(17.40 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Toto činím s vědomím, že velmi doufám ve schválení pozměňovacího návrhu mého kolegy pana poslance Suchánka, kterému by se tímto podařilo tuto v tuto chvíli ne nulovou, ale minusovou vládní rozpočtovou rezervu naplnit.

I přes odpor pana zpravodaje stručné zdůvodnění jednou větou. V České republice dosud neexistuje angiografický sál s magnetickou navigací srdečních katetrů. Jde o unikátní pracoviště, kterým disponuje pouze šest nemocnic v Evropě, 24 ve Spojených státech a jedna v Japonsku. I zdravotnické zařízení, které by bylo ochotno a rádo by tuto technologii provozovalo, je svým způsobem výjimečné a unikátní, neb je to snad jediná nemocnice zřizovaná státem, která nehospodaří s dluhem, a proto si myslím, že je optimálním pracovištěm pro takto unikání medicínu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Lucii Talmovanové. Slova se ujme paní poslankyně Dostálová, připraví se poslanec Ladislav Skopal. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, členové vlády, já mám připraveny tři pozměňovací návrhy k rozpočtu. Ten první se týká kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, programu rozvoj a obnova materiálně technické základny sociální péče a služeb číslo 213310, kde bych chtěla doplnit položku 8 milionů korun pro Ústav sociální péče Klíč v Olomouci. Jde o půdní vestavby a výtah pro vozíčkáře. Samozřejmě, že o tuto částku bych ponížila Všeobecnou pokladní správu - vládní rozpočtovou rezervu.

Druhý pozměňovací návrh se týká programu 298110 - podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury, kde bych chtěla doplnit položku Výstavba sociálního zázemí sportovního areálu v části Horákov. Jde o částku 5 milionů korun, rovněž z vládní rozpočtové rezervy.

Jako nejzávažnější jsem si nechala ten návrh poslední, který bych tady chtěla v tuto chvíli načíst. Jde o doplnění položky v programu 234210 - podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny kulturních zařízení. Jde o částku 50 milionů korun a jedná se o Arcidiecézní muzeum v Olomouci, na které se jaksi v rámci rozpočtu úplně zapomnělo.

Já bych vám, vážení kolegové z vládní koalice, chtěla připomenout jednu věc. Já jsem si přečetla vládní programové prohlášení této vlády a v části kultura je přímo toto Arcidiecézní muzeum, což je unikátní projekt. Pokud o tom nevíte, tak tam budou dány do jednoho souboru všechny církevní pamětihodnosti, které na našem území máme. Do tohoto projektu už putovalo skoro čtvrt miliardy korun za poslední léta a teď není na to, aby se zahájilo a otevřelo toto Arcidiecézní muzeum, které je součástí Muzea umění v Olomouci. To otevření má být 3. června roku 2006, ale koruna tam není ani jedna. Já bych se vás, vážení kolegové, prostřednictvím samozřejmě předsedajícího, velice ráda zeptala, jestli jste za tak krátkou dobu zapomněli na svoje vládní programové prohlášení, kde je toto konkrétně zmíněno. Chtěla bych vás o to moc poprosit, protože celý tento projekt znám, jsem z Olomouce, a chtěla bych vás moc požádat o podporu tohoto návrhu. Jinak tento projekt prostě realizován nebude. Jde o částku 50 milionů korun. Samozřejmě nezbývá mi nic jiného, než zase použít vládní rozpočtovou rezervu, o které bude toto poníženo.

To je ode mě vše. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Kateřině Dostálové. Ještě než vystoupí pan poslanec Skopal, s faktickou poznámkou pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jenom u svého druhého návrhu jsem zapomněl přečíst alternativu 10 milionů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. To byla doplňující poznámka pana poslance Janečka k jeho vystoupení. Nyní se slova ujme pan poslanec Ladislav Skopal, připraví se pan poslanec Josef Mikuta. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Já bych přednesl dva body. První je pozměňovací návrh k návrhu rozpočtu kapitoly 329 Ministerstvo zemědělství na rok 2006. Žádám v návrhu rozpočtu kapitoly 329 Ministerstvo zemědělství na rok 2006 o následující úpravu: zvýšení průřezového ukazatele výdaje na financování společných programů Evropské unie a České republiky z částky 151,2 mil. korun na částku 153,7 mil. korun a z tohoto ukazatele pak programu Transition Facility z částky 1,200 mil. na částku 3,700 mil. korun. Úprava se týká pouze výše uvedených průřezových ukazatelů kapitoly 329 Ministerstvo zemědělství na rok 2006 bez požadavku na zdroje.

Zdůvodnění. V návrhu ukazatelů kapitoly 329 Ministerstvo zemědělství na rok 2006 je uveden průřezový ukazatel výdaje na financování společných programů Evropské unie a České republiky ve výši 151,2 mil. korun. Z tohoto ukazatele pak program Transition Facility je uveden v částce 1,2 mil. korun. Na základě zpracovaného projektu ENCA je řešeno mimo jiné posílení Státní zemědělské a potravinářské inspekce laboratorní technikou. V roce 2006 by v rámci programu Transition Facility měl být pořízen kapalinový chromatograf při spolufinancování z české strany v částce 2,5 mil. korun. Uvedené investiční prostředky ve výši 2,5 mil. korun jsou plně kryty v rámci návrhu programu 229010. To je první můj bod.

A druhý. Žádám o nový bod, a to je financování dotace ze státního rozpočtu na rok 2006 na akci Výměna oken v Základní škole Vrbovec. Jedná se o havarijní stav v této škole ve výši 1,7 mil. korun a toto by bylo z vládní rozpočtové rezervy, rovněž ve výši 1,7 mil. korun. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Skopalovi. Slova se ujme pan poslanec Josef Mikuta, připraví se pan poslanec Jan Kavan. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Mikuta: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych předložil pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2006 v kapitole 335 Ministerstvo zdravotnictví. Jedná se o Nemocnici Karlovy Vary, výstavbu centrálního příjmu krajské Nemocnice Karlovy Vary. Projekt je odsouhlasen Karlovarským krajem. Název programu - podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního zdravotnictví, program 235210 - zavedení nové jmenovité položky 235214 - Nemocnice Karlovy Vary, centrální příjem - 50 mil. korun. Zajištění finančních prostředků na vrub kapitoly 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí - 412 - dávky nemocenského pojištění, minus 50 mil. korun.

Já jsem se v této věci obracel písemně na pana premiéra, bývalou paní ministryni zdravotnictví, pana ministra financí a další, prozatím neúspěšně s pomocí o nějaké radikálnější řešení. Proto se omlouvám, ale musím některé zásadní důvody pro podporu mnou předloženého pozměňovacího návrhu uvést zde.

Problematikou karlovarské nemocnice se zabývám již devět let a na tomto místě bych jenom zmínil, že nemocnice je rekonstruována a modernizována za plného provozu již od roku 1996. Každé prodlužování rekonstrukce a modernizace celou stavbu velmi prodražuje a je i provozně značně obtížné. Nemocnice Karlovy Vary plní dnes po složitém vývoji krajského zdravotnictví stále více úkoly krajské nemocnice. Vzhledem ke své lokalizaci ve světoznámých lázních má tato nemocnice i svá přeshraniční specifika. Léčí se zde mnoho návštěvníků i pacientů lázeňského města, často i velmi významných. Karlovarská nemocnice je v ojedinělé situaci v rámci celé České republiky v tom smyslu, že v roce 2000 bylo plénem této Poslanecké sněmovny odsouhlaseno téměř 500 mil. korun na dokončení její rekonstrukce a modernizace. Za podivných okolností, možná zasluhujících zvláštního šetření, nebyly však prostředky nikdy vyplaceny a stavba nebyla zanesena do seznamu státem financovaných.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP