(11.40 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

A stejně tak si myslím, že Poslanecká sněmovna větší většinou, než jsou vládní poslanci, schválí uvolnění prostředků v rámci toho dočasného krizového rámce pro velké firmy a energeticky náročné firmy v objemu 30 miliard.

Pokud to někdo považuje za něco nekorektního, tak ještě jednou se omlouvám, nebyl v tom žádný úmysl. Věřím, že ty výdaje státního rozpočtu jsou oprávněné a že až o tom budeme hlasovat ve třetím čtení, že to získá širokou podporu v Poslanecké sněmovně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a ještě s přednostním právem - vaše paní místopředsedkyně je přihlášena - dáváte přednost, je tady dohoda, prosím, paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Děkuji panu ministrovi financí, myslím si, že je korektní poděkovat.

Neodpustím si jeden dovětek, aniž bych ho tady chtěla teď nějak týrat, a to je ten, že bych to očekávala včera. Včera to mělo padnout, když už odpustím, že to nepadlo na tiskové konferenci v pondělí a tak dále. Sama jsem byla čtyři roky ministryní financí, z toho přes dva roky ve velmi turbulentní, krizové době, takže asi málokdo vám rozumí jako já, v čem se nacházíte a co řešíte, moc dobře to vím. Ale prostě mělo to tady padnout včera. Neměli jsme zjišťovat ze systému, že tam je dalších 38 miliard.

Chápu to správně, že 7 miliard je vlastně na úkor mandatorních výdajů tak, jak to tady prezentoval pan ministr Jurečka včera? Což je také nepochopitelné, ale budu teď velkorysá, 30 miliard je na pomoc velkým podnikům, tomu rozumím, a pak jsem tam viděla 8 miliard na vrub státního dluhu? (Obrací se k ministrovi Stanjurovi.) Bylo v tom návrhu. Aha, na úsporný tarif, rozumím, to znamená na těch vlastně 10, co mělo být vyplaceno bez obnovitelných zdrojů letos. Tak to už chápu, rozumím tomu, takže sečteno, podtrženo je to 45 miliard na úkor schodku.

A je korektní tedy říct, my se samozřejmě poradíme na klubu, co bude mít naši podporu, co nebude. Je možné, že to podpoříme, ale je korektní říct, že schodek, a máte na tom zřejmě pětikoaliční shodu, máte tady většinu, na rok 2022 bude 375 miliard.

Beru toto vysvětlení, ale jak říkám, mělo padnout včera. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a nyní tedy se svou přihláškou paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vystoupila naposledy z pozice místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a abych vystoupila prakticky naposledy s přednostním právem, které místopředseda Sněmovny má. Chtěla bych vám říct, že pro mě byla obrovská zkušenost a velká čest řídit tuto Poslaneckou sněmovnu. Snažila jsem se ji řídit profesionálně, nestranně, poctivě a férově tak, jako se snažím dělat všechny věci. Své svědomí mám opravdu čisté. Nikdy jsem s nikým žádný byznys, žádné kšefty nedělala, nic jsem neudělala. A když někteří z vás na mě spustili v den vyslovení nedůvěry vládě hon a obviňovali mě z toho, že jsem nevěděla, co se stane za pět, respektive za tři roky - ani jsem to nemohla vědět - tak opravdu nikomu z vás nepřeji, abyste se dostali do stejné situace, do které jsem se dostala já. Absurditu tohoto obvinění opravdu nemá cenu komentovat. Chtěla bych poděkovat všem poslancům, i těm vládním, kteří mě podpořili a podporují, kteří za mnou chodí a říkají, že je to velmi nespravedlivé, neférové, někteří dokonce používají, že se vracíme do padesátých let.

Vážené kolegyně, kolegové, moc bych si přála, aby politika nebyla svinstvo, určitě si to přejete i vy. A je to jenom o nás. Chtěla bych vás ujistit, že i když budu v pozici poslankyně, že budu nadále pracovat, hájit zájmy nejenom Karlovarského kraje, a přeji vám všem, ať se vám všechno daří. Děkuji vám. (Potlesk hlavně z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tímto můžeme přikročit k dalšímu bodu dnešního programu, a to je bod

 

116.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb.,
o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů
a jejím zneužití, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 174/ - třetí čtení

Poprosím - už se tak stalo, u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele své místo pan ministr zemědělství Zdeněk Nekula, a ještě poprosím pana poslance Petra Bendla, který je zpravodajem garančního výboru, aby se také posadil ke stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 174/3, který byl doručen dne 7. září 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 174/4.

Ptám se pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych stručně shrnul dosavadní průběh projednávání vládního návrhu novely zákona č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle. V rámci prvého čtení byl návrh zákona obšírně diskutován a rovněž debata v rámci zemědělského výboru byla, myslím si, užitečná a ku prospěchu. Před druhým čtením zákona sice zemědělský výbor 2. září tohoto roku k návrhu ani k pozměňovacím návrhům nepřijal žádné usnesení, nicméně následně jsem inicioval jednání s autory pozměňovacích návrhů a projednával jsem s nimi jejich názory a jejich návrhy. Toto jsme prošli, prodebatovali a myslím si, že to mělo svůj efekt.

V druhém čtení vládního návrhu zákona, které proběhlo 6. září 2022, byly podány čtyři pozměňovací návrhy. Pozměňovací návrhy poslanců Kotta, Smetany a Bendla vyjadřují výsledek těch zmíněných diskusí, s těmito návrhy za Ministerstvo zemědělství souhlasím. Oba pozměňovací návrhy pana poslance Černého však svým obsahem překračují rámec zákona o významné tržní síle. Cílem těchto pozměňovacích návrhů pana poslance Černého je regulace cen zemědělských produktů a potravinářských výrobků včetně jejich cen konečným spotřebitelům. Zejména z těchto důvodů zaujímám nesouhlasné stanovisko.

Pevně věřím, že ve třetím čtení dnes dojde ke schválení a dojde byť k pozdní, ale přece jen konečné transpozici evropské směrnice. A myslím si, že to povede ku prospěchu všech subjektů, které jsou v obchodním styku.

Tolik v krátkosti a děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Nyní otevírám rozpravu, do které máme dva přihlášené. Jako první vystoupí poslanec Oldřich Černý, poté se připraví pan poslanec Josef Kott.

A ještě načtu dvě omluvy. Z dnešního jednání se od 12 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Radek Vondráček a taktéž z pracovních důvodů se do konce jednacího dne omlouvá pan ministr Zbyněk Stanjura.

A nyní prosím, pane poslanče, můžete se ujmout slova. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP