(13.40 hodin)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. V tomto volebním bodu se tedy nacházíme v prvním kole první volby a navazujeme na předchozí volbu prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Situace je stejná v tom smyslu, že v tomto případě se jedná o volbu kandidáta na jmenování, to znamená jak v případě prezidenta, tak i zde viceprezidenta. V případě zvolení Sněmovna tento návrh postupuje prezidentu republiky v souladu se zákonem a ústavou k tomu, aby o tomto návrhu rozhodl a námi zvoleného nebo zvolenou jmenoval či nejmenoval do této funkce.

Dne 11. dubna skončil mandát paní viceprezidentce NKÚ paní Zdeňce Horníkové. My jsme vyhlásili tu lhůtu pro nominace poslaneckých klubů na volební komisi do 14. dubna a obdrželi jsme dva návrhy, které volební komise promítla do usnesení číslo 62 ze 14. dubna. A v tomto usnesení tedy konstatujeme, že volební komise seznamuje Sněmovnu:

1. s návrhy na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta NKÚ. První návrh pan Roman Kubíček, kolega poslanec Roman Kubíček, navržen za hnutí ANO, a za druhé paní Simeona Zikmundová, navržena sdružením klubu SPOLU.

2. Ani v tomto případě zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise tedy navrhuje volbu tajnou.

3. Zvolenému kandidátu na jmenování do funkce viceprezidenta NKÚ započne devítileté funkční období ne tedy dnem volby, ale až dnem jmenování prezidentem České republiky.

I zde, paní předsedající, prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na provedení volby tajným způsobem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za uvedené. Otevírám rozpravu. Do ní vidím přihlášeného pana předsedu Výborného. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, vládo, kolegyně, kolegové, vzhledem k tomu, že zde nebyl doprojednán bod 22 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 586/1992 Sb., o daních z příjmů, a pan kolega poslanec Tureček už dokončil, nebo vzhledem k uplynutí lhůty časové byl ukončen jeho proslov, nikdo tam nebyl přihlášen, tak já si dovolím, abychom byli efektivní jako Sněmovna, požádat o procedurální hlasování, abychom přerušili tento bod 83, jestli se nepletu, volba viceprezidenta NKÚ, a to do doby doprojednání bodu 22, sněmovní tisk 204. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Jedná se o procedurální návrh. Já tedy přivolám kolegy a kolegyně z předsálí, abychom mohli o tomto návrhu bezprostředně hlasovat, tak jak předpokládá jednací řád. Zopakuji návrh pana předsedy Výborného přerušit projednávání tohoto bodu do doprojednání bodu číslo 22, což je zákon o daních z příjmů. Eviduji návrh na odhlášení, proto vás prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami. Jakmile se počet přítomných v sále ustálí, můžeme hlasovat.

 

Opakuji pro nově příchozí, že se jedná o přerušení bodu číslo 83 do konce projednání bodu číslo 20, tedy zákona o daních z příjmů. Počet je již ustálený.

Zahajuji hlasování o tomto procedurálním návrhu a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 48 přihlášeno 158 přítomných, pro 149, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Já tedy přerušuji tento bod číslo 83 a vracím se k bodu číslo

 

22.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních
z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 204/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Já si dovolím tady se vrátit k tomuto bodu a prosím, přerušili jsme bod číslo 83 do konce projednání tohoto bodu. Takže nám nyní nezbývá nic jiného než se vrátit k tomu bodu. Je to takto jediný možný postup, pokud chceme. Pan poslanec Tureček byl přerušen v průběhu svého vystoupení, tudíž já prosím ještě tady aparát Sněmovny, aby upravil... (Na tabuli zobrazen správný název bodu.) Už se tak i stalo. A prosím pana poslance, má možnost dokončit své vystoupení. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Tak já už jsem vesměs tu historii pěstování řepky olejné na území České republiky (smích v sále) po roce 1989 zopakoval velmi podrobně, i ta zajímavá data, kdy prostě bylo strategicky rozhodnuto o té podpoře pěstování - 1991, 2000, 2004 a 2010, což je důležité tady zopakovat, a i ministři a vlády politických stran, které byly u toho od toho roku 1990, takže děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Myslím, že by mělo dojít i výměně u stolku zpravodajů. Nemám žádného dalšího přihlášeného, ale přesto se ptám, jsme v obecné rozpravě, nevidím, že by se někdo další hlásil, takže obecnou rozpravu končím. Ptám se na zájem o závěrečná slova. Pan zpravodaj, ani pan předkladatel nemají zájem. Nyní tedy, protože nebyla vznesena námitka, rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení:

 

Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 204 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu usnesení a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 49 přihlášeno 159 přítomných, pro 144, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Návrh usnesení byl tedy schválen a já zahájím podrobnou rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí, končím podrobnou rozpravu. Opět je možnost o závěrečná slova požádat, ale nevidím, že by ten zájem byl. Není přednesen žádný návrh, pokud se nepletu, protože jsem neřídila tento bod předtím, tak se ještě poptám pana místopředsedy, jestli nebyl předtím nějaký návrh, který tady není poznamenán. Nebyl, takže v pořádku, můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení:

 

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 204.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu usnesení a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 50 přihlášeno 158 přítomných, pro 144, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Takže konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas a projednávání tohoto kočí. Končím tedy projednání bodu číslo 22.

 

A tím pádem jsme splnili podmínku, kterou jsme si odhlasovali v procedurálním hlasování, a můžu se vrátit k projednávání bodu číslo

 

83.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce
viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

kde jsme skončili v rozpravě, tudíž rozprava stále běží. Nevidím však nikoho, kdo by se do ní hlásil, proto rozpravu končím. Ptám se na zájem o závěrečná slova. Pan předseda Kolovratník nemá, proto zopakuji jenom, že hlasujeme o způsobu volby a je tu návrh na volbu tajnou.

 

Zahajuji hlasování o způsobu volby. Ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti?

hlasování číslo 51 přihlášeno 155 přítomných, pro 105, proti 3. Návrh byl přijat.

 

A já přerušuji projednávání bodu číslo 83 pro provedení tajné volby, tak jak jsme si nyní odhlasovali. A zeptám se tedy pana předsedy volební komise, jak časově teď budeme pokračovat dál, tedy kolik času bude na vydání lístků apod.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já vždycky ten čas zaokrouhlím. Teď to vychází zhruba na 15 nebo 17 minut, takže volební místnost bude otevřena do 14.05. Do 14.05 bude otevřena volební místnost. Prosím, abyste se zúčastnili volby. Po ustálené dohodě s předsedy klubů i s členy volební komise ty výsledky do médií uvolníme. Budeme mít sečteno zhruba ve 14.30, takže během odpoledne výsledky zveřejníme a formálně nebo oficiálně bych je prezentoval tady na plénu Sněmovny, popřípadě s kolegy z volební komise zítra v 9 hodin ráno na začátku zítřejší schůze. V tuto chvíli tedy platí volební místnost do 14.05. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP