(15.20 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Pokud jde o otázku očkování a přeočkování, zatím nikdo nedokáže říci přesně, kdy bude potřeba přeočkovat. Já jsem teď shodou okolností dostal článek z New York Times, kde je nějaká nová studie, která poukazuje na to, že imunita na koronavirus může vydržet až několik let. Ty studie se stále provádějí, i samozřejmě samotní výrobci stále sbírají data, stále provádějí v tomto směru nějaké klinické hodnocení, takže v tomto směru nemůžeme říci nějaké exaktní datum, kdy dojde k povinnosti nechat se přeočkovat. Ta data zkrátka v tuto chvíli nemáme a bylo by asi neférové tady něco takového fabulovat.

Pokud jde o otázku, jestli si lidé budou platit očkování, pokud by se třeba museli přeočkovat nebo něco podobného, nevím, jestli to řekl pan profesor Prymula, nebo kdo to řekl, ale skutečně v tuto chvíli to není nic, co by bylo potvrzené, co by bylo jakkoliv na stole, takže si myslím, že to bude spíše nějaký názor nebo dojem, že by to tak do budoucna mohlo být, ale skutečně nikoliv. Faktem je, a to souhlasím s panem profesorem Válkem, že budeme muset udělat změnu legislativy v tomto směru, takže to bude vlastně jeden z úkolů pro další období, jak nastavit otázku úhrad z veřejného zdravotního pojištění pro lidi, kteří se budou chtít nechat případně přeočkovat. Do budoucna musíme toto vyřešit. Já si myslím, že pokud najdeme shodu, tak by to mohlo být ještě schváleno i v tomto volebním období, možná i v rámci nějakého zkráceného řízení. Já myslím, že by neměl být nějaký zásadní problém, ale musíme to diskutovat. Beru si to jako jeden z prioritních úkolů. A to je snad vše, pokud jsem na něco zapomněl, tak se omlouvám.

Jinak, pane profesore Válku prostřednictvím pana předsedy, platí to, že jde o zákon o veřejném zdravotním pojištění. On byl sice přijat speciální zákon týkající se distribuce očkovacích látek, ale pokud jde o úhradu z veřejného zdravotního pojištění, tak tam se samozřejmě musí aktualizovat a novelizovat i zákon o veřejném zdravotním pojištění. A souhlasím s tím, že tam jsou nastaveny úhrady i pro další očkovací látky, takže to bezesporu musí být tento zákon, kde bude zakotvena nějaká případná dlouhodobá úhrada tohoto typu očkování.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, nejprve pan poslanec Lubomír Volný, poté paní poslankyně Karla Maříková.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já už bych opravdu vystupovat nechtěl, ale když tady se tak strašně lže, že to je neuvěřitelné. Já vím, že jste delší dobu nebyl ve funkci, pane ministře, ale pořád jste chodil do Sněmovny jako poslanec. A vy vědomě lžete. Tahle vláda už tady zavedla vakcinační apartheid. My už žijeme v zemi, kde se lidi dělí podle toho, jestli jsou navakcinovaní nebo mají nějaké papíry, a na podlidi, kteří když tyto papíry nemají, prostě nemůžou třeba na zahrádku. Tady už existuje vakcinační apartheid. A vy jste ten vakcinační apartheid už tady zavedli, to už je u nás dvoutřídní společnost, tady už jsme prostě rozděleni na nadlidi a zvířátka, protože my, co ty papíry nemáme, jsme na úrovni domácích mazlíčků, králíčků, kočiček a pejsků, kteří také nesmí do restaurací.

Takže vy lžete, vy už jste tady ten apartheid zavedli a vy jste ho tím tiskem 1225 chtěli ještě uzákonit a ještě rozšířit. A teď se dozvídáme, že ho chcete zase projednávat v červenci. Takže to není dobrovolné očkování. Dobrovolné očkování je takové, že když ho odmítnete, tak vám nehrozí vůbec žádná sankce ani nijaká diskriminace. Když vy dnes odmítnete tuto vakcinaci touto genovou experimentální emulzí, směsí, roztokem, tak se stáváte občanem druhé kategorie, který u sebe musí nosit jiná potvrzení. Když u sebe ta jiná potvrzení nemáte, tak se stáváte člověkem třetí kategorie. To už je realita současné České republiky. Vy jste tady už zavedli vakcinační apartheid a ta vakcinace není dobrovolná. Některým vojákům jste ji dali dokonce přímo rozkazem. Je tady obrovský nátlak v různých profesních skupinách. Nám se ozývají desítky, teď už stovky lékařů, zdravotníků na všech úrovních, učitelů, vojáků, kteří jsou systémem nuceni a tlačeni do vakcinace. V této zemi už existuje vakcinační apartheid a vakcinace už dnes není v České republice dobrovolná.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Další faktická poznámka, paní poslankyně Maříková, poté pan ministr Adam Vojtěch.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající, já bych se chtěla jenom zeptat pana ministra prostřednictvím vás. A znovu tu otázku už potřetí zopakuji, nevím, jestli se jí vyhýbá, nebo na ni zapomíná, ale nedá mi to se zeptat vzhledem k některým vyjádřením hlavní hygieničky. Jestli ti, co se nechají očkovat oběma dávkami vakcíny nebo použijí jednodávkovou Johnson & Johnson, budou mít tu povinnost přeočkování, jestli se k tomu automaticky zavazují. Já nevím, jestli to bude za půl roku, za rok, ale ptám se z toho důvodu, jelikož některá ta vyjádření hlavní hygieničky jsou opravdu na pováženou a veřejnost z toho má takový zvláštní dojem. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan ministr, faktická poznámka.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Pokud bude očkování dobrovolné, tak bude stále dobrovolné. To zkrátka platí. Pokud se někdo dnes nechá dobrovolně oočkovat, absolvuje vakcinaci, tak není důvod, aby při přeočkování bylo očkování povinné. Je to stejné jako v případě například vakcinace proti chřipce. Vy se necháte očkovat proti chřipce, za rok je povinnost, respektive nutnost, pokud chcete být očkován, se očkovat, ale není to povinné, je to nutné, pokud to chcete, ale není to povinné, takže v tomto směru není určitě žádná povinnost na stole. Nevím, jaká měla paní hlavní hygienička vyjádření, ale znovu říkám, pokud bude očkování dobrovolné, tak to bude platit i pro přeočkování.

Pokud jde o pana poslance Volného, já se tady nechci pouštět do té argumentace lhaní nebo něčeho podobného, ale nemluví pravdu, protože i ta novela zákona o ochraně veřejného zdraví a potažmo pandemického zákona, ten tisk 1225, kde souhlasím s tím, že musí ještě projít úpravou, předpokládá, že nebude očkování jako jediná možnost. V zákoně je přímo napsáno, že jsou tři alternativy: buď je člověk očkován, nebo je testován, anebo nemoc prodělal. To jsou zkrátka alternativy prokázání bezinfekčnosti. To znamená, není pravdou, že by očkování byla jediná možnost, jak prokázat, že člověk je bezinfekční, potažmo tedy že nemůže nikoho dalšího nakazit. Takže v tomto směru ty alternativy i v tomto návrhu zákona existují, takže skutečně platí to, že očkování je dobrovolné a dá se nahradit testováním. (Předsedající: Váš čas.) Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, pan poslanec Bělobrádek. Připraví se pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Já si potřebuji trochu zlepšit rating na sociálních sítích, abych byl zmiňován, tak mi dovolte kontroverzní prohlášení, aby bylo o čem debatovat. S určitou mírou samozřejmě licence a nadsázky jsou už dnes v republice lidé různých kategorií. Jsou ti, kteří můžou řídit auto, a ti, kteří řídit auto nemohou. A ti, kteří ho řídit nemohou, tak je to proto, že nemají řidičský průkaz. A stát chce, aby měli řidičský průkaz ne proto, že je chce šikanovat, ale kvůli tomu, aby se zajistila alespoň elementární bezpečnost silniční dopravy, že ti lidé budou to auto umět ovládat a budou znát předpisy. A je to proto, aby se chránila společnost, aby se chránili další.

A stejně tak je jasné, že stát i v jiných případech, i když se jedná o lidské zdraví a o životy, dává nějaké podmínky. To neznamená, že ti lidé jsou nějak šikanováni nebo diskriminováni, a je to jejich rozhodnutí. Pokud splňují ty další podmínky, aby si mohli udělat řidičský průkaz, tak si ho udělat mohou, pokud chtějí. Takže z tohohle hlediska myslím, že na tom není nic zvláštního. Nikdo je k tomu nenutí. Je to na nich. A stát to chce jenom proto, aby zajistil, že budou-li řídit, tak se zmenší riziko eventuální nehody nebo porušení předpisů. Samozřejmě to není nikdy ideální, ale je to logické. Takže já na tom nevidím nic špatného. A musím říct, že i to, že se někteří lidé cítí poškozeni tím, že nebudou očkováni, ano, ale jsou tady také lidé, kteří očkováni být nemůžou, protože mají kontraindikaci, i s tím je potřeba počítat, a jsou tady další možnosti, jak to říkal pan ministr. Takže si myslím, že je potřeba se nad tím takto také zamyslet, že to není nějaká věc šikanózní, ale je tady nějaký veřejný zájem a tím bezpochyby je to, aby eventuální nákaza byla co nejvíce potlačena. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP