(12.00 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

A já se táži, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru?

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 99, přihlášeno 140 poslanců a poslankyň, pro 130, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Přikázali jsme tedy garančnímu výboru - zahraničnímu výboru tento návrh k projednání. A nyní se táži, zda má ještě někdo jiný návrh na přikázání do výboru? Ano, paní poslankyně Klára Kocmanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji. Vzhledem k dopadům na životní prostředí bych ráda navrhla ještě projednání ve výboru pro životní prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, byl zde tedy návrh na výbor pro životní prostředí. Je zde ještě nějaký jiný návrh? Není.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu paní poslankyně Kláry Kocmanové, která navrhuje přikázat k projednání tento návrh výboru pro životní prostředí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 100, přihlášeno 140 poslanců a poslankyň, pro 29, proti 48. Návrh byl zamítnut.

 

Čili tedy konstatuji, že vládní návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

Ukončuji projednávání tohoto bodu.

 

Nyní budeme pokračovat v dalším projednávání a tím je bod

 

154.
Zpráva o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR,
jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 1. 2023 do 30. 6. 2023
/sněmovní tisk 554/

Prosím, aby se slova ujal předseda petičního výboru, poslanec Tomio Okamura, a předloženou zprávu uvedl, a já předávám řízení schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené poslankyně a poslanci, dne 3. října 2023 jste obdrželi písemně tisk 554, Zprávu o peticích za období od 1. 1. 2023 do 30. 6. 2023, kterou petiční výbor schvaluje jako sněmovní tisk každého půl roku. V tomto pololetí bylo petičnímu výboru doručeno 14 petic, které celkem podpořilo svým podpisem 155 759 občanů.

Můžu poprosit o klid jenom? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, já vás požádám o ztišení v sále a případné diskuse abyste přesunuli do předsálí. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Co se týče podrobností ohledně petic, jsou uvedeny ve zprávě a i s popisem konkrétních požadavků petentů i se způsobem, jak byly v petičním výboru vyřízeny. V tomto pololetí bylo vyřízeno 9 petic, z toho 4 petice veřejným slyšením a 5 se nám jich přesunulo do dalšího pololetí. Největší peticí, kterou petiční výbor projednával veřejným slyšením, byla petice Českomoravského odborového svazu s názvem Proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu v náročných profesích. Tato petice měla 81 801 podpisů.

Můžu požádat ještě o klid jednou, abych nemusel překřikovat tady všechny? (Přítomní se utišili.)

Tak. Byla to petice, která měla zatím nejvíc podpisů v tomto volebním období.

Je vidět, že řízení asi zvládneme i bez předsedajícího, protože klid jsem si zjednal sám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážený pane předsedo, my si předáváme řízení schůze...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale to mě nezajímá!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: To by vás mohlo zajímat...

 

Poslanec Tomio Okamura: Já mám mít na vystoupení klid.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: ... protože je potřeba si předat řízení schůze, a my vás nerušíme.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale já mám mít na vysvětlení klid.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: My vás nerušíme. My vás nerušíme naším rozhovorem. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, vy jste řídící schůze. Já jsem požádal o klid, protože tady byl opravdu hluk, a to víte, že já mám zvučný hlas a nežádám nadarmo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já jsem klid v sále zjednal. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pak právě zase narostl a přece...

Tak já mám přerušit vystoupení, než se to uklidní? Já bych nerad zdržoval.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: To snad není možné. Tak já nevím, kdo má řídit schůzi. (Poznámky zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Schůzi řídím já, a prosím, pokračujte!

 

Poslanec Tomio Okamura: A nechte si to tykání, zase z řad tady poslanců pětikoalice. Vy jste takoví hulváti a já na vaše hulvátství nejsem zvyklý! Takže to je opravdu... Je to potřeba tady říct. Já to tykání tady slyším vůči i poslancům hnutí ANO a to hulvátské chování hospodských psů, které tady předvádí vládní pětikoalice...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, vyjadřujte se slušně a držte se tématu!

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak proč neokřiknete vaše poslance pětikoalice, že se nechovají slušně? Vyzvěte je k tomu, aby dodržovali jednací řád Sněmovny, zákon o jednacím řádu, a tam je napsáno, že se mluví na mikrofon. Tak tady nedělejte dvojí metr, dvouprocentní strano KDU-ČSL!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já jsem žádné poznámky neslyšel...

 

Poslanec Tomio Okamura: To je problém, že slyšíte jenom právě opozici, to když jí chcete něco vytýkat a šikanovat nás tady, ale svoje poslance neslyšíte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Držte se projednávaného tématu a pokračujte, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže je to spíš otázka na vás, proč je neslyšíte, a to hulvátské chování pětikoalice si tady nechte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nikdo se k vám hulvátsky nechoval...

 

Poslanec Tomio Okamura: Vždyť jste sám řekl, že jste to neslyšel!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Žádné takové jsem neslyšel a prosím, držte se tématu a pokračujte!

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak neříkejte, že nikdo, když já jsem to slyšel a tady to slyšeli i ostatní. Takže nejdřív říkáte, že neslyšíte, a pak řeknete, že se nikdo nechoval. To je úplně neuvěřitelné! Z toho zase bude virální video, to bude dobré. Neslyší a říká, že... No nic, já jdu dál. To je fakt neuvěřitelné, co se stane z normálního předkládání zprávy o peticích. To znamená, hlučí se tady. Já jsem v klidu chtěl být za pět minut hotový jako vždycky... (Smích a potlesk napříč sálem.) Ne, zpráva o peticích. Zpráva o peticích. Já vím, že to mohla být úsměvná vložka, ale je to zpráva o peticích, a je opravdu neuvěřitelné, když zpráva o peticích za výbor, kterou tady přednáším, tak jenom, že chci zjednat klid, a kvůli té zprávě tady někdo vulgárně vykřikuje. Ten výkřik byl "neotravuj", to tykání, abych to řekl, pane předsedo, abyste slyšel. Takže já tady předkládám zprávu o peticích. Zrovna jsem hovořil o tom, že jsme měli petici 81 801 občanů proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu v náročných profesích. To je petice proti Fialově vládě a na toto zaznělo ze strany vládních poslanců "neotravuj". Tak abychom si to řekli, abych vám připomněl, o čem se tady mluvilo a co jste přeslechl. Dobře, vládní poslanci říkají "neotravuj", když tady říkám oficiální zprávu k peticím jako předseda petičního výboru a mluvil jsem o této petici. Dobře, občané nemají otravovat - 81 000 občanů. Já s tím nesouhlasím, myslím, že na to právo mají, a vy byste si to měli poslechnout, protože jsou to velké petice občanů, které jsme projednávali na petičním výboru. To je můj názor. Poslanec - mužský hlas to byl, tamhle z té strany, kde sedí vládní poslanci - říkal "neotravuj". Dobře, ale já budu bojovat za ty občany dál a budu to tady přednášet, a navíc je to oficiální zpráva výboru. To je rozdíl mezi mnou a vámi, kteří jste vládní poslanci.

Největší peticí, kterou petiční výbor projednával veřejným slyšením, byla petice Českomoravského odborového svazu proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu v náročných profesích. Tato petice měla 81 801 podpisů. Byla to petice, která měla zatím nejvíc podpisů v tomto volebním období.

Další velkou peticí, kterou bych ještě zmínil, byla petice za zachování veřejných poštovních služeb. I tato petice měla velký počet podpisů - přes 27 500 podpisů, konkrétně 27 563. Vše je uvedeno přehledně ve zprávě a v její tabulce, která je přílohou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já zahajuji všeobecnou rozpravu, kde eviduji dvě přihlášky. Jako první vystoupí paní poslankyně Renata Oulehlová a připraví se poslankyně Helena Válková. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP