Středa 20. července 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

4.
Vládní návrh zákona o omezení dopadu
vybraných plastových výrobků na životní prostředí
/sněmovní tisk 55/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní ministryně životního prostředí Anna Hubáčková a zpravodajka garančního výboru, což je výbor pro životní prostředí, paní poslankyně Berenika Peštová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 55/3, který byl doručen dne 3. 6. 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 55/4.

Táži se paní navrhovatelky, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Ano. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková Vážený pane předsedající, vážené dámy, pánové, velmi krátce. Návrh předkládaného zákona, který je první ze dvou současně předkládaných zákonů regulujících environmentální dopad jednorázových plastových výrobků, zde byl v rámci druhého čtení velmi podrobně diskutován. Všechny hlavní problematiky byly probrány a já za tu diskusi, která se vedla, velmi děkuji. A jenom mi stručně dovolte zopakovat, že cílem návrhu zákona je zajištění transpozice směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí do českého právního řádu. Návrhem dochází k naplnění té transpozice, která měla být přijata v loňském roce, takže teď bychom mohli uzavřít tu kapitolu. Ještě jednou všem děkuji za velice podnětnou a dobrou diskusi, garančnímu výboru za zpracování stanovisek a žádám o podporu k tomuto zákonu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tímto tedy otevírám rozpravu. Do rozpravy se přihlásil pan poslanec Brabec. Máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, vážená paní ministryně, také jenom stručně, protože už jsem se vyjadřoval podrobněji v rámci druhého čtení. Vyjadřuji se k tomu především proto, nebo vystupuji k tomuto bodu především proto, že je i tak trochu dědictvím ještě předcházející vlády, protože tento zákon byl schválen poprvé v lednu 2021, nebyl doprojednán minulou Sněmovnou z důvodu především covidových priorit, jiných priorit. Jsem rád, že se podařilo ten návrh, který připravila ještě naše vláda, obohatit ještě o některé pozměňovací návrhy, které dnes budeme schvalovat, a mohu říct, že mají i moji podporu. Podle mě je ten návrh správným směrem. To znamená nepozlacovat, tak jak to udělaly v některých jiných zemích, tu evropskou směrnici, která nám celkem jasně říká, jakých plastových výrobků jednorázových by se měl ten zákaz týkat, ale k tomu ještě myslím vhodným způsobem byly navrženy pozměňovací návrhy, které zpřesňují tu normu a řekněme konkretizují některé podmínky například spolupráce mezi obcemi a výrobci nebo distributory těch jednotlivých výrobků. Takže jsem přesvědčen, že z české přírody, nejen z pultů tedy českých prodejen, ale z české přírody zmizí možná miliony jednorázových plastů, které svůj život počítají někdy doslova na vteřiny, kdy si něco vezmeme a za několik vteřin to prostě odhodíme a myslíme si, že se ty plasty někam zázrakem ztratí, nebo že se rozloží, což samozřejmě takhle zdaleka nefunguje. Domnívám se, že existují pro drtivou většinu těch výrobků, které budou zakázány, už docela dobré alternativy, které jsou vhodné a které jsou daleko příznivější pro životní prostředí, pro naši přírodu.

Takže i za mě, troufám si říct i jménem hnutí ANO, podpoříme tento návrh a podpoříme i pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak já děkuji. Táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Vyskočila mi tady jedna faktická poznámka, ale ta byla ještě předtím, od pana poslance Zborovského. Možná že to byl omyl, takže neplatí. Já to odmažu.

Pokud se tedy již nikdo nehlásí, tak tímto rozpravu končím a táži se, jestli má zájem vystoupit se závěrečným slovem paní navrhovatelka, případně paní zpravodajka? Nemá. Já zagonguji, chviličku počkáme, než dorazí kolegové.

Prosím tedy paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování a poté aby přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, vzhledem k tomu, že ve druhém čtení nebyl podán návrh na zamítnutí návrhu zákona, současně nebyl nyní podán ani návrh na opakování druhého čtení, ani nebyly nyní v rozpravě přijaty žádné návrhy legislativně technické úpravy, tak navrhuji dle usnesení výboru pro životní prostředí následující proceduru hlasování:

Za prvé budeme hlasovat o návrhu A1 až A9 společně jedním hlasováním. Za druhé návrh B1. Za třetí návrhy B2 a B3 společně jedním hlasováním. Za čtvrté návrhy B4 až B9 a B19 společně jedním hlasováním. Za páté návrhy B10 až B18, B21 a B24 společně jedním hlasováním. Za šesté návrhy B20, B22 a B23 společně jedním hlasováním. A za sedmé o návrhu jako celku.

Jelikož se jedná o jeden komplexní pozměňovací návrh, tak společně s legislativou z legislativních důvodů byly rozděleny na části, které pasují k sobě. Proto je to rozdělené na jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a dám tedy nejdříve hlasovat o proceduře.

Pokud nikdo nemá nic proti tomu nebo nemá jiný návrh, tak zahajuji hlasování o proceduře. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 83 přihlášeno 121, pro je 113, nikdo proti. Výsledek - přijato.

 

A nyní tedy můžeme přistoupit k jednotlivým bodům hlasování.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Takže nejdříve budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, které přijal výbor životního prostředí. Je to A1 až A9. Pokud chcete znát stručný obsah nebo stačí, že opravdu výbor životního prostředí k nim zaujal stanovisko...? Dobře, takže budeme hlasovat o A1 až A9. Stanovisko výboru je - doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. A ještě předtím, než se zeptám na názor paní navrhovatelky, tak je žádost o odhlášení a opět přihlášení. Mezitím se tedy ptám paní navrhovatelky, jaký má? Prosím do mikrofonu. (Souhlas.) Děkuji.

 

Zahajuji tedy hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 84 přihlášeno 114, pro 111, proti nikdo. Výsledek - přijato. Můžeme hlasovat další bod.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Jak jsem říkala, teď bude rozdělen ten komplexní pozměňovací návrh. Podal ho pan poslanec Haas, tak nebudu říkat, že je to pokaždé pana poslance Haase. Takže jedeme.

Další hlasování je pozměňovací návrh B1 a týká se povinnosti označování plastových výrobků, to znamená, upřesňuje, kde by se plastové výrobky měly označovat. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 85 je 115 přihlášeno, pro je 110, proti nikdo. Výsledek - přijato. Můžeme postoupit k dalšímu bodu.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B2 a B3. Cílem je osvětová činnost a stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 86 přihlášeno 117, pro 113, proti nikdo. Výsledek - přijato. Můžeme k dalšímu bodu.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dále budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích B4 až B9 a B19. Tyto pozměňovací návrhy upřesňují, jak jsou hrazeny náklady za celý obecný systém, upřesňují informační povinnosti výrobců vůči Ministerstvu životního prostředí, dále povinnosti obcí vůči výrobcům, dále jsou zde - časový úsek je rozdělen do tří let, kdy musí splnit povinnost vlastně zasmluvnění 90 % obcí. Takže to je cílem tohoto pozměňovacího návrhu. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 87 přihlášeno 117, pro 114, proti nikdo. Výsledek - přijato. Můžeme k dalšímu bodu.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dále budeme hlasovat pozměňovací návrh B10 až B 18, B21 a B24. Jsou to legislativně technické. Dále to řeší náhradu nákladů obcí poskytovanou výrobci, které musí vycházet ze skutečných nákladů. Stanovisko výboru doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 88 přihlášeno 119, pro 117, proti nikdo. Výsledek - přijato. Prosím k dalšímu bodu.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dále budeme hlasovat pozměňovací návrh B20, B22 a B23. Tyto pozměňovací návrhy upravují sankce, snižují je. Stanovisko výboru doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Děkuji.

Zahajuji tímto hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 89 přihlášeno 119, pro 116, proti nikdo. Výsledek - přijato.

 

Táži se paní zpravodajky, jestli bylo hlasováno o všech návrzích?

 

Poslankyně Berenika Peštová: Bylo hlasováno o všech návrzích, tudíž můžeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, přikročíme tedy k hlasování o návrhu zákona a já přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, podle sněmovního tisku 55, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování 90, přihlášeno bylo 117, pro 113, proti nikdo. Výsledek - přijato. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní navrhovatelce, děkuji paní zpravodajce.

 

Dovolte mi, abych vás seznámil s bodem

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP