(18.10 hodin)
(pokračuje Pelikán)

To jsou pak ty případy, jak tady také zaznělo: důchodkyně, která za svého vnoučka splácí 500 korun za měsíc. Nepřál bych vám potom vidět záběry z těch mobiliárních exekucí, kde k takové důchodkyni přijde exekutor, začne jí brát majetek a ona říká: Vždyť já splácím každý měsíc 500 korun! A ten exekutor říká: No jo, paní, to je pěkný, jenže ten dluh byl 40 tisíc a každý měsíc narůstá o patnáct stovek. Takže těch vašich 500 korun, co splácíte, to je moc hezký, že to splácíte, ale ono to tak nějak nestačí. Takže to je ten skutečný příběh.

A pokud jde o tu finanční gramotnost, podle průzkumů Ministerstva financí dobrou, nebo dokonce výbornou finanční gramotnost u nás vykazuje méně než polovina lidí. A ono ještě když se řekne dobrá finanční gramotnost, tak to taky není žádný zázrak, protože podle téhož průzkumu a dalších obdobných 80 % našich občanů nepozná, i když má všechny údaje, který z nabízených úvěrů je nejlevnější, 60 % neumí vysvětlit, co to je RPSN. To není pár lidí, to je většina lidí. A to jsou úplně základní věci.

Já bych mohl mluvit ještě dlouho a myslím, že o tom ještě budeme mluvit mnohokrát a dlouho, ale já bych v tuhle chvíli chtěl udělat jenom jednu věc. Chtěl bych se obrátit na tamhle pana poslance Feriho prostřednictvím pana předsedajícího a na další poslance, kteří tady říkali, že to je nějaký hazard, protože je to hrozně pohodlné pro ty dlužníky do toho jít a sedm let si prostě budou žít v tom oddlužení, a pak šup ho, všechny ty dluhy zmizí. A že tedy kvůli tomu poběží teď do všech bank a tam si napůjčují po těch pěti tisících, co jim tak půjčí, dohromady 50 tisíc, a pak tohle kvůli tomu udělají.

Pojďme - takovou výzvičku, pane kolego - pojďme zkusit měsíc žít z toho nezabavitelného minima. Ne sedm let. Měsíc! A pojďme dát zbytek peněz, které vyděláme, na něco dobrého. Třeba já jsem teď objevil takovou krásnou nadaci, která poskytuje stipendia mladým Romům, aby se vzdělali. A my víme, že vzdělání a finanční gramotnost spolu souvisí. A já k tomu vyzývám každého, kdo tady říká, že je to nějaký morální hazard. Ať si z toho zkusí se mnou měsíc žít. Začneme od nového měsíce.

Děkuji a prosím o podporu. (Potlesk některých poslanců zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za závěrečné slovo. Pan zpravodaj nemá zájem o závěrečné slovo, takže budeme hlasovat o jednotlivých návrzích. Já zagonguji. Všechny vás odhlásím. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, abychom zjistili přesnou účast na hlasování, a budeme rozhodovat o návrzích, které padly v rozpravě. Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Návrh na zamítnutí nepadl.

 

Takže až se ustálí počet přihlášených poslanců, rozhodneme v hlasování číslo 97 o návrhu na vrácení.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro vrácení navrhovatelům k dopracování. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 97, ze 163 přítomných, pro 24, proti 118, návrh nebyl přijat.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázat jinému výboru? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat o přikázání výboru ústavněprávnímu jako garančnímu výboru, a to v hlasování 98, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 98, z přítomných 165 pro 162, proti nikdo, návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru, ale v rozpravě pan poslanec Bauer navrhl výbor pro sociální politiku. O tom rozhodneme v hlasování číslo 99, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání výboru pro sociální politiku. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 99, z přítomných 165 pro 88, proti 21, návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán dalšímu výboru k projednání, a to výboru pro sociální politiku.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu... hospodářský výbor, omlouvám se, nemám poznamenáno, neřídil jsem celou dobu. V tom případě samozřejmě...

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já myslím, že teď je pravá chvíle, takže místo pana poslance Bauera, protože mám přednostní právo, takže my ještě navrhujeme hospodářský, rozpočtový a výbor pro veřejnou správu. Myslím si, že všech těchto výborů se ta problematika skutečně týká.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, čili výbor hospodářský, výbor rozpočtový, výbor pro veřejnou správu.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o přikázání výboru hospodářskému, a to v hlasování číslo 100, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 100, z přítomných 165 pro 42, proti 83, návrh nebyl přijat.

 

Výbor rozpočtový rozhodneme v hlasování číslo 101, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro rozpočtový výbor. Kdo je proti přikázání rozpočtovému výboru? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 101, z přítomných 165 pro 45, proti 80, ani tento výbor nebyl schválen.

 

Nyní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj v hlasování číslo 102, které jsem zahájil, se ptám, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 102, z přítomných 165 pro 42, proti 85, ani tento výbor nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na prodloužení lhůty k projednání o 20 dnů, jak zaznělo v rozpravě se souhlasem předkladatele, a to v hlasování číslo 103, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 103, z přítomných 165 pro 160, proti 2 (na tabuli 0), tento výbor byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán výboru ústavněprávnímu jako výboru garančnímu, dále byl přikázán výboru pro sociální politiku a jeho lhůta k projednání byla prodloužena o 20 dnů na 80 dnů. Děkuji panu ministrovi a děkuji zpravodaji a končím bod číslo 25.

 

Pokračovat budeme podle pořadu schůze, a to bodem číslo

 

30.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb.,
trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 79/ - prvé čtení

Pan ministr zůstává na místě, a než udělím slovo ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, který nám návrh z pověření vlády předloží, požádám pana poslance Zdeňka Ondráčka, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem pro prvé čtení. Pane ministře, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP