(13.20 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

A otevírám bod číslo

 

103.
Vládní návrh zákona o mimořádném odpuštění a zániku
některých daňových dluhů
/sněmovní tisk 384/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr financí, pan Zbyněk Stanjura, a zpravodajka rozpočtového výboru, paní poslankyně Barbora Urbanová.

A než se kolegové dostaví ke stolku, dovolím si načíst omluvy: omlouvá se od 15 hodin do 15.45 z pracovních důvodů pan Dufek, dále pan poslanec Jáč od 17 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kobza od 15 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Koten od 12.50 ze zdravotních důvodů, paní místopředsedkyně Kovářová od 13.30 do 18.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Lesenská od 14.30 z osobních důvodů.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 384/2, který byl doručen dne 2. května 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 384/3.

Pan navrhovatel má zájem o vystoupení před otevřením rozpravy. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. My jsme tento návrh zákona podrobně debatovali v prvním a druhém čtení, takže budu poměrně stručný. Za předem stanovených podmínek dojde k mimořádnému odpuštění příslušenství daně v případě uhrazení dlužné jistoty a dalším cílem je eliminovat bagatelní nedoplatky často v řádu jednotek korun. Hranice bagatelního nedoplatku byla stanovena v jednotlivém případu 200 korun v součtu pro jednoho daňového poplatníka, jeden daňový subjekt 1 000 korun.

Byly načteny dva pozměňovací návrhy, oba byly vypracovány ve spolupráci s Ministerstvem financí. Dopředu avizuji, že oba dva návrhy podpořím v okamžiku, kdy budu tázán na stanovisko. Ten první pozměňovací návrh pana poslance Nachera řeší dvě věci, sjednocení frekvence splátek jako u před chvílí schváleného zákona, tak v tomto návrhu zákona, a za druhé řeší připuštění režimu splátek i pro osoby s běžící daňovou exekucí. Druhý pozměňovací návrh pana poslance Výborného řeší posun pro rozhodnutí zastupitelstva, zda se připojí nebo nepřipojí z 30. června na 30. září. Jak jsem avizoval, oba pozměňovací návrhy byly vypracovány technicky ve spolupráci s Ministerstvem financí a mají mou podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám zde avizovanou změnu zpravodaje, protože paní poslankyně Urbanová je omluvena, takže nahradí její místo nový pan zpravodaj, pan poslanec Jan Kuchař, taktéž člen rozpočtového výboru. Vzhledem k tomu, že jsme ve třetím čtení, tuto změnu nemusíme hlasovat.

Takže se zeptám, jestli i pan zpravodaj má ještě zájem o vystoupení? (Zpravodaj dává najevo, že nikoli.)

Otevírám tedy rozpravu a do rozpravy mám přihlášeného pana poslance Štolpu. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Štolpa: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, po dvou vlnách milostivého léta, jež byly realizovány v letech 2021 a 2022 a spočívaly v odpuštění některých příslušenství v případě dluhů vůči veřejnoprávním subjektům vymáhaných soudními exekutory, zde dnes projednáváme návrh zákona o odpuštění a zániku některých daňových dluhů, který můžeme označovat také za milostivý podzim.

Obě vlny milostivého léta jsme jako hnutí ANO podpořili, ač se ukázalo, že v jeho druhém kole možnost využil jen zlomek dlužníků. V druhém kole milostivého léta totiž soudní exekutoři ukončili přes 9 000 exekučních řízení. O opakování této oddlužovací akce byl výrazně menší zájem než o její první kolo, jak ukázaly statistiky Exekutorské komory ČR, protože v prvním případě se jednalo hned o 52 000 ukončených exekucí.

Tentokrát dostanou lidé šanci zbavit se úroku a penále na daních a clech, pokud tedy splatí původní dlužnou částku. Taková příležitost tu zatím nebyla, protože daňové nedoplatky jsou jen výjimečně vymáhány exekučně. Toto opatření by se mohlo týkat až 380 000 občanů.

Jako klub hnutí ANO podpoříme oba pozměňovací návrhy i návrh zákona jako celek. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další do rozpravy je přihlášen pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Nebudu říkat, že jsem nechtěl vystupovat, protože jsem chtěl vystupovat v tomto bodě, protože to je vlastně druhá část milostivého podzimu, která se týká odpuštění u daňových exekucí, týká se to Celní správy zejména a finančních úřadů. Tady na rozdíl od tisku předchozího všechny pozměňovací návrhy byly rukou nerozdílnou ve spolupráci koalice - opozice s Ministerstvem financí, za což bych chtěl poděkovat. Takhle podle mě by to mělo vypadat, a u všech je souhlas.

Jeden pozměňovací návrh se týká vlastně totožné věci jako u toho předchozího, to znamená, aby splátkového kalendáře se mohli účastnit i ti, u kterých už daňová nebo správní exekuce je zahájena, a druhá věc je tady nová, ta nebyla u předchozího tisku, a to jest to, abychom sjednotili splátkový kalendář. U předchozího tisku, u České správy sociálního zabezpečení, to bylo 12 splátek měsíčně nad 5 000 a 60 nad 50 000. Tady to byly původně čtyři kvartální, takže jsme se dohodli, že i tady to bude těch 12 měsíčních splátek po sobě, aby se to sjednotilo, aby to bylo srozumitelné pro lidi.

Druhý pozměňovací návrh se týká vlastně termínu pro zastupitelstva, protože v tom návrhu to bylo, aby se k tomu zastupitelstva obcí a krajů přihlásila do 30. 6., což, jak vidíte z toho termínu, by na to měla měsíc nebo necelý měsíc, takže jsme se shodli, že se k tomu budou moci přihlásit do 30. září, aniž by se ale, pozor, posunulo rozhodné období, které trvá od 1. července do 30. listopadu. To je zpráva pro dlužníky, je to do konce listopadu, nebude se nic posouvat.

Takže já bych chtěl znovu poděkovat. Tady v tomhletom hlasování i projednávání bude jednodušší, ale je to pupeční šňůrou spojené s předchozím tiskem. Já jsem za to rád a těším se ještě na pokračování, které bude až od 1. ledna, potom, co se bude týkat zdravotních pojišťoven. Já všem děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a ptám se... Ano, pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Já už to nezdržím. Já bych chtěl poděkovat a pochválit Ministerstvo financí, protože tohleto byl důležitý krok a i práce na pozměňovacích návrzích opravdu byly příkladné, takže, pane ministře, děkujeme a pojďme hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Znovu se ptám, zda ještě někdo má zájem vystoupit v rozpravě? Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Zeptám se na zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích a já gonguji pro kolegy.

Poprosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednesl jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil své stanovisko. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, já bych vás rád seznámil s usnesením garančního výboru, kterým byl rozpočtový výbor. Rozpočtový výbor se dne 3. května 2023 usnesl k tomuto návrhu zákona pro druhé čtení:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona podle sněmovního tisku číslo 384/2 v následujícím pořadí: hlasovat o legislativně technických změnách, ty nebyly načteny, takže ty budeme vynechávat;

II. hlasovat o pozměňovacím návrhu A, sněmovní dokument 2562, to je pozměňovací návrh pana kolegy Nachera, pozměňovací návrh B, to je sněmovní dokument 2560, to je pozměňovací návrh pana předsedy Výborného.

A následně hlasovat o návrhu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane zpravodaji. Zeptám se kolegů ve Sněmovně, zda má někdo námitku proti navržené proceduře? Pokud tomu tak není, můžeme rovnou přistoupit k hlasování. (Ministr Stanjura trvá na hlasování.) Nemusíme to hlasovat, jestli si to chcete, můžeme, ale vzhledem k tomu, že není námitka...

 

Pan ministr trvá na hlasování. Dobře, odhlasujeme si proceduru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 65, přihlášeno 164 poslanců a poslankyň, pro 150, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Takže nyní můžeme se schválenou procedurou pracovat. Pane zpravodaji, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP