Čtvrtek 20. dubna 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

131.
Zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2022
s vyjádřením vlády spolu s hodnocením zdravotně pojistných plánů
na rok 2022 a tabulkovými přílohami
/sněmovní tisk 240/

Tento materiál uvede místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Hezké odpoledne, dámy a pánové. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych uvedl materiál - hodnocení předpokládaného vývoje systémů veřejného zdravotního pojištění na základě zdravotně pojistných plánů 2022 činných zdravotních pojišťoven, který je předložen k vašemu projednání. Je to tak jako každý rok retrospektivní materiál, který říká, co plánovaly pojišťovny v roce 2021 na rok 2022. Všechny zdravotněpojistné plány na rok 2022 byly schváleny samosprávnými orgány zdravotních pojišťoven již koncem roku 2021 tak, jak má být.

Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo financí následně zhodnotilo, že předložené zdravotněpojistné plány všech zdravotních pojišťoven byly v souladu s právními předpisy, veřejným zájmem a úhradovou vyhláškou na rok 2022, a vláda s nimi vyjádřila souhlas na svém jednání 23. března 2022. Já bych mohl předčítat i ty jednotlivé parametry a finanční údaje, vy pojistné plány jste měli k dispozici a máte ten materiál k dispozici. A znovu říkám, je to retrospektivní materiál, který vypovídá o tom, co plánovaly pojišťovny na rok 2022, ale rok 2022 je za námi a ukázalo se, že ty plány byly správně předloženy, že naopak hospodaření dopadlo lépe, než plánovaly.

Dovolte mi tedy dostat se přes tyto technické faktické údaje finanční, které samozřejmě, pokud by bylo potřeba, rád v diskusi jakýkoliv dotaz zodpovím. K informaci, že ze zdravotních pojišťoven žádná nepředpokládala k 31. prosinci 2022 existenci závazků, což se potvrdilo, po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům zdravotních služeb, finanční zásoby na bankovních účtech rezervní formou všech zdravotních pojišťoven jsou plánovány v souladu s právními předpisy. Vláda tedy - znovu opakuji - na své schůzi 23. března loňského roku projednala společná stanoviska Ministerstva zdravotnictví a financí ke zdravotněpojistným plánům zdravotních pojišťoven na loňský rok 2022 z usnesení číslo 214 a vláda doporučila předložit navrhované zdravotněpojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2022 Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k projednání s návrhem na jeho schválení, a s tím tu to předkládám.

Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, jsem si vědom toho, že budeme tento materiál schvalovat ex post. Postup schvalování zdravotněpojistných plánů je nicméně stanoven zákonem, a já si vám proto s velkou omluvou dovolím požádat o podporu tohoto materiálu, podobně jak to dělali moji předchůdci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk byl přikázán výboru pro zdravotnictví, jehož usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 240/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro zdravotnictví, pan poslanec Tom Philipp, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážené dámy, vážení pánové, vážený, pane předsedající, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro zdravotnictví ze 13. schůze ze dne 31. srpna 2022. Výbor po projednání doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje zdravotněpojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2022 s vyjádřením vlády spolu s hodnocením zdravotněpojistných plánů 2022 a tabulkovými přílohami, sněmovní tisk 240" a tak dále.

Já bych si dovolil poznamenat, že toto se stává každý rok. To znamená, že v tuto chvíli budeme schvalovat dokument, který je v podstatě už svým způsobem irelevantní. Bylo by dobře možná zvážit, jakým způsobem budeme přistupovat do budoucna k těmto zdravotněpojistným plánům tak, abychom je schvalovali buďto v čase, kdy je to odpovídající, kdy to má smysl, anebo abychom třeba od této praxe upustili. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se hlásil pan místopředseda Skopeček a pak paní předsedkyně Schillerová. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já nebudu dlouhý, nicméně využiji tohoto tématu k tomu, abych se vrátil nebo upozornil na to, co bude projednávat správní rada VZP na svém pondělním jednání po víkendu a co už jsme v rámci pracovních skupin projednávali v průběhu tohoto týdne, a sice výroční zprávu VZP, která mimo jiné samozřejmě hovoří o hospodaření pojišťovny za uplynulý rok. Chci jenom říci, že přestože předchozí rok byl velmi složitý, jak co se týče dozvuku covidové krize, tak zejména uprchlické krize, kdy VZP přijala vlastně 90 % těch uprchlíků jako své pojištěnce, tak přesto, že bylo na začátku roku plánované hospodaření zhruba ve výši -5 miliard, jestli si dobře pamatuju, tak ve finále minulý rok pro VZP skončil de facto vyrovnaným hospodařením, respektive deficitem v řádu milionů korun.

Tím chci říct jenom to, že to není jenom případ Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale že to případ celého českého zdravotnictví, že předcházející rok byl zvládnutý, jak co se týče péče samotné, tak samozřejmě finanční stránky. Zdravotní pojišťovny mají na svých účtech velmi vysoké rezervy, což je určitě dobrá zpráva o jejich finanční stabilitě.

Já bych jenom chtěl upozornit na to, že jsme tady v Poslanecké sněmovně zažili schůze, kdy jsme byli strašeni tím, jakým způsobem je ohrožena zdravotní péče v České republice, jakým způsobem je dramaticky ohroženo financování a finanční stav českých zdravotních pojišťoven. Nic takového se nestalo, vážení kolegové, bylo to pouhopouhé strašení lidí. Zdravotní péče byla poskytována v široké míře, nikdo o ni nepřišel a finanční zdraví pojišťoven je na velmi, velmi dobré úrovni. Prosím, kolegové z hnutí ANO, sáhněte si do svědomí, jakým způsobem jste v tomto tématu strašili lidi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Dále do rozpravy je přihlášena paní předsedkyně Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolte mi přísloví - tím samozřejmě vám netykám, pane místopředsedo, prostřednictvím paní místopředsedkyně - použiji přísloví Nechval dne před večerem. Tím bych asi začala.

No, já si myslím, že pojišťovny mají peníze na účtech díky politice naší vlády, díky tomu, že jsme navyšovali pravidelně platbu za státní pojištěnce a ony si ty rezervy mohly vytvořit. Takže účelem teď je čerpat tyto rezervy až takzvaně na dno, protože když se dívám tady do toho tisku sněmovního tisku 240 - a bohužel tady dnes není náš expert a zpravodaj, pan doktor, poslanec Kamal Farhan, aby mohl vystoupit - skončilo to hospodaření deficitem, který v podstatě deficitem, je to nějakých 9,5, jestli to čtu dobře z toho materiálu, takže prostě to hospodaření je deficitní. A jestli říkáte, že VZP je vyrovnaná - nevím, já mám pocit, že tam byl taky nějaký malý deficit, ale nemám teď tady podklad, tak prostě, co vy vlastně říkáte, pane místopředsedo, prostřednictvím paní, místopředsedkyně? Vy říkáte, mají vytvořené rezervy, tak je prostě teď vyčerpejme.

Ano, my varujeme před tím a varovali jsme, že se tady sebralo veřejnému zdravotnímu pojištění 14 miliard, vytvořil se tady a dohodl se tady jakýsi kompromisní valorizační mechanismus. Ale co slyšíme teď? Když tak možná pan ministr by mohl nám rozptýlit ty obavy, abychom nemuseli strašit. Slyšíme, že se snad zvažuje, že by se opět snížila valorizace nebo zpomalila valorizace za platbu za státní pojištěnce, tak já doufám, že jenom slyšíme nějaké řeči, které nebudou potvrzeny. Nevím, slyšela jsem to už od odborové organizace, slyšela jsem to z více stran. Takže prosím, pane ministře, když to rozptýlíte, že toto nehrozí, že nedojde ke zpomalení plateb za státní pojištěnce v následujících letech, tak jenom nás uklidníte. Ale ta situace samozřejmě není dobrá. Ano, jsou vytvořené rezervy, protože jsme se starali o zdravotnictví, a teď prostě vy říkáte, vyčerpejme je! A co bude dál? Bude se privatizovat, budou se zavádět poplatky, co bude dál? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je ale s přednostním právem ještě před vámi, pane ministře, pan Radim Fiala. Tak prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Radim Fiala: Jen krátkou reakci tady na pana místopředsedu Skopečka. Je to přesně tak, jak řekla paní předsedkyně klubu hnutí ANO. My jsme přece říkali, že to ještě v tomhle roce vydrží, že v tomhle roce jsou ty rezervy tak velké, ale že ty problémy přijdou až v následujících letech, proto jsme na to upozorňovali. Takže není to tak. Myslím si, že je předčasné se radovat, a uvidíme, co se bude dít s českým zdravotnictvím po ekonomické stránce dál. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám tu faktickou poznámku pana poslance Janulíka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuju za slovo, paní předsedající. No, já bych jako nejenom pasivní účastník zdravotnictví, ale taky aktivní desítky let, bych samozřejmě kolem toho chodil velice opatrně a opatrně bych našlapoval. Není to tak dávno, co jsme slyšeli, poslouchali výzvy, že máme rozpouštět peníze a tak dál, a nikdo z nás netušil a nemohl vědět, že přijde nějaký covid, a nikdo z nás neví a netuší ani současně chvíli, co přijde. A to, že ten systém fungoval anebo funguje a že je v takové kondici, tak je opravdu díky tomu předcházejícímu období, to plně podepisuji. Ale uvědomte si, prosím, že inflace dopadá nejenom na důchodce, a ta dopadá, představte si, že řídíte - a jedno, jestli je to jednomužné nebo tisícihlavé zdravotnické zařízení - a ta zdravotnická zařízení, to zdravotnictví se taky musí vypořádávat s inflací. A představte si, že máte nějaký sestavený rozpočet jako ředitel velkého špitálu a teď najednou vám tam vlítnou jednak energie, jednak se vám všecky vstupy zdraží. A samozřejmě prostor pro vyjednávání o cenách už de facto není žádný, protože pojišťovny tak, jak si mohly dovolit být velkorysé, už teď nemůžou vůbec. A tu cestu, já to tady opakuju poněkolikáté, my jsme to zažívali desítky let. Ta cesta je potom jednoduchá - prostě se prodlouží splatnosti. A zase se roztočí celá ta spirála, která tady fungovala desítky let. A říkám, já bych kolem toho našlapoval strašně potichu a opatrně a buďme rádi, že to takto je. Vidíme, že pokud se nic zásadního nestane, věřme, že ne, tak to ještě ten příští rok by mohlo - ale nikdo z nás neví, co přijde. Nikdy bych nevěřil, že zažiju ve svém životě nějakou pandemii, a prostě jsem to zažil, takže buďme opatrní.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a jenom se chci ujistit, blíží se nám 13. hodina, tak jestli panuje shoda na tom, že tento bod dokončíme? Rozhlížím se, jestli někdo něco zásadně nenamítá, není tomu tak. Tak pak je tu ještě jedna faktická poznámka pana poslance Brázdila. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Budu velmi rychlý. Ano, dneska jsme to na pracovních skupinách na VZP probírali. Je to dobře, že ta devastace finanční není na takové nějaké úrovni špatné - dobré, dobré. Ale co se týká té personální, vy sami víte, a ví to i pan ministr, ne personální devastace zdravotnictví. A v tomto ohledu, kdyby ty peníze - a těžko to někdo z nás řekne - kdyby těch peněz bylo víc, možná že by někteří lékaři neodešli, kdyby tu byli víc spokojeni s financemi navýšenými, čili ono to souvisí se vším.

Ale já jsem chtěl jenom zareagovat, že ano, peníze, dobře, vyšlo to, lehce minus, ale není to obraz zdravotnictví jako takového. Lidi nejsou, lékaři nejsou, sestřičky nejsou, a pravděpodobně to tak bude i do budoucna.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času, nyní s přednostním právem je přihlášen pan ministr a poté pan místopředseda Skopeček. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. My projednáváme zprávu, co pojišťovna plánovala, to není závěrečná zpráva za loňský rok, ale to jsou plány z roku 2021 na rok 2022, a můžeme se podle těch plánů, hlavně ti, co jsou členy správní rady pojišťoven, kteří mají výslednou účetní uzávěrku, se můžou podívat a zjistí, jak ta pojišťovna byla defétistická. Je dobře, že je plánovač defétistický, že hrozí bankrotem, úpadkem a krachem, ale obavy pojišťovny byly naprosto mimo mísu, hospodaření dopadlo dramaticky lépe, než se obávala pojišťovna. To je ale takhle každým rokem, kdybyste se podívali na posledních deset let bez ohledu, kdo je zrovna ministr zdravotnictví a ve vládě, vždycky dělá pojišťovna to stejné - nejenom VZP, ale všechny. Říkají, jak bude zle, jak nebudou mít peníze, jak nic nezůstane, a pak na konci to dopadá úplně jinak. A je otázka dohodovacího řízení, aby se nějak vybalancovala debata mezi tím, kolik chtějí poskytovatelé a kolik pojišťovna může nebo nemůže pustit. Na fondech rezerv je dostatek peněz, je dobře, že pojišťovny jsou v dobré kondici, tím pádem se dají navyšovat úhrady za zdravotní péči, v loňském roce to bylo o 8 %, bylo to 8% navýšení, což bylo poměrně velké navýšení. Navíc jsme dali peníze do jednodenní medicíny, do centrové péče, a tak bych mohl pokračovat. Zásadním způsobem jsme navýšili, naprosto zásadním jsme navýšili následnou péči. Řešili jsme další oblasti, ale to dělali moji předchůdci, také podle toho, jaké měly priority jednotlivé vlády. Mě vůbec nenapadlo, že by toto mohl být složitý a konfliktní materiál.

Samozřejmě obavy o to, že by se nějak debatovalo o změně valorizace úhrad za státní pojištěnce, prostřednictvím paní předsedající, tak já myslím, že paní poslankyně, vaším prostřednictvím, stejně jako já ví, že je to nesmysl. Je to něco, o co se snažily všechny vlády od revoluce, všichni ministři to měli různým způsobem ve svých programech, nám se to podařilo zásluhou této Poslanecké sněmovny schválit, zásluhou tohoto Senátu, pan prezident Zeman to podepsal a já jsem velmi rád, nebo tedy prošlo to schvalovacím procesem. Valorizace musí zůstat, protože valorizace je pilíř, pochopitelně, ale musíme plánovat, jak dál. Jsem rád, že si to všichni napříč politickým spektrem uvědomujeme, protože budeme muset hledat další cesty, především po roce 2032, 2033, kdy bude narůstat počet státních pojištěnců, ale to je věc na dlouhou ekonomickou debatu, která probíhá, a jsem rád, že se jí účastní poslanci jak z koalice, tak z opozice, že se jí účastní různí ekonomičtí experti. Nicméně s valorizací úhrad za státní pojištěnce se rozhodně nic dít nemůže, protože to, co jsem říkal tady, já to teď jenom zopakuji, že chceme plánovat dohodovací řízení v dvouletých intervalech, a s tím bych chtěl předat rezort Ministerstva zdravotnictví. Podpořila to Rada poskytovatelů, to je něco, co si myslím, že všichni ve zdravotnictví pracující odborníci považuji za důležité, významné, a i já to proto považuji za důležité a významné.

Opravdu tento materiál nevnímám jako naprosto konfliktní, není to kritika ničeho, je to pouze doklad toho, že některé věci, které máme v legislativě, nejsou úplně optimální, protože když pojišťovna plánuje hospodaření v roce 2021 na rok 2022, pak to schválí jednotlivé orgány a Poslanecká sněmovna se k tomu, co plánovala pojišťovna, dostane v roce 2023, nemyslím si, že je to komfortní pro kohokoliv z vás, a souhlasím s tím, co řekl zpravodaj. Buď bychom měli změnit legislativu v tom směru, že to bude Poslanecká sněmovna projednávat dřív, anebo udělat to, co koneckonců navrhoval i můj předchůdce - vůbec toto tady neprojednávat, ty plány, od toho jsou správní rady. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další je přihlášen pan místopředseda Skopeček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já jenom v krátkosti. Asi jsem způsobil to prodloužení projednávání já, nicméně prostě nejsem schopen ve chvíli, kdy jsme tady před několika měsíci slyšeli dramatické strašení lidí, jak hrozí omezení zdravotní péče, jak hrozí dramatické zhoršení situace finanční zdravotních pojišťoven, tak abychom to přešli, jako že se nic nestalo, ve chvíli, kdy prostě máme data účetní, která jasně hovoří o tom, že to české pojišťovny zvládly, že mají dostatečné rezervy a že prostě k žádnému omezení zdravotní péče, jak nás strašily, a co nás, ale zejména občany České republiky strašili poslanci opozice, tak si myslím, že to zkrátka přejít možné není.

K poznámce paní předsedkyně, že je potřeba být opatrný, s tím já souhlasím, zvlášť ve zdravotnictví, protože to je systém, kde jak díky demografickému trendu, tak díky rozvoji nových technologií nároky na finance budou dramaticky a dramaticky větší a je chyba, že už se v minulosti neudělaly motivační kroky k tomu, aby financování zdravotnictví bylo vzhledem k těmto trendům už v budoucnu vůbec zvládnutelné, a jestli se do toho nepustíme, tak nám hrozí, že se zdravotnictvím a jeho financováním v budoucích letech bude velký problém.

A co se týče vaší poznámky o privatizaci, která zazněla pejorativně - nevím, řekněte to na mikrofon, jestli máte něco proti privátním zdravotním zařízením, která poskytují docela velký objem zdravotní péče. Celou řadu z nich znám, u celé řady využívám jejich zdravotní služby a často jsou na velmi vysoké úrovni, někdy dokonce vyšší než u těch státních.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, a protože již neeviduji nikoho dalšího s přihláškou, všeobecnou rozpravu končím.

Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Asi tomu tak není.

Vnímám zájem o odhlášení, ale ještě se zeptám, zda je potřeba otevřít podrobnou rozpravu? Do podrobné rozpravy se taktéž nikdo nehlásí, takže podrobnou rozpravu končím. Zagonguji pro kolegy.

Opět se zeptám, zda v podrobné rozpravě je zájem o závěrečná slova, ale asi tomu tak není

Vidím, že už je dostatečný... odhlásím vás všechny a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet.

 

Ještě chviličku, ale vypadá to, že už se nám počet ustálil.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 132, přihlášeno 117 přítomných, pro 65, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu a připomínám, že se sejdeme znovu po přestávce ve 14.30 k ústním interpelacím. Děkuji a dobrou chuť!

 

(Jednání přerušeno v 13.07 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobré odpoledne, je 14.30 hodin a na řadě jsou

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP