(18.10 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Současně to, co funguje, nezatěžuje veřejný rozpočet rozšiřováním o další skupiny cizinců z třetích zemí. Tady padají šílené návrhy, že se do toho zahrnou děti a já nevím, ještě rodinní příbuzní a tak dále. To by zruinovalo jakýkoliv rozpočet. To jsou prostě takové ty bezbřehé výkřiky. A samozřejmě, co by nám to doneslo? No zdravotní turistiku! No, to jsme tady zažívali, samozřejmě zase by to někdo rád vrátil zpátky, ale ta turistika, podstata té turistiky je samozřejmě úplně jiná. Protože když jste poskytovatel a někdo přijde s chronickou... nebo vy víte dobře, že tu chorobu nebo ten nešvar, který si přináší, má léta letoucí a ve své domovské zemi ho neřeší, protože buď to tam řešit nejde, anebo je to tak finančně náročné pro něho osobně, protože tam ta péče na naší úrovni není ani není tak finančně zajištěná, takže si ho přijede za toto kvazipojištění, které mu tady poskytovalo nějaké Quantum nebo Slavia, nebo Maxima nebo Slavia, tak si ho přijde sem vyřešit. A my ho vyřešíme, naši lékaři, a pak se vystavuje faktura a s tou fakturou se dá udělat tak ohníček na dvoře nemocnice, protože tu fakturu nezaplatí buď vůbec nikdo, nebo zaplatí v nějaké naprosto směšné výši, protože tam někde vzadu je napsáno petitem, že neplatí pro tyto případy a tak dál. Takže to je samozřejmě běžná praxe, nebo respektive byla to běžná praxe do doby, než jsme do toho zavedli ten elementární pořádek.

Jenom dodávám, že dle platných evropských směrnic musí členský stát zajistit vyloučeným skupinám z veřejného zdravotního pojištění adekvátní náhradu, a tohle je skupina, evidentně ti cizinci z třetích zemí, vyloučená ze zdravotního pojištění. Smluvní zdravotní pojištění je tedy státem regulované pojištění, není to bezbřehý trh, kdy stát stanovuje podmínky pro jeho provozování. U veřejného zdravotního pojištění je mimo jiné nutná síť smluvních zdravotnických zařízení, která garantuje místní a časově dostupnou péči a je zárukou přístupu pojištěnce k zdravotní péči. Ale má-li být smluvní zdravotní pojištění cizinců náhradou veřejného zdravotního pojištění pro cizince z třetích zemí bez zaměstnání a trvalého pobytu, je tedy nezbytně nutné, aby i zde existovala kritéria na tuto síť, aby byla vyžadována ze strany kompetentních orgánů. A to, přátelé, nebylo. To se tak prostě nedělo. A teď říkám, my jsme v tom udělali pořádek, a proč to tedy někomu vadí? Současná zákonná úprava smluvního zdravotního pojištění cizinců byla nedostatečná, tehdejší tedy, bavím se o roce 2021, a zejména co se týkalo zajištění zdravotní péče, zániku pojištění, výše pojistného a tak dál, protože tam nebyla stanovená vůbec kritéria, oni prostě pojišťovali za naprosto fiktivní, směšné částky, a ještě si 80 % z toho pojištění brali jako odměnu ti pojišťováci, takže na faktické plnění nezbývalo v podstatě nic. Bylo to jenom takové nafouknuté nic, jak by řekl ďábel v Hrátkách s čertem, a všichni se tvářili, že to je tedy přesně ono, že to má být jenom jako formálně udělané, udělané pro to, aby ti lidi tady mohli získat statut pobytu, že tedy se prokážou nějakým pojištěním, byť je to jenom cár papíru, ano? A to, že my, na druhém konci toho špagátu nám nezůstávalo v rukách vůbec nic nebo naopak jenom ta práce a ta péče, tak to bylo každému tady jedno, zejména tady v Praze, že ano? Protože prostě to tak tady fungovalo léta.

To samozřejmě byla živná půda pro snahu lidskoprávních aktivistů, kteří poukazovali na to, že advokáti specializovaní na cizinecké právo vymáhali po nás třeba tu péči, ano, aby se tady mohli začleňovat ti cizinci, vznikaly tam prostě zajímavé věci a teď bychom si to... Já jenom upozorňuji na to, že to chce někdo vracet zpátky. Ale vůbec, vůbec nevidím tu motivaci, nebo respektive vidím, ale já tady, bude-li to nutné, se samozřejmě o tom zmíním, ano?

No, já bych jenom dodal, že pojišťovna PVZP je dcerou VZP a neodvádí dividendy nikam do zahraničí, ty peníze zůstávají tady. Zůstávají nám ve veřejném zdravotním pojištění, ty zisky případné, ano? To je ten zásadní rozdíl. Takže jestli tady to komu vadí - a tady jenom znovu podotýkám kolegům, kteří sedí ve správní radě VZP a svým jednáním tady by poškodili ekonomické zájmy VZP, tak by to byla velmi zajímavá úvaha, jak by tedy se zhostili své zodpovědnosti. A já tedy už k tomu i stanovisko nějaké mám, zatím si ho nechám pro sebe, ale není to tedy moc radostné, takže já bych byl velmi opatrný v tomto smyslu a doporučuji všem opravdu zvážit s chladnou hlavou: stáhněte ten bod, prosím vás, pojďme se o tom bavit, udělejme k tomu nějaký kulatý stůl, přizveme všechny zúčastněné. Pobavme se o tom, ale myslím si, že opravdu teď máme, teď má tento stát a i naši lidé, my, občané, a my zejména bychom - my tady ty občany zastupujeme - bychom měli vnímat, že mají jiné starosti. Tohle není to hlavní, co nás teď pálí a nad čím bychom tady měli trávit hodiny a hodiny, ano? To já si myslím, že to je někde jinde, a to si pojďte poslechnout ven mezi lidi. Já to poslouchám v ordinaci, když nesedím tady, tak sedím tam a slyším, co lidi říkají a jaké začínají řešit starosti. A najednou, protože dělám obor, který dělám, najednou lidi začínají odkládat těhotenství, začínají odkládat rodičovství. To je to, co jsme chtěli? No, vždyť lidi prostě nebudou chtít mít děti do takové... když je sama vláda děsí a říká: Jé, všechno je špatně, ještě to bude horší, no tak to prostě řeže strom, na kterém všichni sedíme...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, omlouvám se, že vám do toho vstupuji, ale mluvte k bodu, prosím. Mluvíte o vyřazení senátního návrhu zákona o pobytu cizinců.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Takže já znovu tedy prosím o to, aby tento bod 73, sněmovní tisk 165, byl vyřazen z pořadu této schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Jako další vystoupí paní poslankyně Margita Balaštíková a připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou dobrý den, kolegyně a kolegové. Já zde mám opět žádost na zařazení nového bodu na program s názvem Pomoc obcím a městům s nedobytnou pohledávkou u Sberbank. Vláda se rozhodla uplatnit sektorovou daň nejen na energetické společnosti, ale i na banky se zdůvodněním, že banky vydělávají na inflaci, protože centrální banka kvůli inflaci zvedla svoje sazby a vyplácí tak bankám vyšší úroky z jejich vkladů.

Škoda že naše vláda neumí s nikým nic vyjednat. Mohla si dávno vyjednat nižší ceny energií s největšími výrobci, jako to udělali jiní a mohla si i s bankami vyjednat přísun financí do žádoucích a výhodných investic. A přesto nám tu jedna příležitost zbývá, což je: kraje, města a obce mají zamrzlých 7,7 miliardy korun ve Sberbank, kterou prakticky zlikvidovala invaze Ruska na Ukrajinu. Teď probíhá likvidace a nad uvedenými vklady se vznášejí otazníky. Budou se rozprodávat aktiva Sberbank a z výtěžku se budou uspokojovat věřitelé. Bohužel kraje, města a obce jsou až poslední v řadě, a dostanou tedy jen to, co na ně zbyde. Kdyby aktiva Sberbank, tedy úvěry, které tato banka poskytla, rychle odkoupily největší banky v České republice za nominální hodnotu, mohly by obce dostat všechny své peníze zpátky a nikdo by nic neztratil. Banky by si koupily kvalitní úvěrové portfolio, Sberbank by vyplatila všechny své závazky a tiše by ukončila svou likvidaci v České republice.

Připomeňme, že Sberbank byla kvalitní bankou, a že vklady u ní byly tedy dobrou investicí. Kraje, města a obce neudělaly žádnou chybu, a přesto si teď musí půjčovat za vysoký úrok a zastavovat některé akce a investice a čelit nemalým ztrátám. Mohla by jim naše vláda proto vyjednat řešení? Já se domnívám, že ano, a z tohoto důvodu žádám o zařazení nového bodu, ke kterému by měla proběhnout diskuse na plénu Sněmovny, a tento bod žádám zařadit za nově předřazené body. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pardon, abych tomu rozuměl, tomu návrhu. Na kdy ho chcete zařadit? (Poslankyně Balaštíková: Na dnešní den.) Na dnešní den, dobře. A v pořadí? (Poslankyně Balaštíková: V pořadí první.) Dnes jako první bod. Děkuji vám.

Jako další je přihlášena k pořadu schůze paní poslankyně Zuzana Ožanová a připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegové, kolegyně, já jsem ráda, že zrovna v této chvíli vyšla služba na pana ministra dopravy, poněvadž jeho se týká můj bod. Název bodu je Zpráva ministra dopravy k průjezdnosti železničního koridoru u Poříčan a návrh na zařazení, prosím vás, ne dnes, ale zítra ráno jako první bod, protože domnívám se, že nás to bude zajímat, nejen nás, ale i občany.

Já sama včera, když jsem jela, vlak měl zpoždění jenom minimálních pět minut, nicméně potom z 3.25 hodin jsem jela 6.25 hodin, to znamená dvojnásobek času, a domnívám se, že tak nejsem jenom já. Chápu, že došlo k situaci, kdy u Poříčan vykolejila lokomotiva, nebezpečný materiál se převážel, nicméně došlo k zastavení celého koridoru. Má to vliv na osobní dopravu, kdy lidé musí jezdit do práce, má to vliv i na železniční dopravce, kteří nyní nemůžou po hlavním tahu přepravovat své zboží. A překvapivým bylo, když jsem včera v tom vlaku... vysvětlování personálu, že tam, kde jedeme, je odklon, je díky opravám jenom jedna průjezdná kolej pro oba směry jízdy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP