(14.10 hodin)
(pokračuje Okamura)

A opravdu nechápu, proč ty miliardy, proč ty peníze pak budou muset platit všichni čeští občané, když od začátku tady my jménem SPD říkáme, že ten pandemický zákon byl špatný, a plně se to potvrdilo. Tady bych jenom připomněl, že poslanecký klub SPD byl jediným poslaneckým klubem, který hlasoval proti pandemickému zákonu. A už tady taky poté od jara opakovaně ve Sněmovně navrhujeme zrušení pandemického stavu, ale vždy jste nám to zamítli.

Takže doufám, že ta správní žaloba bude vyřešena ve prospěch školáků, protože vládní opatření diskriminují zdravé děti. Diskriminují zdravé děti jenom proto, že se třeba nechtějí nechat testovat, přestože ty testy žádný efekt nepřináší. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO dokonce prohlásil, že se u nás budou nosit roušky a respirátory do té doby, než bude plně naočkováno 75 % obyvatel, přičemž v současné době je to 54 %. Denně se přitom očkuje již pouhých 5 000 občanů.

Chtěl bych znovu zdůraznit, že SPD trvá na tom, že kdo se chce nechat očkovat, ať se očkuje, ale kdo se nechce nechat očkovat, ať není diskriminován. Hnutí SPD požaduje návrat k normálnímu životu, zrušení pandemické pohotovosti a docházku dětí do škol bez podmínek. Odmítáme diskriminaci neočkovaných. Očkování musí být každého svobodná volba. Požadujeme také uznávání protilátek jako důkazu bezinfekčnosti. Plošné zákazy nejsou řešením. Už žádný lockdown.

A tady bych chtěl ještě zdůraznit to pokrytectví některých ostatních opozičních stran. Minulý týden jsem se dočetl, že říkají - tuším, že to byl zástupce ODS - že říká, že by také zvažovali zrušení pandemické pohotovosti. Teď před volbami to říkají, přitom už několik týdnů leží na poslaneckém klubu SPD podpisový arch na svolání mimořádné schůze na zrušení pandemické pohotovosti a nikdo z ostatních opozičních stran nám ho nepodepsal. Takže nikdo z ostatních opozičních stran nám nepodepsal náš arch, na základě kterého jsme chtěli svolat mimořádnou schůzi na zrušení pandemické pohotovosti, a teď lživě vykládají, že by také zvažovali zrušení pandemické pohotovosti. Tak to tady jenom zdůrazňuji, aby to všichni slyšeli, že taková je vaše předvolební lež, a skutek utek. Protože když jsme to svolat mohli a můžete to připodepsat, tak jste to neudělali, a jsou to jenom slova do médií, ale činy chybí.

Takže abych se vrátil k tomu, že SPD je tady v podstatě jediným poslaneckým klubem, který žádá skutečně návrat k normálnímu životu. Byl bych rád, kdyby vláda už přestala strašit, protože teď, v tuto chvíli, tady rozhodně žádná pandemie není.

Takže abych to sumarizoval. Navrhuji bod s názvem Zrušení pandemické pohotovosti a navrhuji, abychom ho zařadili - dávám čtyři návrhy, aby se mohli rozmyslet i ti, kteří tady vykládají, že jsou pro a ve skutečnosti nejsou pro nebo naopak, tak aby se nemohli vymlouvat, aby měli prostor nám tento bod podpořit. Takže za prvé, aby to byl první bod dnes, v úterý. Za druhé, aby to byl první bod zítra, ve středu, ve 14 hodin, pardon, ve 14.30, ve 14.30 začínáme. Takže ve 14.30, zítra, ve středu. Dále aby to byl první bod ve čtvrtek v 11 hodin. Čtvrtý návrh je, aby to byl první bod v pátek v 9 hodin. Takže o tomto bych chtěl, abychom hlasovali. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pane místopředsedo, vzhledem k tomu, že pandemický zákon je speciální úprava a je vyžadován podpis 40 poslanců, tak bych...

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, ano, já to upřesním. Návrh toho bodu bude Diskuse o zrušení pandemické pohotovosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. (Střídání předsedajícího.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Jako další je s přednostním právem přihlášen k návrhu změny navrženého pořadu schůze pan předseda Vondráček. Prosím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Seznam přihlášených k pořadu schůze je poměrně dlouhý, o to já se pokusím být kratší a stručnější. Já bych rád navrhl, abychom po - předpokládám, že bude přijat návrh z grémia - po těch pevně zařazených bodech v třetím čtení, u kterých jsme stanovili pořadí, po tom šestém bodu bych byl rád, abychom zařadili body 33 a 34. Jsou to vládní návrh zákona o lobbování, sněmovní tisk 565, a vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o lobbování, sněmovní tisk číslo 566.

Tento tisk je v podstatě již na samém sklonku diskuse, byl již několikrát zařazen a v podstatě se čeká jen na jeho hlasování. Proběhla velmi široká diskuse, byl přijat všeobecně akceptovaný kompromis a komplexní pozměňovací návrh v rámci ústavněprávního zákona. Já tedy pořád ještě doufám, že je zde šance, abychom tuto normu přijali, a děkuji všem za podporu mého návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tedy po již zařazených třetích tiscích z grémia bude 33 a 34. Vrátím řízení schůze.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ještě na mikrofon upřesním: za bod 22 by byly zařazeny body 33 a 34. Děkuji kolegovi, že mě na chviličku zastoupil, a budeme pokračovat v přednostních právech. Poprosím pana předsedu Rakušana, který je přihlášen písemně k pořadu schůze.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám za slovo, vážený pane předsedo. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, já bych chtěl navrhnout, aby sněmovní tisk 503, bod 11, tedy zákon o pedagogických pracovnících, byl projednán jako první bod dnešního programu jednací schůze. Mám jednu poznámku. Víte, my jsme měli možnost ukázat, že nám na vzdělávání záleží. My jsme měli možnost tohle ukázat před prázdninami, neprojednali jsme to, nebyla k tomu vůle, nenašel se čas.

Ta situace je velmi paradoxní. My tady jako opoziční poslanci navrhujeme, aby byl projednán návrh zákona, s kterým přišel ministr za hnutí ANO Robert Plaga, a nám jako opozičním poslancům se nedaří prosadit, aby vládní většina zařadila na program jednání vlastní návrh, sice po nějakých senátních úpravách, ale v zásadě stále stejný. Tento návrh zákona garantoval pedagogickým pracovníkům, učitelům ve školách, že od roku 2023 budou mít zákonný nárok na 130 % průměrné mzdy a od roku 2024 bude jejich výdělek a jeho růst vázán na růst české ekonomiky.

Jako učitel ale vím, že je tam mnoho dalších užitečných záležitostí, ať už se jedná o jasně definované příplatky pro třídní učitele, ať už se jedná o definici postavení uvádějícího učitele jako velmi důležité složky především pro začínající pedagogy, kteří přicházejí z pedagogických fakult a nastupují do praxe.

Pokud tato Sněmovna v tomto složení neprojedná tento zákon, nepovažuje ho za prioritu, v tom případě ukazujeme jasně naší veřejnosti, ukazujeme pedagogické veřejnosti, učitelům, ředitelům po celé republice, že vzdělávání není naší prioritou, že vzdělávání a vzdělávací systém není prioritou této vlády, i když se paradoxně její ministr dlouhodobě snažil toto v Poslanecké sněmovně prosadit za potlesku a podpory opozice. Paradoxní situace.

Potom bych chtěl v rámci tohoto vyzvat pana premiéra, aby si opravil ve své knize "Sdílejte, než to zakážou!" informaci na straně 80. Chlubí se, že prosadil snadnější přístup odborníků do škol. Neprosadil jste to, vážený pane premiére, protože to je právě obsahem toho zákona, který dneska chceme jako první bod dnešní schůze projednat. Je to jednoduchý princip, aby odborníci, kteří si časem dodělají pedagogické vzdělání, mohli vstupovat do výukového programu.

Tedy v této kapitole lžete, možná to není úplně jediná. Ale je možné, abyste dnešním hlasováním pomohli svému premiérovi a stalo se skutečností, že odborníci skutečně budou moci přicházet za jednodušších podmínek do našich škol. Chápu, že to pan premiér neví. Vzdělávání v České republice ho nikdy úplně nezajímalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP