(12.40 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já se pokusím stručně reagovat. Samozřejmě nelze s některými věcmi, které tady zazněly, nesouhlasit, jistěže je na tom část pravdy. Chtěl bych říct za prvé, že jsem jednal s Úřadem pro ochranu osobních údajů, a k té části pozměňovacího návrhu, kterou schválil zemědělský výbor, mám kladné stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů. Velmi pečlivě jsem to s nimi projednával.

Druhá věc, kterou bych chtěl zmínit. Ministerstvo chystá - to mělo být samozřejmě nachystané už v době, kdy vznikal ISIN, že to předchozí ministři neudělali, není moje chyba, fakt za to nemůžu - ministerstvo chystá legislativu, která dá do pořádku všechny tyto registry. Já věřím, že do prvního čtení půjde ta legislativa ještě do konce roku, respektive do prvého čtení, do připomínkového řízení.

Za třetí, připomeňme si, jak vznikl celý ten pozměňovací návrh, respektive jak vzniklo to, co jsme tady na konci naprosto podivným způsobem schválili jako Sněmovna a nevšimli jsme si toho. A ano, je to i moje chyba, taky jsem si toho nevšiml. Vzniklo to tak, že poslanec Vojtěch, který v té době už byl a nebyl ministrem, navrhl jako poslanec pozměňovací návrh, který umožnil SÚKLu sbírat neskutečné kvantum dat stran očkování. Ten dotazník, a pediatři a praktičtí lékaři v našich řadách vám to potvrdí, obsahuje nějakých šedesát, sedmdesát položek. Pravda, většina z nich není povinná, takže ten dotazník sbírá opravdu ve velkém rozsahu data. A co je kuriózní, Ministerstvo zdravotnictví k tomuto pozměňovacímu návrhu poslance Vojtěcha mělo negativní stanovisko. Byla to taková řekl bych trošku rozpolcená situace, já bych řekl až schizofrenní.

Nicméně to, co se teď stane - a já velmi prosím, abyste to, co schválil zemědělský výbor, v tom rozsahu, jak to schválil, podpořili - tak se stane, že se ukončí odesílání těch informací o očkování do toho registru SÚKL. Mezitím připravím zákon, a až bude ten zákon, teprve se bude něco posílat do registru ISIN. To vám tady slibuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nikdo další se již nehlásí ani s faktickou, ani do rozpravy. Je tomu skutečně tak, takže pokud se již nikdo nehlásí, tak rozpravu končím.

Závěrečná slova - je zájem pana zpravodaje. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já děkuji za vystoupení pana ministra zdravotnictví. Vzhledem k tomu, jak bylo deklarováno na plénu při minulé schůzi, neobdrželi jsme žádný dopis od Úřadu pro ochranu osobních údajů a z toho důvodu jsem velice rád, že se nám podařilo v rámci procedury rozdělit hlasování o pozměňovacích návrzích pana poslance Philippa, a vzhledem k tomu, že jsou tam skutečně tři části, které jsou v souladu, tak vzhledem k tomu, co jsem řekl, že jsem nedostal žádný dopis, který by objasňoval postup převodu kompetencí ze strany SÚKL na ÚZIS, tak tam budeme se k tomu stavět tak, že to bude opraveno v novele zákona, který připraví Ministerstvo zdravotnictví. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Závěrečné slovo pana předkladatele - je zájem? Není zájem. Nyní tedy přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, protože přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Pokud se nepletu, tak opakování druhého čtení skutečně nikdo nenavrhl. Nebylo tomu tak, tudíž přistoupíme k tomuto. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo. Takže procedura hlasování, tak jak ji navrhl garanční, tedy zemědělský výbor, je: pokud budou legislativně technické úpravy, ty tedy nebyly načteny, takže první hlasování by byl pozměňovací návrh pana poslance Bělobrádka A1.1 až A1.16. Druhé hlasování by byl pozměňovací návrh pana poslance Bělobrádka A2. Třetí hlasování pozměňovací návrh poslance Pavla Bělobrádka A3. Čtvrtý pozměňovací návrh paní poslankyně tehdy ještě Lisové B1.1 až B1.3. Pátý pozměňovací návrh pana poslance Philippa C1.1 až C1.4. Šesté hlasování pozměňovací návrh pana poslance Philippa C2.1, C2.3 až C2.6. Sedmé hlasování pozměňovací návrh pana poslance Philippa C2.2 a C2.7. Osmé hlasování pozměňovací návrh pana poslance Philippa C2.8.1, C2.8.2, C2.8.4 až C2.8.6. Deváté hlasování pozměňovací návrhy pana poslance Philippa C2.8.3 a desáté hlasování o zákonu jako celku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Ptám se, zda má někdo nějakou úpravu procedury, nějaký návrh? Nikoho nevidím.

 

Ale vzhledem k tomu, že se jedná přece jenom o složitější proceduru než třeba v tom předchozím hlasování, tak si dovolím o ní dát hlasovat.

Zahajuji hlasování o předneseném návrhu procedury, tak jak ji pan zpravodaj načetl. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 70 přihlášeno 138 přítomných, pro 135, proti žádný. Schválili jsme tento návrh procedury.

 

A já poprosím tedy, pane zpravodaji, abyste nás jí postupně prováděl. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Takže hlasování o pozměňovacím návrhu A1.1 až A1.16 a jedná se o zpracování v mezidobí přijatých prováděcích aktů Evropské unie. Stanovisko výboru je kladné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko předkladatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 71 hlasovalo 138 přítomných, pro 134, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Druhé hlasování A2. Jedná se o to, že veterinární lékař může do oběhu uvádět léčivé prostředky. Stanovisko výboru kladné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko předkladatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 72 je přihlášeno 138 přítomných, pro 134, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A3 pana poslance Bělobrádka a jedná se o odstranění legislativně technických chyb. Stanovisko výboru je kladné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko předkladatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 73 přihlášeno 138 poslankyň a poslanců, pro 134, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu B1.1 až B1.3. Jedná se o to, že Ministerstvo zdravotnictví ve výjimečných případech může zajistit nákup a distribuci léčivých přípravků. Stanovisko výboru kladné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko předkladatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 74 přihlášeno 138 přítomných, pro 135, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Nyní bychom hlasovali pozměňovací návrh C1.1 až C1.4 a tento pozměňovací návrh řeší kritickou personální situaci v etické komisi. Stanovisko výboru je kladné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko předkladatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 75 přihlášeno 138 přítomných, pro 134, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP