(11.40 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Budeme tedy hlasovat o jednotlivých návrzích samostatně, jak jste je přečetl. Myslím si, že všichni tyto návrhy slyšeli.

 

Zahájil bych hlasování o prvním návrhu pana poslance Hovorky. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 194 z přihlášených 125 poslankyň a poslanců pro návrh 70, proti 40. Návrh usnesení byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o druhém návrhu pana poslance Hovorky. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 195 z přihlášených 127 poslankyň a poslanců pro 71, proti 40. Konstatuji, že toto usnesení bylo také přijato.

 

Dále bychom měli hlasovat o návrhu pana poslance Krákory. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 196 z přihlášených 127 poslankyň a poslanců pro návrh 71, proti 39. Konstatuji, že i toto usnesení bylo přijato.

 

Končím bod 111. Než zahájím bod číslo 27, přišla ke mně omluvenka pana poslance Paroubka na dnešní jednání.

 

Nyní zahajuji bod

27.
Návrh poslanců Václava Grünera, Karla Kratochvíle, Ladislava Skopala,
Přemysla Rabase, Miloslavy Vostré, Josefa Šenfelda a dalších na vydání zákona
o zahrádkářské činnosti a úpravě některých podmínek jejího provozování (zahrádkářský zákon)
/sněmovní tisk 791/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 791/1. Prosím, aby za navrhovatele předložený návrh uvedl pan poslanec Václav Grüner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážený pane předsedo, vážení zástupci vlády, dámy a pánové, současné společenské postavení českého zahrádkářského hnutí je výsledkem mnohaletého vývoje naplňovaného úsilím o právní zakotvení této činnosti a o vytvoření podmínek srovnatelných se zeměmi EU. Zákon č. 83/1990 Sb. umožnil zahrádkářům zakládat zahrádkářské spolky jako občanská sdružení. Samotná zahrádkářská činnost a zejména podmínky pro její provozování nejsou upraveny samostatným zákonem a ani jednotlivé právní předpisy neobsahují speciální ustanovení pro její výkon. Přitom potřebu speciální úpravy zajišťující její podporu a vytvoření nezbytných podmínek pro rozvoj odůvodňuje její společenský význam, který je často podceňován a stavěn na okraj společenského zájmu, přestože se této činnosti věnuje kolem 1 až 1,5 milionu lidí u nás v republice. V České republice je organizováno 170 tisíc zahrádkářů, z toho v zahrádkových osadách více než 110 tisíc zahrádkářů. Zahrádkáři obhospodařují více než 14 tisíc hektarů půdy, z toho v osadách kolem 10 tisíc hektarů.

Zákon je již připravován více než deset let. Tento návrh zákona byl vypracován ve spolupráci s Českým zahrádkářským svazem a s celou řadou právníků včetně právníků Legislativní rady vlády. Podobné zákony jsou v platnosti v Německu, ve Francii, ve Velké Británii, v Rakousku, v Polsku i na Slovensku.

Zahrádkářská činnost kultivuje vztah člověka k přírodě, vychovává mládež, má své ekologické a sociální aspekty. Zahrádky výrazně rozšiřují plochy zeleně a přispívají tak ke zlepšení životního prostředí v obcích a městech. Veřejná prospěšnost zahrádkářské činnosti je zřejmá a lze proto důvodně konstatovat potřebu alespoň minimální speciální úpravy pro její provozování.

Navrhovaná úprava je v souladu s ústavním pořádkem ČR a s mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána, a není v rozporu s právem EU. Návrh zákona o zahrádkářské činnosti jednorázově ani dlouhodobě nezatíží státní rozpočet, ostatní veřejné rozpočty a ani hospodářské subjekty. Nemá negativní sociální dopady a ani negativní vlivy na životní prostředí.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o propuštění návrhu zákona o zahrádkářské činnost do druhého čtení. V podrobné rozpravě požádám o zkrácení projednání ve výborech na 30 dnů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Jaroslav Klein. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Klein: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, má zpravodajská zpráva bude velmi stručná, protože předkladatel zde zdůvodnil předložení tohoto zákona. Chtěl bych jen upozornit na jeden velký problém, který je v tomto návrhu, což je jednoznačně rozpor § 3, kde se navrhuje založení zahrádkářských oblastí, s § 77 stavebního zákona, který tento pojem vůbec nezná. Byla by to skrytá novela stavebního zákona.

Dále bych odkázal na stanovisko vlády, která tento zákon považuje za nadbytečný. Problémy zahrádkářů jsou řešeny např. občanským zákoníkem. Proto navrhuji zamítnutí tohoto zákona.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku. Registruji přihlášku pana poslance Hanuše. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji za slovo. Chtěl bych říci, že možná jsem ve střetu zájmů, protože jsem letitý zahrádkář a jsem správcem osady 64 zahrádek.

Je si potřeba říct, proč tento zákon, tento evergreen, který tady cestuje po Sněmovně, než došel k předložení, kde je důvod pro jeho předložení. Řekněme si na rovinu, že je to problém Prahy, problém cen pozemků a problém neochoty řešit vlastnické vztahy. To všechno ostatní je jen vata, která v tomto zákonu je.

Zpravodaj již řekl, že je tady problém versus stavební řád. To je první záležitost, kterou tomuto zákonu lze vytknout, protože není možné, abychom v jiném zákonu opsali část stavebního řádu a vymysleli ještě něco, co by k tomu mělo být. To je těžko přípustné.

O zahrádkářích a jejich činnosti určitě nikdo nepochybuje. Vzpomínám si, jak jsme v roce 1978 zajišťovali zahrádkářskou osadu, a po roce 1990 byla první snaha, abychom získali pozemky do majetku a tyto vztahy vyřešili. Podařilo se to a myslím si, že je to jediná cesta, jak tuto věc řešit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP