Čtvrtek 7. března 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

154.
Zpráva o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR,
jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 1. 2023 do 30. 6. 2023
/sněmovní tisk 554/

Prosím, aby se slova ujal předseda petičního výboru, poslanec Tomio Okamura, a předloženou zprávu uvedl, a já předávám řízení schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené poslankyně a poslanci, dne 3. října 2023 jste obdrželi písemně tisk 554, Zprávu o peticích za období od 1. 1. 2023 do 30. 6. 2023, kterou petiční výbor schvaluje jako sněmovní tisk každého půl roku. V tomto pololetí bylo petičnímu výboru doručeno 14 petic, které celkem podpořilo svým podpisem 155 759 občanů.

Můžu poprosit o klid jenom? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, já vás požádám o ztišení v sále a případné diskuse abyste přesunuli do předsálí. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Co se týče podrobností ohledně petic, jsou uvedeny ve zprávě a i s popisem konkrétních požadavků petentů i se způsobem, jak byly v petičním výboru vyřízeny. V tomto pololetí bylo vyřízeno 9 petic, z toho 4 petice veřejným slyšením a 5 se nám jich přesunulo do dalšího pololetí. Největší peticí, kterou petiční výbor projednával veřejným slyšením, byla petice Českomoravského odborového svazu s názvem Proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu v náročných profesích. Tato petice měla 81 801 podpisů.

Můžu požádat ještě o klid jednou, abych nemusel překřikovat tady všechny? (Přítomní se utišili.)

Tak. Byla to petice, která měla zatím nejvíc podpisů v tomto volebním období.

Je vidět, že řízení asi zvládneme i bez předsedajícího, protože klid jsem si zjednal sám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážený pane předsedo, my si předáváme řízení schůze...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale to mě nezajímá!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: To by vás mohlo zajímat...

 

Poslanec Tomio Okamura: Já mám mít na vystoupení klid.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: ... protože je potřeba si předat řízení schůze, a my vás nerušíme.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale já mám mít na vysvětlení klid.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: My vás nerušíme. My vás nerušíme naším rozhovorem. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, vy jste řídící schůze. Já jsem požádal o klid, protože tady byl opravdu hluk, a to víte, že já mám zvučný hlas a nežádám nadarmo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já jsem klid v sále zjednal. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pak právě zase narostl a přece...

Tak já mám přerušit vystoupení, než se to uklidní? Já bych nerad zdržoval.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: To snad není možné. Tak já nevím, kdo má řídit schůzi. (Poznámky zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Schůzi řídím já, a prosím, pokračujte!

 

Poslanec Tomio Okamura: A nechte si to tykání, zase z řad tady poslanců pětikoalice. Vy jste takoví hulváti a já na vaše hulvátství nejsem zvyklý! Takže to je opravdu... Je to potřeba tady říct. Já to tykání tady slyším vůči i poslancům hnutí ANO a to hulvátské chování hospodských psů, které tady předvádí vládní pětikoalice...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, vyjadřujte se slušně a držte se tématu!

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak proč neokřiknete vaše poslance pětikoalice, že se nechovají slušně? Vyzvěte je k tomu, aby dodržovali jednací řád Sněmovny, zákon o jednacím řádu, a tam je napsáno, že se mluví na mikrofon. Tak tady nedělejte dvojí metr, dvouprocentní strano KDU-ČSL!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já jsem žádné poznámky neslyšel...

 

Poslanec Tomio Okamura: To je problém, že slyšíte jenom právě opozici, to když jí chcete něco vytýkat a šikanovat nás tady, ale svoje poslance neslyšíte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Držte se projednávaného tématu a pokračujte, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže je to spíš otázka na vás, proč je neslyšíte, a to hulvátské chování pětikoalice si tady nechte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nikdo se k vám hulvátsky nechoval...

 

Poslanec Tomio Okamura: Vždyť jste sám řekl, že jste to neslyšel!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Žádné takové jsem neslyšel a prosím, držte se tématu a pokračujte!

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak neříkejte, že nikdo, když já jsem to slyšel a tady to slyšeli i ostatní. Takže nejdřív říkáte, že neslyšíte, a pak řeknete, že se nikdo nechoval. To je úplně neuvěřitelné! Z toho zase bude virální video, to bude dobré. Neslyší a říká, že... No nic, já jdu dál. To je fakt neuvěřitelné, co se stane z normálního předkládání zprávy o peticích. To znamená, hlučí se tady. Já jsem v klidu chtěl být za pět minut hotový jako vždycky... (Smích a potlesk napříč sálem.) Ne, zpráva o peticích. Zpráva o peticích. Já vím, že to mohla být úsměvná vložka, ale je to zpráva o peticích, a je opravdu neuvěřitelné, když zpráva o peticích za výbor, kterou tady přednáším, tak jenom, že chci zjednat klid, a kvůli té zprávě tady někdo vulgárně vykřikuje. Ten výkřik byl "neotravuj", to tykání, abych to řekl, pane předsedo, abyste slyšel. Takže já tady předkládám zprávu o peticích. Zrovna jsem hovořil o tom, že jsme měli petici 81 801 občanů proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu v náročných profesích. To je petice proti Fialově vládě a na toto zaznělo ze strany vládních poslanců "neotravuj". Tak abychom si to řekli, abych vám připomněl, o čem se tady mluvilo a co jste přeslechl. Dobře, vládní poslanci říkají "neotravuj", když tady říkám oficiální zprávu k peticím jako předseda petičního výboru a mluvil jsem o této petici. Dobře, občané nemají otravovat - 81 000 občanů. Já s tím nesouhlasím, myslím, že na to právo mají, a vy byste si to měli poslechnout, protože jsou to velké petice občanů, které jsme projednávali na petičním výboru. To je můj názor. Poslanec - mužský hlas to byl, tamhle z té strany, kde sedí vládní poslanci - říkal "neotravuj". Dobře, ale já budu bojovat za ty občany dál a budu to tady přednášet, a navíc je to oficiální zpráva výboru. To je rozdíl mezi mnou a vámi, kteří jste vládní poslanci.

Největší peticí, kterou petiční výbor projednával veřejným slyšením, byla petice Českomoravského odborového svazu proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu v náročných profesích. Tato petice měla 81 801 podpisů. Byla to petice, která měla zatím nejvíc podpisů v tomto volebním období.

Další velkou peticí, kterou bych ještě zmínil, byla petice za zachování veřejných poštovních služeb. I tato petice měla velký počet podpisů - přes 27 500 podpisů, konkrétně 27 563. Vše je uvedeno přehledně ve zprávě a v její tabulce, která je přílohou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já zahajuji všeobecnou rozpravu, kde eviduji dvě přihlášky. Jako první vystoupí paní poslankyně Renata Oulehlová a připraví se poslankyně Helena Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Chtěla bych jako zpravodajka klubu také shrnout zprávu o peticích, přijatých Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky.

Poslanecké sněmovně bylo v průběhu prvního pololetí roku 2023 doručeno celkem 14 petic, ve kterých podpořilo žádosti ve věcech veřejného nebo jiného společenského zájmu celkem 155 759 petentů. Jako nejvýznamnější lze označit petici proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu v náročných profesích s 81 801 podpisy. V petici v čele s Českomoravskou konfederací odborových svazů podpořili nesouhlas se zvyšováním věku odchodu do důchodu nad současnou hranici 65 let a současně vyzvali k zasazení se o umožnění dřívějšího odchodu do důchodu zaměstnanců v náročných profesích. K petici bylo dne 6. března 2023 uspořádáno veřejné slyšení v rámci petičního výboru. V této souvislosti je nutno zmínit, že obdobná petice byla podána 24. dubna 2023, kdy petiční výbor přijal petici proti zvyšování věku odchodu do důchodu v České republice s 11 606 podpisy. Projednáno to bylo též veřejným slyšením 6. června 2023.

Ráda bych ještě zmínila další významné petice. To byly petice za zachování veřejných poštovních služeb s 27 563 podpisy, kdy petenti vyzvali vládu České republiky, Poslaneckou sněmovnu a Senát Parlamentu České republiky, aby se vážně zabývaly podmínkami veřejných poštovních služeb a situací České pošty. Projednáno bylo veřejným slyšením dne 14. března 2023.

Další peticí byl nesouhlas se zřízením národního parku Křivoklátsko s 11 305 podpisy. Petenti prostřednictvím petice žádali vládu České republiky, aby upustila od vyhlášení národního parku Křivoklátsko a zachovala ochranu celého území v současné chráněné krajinné oblasti. Způsob vyřízení - tato petice byla odložena do druhého pololetí roku 2023.

Další peticí, která byla s mnoha podpisy, je petice proti přítomnosti cizích vojsk na území České republiky s 11 931 podpisy. Petenti prostřednictvím petice vyjádřili svůj nesouhlas s jakoukoli vojenskou přítomností v České republice a vyzvali představitele země, aby odmítli rozmístění cizích vojsk, základen a zbraní na našem území. Projednána tato petice byla veřejným slyšením dne 20. června 2023.

Další petice byla za konec obchodu s lidmi a proti vykořisťování žen se 4 881 podpisy. Předsedkyně Aliance pro rodinu se svými zástupci osobně předala na tiskové konferenci petici, ve které petenti podpořili žádost na poslance o postavení náhradního mateřství mimo zákon a umožnili tak policii důslednou ochranu žen a dětí. Toto veřejné slyšení bylo přesunuto na druhé pololetí roku 2023.

A už poslední z významných peticí byla petice za referendum o vystoupení z EU, významná v počtu podpisů, kde bylo 13 104 podpisů. Byla přijata 11. ledna 2022. Petenti prostřednictvím petice vyjádřili nesouhlas a žádali zákonodárce, aby přijali ústavní zákon o referendu o vystoupení České republiky z Evropské unie a změnu ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších zákonů. Na žádost petentů bylo projednání petice odloženo na první pololetí roku 2023. K petici bylo dne 25. dubna uspořádáno veřejné slyšení.

Jako garantka klubu hnutí ANO doporučuji vzít zprávu na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Eviduji faktickou poznámku paní poslankyně Golasowské, ale v sále ji nevidím, v tom případě faktickou poznámku mažu.

Prosím paní poslankyni Válkovou, aby se ujala slova. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, já tady chci promluvit trošku jinak. Já tady chci promluvit o tom, že - jsem tady ve třetím volebním období, jak většina z vás ví - stále více eviduji nezájem nás všech o projednávání petic, a hlavně o výsledky veřejných slyšení, kde my přijímáme usnesení, která se potom dostávají na rezorty, a my jako zákonodárci, kteří mají tu možnost, tu kompetenci, kontrolovat vládu, jestli rezorty plní požadavky, které jsme vtělili do našich usnesení, tak my už tomu věnujeme malou pozornost. Svědčí tomu trošku i to, že - a nad tím bychom se určitě měli sebekriticky zamyslet - že ta zpráva je vždycky taková suchá, stručná. Tím to nekritizuji, v žádném případě, ale je to spousta dat, spousta informací, které jsou spíše technicistního charakteru, bez obsahu toho, co petenti chtěli.

Já jsem si říkala, že vám uvedu jako takový příklad petici, kterou tady moje kolegyně, paní poslankyně Oulehlová, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, četla a která získala mnoho podpisů. Je to petice za zachování veřejných poštovních služeb, 27 563 podpisů. My jsme ji projednali přesně před rokem, březen 2023. Bylo to slyšení, které mělo v sobě i emocionalitu, byla tam řada racionálních informací. Já si dovolím vám přečíst z té petice, kterou my jsme projednali - já tady chci říct ještě jednu věc, která vám možná není známa a někteří z vás tomu třeba ani nebudou chtít věřit, ale na petičním výboru panuje velmi konstruktivní dobrá atmosféra, všechno projednáváme, je to práce vedení petičního výboru, předsedy petičního výboru Tomia Okamury, místopředsedů, já je teď nebudu všechny vyjmenovávat, a výsledek je, že se těm peticím věnujeme opravdu důkladně. Vidím chybu jenom v tom, že je asi nedostatečně dál tlumočíme a že vy vlastně ani nevíte, že petiční výbor dělá tuhle práci, kterou považuji za velmi důležitou a která buď oslabuje, nebo posiluje důvěru občanů, kteří sbírají na petičních stáncích podpisy, petiční výbor je sbírá a posílá je, často chtějí ještě udělat fotografii při předávání, a my vlastně jenom tady odsouhlasíme tu zprávu a nic se neděje. A to je velmi, velmi špatně. Kromě zákonů jsou to právě i žádosti občanů prostřednictvím zákona o petičním právu č.85/1990 Sb., vtělené do jejich petic.

A protože máme chvilku času, tak já vám tu krátkou petici přečtu a můžeme každý potom sáhnout do svého svědomí, co jsme tedy pro ty pošťáky udělali. Takže ta petice, která měla přes 27 000 hlasů, ze 13. října 2022 zněla takto: "Stát je vlastníkem České pošty. Poštovní služby si objednává, ale platí jen část, a to ještě se zpožděním. Pošta každý rok dotuje tyto služby v řádech stamilionů korun. Který podnik by to vydržel? Poště chybí peníze na rozvoj a investiční záměry i na slušné mzdy pošťáků. Současné ceny energií a pohonných hmot jsou další zátěží pro její hospodaření, ekonomická situace se rok od roku zhoršuje. Za ten rok tedy víme, kam to dospělo."

A teď vynechám něco - to, že provozuje 3 200 poboček, doručuje zásilky - ale tohle je důležité: "Chceme, aby byly poštovní služby dostupné, protože na venkově jsou často posledním dotekem státní správy. Pošťáci jsou důležitým sociálním kontaktem. Pomáhají lidem a nejednou zachránili přivoláním pomoci i lidský život. Pošťáci pracují za každé situace, za každého počasí, i v době covidu takto pracovali - doručovali důchody, listovní a balíkové zásilky. Pošta dělá zásadní změny v posledních čtyřech letech. Uspořila v ročních nákladech 1 miliardu korun. Přesto to nestačí. Bylo zrušeno více než 7 000 pracovních míst. Pro pošťáky to znamená velký stres, obrovskou zátěž a obavy. Pošťáci chtějí poskytovat kvalitní služby, pracovat za důstojné mzdy. Jejich mzdy jsou nižší o více než čtvrtinu oproti celostátnímu průměru. Stát, tedy vláda, musí řešit situaci České pošty a nastavit spravedlivý a ekonomicky udržitelný systém pro veřejné poštovní služby." A poslední věta: "Vyzýváme vládu České republiky, Poslaneckou sněmovnu a Senát, aby se vážně zabývaly podmínkami veřejných poštovních služeb a situací České pošty."

Já jsem si vzala jenom jednu petici, která není v podezření jako řada jiných petic, kde má ty dva, tři, deset, sto podpisů. Vůbec nezpochybňuju ty požadavky, ale z hlediska počtu - já se podívám na zprávu paní poslankyně Oulehlové, vaším prostřednictvím - je to dokonce asi druhá nejpočetnější za příslušné pololetí, takže nezpochybnitelná z hlediska počtu petentů. Chtěla jsem tady na tom demonstrovat, že tato petice, která byla projednaná - bylo veřejné slyšení, bylo přijato, pokud vím, usnesení, byli jsme zavázáni informovat - tak osobně nemám z toho ten pocit, přinejmenším když si přečtu na Seznamu a na Novinkách, že se budou nakupovat za miliardu nebo za kolik auta, že by ta petice někoho zalarmovala k akci v tom smyslu, že by se zlepšily ty podmínky, nebo přinejmenším když už se tedy zrušila ta pracovní místa, tak by se jednalo úsporněji. O tom jsem neslyšela žádnou zprávu, žádnou informaci, a naopak - nikdo z pošťáků mě tedy nekontaktoval, nikdo neví, že tady vystoupím - ale já jsem si říkala, naopak, já tady využiju té příležitosti, upozorním na to. Upozorním, že petiční výbor dělá velmi užitečnou práci, a jeho chyba je jenom podle mého názoru ta, že svoji práci zatím nedovede moc prodat. Takže jsem využila téhle petice, abych vám demonstrovala to, že máme všichni zdroj informací, který dostáváme, máme velmi dobře zpracované zprávy veřejného ochránce práv. Každé čtvrtletí dostáváme ty zprávy, kde jejich právníci - je jich přes sto - nám dávají přímo na stříbrném podnosu podněty, které jsou podložené empirickými daty, které nám říkají: tady je mezera, tady je chyba, tady prosíme novelizaci. My to máme, stačí nám opravdu jenom dát tu hlavičku, projednat to ve výborech a můžeme v souladu s požadavky, ještě navíc cizelovanými právníky, kteří jsou opravdu fundovaní z Kanceláře veřejného ochránce práv, svoji legislativní činnost vyvíjet a nemusíme se tady hádat a politikařit, když máme kvalitně zpracované podněty legislativní, za kterými stojí požadavky, tedy nejenom právníků, samozřejmě, ale samotných občanů.

Ale abych nebyla také populista. Tohle všechno se odehrává na petičním výboru, věnuje se tomu dostatečná pozornost. Máme přes velmi mizerné personální obsazení - co do počtu, nikoliv co do kvality - petičního výboru - v současné době, pokud se nemýlím, dva lidi - výsledky a nikdo o ně nejeví moc zájem. Takže já jsem toho trošku využila, doufám, že to nebudete hodnotit jako zneužití, když tady hovoříme o těch zprávách. Konečně se dostaly tedy na řadu, abyste víc petiční výbor kontaktovali, abyste od nás chtěli výsledky naší práce, a hlavně aby občané České republiky dostali nějaký zpětný feedback, že Poslanecká sněmovna, když už zorganizují ty petice, získají tolik počtu hlasů - my máme takové to vodítko 10 000 a více - zabýváme se tím, proběhne veřejné slyšení, tak aby to mělo i tu koncovku tady na mikrofonu a aby vy jste věděli, že jsme v tom udělali jako petiční výbor minimum - maximum, bohužel maximum, ale Sněmovna zatím minimum, protože návrh je schválit zprávu. No, to mně připadá trošku málo, ale samozřejmě tu zprávu schválit i musíme podle jednacího řádu.

Děkuji za pozornost, a pokud mě ještě něco napadne, respektive pokud jsem na něco zapomněla, vystoupím ještě k té druhé zprávě, která bude následovat za druhé pololetí 2023. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní poslankyně. V současné době nevidím žádnou přihlášku do všeobecné rozpravy - ještě paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Chtěla bych jenom navázat na paní Válkovou, která tady řekla, že prakticky petice, která se týkala České pošty, byla podepsána velkým množstvím lidí, pravděpodobně pracovníků, ale i lidí, kteří nejsou spokojeni s tím, co se s Českou poštou děje. Vidíte to sami, že - a my jsme to tady z toho místa kritizovali, jasně jsme říkali: komunikujte. Tady se prostě rozhodlo, že od 1. července se uzavře 300 poboček České pošty, především ve velkých městech, bez jakékoliv analýzy. Já jsem si sama podle zákona 106 o tu analýzu požádala - žádnou jsem nedostala, protože žádná neexistuje. Ty pobočky se zavřely, propustilo se mnoho lidí, ať už poštovních doručovatelek, tak lidí, kteří jsou na přepážkách, a řeklo se, že díky tomu se ušetří 700 milionů korun. A pak, jak tady správně zmínila profesorka Válková, prostřednictvím pana předsedajícího, se dozvídáme, že se Česká pošta rozhodla, že si koupí novou flotilu aut za 1 miliardu korun. Myslím si, že je to opravdu výsměch především těm lidem, kteří byli propuštěni, ale i seniorům, kteří teď musí jezdit třeba přes celé město, aby mohli odeslat balík, popřípadě si jít pro nějakou zásilku.

Zároveň tady paní profesorka Válková řekla, že od té doby se kvalita služeb nezlepšuje. Pan ministr vnitra řekl, že kvalita a dostupnost poštovních služeb po uzavření těch 300 poboček se nezhorší, že bude na stejné úrovni. Tak teď si řekněme, co se zavedlo k tomu. Doručuje se jednou za tři dny a tady pan poslanec - pro něj to připadá normální. Mně to normální nepřipadá. (Poslanec Krejza gestikuluje.) Asi si objednáváte některé věci u někoho jiného než u České pošty a podle toho to také pak vypadá, pane kolego. (Poslankyně Mračková Vildumetzová reaguje na poslance Krejzu, který gestikuluje.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan poslanec si to objednává - mým prostřednictvím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Omlouvám se, vaším prostřednictvím. (Pobavení v sále.) Pak to tak vypadá, že když si tedy máte zakliknout, od koho si to objednáte, tak si to neobjednáte právě od České pošty, ale to je přece špatně. A špatně to je, že když bude Česká pošta doručovat jednou za tři dny, v tuto chvíli přichází s dalším krokem, a to je, že nebudou na poštách úřední hodiny každý den. To znamená, že třeba v některých městech bude ta pošta otevřená pouze dva dny, tři dny v týdnu. To je další novinka, s kterou teď přichází Česká pošta, já jsem to tady zmiňovala. Jsem přesvědčena o tom, že na prvním místě by měl být zákazník, a ten by nás měl zajímat. Ten zákazník je tady pro Českou poštu. Ale když poslouchám v tuto chvíli už generálního ředitele České pošty, jeho zákazník vůbec nezajímá. On vlastně říká, že ti lidé si nemají v uvozovkách vymýšlet a pošta si prostě bude říkat, kdy bude otevřeno. A já si myslím, že je to velmi špatně.

Když nám také předkládali analýzu po uzavření těch 300 poboček, tak nám bylo sděleno, že v tuto chvíli se v rámci čekacích dob zvýšil čas o 17 vteřin - déle tam nečekáte, čekací doba je v průměru asi okolo 4 až 5 minut. Myslím si, že to není pravda, a jsem také přesvědčena o tom, že ten krok v rámci uzavření 300 poboček byl špatný, především z toho důvodu, že starostové velkých měst neměli možnost, kterou měli starostové malých obcí v minulosti, a to je, že si nemohli poštu vzít popřípadě pod projektem Pošty Partner nebo si mohli ve svém městě třeba najít nějaký podnikatelský subjekt, který by tu Poštu Partner provozoval. Takže já jsem ještě považovala za nutné toto tady zmínit a doplnit v rámci toho, co tady říkala paní profesorka Válková. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní poslankyně. Ptám se tedy ještě, zda se někdo další hlásí z místa do rozpravy? Nikoho takového nevidím a končím všeobecnou rozpravu.

Žádná hlasování nepadla, přistoupíme tedy k podrobné. Hlásíte se? Prosím, máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Dovolte mi přednést návrh usnesení petičního výboru z jeho 25. schůze číslo 125 ze dne 19. září 2023 a je následující: "Petiční výbor schválil předloženou zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od ledna 2023 do června 2023." Pověřil mě, abych vám ho předložil k informaci, abych vám doporučil, abyste přijali toto usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 1. 2023 do 30. 6. 2023." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a ptám se, zda se někdo další hlásíte do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Chci se zeptat, pane předsedo, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

 

Bylo načteno pouze jedno usnesení a já o něm dám hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení, jak byl přečten v podrobné rozpravě? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 101, přihlášeno je 134 poslankyň a poslanců, pro 106, proti nikdo. Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a to je

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 14:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP