(11.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku pana poslance Kubíčka.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já tady slova pana poslance Munzara, prostřednictvím pana předsedajícího, potvrzuji. V každém případě jsem velmi rád, a je to poprvé, že tady zaznívá i zodpovědnost za spáchání činů, které jsou ovlivněny tímto malým množstvím alkoholu. Kdysi se vedla debata o cyklistech a tak dále, a povídalo se o tom, jaké limity tolerance jsou v sousedních zemích. Znovu odpovídám, z hlediska právního tito lidé nesou plnou zodpovědnost za činy, které udělají.

A pak se tady bavíme o několika aspektech, které asi ještě nikdo nezmínil, ale jak to tedy funguje ve chvíli, kdy ten vodák, který řídí loď a nemá žádný alkohol, naloží na palubu člověka, který je opilý nebo který se opíjí - to bychom se nedostali vůbec nikam. Pojďme vychovávat lidi k samostatnosti a zodpovědnosti Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vracíme se do obecné rozpravy, do které je podle pořadí přihlášen pan poslanec Hájek Jiří. Připraví se pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Jiří Hájek: Dobré dopoledne. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, vážení ministři. Já bych teď vystoupil jako poslanec, byť jsem zpravodajem tohoto bodu. Můj názor je dost podobný tomu, co už zaznělo. Nechci opakovat, nicméně opravdu ten zákon je... nebo se jedná o určená místa. Bavme se o tom, že to jsou relativně bezpečná místa, nepovolujeme celou vodní síť. Paralela - jsou to jakoby okresky, když vezmu silnice, není to třeba Baťův kanál a tak dále, kde by naopak mohlo dojít ke zvýšenému nebezpečí pod vlivem.

Padlo tady, že bychom měli vychovávat občany. Myslím, že v tom možná stát trošku... tedy občan by měl být tím, který sám za sebe zodpovídá, tedy pokud mohu reagovat na poznámku, prostřednictvím pana předsedajícího, pana kolegy Nachera, nicméně nějaká prevence ze strany státu mi chybí. My v poslední době, co se týče alkoholu, nijak neapelujeme na občany. Spoléháme se na naši národní povahu, a to je švejkování - však ono to nějak dopadne, vždyť si poradíme, nebo někdo mi s tím pomůže, a zákony bereme až ve druhé řadě. To si myslím, že je chyba.

Já jsem nějakou dobu pracoval v zahraničí, konkrétně například v Německu, a tam vymahatelnost práva je velmi vysoká. Řeknu příklad se silnicí - byť to s vodou nemá nic společného - ale tolerance v Německu je 0,5 promile. Samozřejmě, můžete si dát dvě piva k obědu a dojet do kanceláře a je to asi v pořádku, ale pouze do té doby, pokud se něco nestane. A nevadí, jestli jste to nezpůsobil... Tedy měl jsem říct, vadí to, když to nezpůsobíte, protože v ten moment vám padá pojistka, v ten moment platíte veškeré náklady, a pokud způsobíte nějakou velkou nehodu a bude muset přiletět vrtulník, platíte i ten vrtulník. A to si myslím, si u nás vůbec občané neuvědomují. Takže musíme tu osvětu a vymahatelnost zákonů a práva maličko začít přitvrzovat, ale, a to tady zaznělo, musíme zodpovědnost přenést na občana a dát mu taky svobodu a možnost, aby si vybral. Asi nezrušíme výrobu alkoholu, byť by se to zdálo být jednoduché řešení.

Přikláním se tady ke kolegovi Munzarovi s tím, co pronesl, a to je, že zákon nám nic nezlepší, ale také nezhorší, na to je potřeba pamatovat při vašem dnešním rozhodování. Také bych vás chtěl požádat o podporu, protože myslím, že i tímto krokem se můžeme tím naším působením na občany dostat blíže Západu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. S faktickou poznámkou je již potřetí přihlášen pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, děkuji, a určitě to nebude naposledy, pane místopředsedo, když budete dělat statistiku. Chtěl jsem říct jednu důležitou věc a podtrhnout to ve vztahu k toleranci alkoholu. Vlastně o tom mluvil kolega Munzar i pan docent Svoboda, a to jest to, že vy tady často argumentujete, že se potom rozjede porušování zákona. Už dneska je to tak, že lidé si dají pivo a někteří opravdu visí z lodi, někteří nejsou schopni šlapat na kole už dnes, kdy je nulová tolerance. To znamená, že ten, kdo to nechce dodržovat, kdo porušuje pravidla, je porušuje už při nulové toleranci, kde je jednoznačně chytitelný, protože je tam ta nula. On nespekuluje, jestli jedno, dvě piva a tak dále, protože je nula, ta nula je daná. I kdyby si k tomu čuchnul, když to tak řeknu, bude chycen. A i přesto to některým těm lidem za to stojí, takže pro ty to nebude žádná změna. A to bych tady podtrhl. Bude to změna pro ty, kteří mají obavy a kteří by si opravdu dali právě jedno pivo nebo jedno víno. A znova tady podtrhuji, já tady o tom mluvím, vypadá to, jako bych já tady pil první ligu, a já jsem fakt jeden z mála abstinentů tady z vás. Takže toto je podstatná věc, že to uvolní pro ty lidi, kteří jsou zodpovědní, dneska se bojí, neporušují pravidla a pro ně hranice 0,5 je určitým vodítkem. A toto je potřeba, myslím si, podtrhnout. Jinak platí věta, kterou řekl kolega Munzar, co jsem řekl na výboru: Budeme si hrát na to, že jsou tady nějaké zákony (Předsedající: Čas.) a lidé budou hrát na to, že je dodržují.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pohár času je vyčerpán. Vaše vystoupení vyvolalo další faktickou poznámku, a sice pana ministra Válka. Pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji. Pane předsedající, když je takováto shoda, já se k ní připojím. Jenom bych chtěl podtrhnout jednu věc. O co více dáváme - a to je dobře, že to děláme - svobodu rozhodování občanům a věříme jim, že se rozhodnou správně a budou za svá rozhodnutí, pokud jsou špatná, nést důsledky, o to více bychom měli vyžadovat a tvrdě trvat na dodržování zákonů a těch pravidel, která jsou zásadní.

Chtěl bych tady připomenout nulovou toleranci alkoholu pro mladší 18 let a tam máme velké rezervy v jejím vymáhání, v jejím dodržování. Musíme si uvědomit, že alkohol je nesmírně škodlivý právě pro ty, kteří jsou ve vývoji, pro všechny, kteří jsou mladší 18 let, a tam opravdu bychom měli soustředit a fokusovat naši pozornost. To si myslím, že je racionální přístup k boji se závislostmi.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Exner. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP