(9.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Dále máme přihlášeného pana poslance Františka Navrkala. Pardon, s přednostním právem pan kolega Chvojka jako předseda klubu sociální demokracie, omlouvám se. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Hezké ráno, kolegyně, kolegové. Děkuji, pane místopředsedo. Jestli se nepletu, tak jako bod číslo 1 a bod číslo 2 máme státní symboly a požární ochranu. Já bych si dovolil za tyto dva body načíst další bod z pera Ministerstva vnitra, to je tisk časopis 983, zákon o policii, s tím, že potom jako bod číslo 4 by tam zůstaly ty dětské skupiny. Po dětských skupinách bych si dovolil načíst pevné zařazení tisku 911, sociálně-právní ochrana dítěte. To znamená, že by pořadí bylo takovéto: státní symboly, požární ochrana, policie, dětské skupiny a OSPOD. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Radim Fiala jako předseda - (Poslanec Fiala dává přednost poslanci Kováčikovi.) Tak Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Vážená vládo, paní a pánové, přeji krásný pátek, dobrý den. Dovolil bych si požádat vás o podporu návrhu, aby jako druhý bod dnešního jednání byl projednán tisk 317, novela zákoníku práce. Pro ty z vás, kteří si to ne úplně dobře pamatují, protože už je to dlouho, co jsme to projednávali, tak jde o doprojednání návrhu na ustanovení pěti týdnů dovolené. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý den, vážené kolegyně, kolegové. Já bych vás chtěl požádat o podporu sněmovního tisku 652, dávky v hmotné nouzi. Je to třetí čtení, které se snažíme tady doprojednat už několik dnů, kdy se může projednávat třetí čtení. Už několikrát z toho sešlo, možná díky obstrukcím a díky dalším věcem, takže bych byl rád, kdybyste to podpořili. Vážený pane předsedající, chtěl bych to zařadit, pokud projde návrh pana kolegy Faltýnka a návrh pana kolegy Kováčika, jako třetí bod dnešního programu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní pan kolega Navrkal, tak jak jsem ho ohlásil, omlouvám se. Máte slovo.

 

Poslanec František Navrkal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobré dopoledne všem. Já bych rád navrhl předřazení sněmovního tisku 956, novela zákona o střetu zájmů. Ještě bych si dovolil říci, když je to v podstatě asi jedna z posledních příležitostí to projednat, že jde o velmi důležitou novelu, která vznikla kvůli nálezu Ústavního soudu, který zrušil část toho zákona a znemožnil nahlížení do registru oznámení podle toho zákona. Tenhle návrh tady leží už skoro rok a myslím si, že je namístě, abychom ještě se v tomto volebním období s tím nálezem Ústavního soudu vyrovnali. Navrhoval bych tedy, aby se předřadil na dnes po již pevně zařazených bodech.

Ještě jsem chtěl navrhnout předřadit zákony týkající se regulace lobbingu, ale pan předseda ústavně-právního výboru Benda velice zkušeně věděl, že když usnesení z toho úterního ústavně-právního výboru, kde jsme ty tisky projednávali, rozešle až včera, neuběhne 24hodinová lhůta podle jednacího řádu, takže to dneska nebudeme moci projednat. Normální je, že se ta usnesení rozesílají druhý den, on to rozeslal až - v úterý jsme jednali, ve středu to mohl podle mě určitě rozeslat - a on to rozeslal až včera v pět odpoledne, aby to tedy zaříznul. Takže já si myslím, že to určitě tady do politické kultury nepatří, aby takhle někdo zneužíval funkce předsedy výboru, to se na mě nezlobte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Fakticky jenom pan kolega Benda s přednostním právem. Beru to tak, že je rozprava k pořadu schůze.

 

Poslanec Marek Benda: Já se pak přihlásím k pořadu schůze, ale toto, co řekl pan kolega Navrkal, pokládám prostě za drzost. Já jsem celou dobu seděl a mlčel, když říkal, že za to můžu. Ale zneužití pozice předsedy výboru pokládám fakt za drzost. Ve středu v poledne bylo odesláno, odešlo na legislativu, legislativa zkontrolovala a já jsem, pravda, včera mezi 13. a 16. hodinou byl omluven stejně jako my všichni, protože bylo jasné, že je pauza, a odjel jsem. Podepsal jsem to v 16.05 hodin. Drzost! (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní tedy s přednostním právem předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, poté bude Lubomír Volný. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Přicházím s žádostí, abychom zařadili na program dnešního jednání nový bod, a to Informace vlády o řešení personální otázky vedení Bezpečnostní informační služby. V případě, že tento bod bude akceptován, tak bych ho chtěl pevně zařadit dnes na 12. hodinu. Stručně zdůvodním, proč přicházím s tímto bodem.

Ocitáme se zhruba tři měsíce před volbami. Stávajícímu řediteli BIS končí mandát v půlce srpna. Standardně podle zákona by to vláda měla také projednat na výboru pro bezpečnost a poté schválit ve funkci. Bohužel jsme v situaci, kdy bezpečnostní situace není snadná. Vidíme, že došlo k ohrožení České republiky například při výbuchu ve Vrběticích i v souvislosti s jinými kauzami. Vidíme, jakým způsobem se chovají mocnosti v souvislosti s dostavbou Dukovan. To znamená, týká se to konkrétně Ruska a Číny.

Vzhledem k tomu, že jsem požádal o svolání výboru pro bezpečnost a požádal jsem kolegy, aby připojili své podpisy, a nepodařilo se mi jich sehnat dostatečné množství, protože KSČM, sociální demokracie, hnutí ANO, SPD nepřipojili k této mé žádosti své podpisy, nezbývá nic jiného, než abych se tento bod pokusil zařadit zde na plénu, protože jsem přesvědčen, že tuto informaci bychom měli dostat. Ta je důležitá totiž nejenom pro nás jako pro poslance, ale je také důležitá pro naši vnitřní bezpečnost, ale i směrem k našim partnerům, protože tato nejistota, co se týká personální otázky BIS, je naprosto klíčová, a do značné míry v případě, že se budeme chovat netransparentně, může, a už v současné době eliminuje částečně činnost této služby.

Mohu se pouze domnívat, proč zcela v rozporu s pravidly, dobrými mravy a zvyky premiér Andrej Babiš zatím tento krok neučinil. Je to historicky snad poprvé, kdy premiér zavčasu neinformuje a nehledá řešení personální otázky vedení BIS. Co si vybavuji a co jsem se bavil, tak skutečně když nebyla mimořádná situace, zatím žádný premiér se tímto způsobem nechoval.

Jsem si plně vědom toho, že na šéfa BIS opakovaně útočí prezident České republiky a že premiér Andrej Babiš může být v tlaku, tak jak média spekulují, to může souviset i s případným jeho jmenováním po volbách pro sestavení vlády jako budoucího premiéra. Ale já jsem přesvědčen, že premiér by neměl takovému tlaku ustupovat, protože se jedná o bezpečnost České republiky. Z pozice premiéra, potažmo vlády, je tento krok zcela nezodpovědný, jasně ukazuje, že bezpečnost pro tuto vládu, potažmo premiéra, není prioritou, stejným způsobem, jako se to ukázalo v případě rozpočtů Armády České republiky, kterým v rámci rozpočtového výhledu tato vláda sebrala přes 15 miliard. Toto jsou konkrétní kroky, kdy premiér a tato vláda ohrožují bezpečnost České republiky.

Žádám tedy, aby nám zástupce vlády - protože jsem zaznamenal, že premiér je dnes omluven - poskytl informaci, jakým způsobem se bude řešit personální otázka ve vedení Bezpečnostní informační služby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP