(9.50 hodin)
(pokračuje Havlíček)

A i když si to určitě bude ještě sedat, tak jsem přesvědčen, že v rukou to financování budou mít dané instituce, které nepřicházejí principiálně o ty zdroje, ale samozřejmě musí si nastavit vnitřní systém hodnocení výzkumu tak, aby to odpovídalo. Troufáme si tvrdit, že je to spravedlivější i vůči těm institucím, které třeba měly určitý problém s tou bibliometrií, ať už jsou to různé umělecké školy, nebo někdo, kdo třeba neměl tolik šance publikovat, tím spíše v nějakých prestižních magazínech. Takže děkuji i za tu diskusi dnešní a děkuji všeobecně i za podporu tohoto, myslím si, velmi korektní ze všech stran.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Kdo další do rozpravy k tomuto bodu ve třetím čtení? Nikoho nevidím, že by se hlásil z místa, rozpravu končím. Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo. Ani pan zpravodaj, ani pan ministr nemají zájem o závěrečné slovo.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním sdělil stanovisko. Prosím.

 

Poslanec František Vácha: Děkuji za slovo. Návrh na zamítnutí zákona nebyl podán, takže nebudeme hlasovat. Potom bychom mohli, ale nebudeme hlasovat ani o legislativně technických úpravách, protože žádné nebyly navrženy. Takže máme tam jeden jediný pozměňující návrh, který má sice tři body, ale hlasujeme všechny dohromady, což je pozměňující návrh pana poslance Raise. A pak bychom hlasovali o návrhu zákona jako celku. To je hlasovací procedura, kdybyste ji nechal schválit.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ta je velmi minimalistická, nicméně jsou tam dva body, můžeme o nich hlasovat.

Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro navrženou proceduru. Kdo je proti?

Hlasování číslo 26, přihlášeno je nás v tuto chvíli 175, pro 164, proti nikdo. Procedura byla schválena. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec František Vácha: Takže nás čeká hlasování o pozměňujícím návrhu pana poslance Raise představeném panem ministrem. Výbor doporučuje.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko ministerstva? (Ministr: Ano, doporučuji.)

Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 27, přihlášeno je 175 poslanců, pro 161, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec František Vácha: A teď bychom hlasovali o návrhu zákona jako celku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 485, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 28, přihlášeno je 175 poslanců, pro 164, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji. Končím třetí čtení tohoto návrhu.

 

Otevírám bod

 

205.
Vládní návrh zákona o územně správním členění státu
a o změně souvisejících zákonů (zákon o územně správním členění státu)
/sněmovní tisk 395/ - třetí čtení

Poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele z pověření předsedy vlády pan ministr Zaorálek, je zde, a zpravodaj garančního výboru, což je výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pan poslanec Martin Baxa, taktéž už je na svém místě. Pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku 395/4, který byl doručen dne 6. listopadu 2019, usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 395/5.

Pan navrhovatel už je u řečnického pultu a má zájem o vystoupení před otevřením rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Já děkuji. Dámy a pánové, já bych vám jenom připomněl předložený návrh zákona o územně správním členění státu. On tady byl předložen, aby nějak aktualizoval tu úpravu struktury a nahradil zastaralý zákon, který je už z roku 1960. Takže v tom návrhu zákona z roku 1960 je pořád ještě zmiňováno těch sedm starých krajů. Takže formálně vlastně máme zákony, které, jak víte, pořád ještě zmiňují ty staré kraje, i když vlastně už nejsou vůbec funkční, a ty se samozřejmě liší od těch třinácti dnešních samosprávných krajů. Takže ta stará úprava už není nijak využívaná v současné době a je samozřejmě dobré se s tím už taky vypořádat a odstranit jisté úpravy.

Podle té nové právní úpravy to znamená samozřejmě i další změny, nejenom to, že se ruší těch sedm starých krajů, ale správní obvody budou vymezeny nyní výčtem obcí a vojenských újezdů, a to vymezení okresů se provádí odvozením od správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Pro hlavní město Prahu se zachovává speciální členění na deset obvodů na úrovni okresů. Navrhované řešení, pokud je mi známo, bylo konzultováno s dotčenými obcemi i s příslušnými orgány státní správy.

Důležité je tady říci, že ta nová právní úprava se netýká soudů, netýká se státních zastupitelství, ty mají své obvody vymezeny zvláštním zákonem.

A já doplním jen jednu informaci ohledně řešení té specifické situace v oblasti Turnovska. Ministerstvo vnitra poměrně intenzivně jednalo se všemi dotčenými subjekty a bylo dosaženo shody na úpravě textu návrhu zákona. Touto úpravou by mělo být umožněno zachovat na Turnovsku stávající stav v podobě fungujícího správního obvodu obce s rozšířenou působností a zároveň neměnit příslušnost jednotlivých obcí do okresů. Pozměňovací návrh k uskutečnění těch změn, které tady popisuji, si osvojil ve svém usnesení výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a já za navrhovatele mohu říct, že s tím nemá problém a že s tím souhlasí. To je snad všechno, co by tu mělo být řečeno.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Otevírám rozpravu. Ptám se, zda má někdo zájem o vystoupení. Prosím. Pan zpravodaj chtěl, nebo nechtěl? On by měl přednost. Nechtěl, dobře. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Já bych chtěl jenom krátce poděkovat, že došlo k nějaké shodě na řešení problematiky dotčených obcí, které by touto byrokratickou změnou byly dotčeny. Konkrétně se jedná tedy o obce v oblasti SO ORP Turnov a jsem rád, že i výbor přijal jednomyslně doporučující stanovisko k pozměňovacímu návrhu i doprovodnému usnesení, které vyzývá ministerstvo k tomu, aby danou výjimku pro danou oblast uskutečnilo. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě k tomuto bodu? Jestliže tomu tak není, rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Ze strany pana zpravodaje ne, ze strany pana ministra také ne.

Omlouvá se paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová od 9.00 do 14.30 hodin z pracovních důvodů.

Tak rozprava je skončena a přikročíme k hlasování o pozměňovacím návrhu. Prosím zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou, přednesl pozměňovací návrh a před hlasováním k němu sdělil stanovisko.

 

Poslanec Martin Baxa: Dobré dopoledne, vážený pane předsedo, milé kolegyně, milí kolegové. Návrh hlasovací procedury je velmi jednoduchý. Hlasovat o případných návrzích legislativně technických úprav - ty žádné předneseny nebyly. Potom hlasovat o pozměňovacím návrhu garančního výboru, hlasovat o zákonu jako o celku a pak je návrh hlasovat o návrhu doprovodného usnesení s tím, že jenom dodám komentář, že o tomto návrhu budeme hlasovat pouze v případě přijetí pozměňovacího návrhu garančního výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP