(17.20 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Nicméně tedy navrhuji to, abychom - protože do konce tohoto volebního období moc nezbývá. Máme před sebou tři roky, a pokud to chceme opravdu nějak udělat... To téma asi je trošku žhavé - a vy to asi víte - že to zneužívání záchranné služby, protože chybí v terénu lékaři, pohotovosti se ruší a tak dále a tak dále, prostě záchranka to nahrazuje a v jiném kraji je jiný mrav. Jinde to mají tak, jinde jsou jinak zaplaceni, jinak vybaveni, jinak oblečeni, jinak vedeni, tam je to lékař, tam je to inženýr, tam je to... Prostě tady je to čtrnáctkrát jinak a pan ministr si to uvědomuje. My, členové správní rady VZP, to víme, jak vlastně neskutečně narostla produkční data záchranné služby, možná nejvíc ze všech.

Takže já přicházím s tímto tématem. Nechci to zařadit nikam pevně, jenom na pořad této schůze. Tudíž to by asi mohlo projít, asi to není nic proti ničemu. A jestli to bude někde zařazené, bych nechal na grémiu, popřípadě na panu ministrovi nebo na vládě.

Děkuji za pozornost a ještě jednou pevné zdraví všem, vládě, vám, kolegyně a kolegové, opatrujte se.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji. Bod se nazývá Zdravotnická záchranná služba. S dovolením jsem ho zařadil jako poslední bod dnešní schůze.

 

Poslanec Milan Brázdil: Zdravotnická záchranná služba České republiky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: České republiky, ano, mám tady ČR. Vzhledem k tomu, že všechny přihlášky byly vyčerpané... (O slovo se hlásí poslankyně Pastuchová.) Vidím, že je zde ještě zájem vystoupit. Ano, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já se ještě přihlásím s jedním bodem navrženým do programu a doplním tím svoji kolegyni, vaším prostřednictvím, Janu Mračkovou Vildumetzovou, která dala bod Selhání ministra zdravotnictví. Já bych tento bod nazvala Okamžité řešení nedostatku léků v našich lékárnách. Já to vezmu zase z pozice své. Moje kolegyně mluvila o dětech. Vím o tom také, protože i moje vnučka byla nemocná, a nemohli jsme sehnat léky. Ale bohužel ani můj zdravotní stav poslední tři měsíce nebyl dobrý a každý měsíc jsem sháněla antibiotika. (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedajícího se žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, poprosil bych všechny v sále - je to už poslední příspěvek - jestli bychom...

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já auto mám, takže jsem na tom byla trochu lépe na rozdíl od maminek, které auto nemají. První antibiotika - protože tam není z pohotovosti asi provázanost na lékárny ve městech, tak jsem dostala předpis, šla jsem do jedné lékárny, antibiotikum nedostupné. Jela jsem do druhé lékárny, antibiotikum nedostupné. Ale v té druhé lékárně už se podívali na výpis tohoto řetězce a poslali mě do jiného města, kde jsem antibiotikum sehnala. To samé se opakovalo druhý měsíc, kdy jsem dostala jiná antibiotika. (Stále silný hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ještě jednou prosím všechny v sále, aby se ztišili a nechali paní poslankyni domluvit. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní, 29. prosince, mě bohužel postihl zánět středního ucha a potřebovala jsem nutně antibiotické kapky do ucha. Opakovalo se to a tyto kapky jsem sehnala ve čtvrté lékárně. Takže říkám, já auto mám, nebylo mi nejlíp, ale ty lékárny jsem si objela. Ale opravdu apeluji na to, že někteří lidé nemají auto. Městská hromadná doprava, když jdou večer na pohotovost, nejezdí v intervalech jako v Praze, zvlášť na vesnicích a malých městech.

Mně se zdá, že v médiích stále jen čteme, že všechno bude, ale ono tomu tak, pane ministře, opravdu není. Tak už konečně začněte něco dělat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a ještě prosím, kdy si přejte zařadit tenhle bod.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já bych to zařadila jako druhý bod dnešní schůze.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Druhý bod dnešní schůze, děkuji. Táži se, jestli se hlásí ještě někdo s pozměňovacím nebo doplňujícím návrhem k návrhu pořadu? Nevidím nikoho.

Přistoupíme tedy k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí tak, jak byly podány. Nejprve návrhy z grémia. Vzhledem k tomu, že zde už zazněly, prosím všechny poslankyně a poslance, pokud není námitek, navrhuji hlasovat o návrzích z grémia najednou. Není prosím námitka k tomu? Není.

Je zde žádost o odhlášení. Prosím, přihlaste se.

 

Budeme tedy nyní hlasovat návrhy z grémia a poté přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích tak, jak byly předneseny.

Zahajuji hlasování. Hlasujeme v tuto chvíli - ještě jednou - návrhy z grémia. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 174, pro bylo 172, proti nebyl nikdo. Výsledek: přijato.

 

Nyní tedy budeme hlasovat postupně přednesené návrhy. Jako první vystoupil s návrhem pan předseda Jakob. Byl to návrh k bodu číslo 4, sněmovního tisku 263. Ale vzhledem k tomu, že současně pan poslanec Ondřej Babka přišel s protinávrhem, tak pokud se nepletu, tak bychom měli hlasovat nejdříve protinávrh pana poslance Babky a poté návrh pana poslance Jakoba.

 

Takže pan Ondřej Babka přednesl protinávrh k vyřazení bodu, sněmovního tisku 263, z pořadu schůze.

Zahajuji hlasování k protinávrhu pana poslance Babky. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno bylo 177, pro bylo 83, proti 93. Výsledek: zamítnuto.

 

V tuto chvíli tedy můžeme hlasovat o návrhu pana předsedy Jakoba, a to číslo bodu 4, sněmovního tisku 263, o České televizi a českém rozhlase, a to o zařazení dnes jako prvního bodu.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno bylo 177, pro bylo 94, proti 80. Výsledek: přijato.

 

Dále budeme hlasovat bod pana poslance Jakoba, číslo bodu 1, sněmovního tisku 48. Jedná se o občanský a soudní řád, zařazení dnes jakožto bod číslo 2.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno bylo 177, pro bylo 175, proti byl 1. Výsledek: přijato.

 

Dále je zde bod pana poslance Jakoba číslo 67, sněmovní tisk 165, o pobytu cizinců. Návrh je do bloku prvního čtení jakožto prvního bodu.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno bylo 177, pro bylo 94, proti 82, zdržel 1. Výsledek: přijato. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP