(11.50 hodin)
(pokračuje Hanuš)

Není pro mě přípustné, aby mi ještě někdo nějakým způsobem omezoval moje práva vlastníka v kolonii a některé další věci. Takže skutečně považuji tento zákon za nadbytečný, který této činnosti určitě nepomůže, protože už tady bylo řečeno o stavebním řádu, o občanském zákoníku, otázka pronajímání a všechny tyhle věci jsou řešeny podle mě v jiných zákonech naprosto spolehlivě a není potřeba, aby tento zákon byl nutný pro činnost víceméně dobrovolnou, i když velice prospěšnou, těchto lidí.

Navíc se také posunuje úplně poslání těchto zahrádek, protože před těmi třiceti lety byla snaha si získat vlastním pěstováním ovoce a zeleninu, a toto všechno dneska se to pohybuje, dostáváme se do situace, kdy to je dneska otázka spíše rekreace.

Přesto nikomu nechci bránit v této činnosti a připojuji se i k návrhu pana zpravodaje, který zde již padl, na zamítnutí tohoto zákona, protože ho skutečně považuji za nadbytečný.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo s přednostním právem se přihlásil předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Kováčik. Poté paní poslankyně Navrátilová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, ten spor, o kterém tady mluvil předřečník pan kolega Hanuš, je skutečně letitý a vím, že s názory, které pan kolega Hanuš reprezentuje, jen těžko budeme hledat shodu.

Předesílám, že bych mohl být osočen ze střetu zájmů, tedy hlásím možný střet zájmů. Nicméně jsem členem základní organizace Svazu zahrádkářů, která má majetkové problémy vyřešeny, takže z tohoto pohledu tady ten střet zájmů neexistuje.

Ale myslím si, že třeba v souladu s úpravou, která platí v Německu, je třeba také dát najevo, že si vážíme práce generací zahrádkářů, kteří ve své době zakládali tyto zahrádkové osady u měst a obcí, kteří zúrodňovali svojí prací neplodná rumiska, uzavřené skládky nebo ukončené skládky, pozemky, které nebylo možno jinak využít k efektivní a racionální velkozemědělské nebo malozemědělské činnosti, a že neplatí tak úplně to, co říkal pan kolega Hanuš, že jde v uvozovkách o rekreaci. Jde také o rekreaci, o relaxaci. Samozřejmě, ano. Jde ale také o zdravý způsob života, který dnes je všestranně propagován. Jde také o ochranu životního prostředí a zejména o výchovu mladší generace dětí, vnoučat zahrádkářů k úctě k životnímu prostředí, k přírodě a k její ochraně.

Myslím si, že zamítnutí tohoto návrhu zákona by bylo špatným vzkazem i směrem k těmto lidem, chtěl bych poprosit, abychom svůj pozitivní vztah k lidské práci vyjádřili tím, že návrh zákona pustíme do dalšího čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Navrátilová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ludmila Navrátilová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, já bych tedy chtěla podotknout, že nesouhlasím s panem kolegou Hanušem, že se to týká jenom Prahy. Já si myslím, že se to týká celé republiky. Pocházím z malého města Skutče, které je pětitisícové, a i tam máme ty problémy. Já si nemyslím, že by se jednalo jenom o majetkové vztahy, ale ono jde i o jiný majetek. Jde o společný majetek, protože v okamžiku, kdy se toto sdružení rozpadne, tak nám zbudou nějaké přístupové cesty, oplocení, leckde mají moštárny, leckde mají jiný majetek, který se bude muset nějakým způsobem vypořádat. Nevím, proč bychom bořili něco, co už funguje. A já si myslím, že ti zahrádkáři si zaslouží, abychom na ně brali ohled.

Já jsem to neprojednávala v žádném případě v Praze, ale projednávala jsem to u nás na Pardubicku a i tam si tento zákon přejí. A nevidím důvod, proč bychom ho nemohli pustit do dalšího čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní se ještě o slovo přihlásil pan poslanec Hanuš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji. Já bych si jen dovolil pár poznámek k tomu, co jsem tady zaslechl.

Zrovna teď paní předřečnice mluvila o majetku Svazu zahrádkářů. Ten jim nikdo tímto nebere ani nedává. Ten je prostě nějakým způsobem řešen. Svaz zahrádkářů má svoji právní subjektivitu, má právo vlastnit atd.

Ale jestliže se tady píše zřízení zahrádkové osady, tak že je potřeba - teď je tady vyjmenováno, co všechno - dokumentace záměru formou výkresu v měřítku katastrální mapy atd. s uvedením parcelních čísel. Zahrádkářské osady byly zakládány na celcích. Ta zahrádka, pokud není zaregistrována, nemá svého majitele, tak není vedena pod samostatným parcelním číslem. Tady jsou rozpory s tím, co normálně běžně funguje a co je dáno také stavebním řádem, jak má vypadat územní řízení a všechny tyto věci. Tak to jsou věci, které mě vedou k tomu, že prostě je nadbytečná tato záležitost. Nikdo nikomu nechce vzít majetek, ale spíš je potřeba hledat, aby se majiteli stali tito lidé. Pokud se týká třeba obslužných prostor, cest a komunikací, pokud je rozumné město, tak si je nechá ve svém vlastnictví, příjezdové komunikace, protože v okamžiku kdy se stanou soukromými, tak se zaplotí a pak se tam třeba ani hasiči nedostanou. Když je tam větší počet zahrádek, tak je to docela legrace.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ještě pan poslanec Grüner avizoval, že chce vystoupit v rozpravě ke zkrácení lhůty. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Grüner: Děkuji za slovo. Já bych jenom zareagoval na některá vystoupení, a to především na to, která říkají, že tento návrh je v rozporu se stavebním zákonem. Já si myslím, že tomu tak není. A i právníci, kteří dávali rozbory k vyjádření vlády, hovoří o tom, že není nepřípustné ve speciální právní normě jít nad rámec stanovený obecným předpisem, pokud s ním není v rozporu. A to vysloveně v rozporu se stavebním zákonem není. Tolik k tomu.

Já si myslím, že vystoupení pana kolegy Kováčika ten zákon obhajuje. Není třeba k tomu nic moc dál dodávat. Nechávám to na vás, na Sněmovně, jak rozhodne. Pokud rozhodnete o tom, aby - a jsem přesvědčen, že tak rozhodnete - šel tento zákon do výborů, dávám návrh, aby se zkrátilo projednávání ve výborech na 30 dnů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Já nebudu zdržovat tím, že bych opakoval argumenty pana poslance Hanuše, se kterými souhlasím. Pouze dávám podmíněný návrh, nebude-li přijat návrh na zamítnutí, abychom hlasovali o návrhu na vrácení předkladateli k přepracování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do rozpravy se již nikdo nehlásí. Rozpravu končím. Případná závěrečná slova - pan předkladatel? (Ne.) Pan zpravodaj? Ne.

Budeme tedy hlasovat o návrzích tak, jak zazněly. Pane zpravodaji, když tak mě doplňte. Zazněly dva návrhy na zamítnutí a jeden na vrácení k přepracování. Takže budeme hlasovat v pořadí vrácení k přepracování a pak zamítnutí. Odhlásím vás.

(Poslanec Kalousek z místa protestuje.) To je z jednacího řádu, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

Takže pan zpravodaj ještě. Mezitím vás odhlásím. Pan poslanec Klein.

 

Poslanec Jaroslav Klein: Ten návrh byl podmíněný pouze tím, pokud nebude zamítnuto, tak potom bychom hlasovali až o vrácení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, ale jednací řád hovoří jinak. Podmínka pana poslance Kalouska byla taková, budeme tedy hlasovat nejprve o zamítnutí.

 

Zahájím hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 197. Z přihlášených 107 poslankyň a poslanců pro návrh 41, proti 65. Tento návrh nebyl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP