(18.00 hodin)

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, dovolím si přednést čtyři pozměňovací návrhy - velmi krátce.

Za prvé z kapitoly Úhrada úroků státního dluhu odejmout 15 milionů a tuto částku použít na rekonstrukci školní jídelny, Základní škola Choceň. Předkládám tento pozměňovací návrh už potřetí, tři roky, a ten havarijní stav tam pořád trvá, zřejmě bude muset spadnout někomu cihla na hlavu, aby se s tím něco začalo dělat.

Druhý pozměňovací návrh: Pro město Polička - rekonstrukce a modernizace zimního stadionu, 15 milionů Kč, na vrub vládní rozpočtové rezervy.

Za třetí: Z Všeobecné pokladní správy pro město Polička poskytnout 1,5 milionu z celkové částky 4,7 milionu Kč na rekonstrukci obvodu věže kostela, na níž se nachází světnička Bohuslava Martinů. Je třeba zpevnit i strop kostela tamtéž.

Říká se, že si tady poslanci dělají regionální pomníčky. Můj poslední pozměňovací návrh se vůbec netýká nějakých regionálních pomníčků. Bohužel jsem obeznámen s některými poměry u pražských velkých nemocnic a jsou mnohdy tristní. Můj pozměňovací návrh zní takto: Z Všeobecné pokladní správy pro FN Bulovka Praha - rekonstrukce operačních sálů pro septickou ortopedii, traumatologii, spondylochirurgii a plicní chirurgii. Zde je jediná instituce v České republice, kde se operují závažné formy TBC kostní i plicní. Sály byly postaveny experimentálně v roce 1976 a je to na nich vidět. Hrozí havárie a kolaps. Není to záležitost, která by byla nějaká vzácná, nějaká atraktivní. Tam je prostě potřeba zajistit optimální léčení takové nemoci, jako je tuberkulóza plic nebo kostí.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Nájemníkovi. Slova se ujme paní poslankyně Eva Dundáčková, připraví se pan poslanec Jiří Hanuš. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pane předsedající, pane ministře, pane zpravodaji, dámy a pánové, dovolte, abych i já přednesla svou sadu pozměňovacích návrhů do státního rozpočtu, z nichž všechny by měly být na úkor rezervy Všeobecné pokladní správy. Vzhledem k tomu, že se jedná vesměs o zařízení týkající se péče o děti, jsem přesvědčena, že je to účelnější vynaložení finančních prostředků než na narůstající zbyrokratizovanou státní správu. Tři z těchto pozměňovacích návrhů jsem uplatnila prostřednictvím školského výboru. Školský výbor tyto pozměňovací návrhy schválil, neprošly však schválením rozpočtového výboru.

Jedná se o položky: Kapitola 398 Všeobecná pokladní správa, program 298210, položka Základní škola Nová Ves pod Pleší, zřízení hřiště, částka 3 miliony Kč. Nová Ves pod Pleší má zrekonstruovanou školu.

Jedná se o obec, která se rozrůstá, a každým rokem se zvyšuje počet jejích obyvatel. Má samozřejmě zájem o to, aby žáci ZŠ v Nové Vsi pod Pleší měli také možnost využití sportovního hřiště, které je plánováno a projektováno v bezprostřední blízkosti základní školy. Částka 3 miliony Kč je relativně nízká částka na pořízení sportovního hřiště, které by pak využívala celá široká obec dětí v Nové Vsi pod Pleší.

Druhá položka je kapitola 398 Všeobecná pokladní správa, program 298210, položka ZŠ v Roztokách, rekonstrukce školní jídelny, částka 10,7 milionu Kč. Opět by to bylo na úkor rezervy Všeobecné pokladní správy.

Základní škola v Roztokách se dostala do problémů jednak s ohledem na vzrůstající počet obyvatel, kteří naštěstí posílají své děti do ZŠ v Roztokách a nikam jinam, jednak s ohledem na požadavky hygieniků, kteří zatím jim umožňují provozovat stávající stravovací zařízení na základě hygienické výjimky. Tato hygienická výjimka ale platí pouze do konce roku 2007, a nebude-li tedy urychleně zahájena rekonstrukce školní kuchyně, bude provoz této školní kuchyně zastaven a žáci budou mít velké problémy s tím, aby se mohli naobědvat, respektive škola bude mít velké problémy s tím, aby zajistila jejich stravování.

Třetí návrh - kapitola 398 Všeobecná pokladní správa, program 298110, položka Dětský domov rodinného typu a chráněné bydlení v Dubenci u Příbrami, dostavba, částka 1 milion Kč. Příjemcem je v tomto případě Husitský dětský domov s chráněným bydlením v Dubenci u Příbrami, obecně prospěšná společnost, identifikační číslo 27380279.

Jedná se o nestátní dětský domov rodinného typu, vedle kterého je zřizováno i bydlení pro děti takzvaně na půli cesty. To znamená, že to jsou ti, kteří již nemohou být chovanci dětského domova, ať již rodinného nebo jiného typu, a ještě neodstartovaly svůj osobní dospělý život. Bydlení, které by jim bylo umožněno, by tedy napomáhalo jejich bezproblémovému vstupu do života. Částka jednoho milionu Kč by zajistila dostavění tohoto nestátního zařízení, které jinak bylo z převažující části financováno ze soukromých zdrojů; přispěvatelem ve velké míře bylo také město Příbram, Nadace rozvoje občanské společnosti, Nadace Eurotel, Nadační fond Václava Klause a Nadace Veolia Water. Jedná se tedy o projekt, který je z převážné většiny financován ze zdrojů soukromých. Částkou jednoho milionu by bylo zajištěno dostavění a uvedení do provozu tohoto nestátního zařízení.

Čtvrtý pozměňovací návrh - kapitola 398 VPS, program 298210, obec Struhařov, identifikační číslo 240800 - výstavba čistírny odpadních vod, částka 25 milionů Kč.

Obec Struhařov se dostala do velké tísně v souvislosti s dotací na souběžně budovaný vodovod, která byla přiznána z operačního programu Infrastruktura. Termín realizace této stavby je do konce roku 2006 a bylo by více než účelné z hlediska poskytovaných prostředků z veřejných rozpočtů, aby zároveň byla provedena i výstavba čistírny odpadních vod. Pokud by muselo být kopáno dvakrát, prodražilo by to stavbu všem. Tedy nejenom občanům, nejenom obci, ale samozřejmě i státu. Proto se na mě obec Struhařov obrátila s prosbou o zařazení této položky do státního rozpočtu a o podporu výstavby v částce 25 milionů Kč pro rok 2006. S tím, že výstavba celé čistírny odpadních vod by byla dražší. Přesto předpokládají, že by vyšli s celkovou částkou 45 milionů Kč, což na čističku odpadních vod není částka zdaleka přehnaná. Jiné obce budují své čistírny odpadních vod s daleko většími náklady.

Pátý pozměňovací návrh - kapitola 398 VPS, program 298210 - obec Břehy, okres Přelouč, identifikační číslo 273392, položka úprava ubytovny v areálu autokempu Buňkov, částka 3 miliony Kč.

Jedná se o částku, která by byla využita pro stavební úpravy současné ubytovny v areálu autokempu Buňkov v Břehách. Autokemp Buňkov je stoprocentně vlastněn obcí Břehy, obec předpokládá, že by jednu z ubytoven dala k dispozici Autoškole Pavel Peml Přelouč, která se zabývá výukou tělesně postižených. Celá částka by tedy byla použita pro účely rozšíření služeb pro zdravotně postižené a zázemí střediska výuky této školy orientované na zdravotně postižené občany, včetně ubytování vedle výuky autoškoly a ovládání upravených vozidel.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP