Neautorizováno !


(9.30 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Hnutí ANO podpořilo u tohoto zákona všechny pozměňovací návrhy, i zákon jako celek. Proto si myslím, že mohu naprosto konstruktivně jenom zdůraznit, o čem jsme - protože to možná někteří z vás nevědí - o čem jsme hlasovali. Kromě novely zákona o investičních společnostech, která je poměrně nekonfliktní a bezproblémová, jsme schválili pozměňovací návrh Mariana Jurečky, který se týká odložení nově zavedené povinnosti platit odvody na pojistné z dohod o provedení práce z původní poloviny letošního roku na 1. leden 2025.

Co jsem navrhovala ve svém pozměňovacím návrhu k daňovému balíčku? No naprosto stejný pozměňovací návrh. Varovala jsem před tím. Varovala jsem před tím, že nejste připraveni, že na nový systém dohodářů prostě připraveni nejste, mluvila jsem o tom osobně i s panem ministrem financí. Odpovědí mně bylo, že je všechno zalité sluncem. Dopustili jste, aby celá řada dohodářů, což jsou třeba maminky pracující nebo třeba i lidé, kteří jsou už v penzi, a tak dále, dopustili jste... studenti, studenti, aby přišli o tyto dohody. Dopustili jste naprostý přesun do šedé zóny, dopustili jste chaos, abyste v tichosti potom k zákonu (Odkašlává.) - promiňte - o investičních společnostech přilepili tento pozměňovací návrh. Tohle vám neprojde. My se budeme ptát, já požádám své kolegy ze sociálního výboru, tam to patří, ono se to na rozpočtový dostalo jenom náhodou, že jste to přilepili k tomuto zákonu, k této novele. Já už tam jsem se rozčilovala, když jsem to zjistila, nicméně tam nebyl nikdo z Ministerstva práce a sociálních věcí, kdo by to obhájil. Takže já požádám své kolegy ze sociálního výboru, aby tam přišli zástupci MPSV, aby tam přišel ministr a řekl nám, jak jste připraveni. Co se děje? Proč najednou ten tichý odklad, abychom tady nestáli za půl roku znovu? Fakt hanba. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a končím tímto projednávání bodu 127 jakož i třetí čtení tohoto tisku.

 

Otevírám bod následující, bod

 

134.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb.,
o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 595/ - třetí čtení

Ještě načtu omluvy, co v mezičase dorazily. Omlouvá se paní ministryně Helena Langšádlová od 9.30 do 10.30 hodin z pracovních důvodů.

Nyní děkuji paní ministryni obrany Janě Černochové, že už zaujala místo u stolku zpravodajů. A ještě požádám... ano, je tam i pan zpravodaj garančního výboru, pan poslanec Pavel Svoboda. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny. Garanční výbor se tímto návrhem zákona už nezabýval, neboť tak rozhodla Poslanecká sněmovna ve druhém čtení. A já se nyní táži paní ministryně, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? (Ministryně Černochová odpovídá z místa, že nemá.) Dobře, není tomu tak. Otevírám tedy rozpravu, do které mám přihlášeného pana poslance Zdeňka Kettnera. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Dámy a pánové. Já budu velice stručný, jak je poslední dobou mým zvykem. Tento zákon není nijak závadný nebo nijak problémový, naopak zvyšuje pravomoci a ochranu krajů v oblasti archeologických nálezů. Čili za nás je to pozitivní a za klub SPD můžu říct, že budeme hlasovat pro. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Jelikož už nemám nikoho dalšího přihlášeného do rozpravy, tak se ještě jednou rozhlížím po sále, zda má někdo zájem vystoupit? Není tomu tak, takže rozpravu končím. Táži se pro pořádek, zda je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak. A poprosím nyní pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Prosím.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vzhledem k tomu, že garanční výbor se mezi druhým a třetím čtením již zákonem nezabýval a nebyly pozměňovací návrhy podány, proto navrhuji schválit novelu památkového zákona tak, jak byla navržena.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně.

 

Můžeme tedy přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Už jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí a přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči ve znění pozdějších předpisů, a to podle sněmovního tisku 595 ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Kolegyně, kolegové, zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh zákona? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování 140 se vyjádřilo 141 poslankyň a poslanců, pro 141, proti 0. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni, děkuji panu zpravodajovi a končím projednávání tohoto bodu, jakož i třetí čtení tohoto tisku.

 

Přikročíme ve schváleném pořadu dále. Otevírám bod číslo

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb.,
o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 491/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede pan ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Já odkazuji na svou řeč z prvního čtení a očekávám bohatou diskusi. Ale taková prosba vůči zejména opozici, byl bych rád, kdybychom dnes to druhé čtení dokončili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. My jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Usnesení tohoto výboru byla doručena jako sněmovní tisky 491/1 až 7. A já nyní požádám, aby se slova ujala paní zpravodajka ústavně-právního výboru, paní poslankyně Taťána Malá, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Dobré ráno. Děkuji za precizní úvodní slovo pana ministra spravedlnosti k tomuto tisku. Dovolím si konstatovat, že tento tisk prošel ústavně-právním výborem, na jehož jednání byl pětkrát přerušen z toho důvodu, že jsme hledali nějakou možnou shodu na tomto tématu, protože... a... je potřeba to zde zmínit, ten tisk je poměrně komplikovaný a bude mít obrovské ekonomické a sociální dopady.

Dovolím si shrnout základní body toho návrhu transpozice evropské směrnice. Cílem nové legislativní úpravy oddlužení, a tedy změny insolvenčního zákona má být transpozice evropské směrnice, která ukládá členským státům zkrátit dobu oddlužení u podnikatelů na tři roky. Změna musí být obligatorně skutečně provedena u podnikajících fyzických osob, ne u spotřebitelů. Vláda se nicméně rozhodla, že toto nařízení rozšíří a vztáhne též na oddlužení fyzických osob - nepodnikatelů.

Úprava oddlužení byla posledních letech novelizována opakovaně. Předmětem byly poměrně zásadní změny. Nejdůležitější přinesla zejména novela z roku 2017 a 2019. Na tomto místě je potřeba jednoznačně upozornit na to, že neexistuje analýza dopadů té poslední oddlužovací novely z roku 2019, a ten důvod je jednoduchý, protože nejsou ještě skončena všechna ta oddlužení, která byla zahájena po té oddlužovací novele. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP