(18.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byla faktická poznámka. Pan poslanec Skopeček je přihlášen v tuto chvíli v rozpravě jako poslední. Prosím.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuju pěkně za slovo. Dobrý podvečer, dámy a pánové. Já bych se chtěl skutečně vážně zeptat prostřednictvím vás, pane předsedající, paní kolegyně Gajdůškové i paní ministryně, zda skutečně považují za vhodné v době, kdy se bavíme, zda nezavřeme celou ekonomiku - já doufám, že to nikoho nenapadne, ale když ty úvahy tady existují - jestli skutečně považují za vhodný okamžik přijít s pozměňovacími návrhy, které přinášejí našim podnikatelům další administrativní zátěž. Aniž bych se bavil o meritu věci, jestli je to smysluplné, nebo nesmysluplné, tak bych opravdu chtěl vážně slyšet od těchto dam, zda považují současnou chvíli, kdy některé podniky jsou skutečně na pokraji sil, zda to je ten nejvhodnější okamžik, jak jim přidat do tak přebujelého administrativního prostředí novou byrokratickou administrativní zátěž.

Já to prostě považuju za neuvěřitelné, že má vůbec někdo v tuto dobu drzost podnikatelům a našim firmám, kteří skutečně bojují o přežití, tady diktovat ze strany Poslanecké sněmovny další administrativní zátěž. Už se vůbec nebavím o tom, jaký to má smysl. Proč by firmy musely hlásit volná pracovní místa ve chvíli, kdy jsou to třeba specialisté? Hledají právníky, IT specialisty. Skutečně si myslíte, že tito lidé shánějí práci na úřadu práce? Fakt si to myslíte? Tak jste opravdu víc mimo realitu, než jsem si doposud myslel.

Dámy a pánové, nechci se bavit o té samotné izolačce, jakkoli ji taky považuju za plošné opatření, které by mělo být spíše zacíleno na nízkopříjmové skupiny obyvatel, pro které skutečně může být opakovaná karanténa problémem. Ale o tom se bavit nechci. Chci se opravdu těchto dvou dam zeptat, jestli je ta nejvhodnější doba, abychom házeli další klacky pod nohy našim firmám a podnikatelům, kteří potřebují právě v těchto dnech a týdnech pomoci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou se mi přihlásila paní poslankyně Gajdůšková a poté ještě registruji přihlášku z místa paní poslankyně Pekarové. Prosím.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo. Odpovím velice krátce panu Skopečkovi, byla-li jsem vyzvána. Ano, jsem přesvědčena o tom, že v této chvíli je nejvhodnější doba stát za zaměstnanci a nenechat s nimi zametat. A to jsou i ti dohodáři.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně Pekarová a vidím pana poslance Ferjenčíka. Prosím.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Vážené dámy, vážení pánové, když tenhleten návrh zákona ve Sněmovně prošel, paní poslankyně měla na svých sociálních sítích fotku s izolačkami, protože ten název - obecně takové ty izolačky a ošetřovačky a rouškovné a podobně se teď zalíbily - a byla tam taková hezká fotografie, jak tam jsou kolem ní rozhozené. Vlastně to bylo velmi výstižné v tom smyslu, že právě to, o čem tady teď vedeme největší debatu, bylo nějakou podobnou, ale tou reálnou izolačkou do takového zákona přidáno. To znamená, jedná se o typický přílepek, který tady teď způsobuje ten obrovský problém, který vidím, protože jak tady mám informace z různých klubů, tady opravdu roste spíše chuť pro to, pokud neprojde senátní verze, nehlasovat ani pro tu sněmovní. V takovém momentě se dostáváme do situace, kdy tady po týdnech řešení problému, na který i mnozí z opozice upozorňovali, motivace lidí zůstat opravdu v karanténě, tedy věc, která v této situaci pandemie je vrcholně důležitá a velmi potřebná, se můžeme dostat úplně někam zase zpátky a bude trvat další týdny, než dojde k tomu, abychom se s novým pokusem dostali ke zvýšení příspěvku za karanténu.

Takže se chci zeptat, paní ministryně, a chci vás vyzvat: To vám skutečně stojí za to, tady toto riskovat? Pro tuhletu změnu, která se dá do zákona, pokud o ni tak strašlivě stojíte, pokud ji považujete za tak dobrou, dát novelu zákona, projít ji legislativním procesem, odůvodnit, projít si připomínkovým řízením, všechno to, co to má obsahovat, ve chvíli, kdy by se jednalo o klasický návrh zákona, o novelu z pera vlády. Tak stojí vám tohleto za to? Zhoršení současné situace.

Já myslím, že byste měla přehodnotit, paní ministryně, svůj přístup. Když vidíte, že je to větší šance, že by tady nakonec neprošlo vůbec nic, tak byste měla opravdu v tomto případě pokorně přijmout tento většinový názor a podpořit senátní verzi, aby prošla alespoň ta. Bylo by to v tuto chvíli určitě ku prospěchu věci. A myslím si, že zrovna na této věci není vhodná doba a není vhodný okamžik si poměřovat, kdo má jakou sílu v tuto chvíli. (Gestikulace nějakého poslance v levé části sálu.) Ano, pane poslanče, prostřednictvím předsedajícího, (se smíchem:) neměla jsem na mysli to, co vy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Skopeček. Pana poslance Ferjenčíka v rozpravě registruji. Prosím.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuju pěkně. Já chci ještě prostřednictvím vás zareagovat na paní kolegyni Gajdůškovou, která tu mluvila o tom, že někdo zametá s dohodáři. Paní kolegyně, kdo byl v této části Poslanecké sněmovny pro to, aby se i dohodářům kompenzovalo, aby i v této krizi měli příspěvek jako standardní zaměstnanci? Byla to opozice! Tato vaše část sálu (ukazuje na levou část sálu) to řadu měsíců blokovala a trvalo velmi dlouho, než jsme prosadili z řad opozice, že i dohodářům přišla ze strany státu v této krizi pomoc. Takže o čem to tu mluvíte? Kdo s kým zametá? Doposud jste s nimi zametali pouze vy. A teď chcete ještě navíc podnikatelům přinést další administrativní náklady! V té nejhorší možné době. Opravdu lépe jste si vybrat nemohli, kdy házet podnikatelům klacky pod nohy, než v této době.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan poslanec Ferjenčík, je přihlášen v rozpravě v tuto chvíli jako poslední. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych na vás chtěl skutečně apelovat, abyste nepodporovali praxi přilepování nesouvisejících věcí k zákonům v legislativní nouzi. To je extrémně špatný princip. Já chápu některé motivace paní ministryně, proč do tohoto zákona dávat evidenci dohodářů. Nicméně podle mě takováto obrovská systémová změna celé této agendy je potřeba skutečně prodiskutovat a promyslet, protože tady se paní ministryně ohání slovy o ochraně zaměstnanců, ale ve finále to může vést přesně k opačnému efektu, že nedostanou ani tu dohodu. Oni totiž často ty evidované dohody nechtějí, protože se bojí třeba exekucí. To je taky situace, která je naprosto běžná, že přes dohody o provedení práce se vyplácejí peníze lidem, kteří by o ně jinak přišli kvůli exekuci. Tito lidé rozhodně nebudou chtít, aby měli dohodu, která je někde evidovaná a dá se snadno ověřit, že zaměstnaní jsou. Tím pádem nakonec to dospěje k tomu, že budou pracovat úplně načerno a nebudou mít vůbec žádné právní zázemí. Tohle je třeba jeden z problémů, který je potřeba důkladně promyslet. Těch příběhů je celá řada.

Je celá řada dalších důvodů, proč skutečně zvážit, jakým způsobem mají být ty dohody evidované, nebo nemají. A vy jste tady jedním pozměňovacím návrhem, na který nebyl vůbec žádný čas ho prodiskutovat, udělali totální reformu dohod v České republice, která má zcela nepředvídatelné následky. Z těchto důvodů my tento tisk ve sněmovní verzi finálně podpořit nemůžeme a moc apelujeme na to, abyste podpořili senátní verzi, protože jinak hrozí, že celá izolačka spadne pod stůl.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. V tuto chvíli nemám dalších přihlášek do rozpravy, takže pokud se již nikdo další nehlásí, rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany ministryně nebo ze strany zástupců Senátu nebo zpravodajky garančního výboru. Nikoho nevidím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP