocněny vykonávat kontrolu nad stavem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci u jednotlivých zaměstnavatelů podle § 136 zákoníku práce. Toto významné oprávnění odborů, které má v České republice dlouhodobou tradici, je podpůrným instrumentem pro zabezpečování práv zaměstnanců v oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci. Výkon této kontroly odborových orgánů je podporován ze státního rozpočtu, a to z kapitoly 313 Ministerstva práce a sociálních věcí, a to zejména proto, že v § 136 odst. 3 zákoníku práce se stanoví, že náklady vzniklé výkonem kontroly nad bezpečností a ochranou zdraví při práci hradí stát. Takže ono jde vlastně o mandatorní výdaj.

Teď jaký byl vývoj. V roce 2002 činila tato částka 32 milionů korun, v roce 2003 36 milionů korun, v roce 2004 40 milionů korun a v roce 2005 45 milionů korun. Každoroční zvyšování této částky je odůvodněno rostoucími náklady odborových orgánů, a to na pokrytí činnosti svazových inspektorů bezpečnosti práce, kteří vykonávají kontrolu u jednotlivých zaměstnavatelů. Je nepochybné, že tato kontrolní činnost má významnou preventivní roli a odborové orgány tak významně přispívají k ochraně zdravého a bezpečného pracovního prostředí a zlepšování úrovně pracovních podmínek. Je třeba říci, že ve srovnání s orgány Státní inspekce práce kontrolní činnost odborových orgánů vychází z každodenní přítomnosti na pracovišti v pracovním procesu a možnosti okamžité reakce, kterou Státní inspekce samozřejmě nemá.

V té souvislosti bych rád zdůraznil, že finanční podpora státu pokrývá zhruba polovinu skutečných výdajů odborových orgánů na tuto kontrolní činnost a druhou polovinu jsou odborové orgány nuceny hradit z vlastních prostředků, protože činnost zastavit nelze. Takže stát nepokrývá zcela svou povinnost podle zákoníku práce. Pro rok 2006 jsou na tuto činnost rozpočtovány prostředky ve výši 44 milionů 550 tisíc korun, což je zhruba na stejné úrovni jako v roce 2005.

Abychom alespoň částečně vyrovnali neplněné závazky státu v této oblasti a s ohledem na finanční možnosti státního rozpočtu - chápu, že na všecko nejsou úplně plné peníze - navrhuji přijmout tento pozměňovací návrh: zvýšit výdaje kapitoly 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí, příloha č. 4, specifické ukazatele, výdaje v ukazateli bezpečnost a ochrana zdraví při práci, o 5 milionů 450 tisíc korun na 50 milionů korun. O tuto částku 5 milionů 450 tisíc korun snížit prostředky v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa položka vládní rozpočtová rezerva.

Věřím, že takový pozměňovací návrh lehce projde Poslaneckou sněmovnou. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Slova se ujme paní poslankyně Anna Čurdová. Připraví se paní poslankyně Bayerová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Pane předsedající, dovolte mi, abych předložila velice stručně dva pozměňovací návrhy, a to zvýšit program 298110, a to obec Světice, okres Praha-východ, 4,5 milionu korun, účelová dotace na rekonstrukci inženýrských sítí.

Druhý pozměňovací návrh. Obec Husinec - Řež, okres Praha-východ, 5 milionů korun jako účelová dotace na rekonstrukci chodníků a komunikací v obci. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Čurdové. Slova se ujme paní poslankyně Marta Bayerová. Připraví se pan poslanec Janeček. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Děkuji, pane předsedající. Vážení kolegové, dovolte mi moje tři pozměňovací návrhy.

Za prvé. Navrhuji navýšení částky 4 milionů korun na částku 10 milionů korun pro akci Rekonstrukce polikliniky města Hrušovany nad Jevišovkou, okres Znojmo, z programu Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury, číslo programu 298110.

Za druhé. Navrhuji schválit částku 10,9 milionu korun na akci Odkanalizování obce Suchohrdly u Miroslavi, okres Znojmo, z kapitoly VPS vládního návrhu zákona o státním rozpočtu pro příští rok.

Za třetí. Navrhuji schválit částku 7 milionů korun na akci Úprava středu obce a sportovní víceúčelové hřiště z kapitoly VPS vládního návrhu zákona o státním rozpočtu, obec Kuchařovice u Znojma.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Martě Bayerové. Než se ujme slova pan poslanec Janeček, tak ještě přečtu dalších deset vystupujících od čísla 71. Paní poslankyně Talmanová, paní poslankyně Dostálová, pan poslanec Skopal, pan poslanec Mikuta, pan poslanec Kavan, pan poslanec Pleva, paní poslankyně Čelišová, pan poslanec Kováčik a pan poslanec Čada.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy a vážení pánové, mám dva pozměňovací návrhy.

Jeden zapadá do oblasti školství, protože jste si všimli, kolik škol dostalo různé dotace, čili navrhuji zařadit novou položku Základní škola Kosmonosy 3 miliony korun.

Pak je tady ještě jiný návrh, který se dotýká širokého problému našeho zdravotnictví, v tomto bodě zdravotnictví ve středních Čechách, protože jsme si také vyslechli slova pana ministra o tom, jak je zdravotnictví drahé, co všechno potřebujeme. My vůbec nemáme ve středních Čechách zařízení, které by se staralo o lidi s těžkým neřešitelným, většinou onkologickým onemocněním, kteří více než medicínskou terapii potřebují hospicovou pomoc.

Proto navrhuji zařadit novou položku Hospic Dobrého pastýře, Čerčany, 50 milionů korun. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Janečkovi. Slova se ujme paní poslankyně Lucie Talmanová. Připraví se paní poslankyně Kateřina Dostálová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji vám za slovo. Vážený pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi přednést jeden jediný pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu na rok 2006, a to následující: v kapitole 335 Ministerstvo zdravotnictví zařadit novou položku Nemocnice Na Homolce, stereotaktický angiografický sál s magnetickou navigací (NIOBE) 25 milionů korun. Je to program 235120 podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny nemocnic ve státním vlastnictví. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP