(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a dám tedy nejdříve hlasovat o proceduře.

Pokud nikdo nemá nic proti tomu nebo nemá jiný návrh, tak zahajuji hlasování o proceduře. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 83 přihlášeno 121, pro je 113, nikdo proti. Výsledek - přijato.

 

A nyní tedy můžeme přistoupit k jednotlivým bodům hlasování.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Takže nejdříve budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, které přijal výbor životního prostředí. Je to A1 až A9. Pokud chcete znát stručný obsah nebo stačí, že opravdu výbor životního prostředí k nim zaujal stanovisko...? Dobře, takže budeme hlasovat o A1 až A9. Stanovisko výboru je - doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. A ještě předtím, než se zeptám na názor paní navrhovatelky, tak je žádost o odhlášení a opět přihlášení. Mezitím se tedy ptám paní navrhovatelky, jaký má? Prosím do mikrofonu. (Souhlas.) Děkuji.

 

Zahajuji tedy hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 84 přihlášeno 114, pro 111, proti nikdo. Výsledek - přijato. Můžeme hlasovat další bod.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Jak jsem říkala, teď bude rozdělen ten komplexní pozměňovací návrh. Podal ho pan poslanec Haas, tak nebudu říkat, že je to pokaždé pana poslance Haase. Takže jedeme.

Další hlasování je pozměňovací návrh B1 a týká se povinnosti označování plastových výrobků, to znamená, upřesňuje, kde by se plastové výrobky měly označovat. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 85 je 115 přihlášeno, pro je 110, proti nikdo. Výsledek - přijato. Můžeme postoupit k dalšímu bodu.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B2 a B3. Cílem je osvětová činnost a stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 86 přihlášeno 117, pro 113, proti nikdo. Výsledek - přijato. Můžeme k dalšímu bodu.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dále budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích B4 až B9 a B19. Tyto pozměňovací návrhy upřesňují, jak jsou hrazeny náklady za celý obecný systém, upřesňují informační povinnosti výrobců vůči Ministerstvu životního prostředí, dále povinnosti obcí vůči výrobcům, dále jsou zde - časový úsek je rozdělen do tří let, kdy musí splnit povinnost vlastně zasmluvnění 90 % obcí. Takže to je cílem tohoto pozměňovacího návrhu. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 87 přihlášeno 117, pro 114, proti nikdo. Výsledek - přijato. Můžeme k dalšímu bodu.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dále budeme hlasovat pozměňovací návrh B10 až B 18, B21 a B24. Jsou to legislativně technické. Dále to řeší náhradu nákladů obcí poskytovanou výrobci, které musí vycházet ze skutečných nákladů. Stanovisko výboru doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 88 přihlášeno 119, pro 117, proti nikdo. Výsledek - přijato. Prosím k dalšímu bodu.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dále budeme hlasovat pozměňovací návrh B20, B22 a B23. Tyto pozměňovací návrhy upravují sankce, snižují je. Stanovisko výboru doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatelky? (Doporučující.) Děkuji.

Zahajuji tímto hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 89 přihlášeno 119, pro 116, proti nikdo. Výsledek - přijato.

 

Táži se paní zpravodajky, jestli bylo hlasováno o všech návrzích?

 

Poslankyně Berenika Peštová: Bylo hlasováno o všech návrzích, tudíž můžeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, přikročíme tedy k hlasování o návrhu zákona a já přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, podle sněmovního tisku 55, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování 90, přihlášeno bylo 117, pro 113, proti nikdo. Výsledek - přijato. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní navrhovatelce, děkuji paní zpravodajce.

 

Dovolte mi, abych vás seznámil s bodem

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím
zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí
/sněmovní tisk 56/ - třetí čtení

Prosím, aby paní navrhovatelka Hubáčková a paní zpravodajka Peštová, které už jsou na svém místě, zahájily. Táži se tedy... Ještě předtím, usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 56/4. Táži se tedy paní navrhovatelky, jestli má zájem vystoupit?

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, velmi krátce. Je to zákon, který úzce navazuje a je provázán se zákonem, který jsme právě odhlasovali, a jsem ráda, že jsme udrželi ten proces souběžně, a tudíž i tady můžu poděkovat za velmi odbornou a věcnou diskusi k dané problematice a požádat o podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Otevírám rozpravu. Má zájem se přihlásit - ano - paní zpravodajka.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já samozřejmě nebudu zdržovat dlouhou řečí, v každém případě jsem také chtěla poděkovat Poslanecké sněmovně, že ve své podstatě se to udrželo v těch tendencích, jak sem ten zákon přišel. To znamená, že zde nebyly předkládány pozměňovací návrhy, které by opravdu řešily úplně jiná témata, než kvůli čemu ten zákon sem byl dán. Děkuji za to.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Má ještě někdo zájem vystoupit v rozpravě? Nikoho nevidím, tímto tedy rozpravu končím. Máte prosím zájem o závěrečné slovo? Paní navrhovatelka? Paní zpravodajka? Nikoli. Můžeme tedy přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. A opět tedy prosím zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou a poté aby přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a vždy opět před hlasováním k nim sdělila své stanovisko. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP