(17.50 hodin)
(pokračuje Mikuta)

To vše je v rozporu s usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Dnes nemocnice patří Karlovarskému kraji, který nemůže v žádném případě akci dokončit vlastními silami, byť se podílí maximálně dle svých možností. Nebude-li rekonstrukce a modernizace krajské Nemocnice v Karlových Varech co nejdříve realizována, může být velmi ztíženo dosavadní kvalitní poskytování zdravotnické péče na tak vysoké úrovni, jako je tomu přes všechny potíže nyní.

Závěrem chci zdůraznit dle mého názoru nesmírně významný fakt. Nemocnice v Karlových Varech vždy vzorně hospodařila a nikdy jako jedna z velmi mála nemocnic v České republice nebyla zadlužena. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Mikutovi. Slova se ujme pan poslanec Jan Kavan, připraví se pan poslanec Petr Pleva. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Kavan: Pane předsedající, vážené poslankyně a poslanci, mám jeden pozměňovací návrh k návrhu zákona o státním rozpočtu. Navrhuji položku, kterou zmíním, získat z kapitoly VPS, tedy dotaci ve výši 8 478 865 Kč, což je částka nutná na první fázi výstavby kanalizace a vodovodu v obci Statenice v okrese Praha-západ.

Další dvě fáze, které budou dohromady stát 2 463 855 Kč, je obec schopna hradit z vlastních finančních prostředků. Pokud by nebylo možné získat významnou 8,5milionovou částku, kterou jsem zmínil, celá výstavba by musela být na několik let zastavena a obec by neměla vodu. Jistě chápete, že je to dotace velmi potřebná. Děkuji vám za podporu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kavanovi. Slova se ujme pan poslanec Petr Pleva, připraví se paní poslankyně Květoslava Čelišová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi přečíst tři položky.

Za prvé je to zvýšení kapitoly VPS v programu 298210, položka Základní škola Novojičínská, regenerace 15 mil. Kč. O tuto částku snížit Všeobecnou pokladní správu, vládní rozpočtovou rezervu.

Za druhé zvýšení kapitoly VPS, program 298110, položka město Brno, sanace a zpřístupnění historického podzemí 10 mil. Kč. O tuto částku snížit VPS, VRR.

Za třetí zvýšení kapitoly VPS, program 298110, položka obec Říkonín, okres Brno venkov, rekonstrukce budovy obecního úřadu 0,8 mil. Kč. O tuto částku opět snížit VPS, VRR.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Plevovi. Slova se ujme paní poslankyně Květoslava Čelišová, připraví se pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Kolegyně a kolegové, dovolím si předložit jeden pozměňovací návrh na zvýšení programu 298210 o položku 3 mil. Kč, a sice na rekonstrukci sportovního areálu, který je v havarijním stavu, pro základní školu se sportovním zaměřením. Jde o Základní školu Vinařská v Ústí nad Labem. Zároveň navrhuji snížit vládní rozpočtovou rezervu o tuto položku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Čelišové. Slova se ujme pan poslanec Pavel Kováčik, připraví se pan poslanec Vladimír Čada.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Mým návrhem bude návrh, kterým bychom se měli vypořádat s naprosto nedostatečnou profinancovaností pozemkových úprav, kde na potřebu 800 mil. Kč je ve státním rozpočtu v kapitole Ministerstva zemědělství navržena částka pouhých 50 mil. Kč, což nezaručuje ani pouhé holé přežití, přičemž o významu pozemkových úprav snad v této vysoce fundované dolní komoře Parlamentu nemusíme nijak podrobně diskutovat.

Navrhuji, aby v první variantě ve Všeobecné pokladní správě byla vyčleněna na pozemkové úpravy částka 750 mil. Kč. V druhé variantě, pokud první varianta přijata nebude, navrhuji ze Všeobecné pokladní správy převést částku 750 mil. Kč do kapitoly Ministerstva zemědělství s určením na pozemkové úpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Slova se ujme pan poslanec Vladimír Čada, připraví se pan poslanec Zbyněk Novotný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Čada: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych předložil tři pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu na rok 2006.

Za prvé do kapitoly VPS k programu 298110 zařadit novou položku, a to Rekonstrukce kotelny tělocvičny Bor u Tachova v částce 850 tis. Kč. Je to havarijní stav této tělocvičny.

Za druhé zařadit položku v programu kulturní aktivity Ministerstva kultury, a to na filmový festival českých filmů Finále Plzeň s částkou 2,5 mil. Kč.

Za třetí zařadit položku v programu kulturní aktivity Ministerstva kultury, a to festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět s částkou 0,5 mil. Kč, vše na vrub kapitoly VPS, vládní rozpočtové rezervy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Čadovi. Než se ujme slova pan poslanec Zbyněk Novotný, přečtu další, kteří budou následovat: pan poslanec Nájemník, paní poslankyně Dundáčková, pan poslanec Hanuš, pan poslanec Šulák, pan poslanec Vlček, paní poslankyně Vostrá, paní poslankyně Šedivá, pan poslanec Klas, paní místopředsedkyně Němcová a pan poslanec Třešňák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přednesu tři pozměňovací návrhy, první z nich v zastoupení pana poslance Waltera Bartoše, který je z dnešního jednání řádně omluven. Jedná se o navýšení celkových výdajů kapitoly 333 MŠMT o 1 mld. Kč na navýšení běžných výdajů na mzdové prostředky v regionálním školství na úkor kapitoly 313 MPSV, z programu 42422 - aktivní politika zaměstnanosti.

Krátké zdůvodnění. V uplynulých osmi letech všechny vlády ČSSD slibovaly zde enormní růst platů učitelů, nicméně nikdy svůj slib neuskutečnily. Ani dnes navrhovaná výše běžných výdajů na mzdy v regionálním školství není taková, jak bylo slibováno. O slíbených 130 % průměrného platu v České republice nebo o dosažení srovnatelné úrovně s platy učitelů v EU se učitelům může pouze zdát. Dokonce ani poslední příslib, že platy učitelů alespoň výrazně překročí republikový průměr, se nedaří naplnit. Navrhuji proto navýšením kapitoly MŠMT alespoň částečně minimalizovat škody, které může podceňování práce učitelů v dlouhodobém horizontu napáchat.

Dalším pozměňovacím návrhem je návrh do kapitoly 334 Ministerstva kultury, program podpory rozšiřování informací v jazycích národnostních menšin - jedná se zde o navýšení 10 mil. Kč a zároveň snížení vládní rozpočtové rezervy.

Poslední pozměňovací návrh přečtu opět v zastoupení pan poslance Tomáše Duba. Do kapitoly Všeobecná pokladní správa, program 298210 podpora obnovy a rozvoje materiálně technické základny regionálního školství, zařadit novou položku, a to výstavba Mateřské školy Schnirchova 32A, Praha 7, a to ve výši 43 mil. Kč. O tuto částku snížit položku vládní rozpočtová rezerva v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa.

Na závěr ještě poznámku. Nejedná se o mateřskou školu z programu 37/63 v Umělecké, je to Schnirchova. Děkuji za pozornost a za podporu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Novotnému. Slova se ujme pan poslanec Václav Nájemník, připraví se paní kolegyně Eva Dundáčková. Pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP