(14.10 hodin)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak my ještě v systému máme dva pozměňovací návrhy kolegy Luzara a Bartoška, i když se přiznám, že kolegové se k nim v podrobné rozpravě nepřihlašovali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Je tomu tak, takže v tom případě návrhy propadají, pokud ještě někdo neotevře rozpravu. Ale nevidím žádný takový zájem, takže tyto návrhy nejsou přípustné. Pan poslanec Luzar ještě? Teď pouze s přednostním právem, potřebujeme nějak otevřít rozpravu, než bychom mohli načíst. Můžu požádat libovolného pana ministra, aby vystoupil.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Otevírám rozpravu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, to bylo vystoupení pana ministra, kterým otevřel rozpravu. A do podrobné rozpravy se nám ještě hlásí - pan poslanec Bartošek je u mikrofonu první. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za vstřícnost, pane ministře. Tímto se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu pod č. 7013. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Budu věřit, že pozměňovací návrh je odůvodněn v rámci toho dokumentu. Prosím pana poslance Luzara.

 

Poslanec Leo Luzar: Já bych se také rád přihlásil k pozměňovacímu návrhu pod č. 6964, který upravuje další výhled fondu na léta 2022 a 2023 do původní výše rozpočtované, a ne zkrácené, která se potom objevila v rámci zpracování. Čili jde o to, že původní verze, která prošla celým kolečkem, byla v jiné výši, potom doznal tento rozpočet nějakých úprav, které snižovaly finanční výhled v roce 2022 a 2023. Já si myslím, že stojí za to tam ten původní schválený, nebo projednaný rozpočet dát v té původní výši, protože na základě toho se v těch dalších letech plánují stavby. Jeho úpravy jsou samozřejmě možné, ale i v tom výhledu by bylo potřeba, aby tento fond tyto prostředky, se kterými počítal a které prošly svolávacím kolečkem, měl zaznamenány. Tolik k pozměňovacímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byly pozměňovací návrhy. Já se ještě zeptám, jestli se někdo do této znovuotevřené podrobné rozpravy v tuto chvíli hlásí. Pokud nikoho nevidím, tak ji opět uzavírám. Ptám se znovu na zájem o závěrečná slova. Pan zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak já teď to závěrečné slovo formálně využiji a budu konstatovat, že máme jedno hlasování o návrhu rozpočtu jako takovém, pak tu máme dva pozměňovací návrhy, ke kterým se páni poslanci v podrobné rozpravě přihlásili. Jako zpravodaj konstatuji, že jsem si ty návrhy pročetl, po formální stránce jsou správné včetně důvodové zprávy. A pak do třetice tu máme návrh doprovodného usnesení pana poslance Polanského.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. A nyní bychom tedy přistoupili k návrhu procedury vzhledem k tomu, že máme více návrhů. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Co se týká procedury, chcete-li pořadí, navrhuji nejdřív hlasovat o řádně podaných pozměňovacích návrzích, nejdříve pana poslance Luzara, poté poslance Bartoška, potom návrh rozpočtu, jak byl vládou předložen, tisk 1071, a poté doprovodné usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. To je poměrně jednoduchý a srozumitelný návrh procedury. Já ho nechám odhlasovat.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 330 a ptám se, kdo je pro tento návrh procedury. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 330 je přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro hlasovalo 88, proti nikdo. Návrh procedury byl tedy schválen.

 

Poprosím pana zpravodaje, aby nás tedy seznamoval postupně s jednotlivými pozměňovacími návrhy v pořadí, jak jsme je schválili. Zároveň ještě počkám, jestli bude žádost o odhlášení nebo něco takového. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže nejdřív prosím hlasování o pozměňovacím návrhu 6964 poslance Leo Luzara, který se týká návrhu na zvýšení limitních částek ve střednědobém výhledu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já zahajuji hlasování pořadové číslo 331. (Nesouhlasné hlasy ze sálu.) Pardon, ukončuji hlasování jako zmatečné. Poprosím ještě stanovisko ministerstva. (Nesouhlasné.) Děkuji.

 

A znovu tedy zahajuji hlasování, tentokrát pořadové číslo 332, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování pořadové číslo 332 je přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro 34, proti 32. Návrh nebyl schválen. Prosím další návrh.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní návrh pod č. 7013 pana poslance Bartoška, který navrhuje přesunout částku z Ministerstva dopravy na protidrogovou politiku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. Já zahajuji hlasování pořadové číslo - pardon, znovu. Prosím stanovisko ministerstva. (Nesouhlasné.) Omlouvám se, už je pozdě.

 

Znovu zahajuji hlasování, pořadové číslo 334, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování pořadové číslo 334 je přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro 7, proti 63. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

To by měly být všechny pozměňovací návrhy a nyní bychom hlasovali o návrhu usnesení jako celku.

 

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2021 a střednědobý výhled na roky 2022 a 2023, podle sněmovního tisku 1071." Žádné návrhy jsme nepřijali, takže to můžeme takto. Stanoviska již zazněla, ale můžeme si je zopakovat. Prosím stanovisko ministerstva. (Ano.) Stanovisko výboru? (Ano.) Děkuji.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 335 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 335 je přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro 60, proti nikdo. Konstatuji, že tedy s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

A nyní máme ještě návrh doprovodného usnesení. Já poprosím o jeho přednesení. Pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Zvládli jsme to i se stanovisky. Doprovodné usnesení pana poslance Polanského, týkající se kanálu Dunaj-Odra-Labe: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby zrušila rozhodnutí z 5. 10. 2020 o splavnění Odry v úseku Ostrava - Bohumín - státní hranice.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko ministerstva. (Nesouhlasné.) Dobře, výbor toto neprojednal.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 336 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování pořadové číslo 336 je přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro 27, proti 39. Toto doprovodné usnesení nebylo přijato.

 

To by měly být všechny návrhy. Tím jsme se vypořádali s tímto bodem. Já děkuji zpravodaji, děkuji navrhovateli. Končím bod 341.

 

Otevírám ještě bod

 

342.
Dotační programy zemědělství pro rok 2021 poskytované podle § 1, § 2 a § 2d
zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1086/

Tento materiál uvede ministr zemědělství Miroslav Toman. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Miroslav Toman Dobrý den. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi představit materiál Dotační programy zemědělství pro rok 2021 poskytované podle § 1, § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.

Návrhy finančních prostředků ze státního rozpočtu určené na dotační programy pro rok 2021 jsou stanoveny ve výši 3 800 000 000 korun, 3 100 000 000 neinvestiční a 699 000 000 investiční dotace. Prostředky určené na dotační programy jsou v návrhu rozpočtu pro rok 2021 na stejné úrovni, jako byly v návrhu na letošní rok. V případě navýšení alokace finančních prostředků v průběhu roku 2021 budou prioritně posíleny dotační programy zaměřené na podporu živočišné výroby a potravinářství. Rozdělení finančních prostředků na jednotlivé programy směřuje především do odvětví živočišné výroby, kde se jedná o 2,5 mld. korun, do odvětví rostlinné výroby je alokováno 500 000 000 korun a do odvětví potravinářství 578 000 000 korun. Na ostatní aktivity je zajištěno celkem 193 000 000 korun.

Do materiálu je nově zařazen rámcový program pro řešení rizik a krizí v zemědělství tak, aby mohl v případě potřeby být spuštěn a administrován, a to v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství. Program je uváděn bez finančních prostředků. V případě vzniku škod způsobených například přírodními pohromami, mimořádnými událostmi, nepříznivými povětrnostními podmínkami bude spuštěn a financován na základě příslušného usnesení vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP