(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, tedy eviduji zájem a návrh na projednání v zemědělském výboru. Máme ještě nějaký jiný návrh?

 

Budeme tedy hlasovat o přikázání tohoto tisku zemědělskému výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 100, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 77, proti 12, návrh byl zamítnut.

 

Má ještě někdo jiný návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Není tomu tak a konstatuji, že tedy návrh byl přikázán pouze hospodářskému výboru jako výboru garančnímu.

 

A nyní bychom se ještě vypořádali s návrhem na zkrácení lhůty na 30 dnů, jak zaznělo v obecné rozpravě.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování číslo 101, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 78, proti 51, návrh na zkrácení lhůty na 30 dnů byl přijat a tímto končím projednávání prvního čtení tohoto návrhu zákona.

 

(Z pléna zaznívají požadavky na kontrolu hlasování.) Ano, zaznamenala jsem žádost o kontrolu hlasování. (Probíhá kontrola hlasování, hluk v jednacím sále přetrvává.) Tak ještě se hlasování kontroluje. (K řečnickému pultíku přichází poslanec Špičák.) Ano, pan poslanec Špičák. Prosím.

 

Poslanec Julius Špičák: Já se omlouvám. Na sjetině mám "pro" a chtěl jsem hlasovat "zdržel jsem se", takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Tak ještě jednou, abychom si to ujasnili. Na sjetině máte "ano"... (Hluk v jednacím sále přetrvává. Hlas z pléna: Ať to řekne on.) Ano, ano, pan poslanec to řekne sám.

 

Poslanec Julius Špičák: Zdržel jsem se hlasování, zdržel jsem se. Na sjetině mám "pro", na sjetině je "pro". Zdržel jsem se, takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, nakonec se nám to podařilo. Byla tedy vznesena námitka a hlasování bylo zpochybněno. Budeme tedy hlasovat o námitce.

Já vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Hlasování bylo zpochybněno a budeme hlasovat o námitce. Počkáme, než se počet přihlášených ustálí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování číslo 102, přihlášeno 153 poslanců a poslankyň, pro 150, proti 1, návrh byl přijat. A budeme tedy opakovat hlasování.

 

Hlasování se týká zkrácení lhůty k projednávání návrhu zákona na 30 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování číslo 103, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 80, proti 61, návrh byl přijat a já konstatuji, že jsme zkrátili lhůtu na projednávání ve výboru na 30 dnů.

 

Tímto končím projednávání prvního čtení tohoto návrhu zákona.

Než přistoupíme k projednání dalšího bodu, přečtu omluvy. Omlouvá se pan předseda Vít Rakušan z dnešního jednání od 15.50 do 18 hodin z pracovních důvodů. Dále se omlouvá pan poslanec Tomáš Helebrant mezi 14.20 až 15.30 z dnešního jednání z důvodu neodkladného pracovního jednání. A ještě se omlouval pan ministr Lipavský z jednání z pracovních důvodů do konce dnešního jednání.

 

A nyní bychom přikročili k projednávání dalšího bodu našeho programu a tím je

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 452/2001 Sb.,
o ochraně označení původu a zeměpisných označení
a o změně zákona o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 161/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení.

;Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych vás seznámil s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů.

Tento návrh byl zpracován Úřadem průmyslového vlastnictví za účelem splnění legislativních závazků České republiky vyplývajících z jejího členství v Evropské unii a je předkládán Poslanecké sněmovně v rámci vykonávání koordinační funkce Ministerstva průmyslu a obchodu ve vztahu k ÚPV. Tímto návrhem se přizpůsobuje text zákona č. 452/2001 Sb. na nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie 2019/1753 ze dne 23. října 2019, o opatřeních Unie po jejím přistoupení k Ženevskému aktu Lisabonské dohody o označení původu a zeměpisných označeních, které vstoupilo v platnost dne 13. listopadu 2019, a dále pak na další nařízení dotýkající se ochrany označení původu a zeměpisných označení, jež jsou ve výlučné unijní pravomoci. Současně se uvedeným návrhem reaguje na závěry vyjádřené v rozsudku Soudního dvora Evropské unie C-389/15, podle kterých je nutno odstranit dvojkolejnost ochrany označení původu a zeměpisných označení v případech, kdy je takovému označení poskytována výlučná ochrany unijním právem. Předloženým návrhem tak dochází ke zrušení národní úpravy ochrany označení původu a zeměpisných označení zemědělských výrobků a potravin včetně vína a lihovin, u nichž je ochrana označení původu upravena několika přímo použitelnými předpisy Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP