(12.00 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Počkáme, až se ustálí počet přihlášených. Ano, je zde problém s hlasovacím... Už je to v pořádku. Výborně.

 

Počet přihlášených se ustálil a já dávám hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Ptám, se kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 82, přihlášeno 122 poslanců a poslankyň, pro 122, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce. A předávám řízení schůze kolegovi Havlíčkovi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte, abych vám popřál hezké poledne a zahájil projednávání bodu

 

4.
Vládní návrh zákona o omezení dopadu
vybraných plastových výrobků na životní prostředí
/sněmovní tisk 55/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní ministryně životního prostředí Anna Hubáčková a zpravodajka garančního výboru, což je výbor pro životní prostředí, paní poslankyně Berenika Peštová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 55/3, který byl doručen dne 3. 6. 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 55/4.

Táži se paní navrhovatelky, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Ano. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Vážený pane předsedající, vážené dámy, pánové, velmi krátce. Návrh předkládaného zákona, který je první ze dvou současně předkládaných zákonů regulujících environmentální dopad jednorázových plastových výrobků, zde byl v rámci druhého čtení velmi podrobně diskutován. Všechny hlavní problematiky byly probrány a já za tu diskusi, která se vedla, velmi děkuji. A jenom mi stručně dovolte zopakovat, že cílem návrhu zákona je zajištění transpozice směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí do českého právního řádu. Návrhem dochází k naplnění té transpozice, která měla být přijata v loňském roce, takže teď bychom mohli uzavřít tu kapitolu. Ještě jednou všem děkuji za velice podnětnou a dobrou diskusi, garančnímu výboru za zpracování stanovisek a žádám o podporu k tomuto zákonu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tímto tedy otevírám rozpravu. Do rozpravy se přihlásil pan poslanec Brabec. Máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, vážená paní ministryně, také jenom stručně, protože už jsem se vyjadřoval podrobněji v rámci druhého čtení. Vyjadřuji se k tomu především proto, nebo vystupuji k tomuto bodu především proto, že je i tak trochu dědictvím ještě předcházející vlády, protože tento zákon byl schválen poprvé v lednu 2021, nebyl doprojednán minulou Sněmovnou z důvodu především covidových priorit, jiných priorit. Jsem rád, že se podařilo ten návrh, který připravila ještě naše vláda, obohatit ještě o některé pozměňovací návrhy, které dnes budeme schvalovat, a mohu říct, že mají i moji podporu. Podle mě je ten návrh správným směrem. To znamená nepozlacovat, tak jak to udělaly v některých jiných zemích, tu evropskou směrnici, která nám celkem jasně říká, jakých plastových výrobků jednorázových by se měl ten zákaz týkat, ale k tomu ještě myslím vhodným způsobem byly navrženy pozměňovací návrhy, které zpřesňují tu normu a řekněme konkretizují některé podmínky například spolupráce mezi obcemi a výrobci nebo distributory těch jednotlivých výrobků. Takže jsem přesvědčen, že z české přírody, nejen z pultů tedy českých prodejen, ale z české přírody zmizí možná miliony jednorázových plastů, které svůj život počítají někdy doslova na vteřiny, kdy si něco vezmeme a za několik vteřin to prostě odhodíme a myslíme si, že se ty plasty někam zázrakem ztratí, nebo že se rozloží, což samozřejmě takhle zdaleka nefunguje. Domnívám se, že existují pro drtivou většinu těch výrobků, které budou zakázány, už docela dobré alternativy, které jsou vhodné a které jsou daleko příznivější pro životní prostředí, pro naši přírodu.

Takže i za mě, troufám si říct i jménem hnutí ANO, podpoříme tento návrh a podpoříme i pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak já děkuji. Táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Vyskočila mi tady jedna faktická poznámka, ale ta byla ještě předtím, od pana poslance Zborovského. Možná že to byl omyl, takže neplatí. Já to odmažu.

Pokud se tedy již nikdo nehlásí, tak tímto rozpravu končím a táži se, jestli má zájem vystoupit se závěrečným slovem paní navrhovatelka, případně paní zpravodajka? Nemá. Já zagonguji, chviličku počkáme, než dorazí kolegové.

Prosím tedy paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování a poté aby přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, vzhledem k tomu, že ve druhém čtení nebyl podán návrh na zamítnutí návrhu zákona, současně nebyl nyní podán ani návrh na opakování druhého čtení, ani nebyly nyní v rozpravě přijaty žádné návrhy legislativně technické úpravy, tak navrhuji dle usnesení výboru pro životní prostředí následující proceduru hlasování:

Za prvé budeme hlasovat o návrhu A1 až A9 společně jedním hlasováním. Za druhé návrh B1. Za třetí návrhy B2 a B3 společně jedním hlasováním. Za čtvrté návrhy B4 až B9 a B19 společně jedním hlasováním. Za páté návrhy B10 až B18, B21 a B24 společně jedním hlasováním. Za šesté návrhy B20, B22 a B23 společně jedním hlasováním. A za sedmé o návrhu jako celku.

Jelikož se jedná o jeden komplexní pozměňovací návrh, tak společně s legislativou z legislativních důvodů byly rozděleny na části, které pasují k sobě. Proto je to rozdělené na jednotlivé pozměňovací návrhy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP