(10.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. O všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 569, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 51, přihlášeno 160 poslankyň a poslanců, pro 140, proti nikdo. Návrh byl přijat a já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji i panu navrhovateli a předávám řízení schůze. Děkuji vám za spolupráci.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Budeme pokračovat dalším bodem dnešního jednání tak, jak byl schválen pořad schůze. Otevírám další bod a tím je

 

13.
Návrh poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philippa, Věry Adámkové,
Michaely Šebelové, Martiny Ochodnické, Kláry Kocmanové a Davida Kasala
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách,
ve znění pozdějších předpisů a další související zákony
/sněmovní tisk 504/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele Zdenka Němečková Crkvenjaš a zpravodaj garančního výboru, kterým je výbor pro zdravotnictví, pan poslanec Josef Flek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 504/3, který byl doručen dne 17. dubna 2024. Usnesení garančního výboru byla doručena jako sněmovní tisky 504/4 a 5.

Nyní se táži navrhovatelky, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Prosím, máte slovo. A kolegyně, kolegové, v současné době v pravé části sálu, kolegyně, kolegové v pravé části sálu, poprosím o ztišení. Poprosím o ztišení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi jen krátce zopakovat, proč předkládáme tento návrh zákona. Předkládáme ho proto, abychom umožnili rychlou regulaci návykových látek, které jsou v této chvíli v takzvané šedé zóně, to znamená, jsou volně dostupné na trhu, ale taky se objevují i na černém trhu a nejsou nijak regulovány. Jsou to látky, které nejsou výrazně škodlivé pro dospělé anebo pro společnost, nicméně jsou škodlivé pro křehký organismus dětí, a proto je ambicí tohoto zákona zakázat prodej těchto látek zejména dětem.

Zavádí se tím kategorie nová, což je kategorie psychomodulačních látek, na kterou budou zařazovány poté, co je navrhne Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a Úřadem vlády. To zařazení musí samozřejmě potvrdit vláda. Slibujeme si od toho rychlou, flexibilní regulaci.

Návrh úpravy počítá s řadou opatření směřujících k omezení rizik negativních dopadů spojených s konzumací psychoaktivních látek. Patří k nim například zákaz reklamy, omezení prodeje jen na specializované prodejny, zákaz prodeje psychomodulačních látek osobám do 18 let anebo přísné omezení prodeje na internetu vyžadující dvoufázové ověření. Je zakázán rovněž vývoz těchto látek. Porušení zákonem stanovených podmínek nakládání s psychomodulačními látkami odpovídají nové skutkové podstaty přestupků, respektive trestných činů. Orgánem, který je primárně pověřen kontrolou těchto látek a dozorem nad nimi, je Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Bylo podáno celkem šest pozměňovacích návrhů kromě komplexního pozměňovacího návrhu, o kterých bychom měli dneska tady hlasovat.

Ještě mi dovolte jen poděkovat všem spolupředkladatelům, protože se jedná o poslanecký návrh zákona, ale taky ministrům, jak ministrovi zdravotnictví, tak ministrovi zemědělství, kteří se zapojili do přípravy, a po celkem náročných jednáních jsme našli nějakou shodu. Tolik za mě, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Chcete vystoupit ještě před otevřením rozpravy? Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, vážení páni ministři, výbor pro zdravotnictví projednal sněmovní tisk č   504 na 35. schůzi. Na jeho projednávání bylo přijato doprovodné usnesení, které bych tady s dovolením přečetl.

"K návrhu poslanců Zdeňky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philippa, Věry Adámkové, Michaely Šebelové, Martiny Ochodnické, Kláry Kocmanové a Davida Kasala na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky v plném souladu s usnesením výboru pro zdravotnictví Senátu České republiky ze dne 5. března 2024 a v souvislosti s projednáváním sněmovního tisku 504 přijmout toto doprovodné usnesení:

I. žádá vládu České republiky, aby se Ministerstvo zdravotnictví s maximálním důrazem zabývalo nežádoucím jevem porušování zákazu prodeje a podávání výrobků vymezených dle zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví, osobám mladším 18 let. Zejména v oblasti různých forem postoupení, přenechání či různé formy směny jako protiplnění dochází mezi mládeží školního věku k naprosto nežádoucímu šíření návykových látek a vytváření prahu závislosti;

II. žádá vládu České republiky, aby požádala Ministerstvo zdravotnictví o neprodlenou efektivní úpravu vyhlášky 37/2017 Sb., o elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných výrobcích určených ke kouření, o stanovení regulujících použití takzvaných cukrovinkových příchutí atraktivních zejména pro nezletilé."

Prosím, aby toto bylo hlasováno po hlasování o zákonu jako celku. Jinak se potom přihlásím v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Otevírám rozpravu, do které eviduji osm přihlášek. Jako první vystoupí paní poslankyně Jana Pastuchová, připraví se paní poslankyně Věra Adámková, David Kasal a další v pořadí. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Já zde vystoupím k jedné věci, a to že samozřejmě my jsme zpočátku vítali tuto snahu. Byli připodepsáni nebo jsou připodepsáni i naši kolegové poslanci. Ale moc nás mrzí, a nevím, jestli je to tady opravdu pravidelným zvykem, a mrzí mě, že to ani paní předkladatelka, zástupkyně předkladatelů, nezmínila, protože na výboru pro zdravotnictví se právě kvůli tomu debata hodně, hodně prodloužila. A my jsme pro usnesení ruku nezvedli, protože tak nějak náhodou byl do tohoto zákona o návykových látkách, který je zde vyzdvihován, jak to bude skvělé... Ano, bude. Ale v komplexním pozměňovacím návrhu se náhle objevilo něco, co tam vůbec nepatří. Ale vůbec. A vůbec nerozumím tomu, proč při poslaneckém - poslaneckém - návrhu, kdy čekám, že to by měl předložit pan ministr zdravotnictví ve spolupráci s ministrem zemědělství, tak o tom nepadlo ani slovo. Kdyby si toho náš kolega poslanec nevšiml, tak prostě já věřím, že vy si to stejně prohlasujete. A já jsem tady opravdu už nějakou dobu a v minulém volebním období se to tady řešilo několikrát, a já vám řeknu tedy, o co jde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP