(21.20 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak já panu ministrovi poradím, zadarmo, ve 21.19. Příště, až ODS navrhne možnost smluvních platů ve veřejné správě, tak to podpořte. To jste ale nepodpořili v minulém volebním období. Teď mluvím, neříkám vy osobně, ale hnutí ANO vystoupilo proti našemu návrhu, abychom měli smluvní platy, že to je jediná šance, jak ty lidi zaplatit, a my to prostě víme. Takže až přijdete vy nebo my s návrhem, abychom ve vybraných profesích na vybraných místech mohli uplatnit smluvní platy, tak my budeme určitě pro. Je to jedno, že už to jednou nebylo. To je ta rada.

Druhá. No kdybych tam byl, pane ministře, tak dlouho jako vy, tak jsem to dávno rozhýbal. To nebyla dojemná slova, to byla smutná slova o politicky slabém ministrovi. To nebyla dojemná, to byla smutná. Já vím, že vy říkáte, že jsem to nestihl. Já jsem tam byl šest měsíců a vy přes tři roky. To je fakt trošku jiné. A věřte mi, že bych to rozhýbal víc než vy, ale těžko se to změří. Až tam budeme zase my, tak uvidíte, jak to půjde. (Oživení a smích v lavicích ANO.) To je úplně jasné. A kdyby to byl nový ministr, říkáte zimní vláda, a byl tady pět dnů, tak mlčím. Ale já jsem říkal, že pan ministr tam byl tři roky, tak nepotřebuje sto dní hájení, tak sto vteřin. Vy si vlastně stěžujete sám na sebe. Vždycky jste říkal: Ti moji předchůdci. Tak byste to mohl použít i v této vládě. Kdybyste řekl: Ten můj předchůdce mi toho málo nachystal, málo toho vybojoval, a tak to prostě není.

Takže smluvní platy, to je řešení. Zrušit Státní fond dopravní infrastruktury, zbytečné. Mít větší politickou váhu, abyste se tam dostal, víc peněz. To jsou takové rady, které by normálně politicky silný ministr dopravy prostě prosadil. Nemám z toho radost. Jestli myslíte, že mám z toho radost, nemám z toho radost. My se dost budeme hádat o daních a sociálním systému a zdravotnictví, takže v té dopravě to tak úplně neplatí.

Já bych si přál, aby tam těch peněz bylo víc. Vzpomeňte si, 76 je jistých, pane ministře, to bylo v září. A podívejte se na ten výsledek a pak si řekněte, jestli jste silný, nebo ne. Politicky, nemyslím fyzicky.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S další faktickou poznámkou pan poslanec Polanský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Tabulkový plat není jedinou možností, jak může stát nebo státní fond najmout odborníka. Kde se chce, tak tam stát může uzavřít smlouvu s nějakým odborníkem, který dodá nějakou službu. Myslím si, že tohle je cesta, která je schůdná už dnes. Obecně přijde mi hodně nešťastné, že... Takhle. Zajištěním této služby z externích zdrojů to bude stát stát daleko více peněz. Přijde mi nešťastné, že vlastně tady technikálie nám brání využít jistější a levnější možnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Ještě se někdo hlásí do všeobecné rozpravy? Pokud ne, tak všeobecnou rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Není. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Kdo se prosím hlásí do podrobné rozpravy? Ano, pan poslanec Polanský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Děkuji za slovo. Já jen odcituji návrh našeho doprovodného stanoviska. To by znělo takto: "Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby přednostně posílila personální zajištění supervize staveb a projektových dokumentací v rámci fondu SFDI z vnitřních zdrojů včetně adekvátního finančního ohodnocení těchto pracovníků." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Ještě někdo se hlásí do podrobné rozpravy? Pokud ne, tak podrobnou rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo u pana ministra, u pana zpravodaje? Není zájem o závěrečné slovo, tak budeme hlasovat.

 

Nejprve budeme hlasovat o usnesení Poslanecké sněmovny, které bude znít: "Poslanecká sněmovna schvaluje rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2018 a střednědobý výhled na roky 2019 a 2020 v předloženém znění." Pokud tento návrh schválíme, tak můžeme hlasovat o doprovodném usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 130, přihlášeno je 190 poslanců, pro 127, proti 15. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o doprovodném usnesení, tak jak ho přednesl pan poslanec Polanský. Nejprve vás všechny odhlásím. Přihlaste se prosím znovu svými identifikačními kartami. Nyní můžeme přistoupit k hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 131, přihlášeno je 156 poslanců, pro 72, proti 66. Návrh nebyl přijat.

 

Ještě se zeptám pana zpravodaje, zda nemáme hlasovat o doprovodném usnesení. Nebyl to návrh, dobře. Tak končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

7.
Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2018
a střednědobého výhledu na roky 2019 - 2020
/sněmovní tisk 9/ - prvé čtení

Tento materiál uvede ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si vám představit návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2018 a střednědobý výhled na roky 2019 až 2020.

Návrh rozpočtu i střednědobého výhledu uvažuje převážně o poskytování podpor formou nízkoúročených úvěrů, a to na výstavbu nájemních bytů, na opravy a modernizaci bytových domů včetně úvěrové pomoci v případě poškození bytového fondu živelní pohromou, na podporu bydlení mladých a na dofinancování regenerace veřejných prostranství na sídlištích. Pro úvěry je objem navržen ve výši 1. mld. korun.

V oblasti dotačních nástrojů uvažuje návrh rozpočtu a střednědobého výhledu o dotaci mladým lidem formou snížení jistiny při narození dítěte a o výplatě úrokových dotací poskytovaných programu Panel na podporu rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů. Postupně vyplácené dotace plynoucí ze smluv uzavřených do roku 2010 jsou plně pokryty z prostředků rezervovaných za tímto účelem v aktivech fondu. Pro realizaci výplat dotací ke snížení jistiny při narození dítěte a dotací ze smluv uzavřených v roce 2011 nárokuje fond prostředky ze státního rozpočtu, a to ve výši 107,7 mil. korun. Výdaje spojené s dotační částí nového programu, který nyní budeme realizovat tzv. v rámci druhé obrátky JESSICA, což je finanční nástroj Evropské unie, předpokládáme ve výši 100 mil. korun. A protože to budou vlastně navrácené úrokové sazby a úroky, tak tuto částku nenárokujeme ze státního rozpočtu.

Návrh rozpočtu plně respektuje zachování potřeb rezerv stejně jako dodržení minimálního objemu aktiv, který podle zákona o Státním fondu nesmí klesnout pod 6 mld. korun.

Návrh rozpočtu schválila vláda České republiky a zároveň 6 prosince 2017 podpořil a doporučil Poslanecké sněmovně jeho schválení i výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovoluji si tímto požádat, aby Poslanecká sněmovna návrh rozpočtu a střednědobého výhledu Státního fondu rozvoje bydlení schválila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, paní ministryně. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 9/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Ivan Bartoš a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP