(12.40 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Nevím, jak dopadne to hlasování, jenom říkám - nedělejme v tom těm lidem zmatek, to je celé. Všichni se shodneme, že by to tam být mělo, jenom mě mrzí, že ty zdravotní pojišťovny do toho nebyly zataženy od začátku. Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Čas! Děkuji. Dále s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr. Prosím. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já tomu naprosto rozumím a chápu, a proto to taky nevnímám nějak úkorně. My jsme od začátku jako Ministerstvo zdravotnictví o tom pozměňováku samozřejmě věděli, ale celou dobu jsme počítali s tím, že se to bude týkat fyzických osob, a taky nikde nezaznělo, že by se to týkalo i těch právnických. Tam možná bylo to nedorozumění a nevnímám to jako chybu kohokoliv.

Prosím obecně do budoucna a prosím takhle jak poslance - a prosím naprosto oficiálně - jak poslance z opozice, tak poslance z koalice, pokud je nápad na jakýkoli návrh, pozměňovací návrh s paní profesorkou Adámkovou, s řadou dalších, takto postupujeme. Já všechna jména kolegů neznám, ale je několik pozměňovacích návrhů, které jste nachystali jak v koalici, tak v opozici, obrátili jste se na mě a Ministerstvo zdravotnictví samozřejmě udělalo servis, pokud ten pozměňovací návrh byl dohodou. Tady se na nás fakt nikdo neobrátil. Stejně tak prosím, pokud budete mít jakýkoli návrh, u kterého máte pocit, že se týká pojišťoven, opravdu není šťastné se obracet na zdravotní pojišťovny. I v tomto případě, a to je spíš možná poučení do budoucna, se obracejte na Ministerstvo zdravotnictví, a pokud to bude něco, na čem se shodneme a nebude to nějaká - já nevím - věc, která je politicky konfliktní, a toto určitě je věc, na které je naprostá shoda, slibuji a garantuji maximální servis Ministerstva zdravotnictví v případě přípravy takovýchhle pozměňovacích návrhů, aby nedocházelo k nedorozumění. Tak se omlouvám ještě jednou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a jsme dále v obecné rozpravě, kde je přihlášena paní poslankyně Fialová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Eva Fialová: Moc děkuji za slovo. Já už se o exekuce a vůbec problémy s černou, šedou ekonomikou zajímám dlouho a celý tento tisk jsem neměla potřebu se vyjadřovat, protože byl v dobrých rukách Patrika Nachera a Marka Výborného. Odvedli na něm kus super práce a upozorňovali na zdravotní pojišťovny od začátku, a dneska to nemilé rozčarování, že nechcete tento pozměňovací návrh podpořit. Tak se tady obrátím na pana ministra Válka. Pane ministře, nemusíte se omlouvat opozici ani kolegům, ale dojděte se omluvit za prvé nejdříve svému kolegovi panu Jurečkovi, kterému tím zkomplikujete jeho snahu v tom, aby lidé, kteří dlouhodobě nepracují a jsou psaní na dávkách, tak je nedostanete z té šedé zóny ani náhodou, protože tito lidé jsou přesně ti, kteří dluží na sociálním a zdravotním pojištění, a pak za druhé, jděte se omluvit lidem do regionů, kteří jsou předlužení, ti lidé jako v Ústeckém kraji, a jděte jim říct, že jim zase dáváte třetí možnost, jak se oddlužit. Sice je to super, ale ti lidé za mnou chodí, jsou připraveni na to, že konečně přišlo něco, co jim pomůže, a budou se moci vrátit zpátky do života, a tím, že vy nechcete podpořit a dovolit tento způsob, nastává velice těžká situace. Sice garantujete, že to bude v lednu, ale ti lidé jsou připraveni v těch zoufalých situacích, ve kterých jsou teď, si vzít třeba například půjčku a splatit to. Já nevím, jestli znáte mechanismus na sociální a zdravotní pojištění, ale to je takzvaná přednostní pohledávka, kde se strhává dvojnásobná částka z jiných exekucí, takže pro ně je jednodušší si vzít půjčku, splatit tento dluh, to splácet nějakým jiným způsobem z běžného zaměstnání a nemusí být závislí na sociálních dávkách.

Mě by zajímalo, pane ministře, jaký je objem dluhu, když takhle říkáte, že to nechcete dovolit společnostem, kolik dluží společnosti versus jednotliví občané, jestli se tu nebavíme o nějakém malém procentu, které ve finále je zbytné, a vy byste to tímhle krokem nebo tím krokem, co chcete udělat, zkomplikoval situaci tisícům lidí, desetitisícům například v Ústeckém kraji. Já vím, o čem mluvím, protože Ústecký kraj je nejvíce zadlužený exekucemi v celé republice a ti lidé jsou opravdu zoufalí. Když se tady podívám na opoziční (koaliční?) kolegy, kteří o tom mají hlasovat a budou rozhodovat, vidím, že zájem je téměř minimální. Ale mě už nebaví tam vozit další delegace a ukazovat, jaká je svízelná situace a co každý běžný občan musí podstupovat, a tohle konečně - pane ministře Jurečko, já vám chci za to poděkovat - byl dobrý krok, jak ty lidi vytáhnout ze dna. A prosím, chtěla bych znát třeba váš osobní názor, jak vy se k tomu stavíte, jestli zdravotní pojišťovny podpoříte, nebo nepodpoříme. Já ještě jednou prosím kolegy, zvažte to a podpořte i možnost odložení v rámci zdravotních pojišťoven. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a dále do obecné rozpravy je přihlášena paní poslankyně Dražilová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Také děkuji za slovo. Dovolte mi, abych vám zde sdělila stanovisko našeho klubu. I když zde zazněla spousta věcí, tak si myslím, že na tom stanovisku se vůbec nic nemění, takže jsme rádi, že se zde navazuje na podobné úspěšné projekty s názvem milostivé léto, tady tento milostivý podzim, jak tomu říká kolega Nacher. To klíčové sdělení za náš klub je, že tento návrh podporujeme a považujeme ho za velmi potřebný, protože jak už zde bylo několikrát řečeno, motivuje dlužníky k zaplacení a k úhradě toho dlužného pojistného s vidinou odpuštění penále, a to je pro ně opravdu zásadní.

Já bych ale zde chtěla ještě zdůraznit jednu věc, a to je to, kolem čeho jsme se začali motat ve třetím čtení, a sice pozměňovací návrh, kterého by se milostivý podzim týkal, a to je i to přiřazení zdravotních pojišťoven. Já jsem to tady poslouchala a ráda bych se k tomu vyjádřila i jako členka rozhodčí komise Všeobecné zdravotní pojišťovny. Padalo tady, že problém je, že bychom do toho zařadili i firmy. Mě velmi zaujalo to, co řekl pan ministr Válek, já jsem si to zapsala, který doslova řekl, že se to týká i firem, které využívají pojišťovnu jako levný úvěr. Vy zde předjímáte a podezíráte firmy, že něco takového dělají. Já vám můžu říct, že z těch přibližně 150, 160 případů, které vždycky projednáváme, se tak maximálně 10 týká firem a firem, které opravdu se dostaly do nějakých problémů, takže si myslím, že tento argument opravdu neobstojí. Ještě mi přišlo takové zajímavé, že ve svém prvním vystoupení pan ministr řekl, že o tom vůbec nevěděl, když vystupoval podruhé, tak řekl, že věděl, ale pozdě.

Takže budu pokračovat, zpět k našemu stanovisku. Za chvályhodný považujeme fakt, že se tento zákon poučil z předchozích podobných zákonů. Pro nás je velmi důležité a jedna z úplně klíčových změn, že je tam ten fakt, že umožňuje osobám sociálně slabým požádat o splátkový kalendář na úhradu dluhu. Zaznělo to tady už v průběhu projednávání a musím říct, že zákon může opravdu v dobrém změnit život statisícům, opravdu statisícům osob. kdybychom k tomu ještě přidali to penále ze zdravotního pojištění, a to v době, kdy se ekonomická situace obyvatel - a musím říct, i díky nečinnosti této vlády - opravdu prudce zhoršuje. Jsme v situaci, kdy řada podnikatelů, a zejména občanů je ve složité ekonomické situaci, a proto je důležité tento zákon schválit, už i proto, že by se jednalo o jedno z mála pozitivních gest vládních poslanců směrem k lidem, kteří mají vůli svoji situaci opravdu řešit a nečekají jenom s nataženou rukou na to, co kde dostanou.

Na závěr bych tedy chtěla zdůraznit, že tento zákon, pokud do něj budou zakomponovány potřebné změny, které byly podány prostřednictvím pozměňovacích návrhů, je nádhernou ukázkou spolupráce koaličních a opozičních poslanců. Je ukázkou, že pokud tvůrci mají ochotu komunikovat a spolupracovat, tak to jde. Jenom je možná škoda, že takových případů není více. Ještě jednou vás prosím, abyste schválili všechny pozměňovací návrhy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP