Pátek 31. května 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Klára Dostálová)

126.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 375/2022 Sb.,
o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích
in vitro, a zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách
některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 461/ - třetí čtení

Bod byl přerušen na 103. schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 5. 2024. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a zpravodajka garančního výboru paní poslankyně Karla Maříková.

Připomínám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 461/3, který byl doručen dne 12. prosince 2023, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 461/4.

Do obecné rozpravy mám nyní přihlášeného pana poslance Kamala Farhana. Prosím? Já tady nemám poznámku, že byla ukončena rozprava, takže prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Kamal Farhan: Jestli si dobře vzpomínám, ale samozřejmě nechci spekulovat s legislativou nebo s paní předsedající, rozprava byla přerušena, ten bod byl přerušen, ale nejsem si stoprocentně jistý. Takže pokud můžu mluvit, tak budu. Já jsem si žádný projev nepřipravoval.

Já jsem se jenom ještě chtěl krátce vyjádřit k tomu zákonu jako takovému a akceschopnosti ministra zdravotnictví a ministerstva s tímto zákonem, protože kdyby prioritou pro tuto vládu byly zákony, které se týkají zdravotnictví, které se týkají léků, tak nemůže trvat, jako to byl zákon o léčivech, rok, jako je tento zákon. Už tady leží od září, nikdo ho nějakým způsobem výrazně neposouvá.

Já vám řeknu, proč tomu tak je: protože tam byl vložen návrh koaličního poslance pana Honzy Kuchaře a je to návrh, který ukládá povinnost dodávat farmaceutickým firmám léčiva i těm distributorům, kteří je budou zajišťovat i pro malé lékárny a pacienty v regionech. Zcela správně zakáže monopolu vybírat si své odběratele.

Proč vláda Petra Fialy ochraňuje monopol? Proč nechce, aby se došlo k normalizaci situace? Jak by to asi vypadalo, kdyby monopolní provozovatelé vodovodů nebo dodavatelé elektrických energií mohli vybírat, kterou lékárnu připojí a kterou nepřipojí k elektrice nebo k vodě? U léčiv se někteří tváří, že je to normální, a zákony v energetice a vodárenství jasně ukládají povinnost dodávek nejen u nás, ale všude v civilizované Evropě. Já se ptám pana ministra zdravotnictví, proč nechce chráněný distribuční kanál v České republice? Tento distribuční kanál už tam byl, ministr zdravotnictví ho vyhodil, čímž samozřejmě, když připravil zákon o léčivech... Ale vždyť takovýhle distribuční kanál funguje v Německu. Německo je špatná země? Funguje ve Francii. Francie je špatná země? Komu straní Francie?

Máme tady petici více než 600 lékáren, které říkají panu ministru zdravotnictví a vám všem poslancům, že dojde k likvidaci malých lékáren. Je tady tato vláda a ministr zdravotnictví likvidátor těchto malých lékáren? Proč nerespektují petici 600 malých lékáren, co za tím je? Za tím je 10 miliard minimálně, je tam minimálně 10 miliard léků, kudy a kam tyto léky potečou. Je to velmi jednoduché. Vždycky v první řadě a v poslední řadě půjde jenom o peníze. Důležitost toho zákona je taková, že tady leží od září. Nikoho to nezajímá, bylo to stejné jako u zákona o léčivech.

Já vám jenom, milí kolegové, chci ještě připomenout, chtěl bych tady... vidím, nevidím tady ministry, ale chtěl bych poděkovat vlastně. Distribuční kanál v minulém volebním byl odhlasován a prošel v zákoně, a když si to vezmu, jsem sám zvědav, a jsem zvědav, jestli novináři se budou ptát Pirátů. Já jsem se díval, jak hlasovali pro distribuční kanál v minulém volebním období Piráti. Chtěl bych tady - nemyslel jsem, že se mi to někdy stane - poděkovat panu Michálkovi, který hlasoval pro tento distribuční kanál. Ať se ho zeptají novináři, jak bude hlasovat teď. Chtěl bych poděkovat paní kolegyni Richterové, jak hlasovala, hlasovala v minulém období pro; chtěl bych poděkovat panu vicepremiérovi Bartošovi, hlasoval pro; samozřejmě bych mohl - tady vidím ctěného pana kolegu docenta Svobodu, v minulém období hlasoval pro; nevidím zde pana ministra financí Stanjuru, hlasoval pro, dokonce paní ministryně Černochová - pro, děkuji. Takže já bych chtěl - pana místopředsedu Sněmovny Skopečka nevidím - pro. Takže tenkrát všichni hlasovali napříč, nebo ne všichni, ale většina hlasovala napříč politickým spektrem. Hlasovali lidovci, pan Bartošek, pan Kaňkovský a další byli pro. Nebyli v minulém období likvidátoři malých lékáren.

Já se ptám, vy už nechcete, nebo proč jste tenkrát podporovali malé lékárny? Dojde teď ke změně a nebudete je podporovat? Vy chcete podporovat monopoly, velké řetězce, vy nechcete bojovat za malé, vy nechcete bojovat za lidi? Vy nechcete, aby byly lékárny na malých vesnicích, malých městech? (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Děkuji. Já se ptám. Za mnou chodili lidi a říkali, že ten zákon nebo ten pozměňovací návrh nemá smysl. Já jsem jim říkal: Já budu v letošním roce znovu opět proto hlasovat pro, jako jsem hlasoval minule. A oni se jim ptali, jak budeš hlasovat? Já budu hlasovat v tomto případě s ODS nebo s KDU-ČSL, kteří v minulém období to podporovali, a myslím, že to je rozumné.

A proč došlo k změně chování? Je to tím, že se změnili političtí náměstci na Ministerstvu zdravotnictví? Je to tím, že se změnil ministr zdravotnictví, určitě, ale je to strašné nerespektovat něco, co je zajímavé. No, já si myslím, že nemá smysl tady vůbec asi víc k tomu říkat. Určitě by bylo zajímavé, kdyby pan ministr třeba vystoupil a začal obhajovat, proč nechce návrh koaličního poslance? V čem je tak špatný? Proč ho nechce? Co tam je špatně? Mluví se o reexportech, ty jsou tam zakázány. Proč ho vyndal ze zákona o léčivech v minulém roce? Já nevím.

Ale pane ministře, pokud chcete k tomu vůbec vystoupit, tak to vysvětlete poslancům, aby to pochopili, proč v Německu je distribuční kanál, proč ve Francii je distribuční kanál a proč v České republice není distribuční kanál a proč proti němu tak bojujete? Vy jste kvůli - údajně, abych, protože já ty informace samozřejmě nemám - jste měli zasedání i té vaší 10 K, nebo jak tomu říkáte, no, já nevím, kolik vás tam je, je to velká parta, ale údajně jste tam bojoval proti tomu distribučnímu kanálu. Takže ministr zdravotnictví bojuje proti malým lékárnám, proti distribučnímu kanálu, obhajuje tady monopoly, nechce, aby se léky dostaly do malých měst, a to je vizitka vlády Petra Fialy a ministra zdravotnictví za TOP 09. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní se musím omluvit celé ctěné Poslanecké sněmovně, protože skutečně byla rozprava ukončena. A já se jenom zeptám, protože do rozpravy jsou přihlášeni kolegové paní kolegyně Šebelová a pan kolega Kuchař. Pokud by byl zájem o vystoupení, aby to bylo férové, protože tady dostal prostor někdo, kdo ho dostat neměl, tak by musel pan ministr vystoupit na mikrofon, aby otevřel rozpravu. Pokud to tak pan ministr chce udělat, má možnost, abych otevřela rozpravu. Ještě jednou se velmi omlouvám celé ctěné Poslanecké sněmovně. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Hanba by mě fackovala, kdybyste to jednomu poslanci umožnila a já to neumožnil ostatním, takže otvírám znovu debatu. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji,takže máme otevřenou rozpravu, a já tedy mohu... Teď mám dvě faktické poznámky paní poslankyně Adámkové a pak je přihlášena do rozpravy paní poslankyně Šebelová a pan poslanec Kuchař. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, dámy a pánové, jenom velmi krátce, ani víc času nemám. Musím znovu zopakovat, co už jsem tu jednou říkala pro úplnost, a reagovat tak na svého ctěného kolegu, pana doktora Farhana. Tento návrh zákona neřeší nedostatek léků na našem trhu - musím přiznat, že nějakým způsobem precizuje určitý způsob kontrol léků, které tam už jsou. V žádném případě se nedočkáme tím vyřešení toho, že nemáme léky, není tam jediné slovo o tom, že bychom byli více průrazní nebo měli nějaký způsob, jak s tím pracovat, čili v tomto směru vlastně neřeší nic.

Co se týče toho chráněného distribučního kanálu. S velikým zájmem jsme se skutečně dívali, jak kolegové hlasovali, ale pravděpodobně tempora mutantur et nos mutamur cum illis, jak praví latiníci, takže stalo se něco jiného a uvidíme, jak budete hlasovat. Ale to, že chráněný kanál má velikou podporu malých lékáren, je pravda. Víte to všichni, kdo jste byli na zdravotním výboru, víte velmi dobře, jak to vysvětlovali ti lékárníci. Já tedy nevím, jací lidé za vámi chodí, pravděpodobně pouze z velkých měst, ale my máme opravdu pacienty z celé republiky, oni mají velký problém velmi často ty léky dostat.

Takže bych byla ráda, kdybyste ještě přehodnotili své záměry a třeba ten chráněný distribuční kanál ještě zvážili. Pravděpodobně se tak nestane. To si musíte vyřídit potom sami se sebou, proč jednou ano a jednou ne, ale musím říci, že tento zákon skutečně neřeší nedostatek léků. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a ještě s jednou faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Navážu na paní poslankyni Adámkovou. My opakovaně říkáme jak u tohoto zákona, tak u zákona o léčivech, který vstoupí v platnost, že neřeší podstatu toho problému a nevyřeší nedostatek léků. Rozsoudí nás čas tak, jak to bude. Samozřejmě SPD podporuje malé lékárny, takže podpoříme i pozměňovací návrh pana poslance Kuchaře, i legislativní úpravu, kterou načetl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní se vracíme do rozpravy a slovo má paní poslankyně Šebelová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Vážená paní předsedající, děkuji vám za slovo. Děkuji panu ministrovi za otevření rozpravy. Já tady vystoupím s stanoviskem poslaneckého klubu hnutí Starostové a nezávislí. Ministr zdravotnictví nám představil řešení, které má zajistit dostupnost léků i v malých lékárnách a třeba i v malých obcích. To řešení je postaveno na evidenci toku léků a kontrole, zdali u nedostatkových léků nedochází k upřednostňování některých lékáren. V případě, že dnes schválíme koaliční pozměňovací návrh, tak v případě nedodržení bude možné uložit pokutu až 20 milionů korun, když by nebyly dodávky kráceny rovnoměrně v případě nedostatkového léčiva. Pokud budou mít lékárny nedostatek, mají se dle ministra zdravotnictví obrátit na SÚKL, který by to měl kontrolovat a tvrdě vymáhat. My to tedy budeme sledovat, zda to tak opravdu bude. V dodávkách léků, dle slov pana ministra, a za to mu děkuji, nesmí být nikdo zvýhodněn.

Pro nás, pro Starosty a nezávislé je klíčové, aby i v malých nezávislých lékárnách byly dostupné potřebné léky pro naše občany, aby občané například z menších obcí a měst nemuseli dojíždět daleko nebo (ne)byli nuceni obcházet x lékáren, než lék seženou. I když je nám jasné, že pokud některý lék opravdu není, tak je ten problém všude. Proto jsme byli připraveni podpořit návrh našeho kolegy Honzy Kuchaře na chráněný distribuční kanál. Ctíme ale koaliční dohodu, a proto se u něj zdržíme, při hlasování o tomto pozměňovacím návrhu.

I přes ujištění pana ministra, že malé lékárny nebudou v dostupnosti léků znevýhodněny oproti řetězcům, budeme ale situaci bedlivě sledovat a s regiony komunikovat. Obáváme se totiž, aby případná menší dostupnost léků v menších lékárnách nevedla k tomu, že lidé budou muset pro léky jezdit do větších lékáren, větších měst, a bude se tak dál zhoršovat dostupnost léků na venkově, dalších služeb nebo větší centra. Věřím, že to je i v zájmu pana ministra, a v případě, že by to tak opravdu bylo, že se společně k tomu na podzim vrátíme. Rovný přístup lékáren k lékům nesmí být narušen. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Farhan a připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Samozřejmě, dohody se mají ctít, takže já jsem tady chtěl říct, že hnutí STAN ctí dohody a nepodpoří malé lékárny, ale dobře.

Na druhou stranu to, co jste tady, paní kolegyně Šebelová, prostřednictvím paní předsedající, řekla, že máte informace, že ministr zdravotnictví nějakým způsobem zajistí pro malé lékárny ty léky, aby se k nim dostaly - proboha, řekněte nám, jak to tedy bude fungovat a jak se tam ty léky dostanou? Máme tady léky s omezenou dostupností. Jako - ti lidi je nedostanou. Pan ministr tady k té novele o léčivech vůbec nevystoupil - v prvním čtení nemluvil, ve druhém čtení nemluvil a ve třetím čtení nemluvil, on ji promlčel (Velký potlesk zleva.), on nereagoval vůbec na dotazy poslanců. On nereaguje vůbec na nic, on jenom mlčí, proboha. Možná mu napsali na ministerstvu nějakou řeč, tu přečetl, ale neřekl k tomu nic.

A co se týká omezených dostupností, víte, jak (to) funguje, paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající? Večer lékárny nahlásí, které léky jsou nedostupné. Ministerstvo říká, že si to můžete zjistit v aplikaci, ano? Víte, kolik lidí, pane ministře, má tu aplikaci? Kdo z vás tu aplikaci má, která bude fungovat od prvního? Podívejte se do ní. Každý se podívejte do mobilu a řekněte mi, jak to tam vypadá? Nikdo z vás to tady nemá. Jak to tedy má fungovat pro staré lidi od prvního? Je to nesmysl. (Potlesk zleva.) A další nesmysl, který tam je - lékárny to nahlásí večer v devět: chybí mi zde jeden lék, a já třeba si budu chtít dojít pro ten nedostupný lék, nebo pan kolega nebo paní kolegyně, ale on už tam dávno nebude, protože tam budu v jedenáct, on tam bude v osm. Je to jenom administrace, je to jenom možná sledování toku, ale není to rozhodně největší propacientská novela, ani na paragrafy to není. Spočtěte si, pane ministře (Předsedající: Čas.), kolik to mělo paragrafů. (Velký potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím o dodržování času. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek a připraví se paní poslankyně Maříková. Faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, tak i já bych se chtěl přidat k tomu povídání o distribučním kanálu. Ten tady byl, zafungoval, byl to ten lex Pawlas, a současná vláda ho zrušila. Mimo jiné ale tam bylo jedno precedentní soudní rozhodnutí, které v podstatě potrestalo jednoho z distributorů, který nesplnil své povinnosti, které vyplývaly z tohoto zákona. No nic, ten zákon je pryč.

A tady kolegyně Šebelová, vaším prostřednictvím, vlastně nám vysvětluje, že v rámci vašeho vládního souručenství jste prostě sklonili hlavu jako STAN, byť Honza Kuchařů to navrhl a navrhl to velmi rozumně zase vrátit, protože ten distribuční kanál je opravdu jediná ne zcela funkční, ale alespoň trochu funkční cesta, jak zajistit léky i do malých lékáren. A tady bych zareagoval na to, co Míša Šebelová tady říkala, že jí pan ministr vysvětlil, že v podstatě to půjde sledovat, že SÚKL to bude sledovat a může to i pokutovat. Tak tady si dovolím říct, protože jsem se o to zajímal - se zástupci malých lékáren, mimo jiné 600 podepsalo petici za ten distribuční zákon a za zlepšení těch podmínek - tak v téhle té situaci je to tak, že již dlouhou dobu SÚKL dostává informace od lékárníků o tom, co si objednali, o tom, co mají na skladu, o tom, co vydali, a o tom, co jim chybí. SÚKL měl už dávno toto vyhodnocovat a v případě nějakých nespravedlností eventuálně ty distributory pokutovat. Takže to je takový slib, kterým nezarmoutíš. Tyhlety toky informací již jsou tam léta a nefunguje to vyhodnocování ani pokutování.

Takže my budeme určitě podporovat pozměňovací návrh Honzy Kuchaře, protože to považujeme (Předsedající: Čas.) za správnou cestu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Maříková a připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Ctím názor každého jednotlivce, i když se liší od toho mého. Paní poslankyně Šebelová tady de facto řekla, že ona souhlasí s pozměňovacím návrhem svého kolegy Honzy Kuchaře a souhlasí s ním i kolegové ve STANu, ale že sklopili hlavu, protože taková je koaliční dohoda. Ale já bych očekávala, že když má někdo jiný názor, že nám vysvětlí, z jakého důvodu, a ten, kdo by to měl tady vysvětlit, je pan ministr, a já bych ho tímto chtěla poprosit, aby tedy řekl všem ty důvody, proč koalice zatlačila i na hnutí STAN, že nepodpoří pozměňovací návrh svého stranického kolegy. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a jen avizuji, že pan ministr je již přihlášen s přednostním právem, takže jenom musí doběhnout faktické poznámky.

Prosím pana poslance Juchelku a připraví se paní poslankyně Malá. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. No, tak to jsme tady zažili od paní poslankyně Šebelové, vaším prostřednictvím, opravdu vrchol alibismu. Takže hnutí STAN a paní poslankyně bude jezdit po Moravskoslezském kraji, kontrolovat lékárnu od lékárny, bude mapovat, které léky tam jsou a nejsou, a co potom s tou informací udělá? Pravděpodobně brnkne nějakému ministru zdravotnictví a řekne, aby tam ty léky byly dodány? Co to je samozřejmě za nesmysl? A kromě toho tady říká, že porušuje de facto hnutí STAN to, co tady každý poslanec slíbil jako slib poslance, že bude vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí svůj poslanecký mandát, a v tuto chvíli nám říká: My s tím samozřejmě souhlasíme, s tím pozměňovacím návrhem svého kolegy ze svého klubu, ale budeme každý hlasovat jinak, tedy v rozporu se svým vědomím a svědomím. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Malá, připraví se paní poslankyně Knechtová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Hezké dopoledne. No, máme to tady znovu. Stála jsem tady minulý nebo předminulý týden, když jsme řešili novelu insolvenčního zákona. Bavili jsme se o tom, že to stojí za prd, že ta novela je k ničemu, odéeska ji nechtěla, ale je to koaliční dohoda. Dneska víme, že předkládaná novela je k ničemu, STAN to nechce, ale je to koaliční dohoda. Máme řešit dětský certifikát, který zakáže práci sexuálních delikventů s dětmi, ale od 1. 1. 2025 ho nebudeme mít zavedený, děti nebudou v bezpečí, protože není koaliční dohoda. Tak to normálně rozpusťte a fakt to nemá do konce volebního období cenu cokoliv dělat. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržování času a nyní je na řadě paní poslankyně Knechtová, připraví se pan poslanec Kasal. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já mám poslední dobu pocit, že my dohlédneme jenom Prahu a Brno, ale uvědomte si, že jsou i města, která mají 9 000 obyvatel a potřebují lékárnu, jsou města, městysy, které mají 1 500 obyvatel a potřebují lékárnu, a je úplně strašné, když i na zdraví, na lidské zdraví se vztahuje nějaká koaliční, pětikoaliční dohoda. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kasal a připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl zareagovat také na ctěnou Míšu Šebelovou, vaším prostřednictvím, protože jsme tady slyšeli i tu druhou část, že když to náhodou bude špatně, tak že se udělá koncem roku revize. Ale já mám velkou obavu, že nebude co revidovat, protože jestliže tady dalo 600 lékáren petici, tak kolik z těch lékáren zbude? Ona totiž buďto bude zavřená ta lékárna, anebo se stane součástí řetězce - to, o čem se tady bavíme.

A když jsme tady dlouhodobě kritizovaní, že nenabízíme žádné možnosti a návrhy, tak v rámci projednávání tohoto bodu nebo této novely už na ministerstvu jsem navrhoval, ať se udělá něco podobného, co bylo za covidu, aby ty léky mohli lékaři sledovat přímo ze svých zařízení, napojených na okruh lékáren v 50 kilometrech, a nemuseli bychom tady to řešit. Bylo to řečeno, že to je úžasný nápad, a nikde se to nezobrazilo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další je na řadě paní poslankyně Pastuchová a pak se připraví pan poslanec Janulík. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se teď obrátím, vaším prostřednictvím, na kolegyni Míšu Šebelovou, které si tedy vážím, co se týče postojů někdy ve zdravotnictví, ale tady by bylo mlčeti zlato, protože vy jste vlastně udělala svému klubu STAN neskutečnou ostudu. Já si pamatuji - a vrátím se zpátky, když jsme tady projednávali zákon o manželství pro všechny, tam ta koaliční dohoda nebyla a sakra nebyla velká! A to jsme vám - všichni jste nás obcházeli, samozřejmě že někteří jsme s tím byli smířeni nebo jsme to chtěli, a tam to pro vás neplatilo a šli jste natvrdo. A teď nepodpoříte svého - svého! - poslance, který ještě dělá dobro pro lidi. 600 lékáren sepsalo petici a vy prostě kvůli těm svým teplým místům a udržení vlády pošlete tyhle všechny lidi i svého poslance do háje. Já bych vám doporučovala, i když na to nemám právo, ale zkuste si vzít ještě přestávku a přehodnotit si svůj postoj. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Janulík, připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já to vrátím do té praktické stránky. Víte, pracuji dlouho, to, co dělám, dělám skoro čtyřicet let, a je smutné, že po mnoha letech jsem se dostal zpátky v kruhu tam, kde to bylo za totáče - že ráno začnu ordinaci a prvně zjišťuji, které léky jsou a které nejsou. To je opravdu smutný příběh, nevěřil jsem, že bych se toho mohl ještě dožít, ale bohužel, taková je pravda. A pravda je taková, pane ministře, že je to asi důsledek něčeho. Samozřejmě se to nestalo z vteřiny na vteřinu, ale mám obavu, že tato novela to vůbec nijak nevyřeší. To za prvé.

A za druhé, z těch reakcí je přece jasné, že to směřuje tam, kam se to dostalo třeba s prodejem potravin. To znamená, že ten trh ovládne pár řetězců, které udělají potichu kartelovou dohodu a budeme se divit za nějaký čas, co nám to udělá s cenami, co nám to udělá kompletně s celým trhem. Takže bychom se měli poučit z té chyby, kterou jsme udělali, že tady pár potravinářských řetězců nebo potravinových prodejen ovládá trh, malé obchody v podstatě na vesnicích zanikly a lidi nemají šanci na výběr. A jdeme tou stejnou cestou, zase se stane asi ta stejná chyba. Takže prosím, já se připojuji k hlasům kolegů - přehodnoťte to. Ten návrh Honzy Kuchaře to aspoň trošku mírní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kohoutek a připraví se paní poslankyně Mádlová. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Dobrý den. Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Nikdy jsem si nemyslel, že budu vystupovat k bodu týkajícího se zdravotnictví nebo léčiv, ale tohle je jednoznačná diagnóza, to je schizofrenie, to je normálně schizofrenie vaší pětikoaliční vlády. Minulý týden nebo předminulý týden tady hlasujeme insolvence, všichni v kuloárech se bavíme, všichni nám řeknou, že většina vládní koalice ví, že to je zvěrstvo, co jste schválili, ale máte koaliční dohodu a nutí vás do toho Piráti - STAN. Teď moje ctěná kolegyně Michala Šebelová vystoupí, řekne, že ví, že pozměňovací návrh jejího vlastního kolegy je dobrý, že je dobrý pro tuhle zemi, pro tyhle lidi, ale bude ctít koaliční dohodu a vy se zdržíte proti návrhu vašeho vlastního kolegy, když my to podpoříme, SPD to podpoří. Tak pojďte hlasovat a projde vám ten váš koaliční návrh! Tohle přece není normální. To je jeden zákon za druhým, který způsobuje miliardové škody v téhleté zemi. Tak to rozpusťme, v září máme krajské volby, ušetříme minimálně miliardu za další volby v přespříštím roce a bude to vyřešené. Vždyť tohle přece není normální! To už vám nemůže být dobře, vám vlastním, vždyť jste mezi sebou a vy se jenom držíte násilím a vydíráním jedné partaje vůči druhé. (Potlesk vlevo.) Pojďte to rozpustit, uděláme krajské volby společně s parlamentními a je to hotové! (Hlasitý potlesk a výkřiky vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Mádlová a připraví se pan poslanec Volný. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Já musím říct, že jsem byla také tím výrokem nechci říct jenom zaskočena, ale přímo šokovaná, že moje kolegyně ze zdravotního výboru a zdravotnice tady vlastně na veřejném plénu řekla, že dává přednost koaliční dohodě před zájmy pacienta a před dostupností léků a zřízení distribučního kanálu. Je to prostě neuvěřitelné, ale hlavně to souvisí i s tím včerejším tématem, to znamená s důchodovou reformou, protože jsme tady hodně diskutovali o zdraví, o naději dožití, o dožití a že zdraví je subjektivní. Já jsem tady upozorňovala na to, že jsou problémy s dostupností zdravotní péče v některých oborech, jako je třeba čekací doba na magnetickou rezonanci, na CT, na výměnu kyčelních kloubů a podobně, a včera jsme o tom hodně diskutovali, že se může stát, že když nebude zajištěna dostupná péče, tak samozřejmě ti lidé v 70 letech, v 68 letech půjdou spíše na nemocenskou. To samé se týká léků, to znamená, že pokud je senioři nebudou brát a budou muset pracovat v sedmdesáti - svoje léky, tak půjdou zase do pracovní neschopnosti. A vy dáváte opravdu přednost koaliční dohodě, samovydírání se v koaličním klubu pětikoalice před zájmy pacienta. To je skutečně skandální. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další je na řadě pan poslanec Volný, připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Dobrý den, zdravím všechny kolegy. Pan kolega, úžasný kolega Kohoutek tady hřímal, že to není normální, a řekl, že není odborníkem na toto téma. Já taky nejsem odborníkem na toto téma, ale musím s hrůzou napravit mínění pana kolegy Kohoutka. Ono to asi, kolego, je normální, ale mě to prostě dělá úplně husí kůži na zádech, protože tady je evidentní, že je to otázka lobby, které ovlivnilo pár poslanců z této pozice, nejsou schopni se na tom ani domluvit a lámou to přes tento obrovský konflikt přímo v koalici. A to lobby je tak silné, že prostě oni jsou ochotni i rozvrátit pohodu ve své koalici - oni ji tam už nemají dávno - a prostě to prolomit. Je to jednoznačně - opravdu mě to děsí - důsledek velkého lobby, které bylo na kolegy vyvinuto. V čem souhlasím s panem kolegou Kohoutkem: rozpusťme to. Máme jedinečnou šanci s krajskými volbami udělat volby do Poslanecké sněmovny a myslím, že by se ulevilo celé zemi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní profesorka Adámková, paní poslankyně, a připraví se paní poslankyně Knechtová. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já musím říci, milé dámy, milí pánové, že jsem v šoku. Já jsem samozřejmě nezažila padesátá ani počátek šedesátých let, ale to, co říkali moji starší kolegové, že nebylo možné říkat svůj názor, že bylo potřeba, co řekl politruk - no, prosím vás, co to je? Jsem naprosto zděšená tím, co tedy řekla paní kolegyně Šebelová, které si velmi vážím, ale děkuji, že to řekla. To je hodně osobní statečnosti, že vůbec toto přiznali. Já jsem si nejdřív říkala, že jsem vlastně trošku nazlobená na vás, ale já vás lituji, strašně vás lituji, protože to musí být neskutečně těžké jít sem říkat, že budete hájit zájmy vlastní nebo svých voličů, a pak tedy zjistíte, že hájíte zájmy někoho, kdo vám to přikáže. Je mi vás nesmírně líto, opravdu musíte svádět denně velmi těžké boje, jestliže máte ještě kousek svědomí. A já jsem velmi ráda, že jsem toto nezažila a zažívat nemusím. Takže buďte tak laskavi, uvědomte si, kdo vás sem volil. Chápu všechny koaliční dohody, ale nemůžou jít proti zdraví lidí této země, protože ti nás volili všichni, a to, co právě děláte, je opravdu strašně smutné. Já už se ani nezlobím, mě je vás neskutečně líto. Vzmužte se! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Knechtová, připraví se paní poslankyně Babišová. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla apelovat především na klub ODS, protože my jsme opravdu měli na petičním výboru zástupce malých lékáren a je opravdu řeknu složité, když tito lidé vám argumentují, že jim vlastně bráníme v podnikání, že v okamžiku, kdy prostě oni nemají možnost ty léky mít, nemají možnost to pacientům na recept nabídnout, tak de facto nemohou podnikat. A tady si uvědomme, v jakém státě žijeme a na jakých principech naše ekonomika stojí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Babišová, připraví se paní poslankyně Maříková, prosím.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Mně je kolegyně Šebelové velice líto, vaším prostřednictvím. Ona nám vlastně tady řekla pravdu. Ona řekla pravdu přesně tak, jak to je. Kdyby to věděla dopředu, myslím, že by si před tou řečí raději ukousla jazyk, než aby to tady takhle natvrdo řekla.

My se to snažíme našim voličům vysvětlovat, protože se nás ptají, jakým způsobem to tady funguje, proč to tak je, proč jednou ty strany říkají, že mají takový názor, a nakonec potom se zdrží ti daní poslanci nebo jsou úplně proti. My jim vysvětlujeme neustále dokola, že je to proto, že musí držet pohromadě, že jeden bez druhého být nemůžou, že jsou jakýsi homogenní svazek, z kterého nesmí ještě rok a půl nikdo vypadnout. Ale takovýmhle způsobem, kterým to tady předvádíte, a tak, jak to dneska paní kolegyně Šebelová tady řekla natvrdo, že nepodpoří ani svůj pozměňovací návrh, tedy svého kolegy, který je pro 600 lékáren a obyvatele malých měst a obcí strašně důležitý, tak tohle je ta surová realita, tohle je ta čistá pravda a doufám, že voliči to vidí. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková, připraví se paní poslankyně Oulehlová, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tohle je nesmírná ostuda pro hnutí STAN. Místo toho, aby za něj bojovali jeho vlastní straníci a podpořili pozměňovací návrh vlastního poslance, když, jak nám tady paní poslankyně Šebelová řekla, jsou přesvědčeni o tom, že ten pozměňovací návrh je dobrý, tak za něj musí bojovat opozice. No, já bych se na paní poslankyni Šebelovou zase až tak úplně nezlobila a nekritizovala bych ji třeba. Chtěla prostě jen svého stranického kolegu podpořit, tak prostě na rovinu a napřímo řekla, jak to v koalici chodí a jaká jsou tam pravidla, že ani ve své vlastní straně nepodpoří svého kolegu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Oulehlová, připraví se pan poslanec Nacher, prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jsem ze stejného kraje jako můj ctěný kolega Jan Kuchař, z Karlovarského kraje. Už tak tam máme ten život těžší, než máte v Praze. Nemáme lékaře. Jsme na tom dokonce tak, že jsme museli zřídit v Karlových Varech očkovací centrum pro děti - jsou to i miminka, které lékaře vůbec nemají, a alespoň je naočkujeme. Pan poslanec Kuchař tímto návrhem chce pro nás to, abychom měli alespoň ty léky, aby se nestalo to, že nás předběhne někdo z jiného kraje, kdo je asi větší, důležitější. Prosím vás pěkně, nezapomeňte, jak říkala moje ctěná kolegyně Knechtová, Česká republika nejsou jenom velká města a my ten život tam opravdu máme těžší. Dostali jste mandát od lidí a všichni jste tady i z míst, která jsou u hranic a která jsou těžko dostupná. Sáhněte si do svědomí a hlasujte pro lidi, a ne pro vaši pětikoalici. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher, připraví se pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkné dopoledne, dámy a pánové. Já jsem byl připraven nebo jsem připraven podpořit oba dva pozměňovací návrhy kolegy Kuchaře - i ten prodej léčiv pomocí automatizovaného boxu, protože jsem konzistentní, na rozdíl od vás, kolegyně, kolegové. Ale to, co tady řekla paní poslankyně Šebelová, znamená tedy - tak bych se chtěl zeptat, protože Honza Kuchař je přihlášen - že pro ten svůj pozměňovací návrh nebude hlasovat ani ten poslanec, co ho tam načetl? To je otázka. Předpokládám, že mi Honza Kuchař odpoví, protože je přihlášen.

Za mě, když se to stane jednou, tak tomu rozumím, to je nějaká debata v koalici, ale během čtrnácti dnů, dámy a pánové, už to stalo podruhé, možná potřetí vlastně - insolvence. Vy jste něco slíbili u toho milostivého podzimu v Senátu - já jsem mluvil s Barborou Urbanovou, která hovořila za STAN - a potom jste se nechali koalicí převálcovat, takže tu širší verzi milostivého podzimu tady nepodpořil ani jeden poslanec STAN. To samé u insolvence. Pravidlo: buď to podpoří všichni, nebo nikdo. Věcnost jde úplně bokem. Teď tohleto je třetí případ.

To přece už není náhoda. Vy to necítíte? Vy nás tady obviňujete, že jsme nedemokraté - vy jste demokraté a my jsme nedemokraté. Tohleto je demokratické? Vy tady řeknete, že to je dobrý názor, ale abyste zachovali koalici, budete hlasovat proti, už potřetí za čtrnáct dnů? Je to v pořádku? Za mě tedy fakt ne. Poprosím tedy Honzu Kuchaře, jestli by mi odpověděl, jestli alespoň on si podpoří svoje vlastní pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Lang, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl také k této věci říct, že tady se v plné nahotě ukázalo, jak to v pětikoalici chodí. My se už potom vůbec nemůžeme o občany, kteří to sledují, vůbec divit, že nám vlastně vůbec nic neprochází. Všechno je to postavené na té pětikoaliční, asi nějaké vzájemně vydírací strategii na těch všech pozicích, na těch všech politických náměstcích, na těch všech výborech, podvýborech, na těch všech různých radách. Vy nám tady neustále dva a půl nebo tři roky říkáte, že my jsme hnutí jednoho muže, našeho pana předsedy, že jsme jakési stádo ovcí, jak se tady vyjádřila i paní Markéta Pekarová Adamová. Nyní se v plné nahotě ukazuje, kdo je a kdo vlastně není ten demokrat.

Starostové a nezávislí pořád říkají: my zastupujeme malé starosty, zastupujeme je rozprostřeně. Vlastně je to politický projekt, pár šíbrů, kteří si na tom postavili i ten název. Mnohokrát bylo řečeno, ať se přejmenujete, protože nezastupujete všechny starosty a všechny nezávislé.

Já také pocházím z malého městečka a také nechci, aby tam skončila lékárna, která tam je, abychom si jezdili 50 kilometrů někam pro léky. Prostě ukázalo se v plné nahotě, jak to máte postavené. Vy se budete držet tady ještě ten rok a půl, budete hlasovat i proti svým zájmům, proti zájmu svých voličů, proti svému vlastnímu přesvědčení, což je v přímém rozporu s poslaneckým slibem, který jsme tady všichni skládali. Já jsem nešel do politiky, abych tady zvedal ruku pro nějaké kompromisy nebo abych hlasoval úplně proti svému přesvědčení. Věřte, že my vždycky na našem klubu všechno probíráme, máme tam různé názory a nejsme takhle svázaní, jako jste svázaní vy. Je mi vás líto a je to šílený obraz současné pětikoaliční politiky. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr Válek.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já jsem to všechno samozřejmě pečlivě poslouchal a pořád nelituji toho, že jsem diskusi otevřel, protože když člověk považuje něco za správné, tak to má udělat, byť se mu to pak může vymstít. Tak dobře, diskuse být neměla, neměla být zahájena, paní předsedající neměla správné informace. Pokračujme v ní.

Já jsem tady vystupoval opakovaně. To, že si, vaším prostřednictvím, paní předsedající, toho pan poslanec Farhan nevšiml, mě velmi mrzí. Já jsem tady ale opakovaně vysvětloval důvody toho, proč nemůže Ministerstvo zdravotnictví teď, podobně jako minulé Ministerstvo zdravotnictví, podobně jako můj předchůdce Adam Vojtěch - oba dva víme, že je to pravda - podpořit distribuční kanál. My se vlastně nebavíme o pacientech, my se nebavíme o těch lidech, co ty léky shání, ale my se bavíme o distributorech a bavíme se o tom, k čemu se který distributor dostane. O tom se bavíme, o tom je ten pozměňovací návrh. Je to pozměňovací návrh o distributorech. Nejmenuje se pacientský kanál, lékárnický kanál, je to distribuční kanál, je to o distributorech. S tím distribučním kanálem velká část distributorů nesouhlasí. Ano, část s ním souhlasí. Já bych dokonce řekl, že spíš jenom jeden distributor s ním souhlasí, a ty důvody byly i zveřejněné. To je také důvod, proč ÚOHS nemá úplně kladné stanovisko k distribučnímu kanálu a proč upozorňuje na jeho rizika. My jsme samozřejmě pečlivě hledali cestu, jak dostat lék do každé lékárny, jak ho dostat k pacientovi. Tady zaznělo, a to je pravda, já za to děkuji těm, co to říkali, pamatuji si paní profesorku Adámkovou, že to říkala. Opravdu žádný z těch zákonů neřeší problém dostatku nebo nedostatku jakéhokoliv léku v Evropě. Žádný z těch zákonů neřeší problém toho, jestli firma přestane vyrábět ten lék. Žádný z těch zákonů ani nemůže řešit, jestli se rozboří kanály dovozu aktivních látek, které se bohužel z velké části vyrábí v Číně, v Indii a v těchto zemích, které se dováží do Evropy. Je to dlouhodobá záležitost, kterou se snažíme napravit.

Ten zákon ale umožní, tak, jak je napsán, a tak, jak platí - respektive začne platit od 1. 6, respektive od 1. 7. - zajistí to, že u každého balení léků, který přijde do České republiky, budeme vědět, že přišlo do České republiky - to doposud nebylo - a bude přesná registrace toho balení. Budeme přesně vědět, kolik který distributor si toho léku vzal, do které lékárny ho dal, zda ho má, nebo nemá na skladě. Pokud distributor lék do nějaké lékárny nedodá, může dostat, pokud schválíte verzi, kterou jsem předložil já, pokutu až 20 milionů korun. Pokud distributor nedodá ten lék rovnoměrně, platí totéž. Pokud toho léku přijde do České republiky menší množství, nesmí distributor upřednostňovat nějaký typ lékáren, ale musí upřednostňovat všechny lékárny rovnoměrně a sníží všem lékárnám stejně, pokud množství toho léku bude poloviční oproti tomu, co jsou požadavky lékáren, logicky, nemůže všem lékárnám dodávat to množství, co si objednaly, ale nesmí upřednostnit žádnou a musí ten lék dodat do každé lékárny, i do té malé, i do té, která není smluvní.

Současně, protože budeme mít evidenci o každém léku, budeme moct sledovat, zda se to naplňuje, a proto - a to bych chtěl zdůraznit - lékárnická komora, celé vedení lékárnické komory, včetně jejího prezidenta a viceprezidentů, včetně právníka lékárnické komory, plně podporuje naše znění zákona a nepodporuje distribuční kanál. Lékárnická komora takto vystoupila. Ta informace od nich jednoznačně zazněla na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví, kterou jsme měli společně i se zástupci SÚKLu, kde jsme vysvětlili všechny kroky a mechanismy. Lékárnická komora, v které jsou všichni lékárníci, malí lékárníci - a ve vedení lékárnické komory jsou právě vlastníci malých lékáren, ne těch sítí - ta to bude kontrolovat, hlídat a sledovat, zda opravdu je to naplňováno, bude spolu se SÚKLem kontrolovat a hlídat, že se to děje, a bude hlídat rychlost procesu.

A já jsem slíbil - a to udělám - že uděláme v Poslanecké sněmovně vyhodnocení. Uděláme vyhodnocení na podzim tohoto roku a řekneme si, jak se situace mění, jestli opravdu dělají všichni to, co mají, tak, jak je v gesci tohoto zákona, zda opravdu léky, které se dostanou do České republiky, se dostávají rovnoměrně do všech lékáren, bez ohledu na to, jak ta lékárna je velká, komu patří a kde je, a jestli ten proces probíhá rychle. Přesvědčil jsem o tom výbor lékárnické komory a mrzí mě, že nepřesvědčím vás - to je mě naprosto jasné - nicméně toto jsou fakta, toto je pravda a já za ni ručím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní mám dvě faktické poznámky - první pan poslanec Farhan a připraví se paní poslankyně Maříková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Jenom krátce okomentuji vystoupení pana ministra. Jak jsem řekl, že nevystupoval, tak jsem se díval a řekl - myslel jsem k zákonu o léčivech, který byl v minulém roce, nemluvil jsem o tomto, takže to by byla nepravda, kdybych hovořil o tomto, že nevystupoval. K tamtomu nevystupoval a nereagoval na to, měl vždycky jenom úvodní řeč nebo nějakou závěrečnou, ale v rámci obecné rozpravy nevystupoval.

Co se týká distribučního kanálu, tady bylo zmíněno i jméno Adama Vojtěcha, že on byl taky ten, kterého nepodporoval. To je pravda a já jsem tenkrát s Adamem o tom mluvil, a on ho nepodporoval. Na druhou stranu, Poslanecká sněmovna je suverén. Tenkrát to hlasovali komunisti, sociální demokracie, SPD, hnutí ANO, Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a Pirátská strana - a nevím, jestli tam byl ještě někdo, prostě většinově se to hlasovalo a prošlo Sněmovnou. A já jsem na tomto - pan ministr jsem rád, že to tady zmínil, že tenkrát i od nás někdo nebyl pro, a byl to Adam Vojtěch, byl to tehdejší ministr. Vy jste, pane ministře, taky ministr, ale my jsme demokratické hnutí, Sněmovna je demokratický suverén a bohužel, i když ministr někdy nesouhlasí a dalších 150, 160 poslanců si myslí, že to je dobře, tak prostě pro to hlasují podle svého vědomí a svědomí. Nikdo je nenutí, nikdo je nepřesvědčuje v rámci nějaké koalice. Bylo to právo tehdejšího ministra s tím nesouhlasit, ale byl víceméně ojedinělý ve Sněmovně. Jsem rád, že to tenkrát prošlo, a chci tady říct, že to ukazuje i na to, jak jsme demokratičtí. Ministr řekl, ale my jako hnutí ANO jsme hlasovali nakonec jinak a hlasovali jsme jako celá Sněmovna tenkrát - a prostě my nejsme ovce, který někdo něco přikáže, a ony podle toho budou pak hlasovat - i když ty ovce některé si myslí, že to je správné. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Maříková a připraví se pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pan ministr tady řekl, že to není o lékárnách, ale o distributorech, a že distributoři s tím nesouhlasí. No, pane ministře, tak nám řekněte, jak tři ze čtyř distributorů jsou navázáni na velké řetězcové lékárny. Prosím, jmenujte je tady. Já bych s tím tedy, kdybych byla pak jeden z těch tří distributorů, taky nesouhlasila, to je jasné - kšeft je kšeft. A tím pádem je jasné, že některé léky se nedostanou do malých lékáren a budou pouze ve velkých. A já jsem teď něco hledala a úplně - na mě vyjel článek: "Novela lékového zákona. Umlčují mě, volá poslanec. Podle ministerstva jeho návrh zjednoduší černý vývoz." Takže pan poslanec v tom článku přiznává, že vy ho umlčujete a nechcete, aby prosadil to, že malým lékárnám se budou dostávat některé léky, a umlčujete také to, že právě tři ze čtyř distributorů jsou navázáni na velké lékárny řetězcové a do malých lékáren se ty léky vůbec nedostanou. A vymlouváte se tím, že to zjednoduší černý vývoz, když to není vůbec žádná pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Pane ministře, slibujete. Jakou váhu má váš slib? Opakovaně jste - slibuji toto, slibuji - pěkně to říkáte. Včera jste sliboval, že na výbor pro zdravotnictví přivedete odborníky k diskusi o tom, jestli odcházet, jestli je vůbec možné jít později do důchodu. Sliboval jste a mluvil jste - my jsme vám uvěřili. A pak hlasujete proti tomu. Tak co to má - jakou váhu mají vaše slova? Malou. Žádnou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní jsme zpět v obecné rozpravě a na řadě je pan poslanec Kuchař. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, vážený pane ministře, tím, že jsem dal pozměňovací návrhy, jsem nechtěl rozpoutat takovouhle debatu tady a v podstatě jenom politickou přestřelku a politikaření. Děkuji svojí ctěné kolegyni Míše Šebelové, že tady vystoupila a že řekla názor klubu a já si ctím i všech svých kolegů, kteří za mnou stáli v době, kdy se tyhlety věci projednávaly i na klubu i v koalici. Za to děkuji každému z vás a - díky.

Já jenom dodám některá čísla, protože mimo to, že jsem ve zdravotním výboru, sedím i v rozpočtovém výboru společně s kolegou Nacherem, kterému nakonec také odpovím. Jsem zpravodajem rozpočtu Ministerstva zdravotnictví a všímám si těch čísel, jakým způsobem naše zdravotnictví stoupá. Sedím v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny a všímám si těch čísel, která opravdu stoupají velmi, ale velmi mnoho.

Řekněme si čísla z loňského roku. Farmaceutický byznys v loňském roce zobchodoval 500 miliard korun, 200 miliard korun šlo přes lékárny. V současné chvíli máme na trhu několik velkodistributorů, tři z nich ovšem mají velmi majoritní podíl a můžeme se bavit téměř o 90 % trhu. Je třeba si také říct, že z těch tří velkodistributorů ovládajících farmaceutický trh dva z nich nejsou registrováni v České republice a jeden z nich je na Kypru. Řekněme si na rovinu také to, že těch 200 miliard je část, která prochází přes lékárny, a já jsem z malého města a tak, jak říkala paní kolegyně Oulehlová, jsem z Karlovarského kraje, kde ten problém vyhřezává velmi rychle a velmi mnoho.

Obrana malých lékáren, aby se dostaly k lékům, je pro mě naprosto přirozenou věcí a já i nadále budu sledovat, jestli se tomu tak bude dít, anebo nebude dít. A za ten půlrok, který od toho řekněme října, listopadu - protože jsem na to upozorňoval už v tom prvním zákoně, za který jsem nehlasoval - se mi ozvala opravdu veliká spousta - a já jim děkuju - lékárníkům, majitelům malých lékáren, a upozorňovali mě v podstatě na problémy, které s velkodistributory mají.

Ta záležitost samozřejmě nepadá na hlavu jenom pana ministra zdravotnictví, opravdu ne. Ta samozřejmě dopadá na regulaci trhu, která není dobře nastavena v České republice, a já se budu snažit i přesto, že dnes můj pozměňovací návrh neprojde, o nápravu některých věcí, a to přes Ministerstvo průmyslu a přes svého ministra, pana Jozefa Síkelu, protože není možné - teď momentálně si farmaceutické firmy berou na paškál malé lékárny, ale ono se může stát, že si následně vezmou i třeba nemocnice.

Takže já děkuju svým kolegům za podporu. Děkuju za to, jakým způsobem se postavili i ke koalici, protože si myslím, že je to správně.

A jenom k panu kolegovi Patrikovi Nacherovi, vaším prostřednictvím. Já samozřejmě za své oba dva pozměňovací návrhy hlasovat budu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a mám zde faktickou poznámku paní poslankyně Němečkové Crkvenjaš. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji, paní předsedající. Vážení kolegové, dovolte mi tady jenom shrnout v podstatě problematiku, kterou tady dneska řešíme, a to je dostupnost léčiv. Kolegové mají pravdu, nevyřeší ten zákon, který je přijatý, dostupnost léčiv jako takovou v České republice, protože tam těch faktorů je mnohem více a jsou globální.

Nicméně to, že bychom měli zaručit rovný přístup malých lékáren, to si myslím, že je správně. Nicméně ten zákon, který by měl začít platit teď od 1. 6., který už jsme schválili, by k tomu měl přispět, jak jsme byli opakovaně ujištěni i při jednání s lékárníky. A mimochodem, je pravda, že lékárnická komora potvrdila, že by tomu tak mělo být. My jsme se na jednání domluvili, že to budeme monitorovat, a pokud by tomu tak nebylo, tak se vrátíme na podzim nebo koncem roku k tomu zákonu a budeme se bavit o buď chráněném distribučním kanálu, nebo nějakém jiném způsobu vyřešení toho problému, pokud ho ten zákon, který už jsme schválili a který teď začne platit, nevyřeší.

Proč je důležité přijmout ten, který dneska předkládáme? Protože tam je navýšení pokut na 20 milionů a to si myslím, že je podstatná věc. Ještě z pozice předsedkyně zdravotního výboru slibuji, že tou problematikou se budeme zabývat, že to nenecháme tak a malé lékárny opravdu nenecháme padnout. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Farhan a připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Zazněla tady hezká slova ve smyslu, že: budeme se tím zabývat, uděláme pro to maximum, budeme se snažit. Já vás proto, vážení kolegové, milí kolegové, žádám, podpořte, ať se ten zákon vrátí do druhého čtení, kde se během týdne dopracuje to, co kdo potřebuje, a můžeme ho sem vrátit a potom prohlasovat ve třetím čtení, protože tady zaznívají akorát sliby, co budeme dělat, jak to bude vypadat, a ono se vlastně vůbec nic nezmění. Takže já si myslím, že já nebo někdo z mých kolegů už navrhoval vrácení při té minulé rozpravě do druhého čtení, a pokud tomu tak nebylo, tak to navrhuju teď, aby se ten zákon vrátil do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ano, návrh na opakování druhého čtení již byl podán. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já paní předsedkyni zdravotního výboru Zdence Němečkové děkuji za to, co řekla, protože ona de facto řekla, že když ten zákon o léčivech, který teď vstoupí v platnost, nevyřeší ten problém - a já říkám, že nevyřeší, protože neřeší podstatu toho problému, a vy sami to víte - tak se na podzim vrátíme znova k tomu zákonu a třeba k distribučnímu kanálu. De facto řekla, že ten distribuční kanál, ten pozměňovací návrh, je dobrý. Proč to tedy nevyřešíme proboha teď? Proč budeme čekat půl roku, že lidé zase nebudou mít léky, bude ta situace ještě horší, mělo by to být i v zájmu pana ministra, protože to půjde na jeho hlavu a my ho tady budeme kamenovat, lékárníci na něj budou naštvaní, i pacienti, ale my tady budeme čekat půl roku, jestli se to vyřeší nebo nevyřeší, a pak se k tomu možná vrátíme, dalších půl roku, tři čtvrtě roku to budeme projednávat, pak je konec volebního období.

Takže já nevím, zamyslete se prosím nad sebou - možná by bylo lepší, aby se to opravdu vrátilo do druhého čtení, jak navrhoval Kamal Farhan, a celé se to přepracovalo. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO a SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Juchelka a připraví se pan poslanec Kasal. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. No, jinými slovy nám tady bylo řečeno, že my dneska tady budeme schvalovat legislativní paskvil, ke kterému se možná budeme vracet, pokud do podzimu budeme hlídat, jakým způsobem se distribuují léky do malých lékáren. To je úplně padlé na hlavu. My tady máme pozměňovací návrh, který to může vyřešit. Vy jste se ve vládní koalici nějakým způsobem, pravděpodobně kvůli nějakým lobbistům, domluvili, že to tak prostě nebude, že budete upřednostňovat velké lékárny oproti těm malým. Potom tady slibujete něco, co víte už teď, že dodržet nemůžete, že to ani ten zákon, když ho otevřete, tak to nestihnete, a budete všechno najednou hlídat a pečlivě monitorovat. A co se s tím stane? De facto ten výsledek nebude žádný. Vy tady do podzimu budete monitorovat, to znamená do listopadu, zdali ty léky budou v těch malých lékárnách, a co když tam nebudou v lednu 2025?

To je neuvěřitelné, co vy jste tady dneska skutečně předvedli. Vy jste normálně porušili všechno to, co jste tady slibovali jako poslanci na začátku svého volebního období. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kasal a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych rád zareagoval na váženou kolegyni, paní předsedkyni zdravotního výboru, vaším prostřednictvím. Jenom jednu poznámku. Padla tady čísla od pana kolegy Kuchaře v řádech stovek miliard - 20 milionů se mi nezdá úplně adekvátní částka, pokud si někdo něco poruší. I když chápu, že těch lékáren je větší množství, ale přesto si nemyslím, že bychom se měli uchlácholit tím, že 20 milionů vyřeší tenhle problém.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat a chtěla bych nazvat to, co včera se tady dělo, protože pan ministr zdravotnictví dal zásadní připomínku v rámci důchodové reformy, která důchodovou reformou není, že v žádném případě nesouhlasí, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu, a říkal nám tady, jak se velmi těší, jak se to bude projednávat v těch výborech, a pak byl proti tomu, aby se to projednávalo ve zdravotním výboru a v dalších výborech, takže bych to nazvala obrovskou arogancí moci.

To druhé bych v tuto chvíli nazvala jako alibismus moci, protože jak jsem poslouchala paní předsedkyni zdravotního výboru, které velmi děkuji, že vystoupila, ale co nám tady prakticky řekla - to jsou řeči typu: My to budeme monitorovat, my se k tomu možná na podzim vrátíme. Takže vy jste vlastně řekla, že ani vy nejste přesvědčená o tom, že tento zákon, který předkládá ministr zdravotnictví, je správný, a že to, co je tady předloženo v rámci chráněného distribučního systému, je právě to, co by zachovalo jak ty velké, tak ty malé lékárny. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Adámková, připraví se pan poslanec Philipp. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, malá glosa k vystoupení mé ctěné kolegyně, paní poslankyně Crkvenjaš Němečkové, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Já bych řekla, že slibem neurazíš. Asi tak by se dal komentovat celý ten výrok, který tady je. Já se domnívám, že i paní poslankyně ho myslí vážně, o tom jsem hluboce přesvědčena, protože je velmi dobrá lékařka. Jenom teď tedy bohužel ustoupila odbornost politice, což je škoda.

Protože velmi dobře všichni víte, že máme červen, jsou dva měsíce, kdy se toho mnoho neudělá, i když budou schůze a budeme tady do půlky července, v srpnu tedy toho mnoho nebude. Jenom chci upozornit, že podzim přichází 23. září. My se tady sejdeme v druhém týdnu v září, rozhodně toto nebude priorita, která bude. Čili my neuděláme na podzim opět nic a bude platit úplný paskvil. Lékárny dále nebudou mít léky.

A musím říct, že mě to mrzí, protože tady by se skutečně dalo velmi rychle opravit to, co je k opravení, je-li vaše vůle politická. Já vidím, že není. Takže je potřeba říci, použiju bonmotu pana nyní ministra Stanjury, který říkal: Nestyďte se! Tak prosím, nestyďte se, a řekněte: O lidi nám nejde, je nám jedno, že nebudou léky, že lékárny nebudou nic mít a na podzim nebude nic! Aspoň to bude jasné. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Philipp a připraví se pan poslanec Volný. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Tom Philipp: Dobré dopoledne, vážené dámy a pánové. Ta vyostřená situace kvůli jednomu pozměňovacímu návrhu, který tady byl dvě volební období a nebyl za tu dobu ani jednou využit, přitom kontrolu nad tímto distribučním kanálem a jeho dodržováním měl SÚKL, a SÚKL vedl někdo, kdo byl z vašich řad, milá opozice! Jak je možné, že celou tu dobu tento paragraf nebyl využit, opakovaně byl bojkotován? To jste si nevšimli? Nebo to nevíte? (Rozruch v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Volný, připraví se paní poslankyně Němečková Crkvenjaš. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Budu velice krátký. Já bych chtěl podtrhnout to, co už jsem říkal, a vede mě k tomu to, co jsem slyšel od paní předsedkyně zdravotního výboru, od kolegy Kuchaře a od spousty mých kamarádů, kterých si vážím, z řad ODS. Prosím vás, tady se jedná o brutální - brutální! - korupci. Ale mám pocit, že se dotýká jenom pár jedinců, kteří jsou schopni tuto skupinu ode mě napravo zmanipulovat natolik, že předvádějí to, co předvádějí. Jak říká klasik v jednom krásném filmu: Chce se mi z toho zvracet.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Němečková Crkvenjaš a připraví se paní poslankyně Maříková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji, paní předsedající. Tady mám pocit, že jsem asi nebyla úplně pochopena. Já jsem neřekla, že je ten pozměňovací návrh dobrý ani špatný. To, že tady byl v minulém období a nebyl využíván, je pravda.

Nicméně jsem řekla, že tady máme legislativu, která byla přijata tady touto Poslaneckou sněmovnou, ještě nezačala platit a začne platit teprve nyní. Takže dejme prosím šanci, aby se ukázalo, jestli je, nebo není funkční, protože já se přiznám, že tak jak je napsaná, by funkční měla být. Ale jestli to v praxi bude fungovat, samozřejmě se musíme přesvědčit. Dejme tomu šanci, to je to, co jsem říkala. Nehodnotila jsem vůbec pozměňovací návrh pana Kuchaře.

Další věc je, prosím vás: my se tady bavíme v podstatě o transpoziční novele, a to si myslím, že bychom schválit měli. K té transpoziční novele ještě jeden pozměňovací návrh, a to je to navýšení pokut. Já si myslím, že je dostatečné, ale to taky ukáže praxe.

A to, že se bavíme s malými lékárníky, že víme, že teď je ten stav takový, že nemají dodávky, jak by měli mít, to přece jsem nikdy nepopřela, to samozřejmě vím taky dobře jako vy, a chtěla bych jim pomoct. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková a připraví se pan poslanec Farhan. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla reagovat na pana poslance Toma Philippa. On tady řekl, že je vyostřená situace kvůli jednomu pozměňovacímu návrhu. Já bych tady připomněla velmi nešťastný výrok pana ministra, co se týká nedostatku léků, který řekl, že když lidé nemají léky, tak si mají zavolat do jedné - nebudu jmenovat - řetězcové lékárny, že tam ho určitě budou mít. A proč ho tam asi budou mít? Protože jak jsem řekla, tři ze čtyř distributorů jsou navázáni na tyto řetězcové lékárny! Takže prostě toto je jenom lobby, jde jenom o kšeft a vy nechcete podpořit ty malé lékárny. Jak ty k tomu přijdou? Ty velké řetězcové lékárny prostě budou zvýhodněny.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Farhan a připraví se pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: To snad není možné, pane kolego Tome Philippe, prostřednictvím paní předsedající. Z našich řad! Ředitelka SÚKLu byla vybrána tehdejším ministrem, to je pravda, ale myslím si, že nebyla členkou hnutí ANO. Já bych prostě, teď řeknu, nechtěl, aby někdo, kdo je vybrán nějakým ministrem, byl říkán, že z našich řad. Prostě já si myslím, že proběhlo transparentní výběrové řízení a v rámci toho transparentního výběrového řízení ona tenkrát ten post získala. To za prvé. Takže já bych si vyprošoval, že byla z našich řád. A ta ředitelka tam seděla, seděla tam skoro dva roky za ministra Válka, pana profesora, a pokud s ní byl pan profesor nespokojený, tak ji měl vyhodit. To za prvé. Ale asi to takhle úplně nebylo.

Za druhé, zasedal tady podvýbor, který se zabýval distribučním kanálem, a kolegové, kteří se ho zúčastnili, požádali Ministerstvo zdravotnictví, což je normálně v usnesení podvýboru, aby začal vymáhat distribuční kanál. A pokud ho nezačal, tak je to neschopnost ministra zdravotnictví a ministerstva, že nerespektuje usnesení, která vznikají na podvýborech a výborech. To je všechno. To usnesení existuje! A pokud se tím nezabýval, tak bych to tady nesváděl jenom na SÚKL. Vždyť SÚKL by měl řídit pan ministr. Takže ta diskuse není taková, že je někdo z našich řad nebo vašich řad, prostě v tuto chvíli to řídí ministr zdravotnictví. A kdybych to řekl: ze svých řad jste tam vybrali novou ředitelku, tu nejlepší ředitelku, tu skvělou ředitelku, která vyhrála výběrové řízení, a pak jste ji za pár týdnů vyhodili. To je ta vaše personální politika, téhleté vlády a ministra zdravotnictví. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Budu reagovat na svého ctěného kolegu Toma Philippa. Vy jste nás dneska tak rozčílili, že se zvýší distribuce léků asi pravděpodobně v Poslanecké sněmovně. (Pobavení v sále.) Ale vy, když už nemáte co, tak se vždycky vracíte do minulosti. Kdy už převezmete zodpovědnost? Už jste tady dva a půl roku! Tohleto jde za vámi. Vy nebo váš koaliční poslanec tam dává pozměňovací návrh, my jako opozice ho podporujeme. Vy nutíte jednotlivé koaliční subjekty, aby změnily stanovisko - jak jsem řekl, už potřetí, jednou u insolvencí, jednou u milostivého podzimu, teď potřetí. A vy, když už nevíte kudy, přešlapujete na místě, tak zase vytáhnete, co my jsme někdy před léty tady mohli navrhnout a nenavrhli. To není převzetí zodpovědnosti. Postavte se k tomu pozměňovacímu návrhu kolegy Kuchaře a pak ukázaná platí.

A pokud jde o to, co říkala předsedkyně zdravotního výboru - nezlobte se, mně to připomíná váš postoj k migračnímu paktu. Vy víte, že schvalujete - nebo vy jste se zdrželi, že jo - něco, co fungovat nebude, a rovnou řeknete, připravujeme iniciativu do budoucna. Co to je? Takže my tady budeme hlasovat o zákonu, o kterém vy víte, že ho budete monitorovat, a asi se bude předělávat? Tohleto je impulz do společnosti: My tady dneska, dámy a pánové, schvalujeme zákon, o kterém už někteří vědí, že ho budeme stejně opravovat. To je pro vás informace? Takhle se přece nedá dělat legislativa! Tak se k tomu postavte jako chlapi nebo jako ženy - nevím, teď abych byl korektní - a podpořte ty návrhy podle toho, jak si věcně myslíte, že to je správně. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Janulík. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem opravdu nechtěla dneska vůbec vystupovat, ale pan poslanec Philipp, prostřednictvím vás, mě teď zvedl. Já se jenom chci zeptat: Za nás ty léky chyběly? To je jedna otázka, jestli v takovém množství za nás ty léky chyběly?

Za druhé, vy jste si ten distribuční kanál zrušili. A jaký je výsledek? Nemáte léky! Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Janulík a připraví se pan poslanec Philipp. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuju. Kolegyně mi to vzala z úst. Protože ty recepty píšu takřka - když tady nejsem - denně, tak si přesně pamatuju ten údiv, když najednou přestaly lékárny ty léky mít, kdy se mi vracely pacientky s recepty a říkaly: Bohužel nemáme, nemáme. Když to byly nějaké okrajové věci, vzácné, tak dobře, ale pak už to začaly být zcela standardní, běžné léky, a to opravdu za nás nebylo, ani v covidu to nebylo, stalo se to výjimečně, ale dneska je situace taková, že mně v dubnu lékárna řekne, že tento lék, který běžně používám třeba několik let, tak mi řekne, že do července nebude, takzvaně je výpadek do července. A to opravdu pro kolegu Philippa - tam nebyl do určité doby vůbec důvod něco takového aktivovat a řešit, ale pak to začalo být tak palčivé, že se kvůli tomu vlastně scházel i ten podvýbor, vždyť se to začalo řešit na zdravotním výboru. A teď je rok, už je skoro léto 2024, a nestalo se vůbec nic. Takže je potřeba rozlišovat to časově a neohlížet se do minulosti, ale řešme věci, který jsou teď a které budou za měsíc. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Philipp a připraví se pan poslanec Svoboda. Prosím.

 

Poslanec Tom Philipp: Tak Philipp ještě jednou. Dobré dopoledne. Já se chci vrátit k výroku pana kolegy Kamala Farhana, mého kolegy v Poslanecké sněmovně a mého kolegy na Ministerstvu zdravotnictví před několika lety, prostřednictvím paní předsedající. On tady poměrně silným hlasem říkal, že výběrové řízení na paní ředitelku bylo transparentní, že bylo podle všech regulí. Je mi to líto, ale jestli se někdo chcete jít do toho spisu podívat, tak běžte, nevím, v jakém rozsahu vám bude zpřístupněn, nicméně z mých informací paní ředitelka musela dostat výjimku od nejvyššího státního tajemníka, protože nesplňovala kritéria. Neříkám, že byla špatná ředitelka, podle mě byla docela dobrá ředitelka, ale co se týče výběrového řízení, to prosím radši nechme stranou. Je to už několik let, už na to sedl prach, tak to rozhodně nevytahujme!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Svoboda a připraví se pan poslanec Zlínský. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Tak byli jsme vyzváni, abychom se k této diskusi postavili jako chlapi nebo jako ženské. Pohlaví je v současné době 128 a já bych byl rád, abych byl veden teď jako 60. pohlaví, to znamená, stavím se k tomu jako chlap a nejsem chlap, k tomuto problému. Ten problém neexistuje. To, co tady zaznívá celou tu dobu, to je jenom politika. Ten zákon má řešit problém, který je celosvětový. Léky chybějí celosvětově. Není žádná země, která by měla léků dostatek. Všude se různým způsobem řeší a samozřejmě všude se léky přeplácejí, aby se do té země dostaly. To, co tady je předloženo, je návrh, jak tu situaci řešit. Neslyším žádný jiný návrh, který by říkal: Uděláme to takto. Je to prostě tahačka o něco, co vlastně neexistuje. My věříme tomu, že ten návrh, který je, situaci zlepší. Rozumíte mi? Zlepší. Nejsem v žádné lobby, žádné skupině. Jsem přesvědčen o tom, že tato cesta je jedna z možných cest, která by mohla tu situaci nebo měla tu situaci zlepšit. Ani od kolegy Farhana, od nikoho jsem neslyšel žádný jiný protinávrh, který by byl lepší. Ty nezaznívají. Zaznívají jenom napadání toho, co je tady nachystáno.

A tak už to ve světě chodí a tak to chodí v Poslanecké sněmovně. Koalice, která má většinu, se musí dohodnout na tom, co se považuje za správné prosazovat, a to prosazuje. Nic jiného na tom není a je to úplně běžná věc, a jestli jde o léky, nebo jestli půjde o daňové zvýhodnění, to je jedno. Princip koaliční práce, princip parlamentní práce je stejný. Skupina poslanců se dohodne na tom, že něco je správné, a to prosazuje, a buďto to prosadí, nebo neprosadí. To, co tady zaznívalo (Předsedající: Čas!), skutečně nebyla věcná diskuse (Předsedající: Čas, pane poslanče.), byla to diskuse politická. To sem nepatří!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím o dodržování času. Nyní je na řadě pan poslanec Zlínský a připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já se tady obrátím, vaším prostřednictvím, na paní poslankyni Němečkovou Crkvenjaš. Ona tady hovořila o tom, že se nějakým způsobem bude monitorovat situace ohledně distribuce léků do malých lékáren. Já bych se chtěl zeptat, jaké bude schéma. Určitě asi má nějakou představu, jak to bude vypadat, jaké bude schéma té monitorace, jaké se budou sledovat parametry a u jakých hodnot těch parametrů změní pak koalice svůj názor? To by mě zajímalo, protože jinak pokud tady jenom řekneme, že budeme něco sledovat, a neřekneme přesně co, tak je to trochu jenom plácnutí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pastuchová, připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Chtěla bych se vyjádřit k vystoupení pana docenta Svobody, vaším prostřednictvím. Vy jste jako první větu řekl, že to je politika. Tady - politika. Takže ti lidé v těch obcích si vyslechli tady věc, že hnutí STAN si myslí, že ten pozměňovací návrh kolegy Kuchaře, vaším prostřednictvím, je správný, ale protože jde o politiku, tak ho nepodpoří. A to si myslíte, že je dobře?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková, připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Já se ještě vrátím jednou k tomu výroku paní předsedkyně zdravotního výboru Němečkové a nahrál mi tak trochu Patrik Nacher, protože když ona řekla, že budeme čekat do podzimu, jaká situace bude, jestli legislativa to vyřeší, a když tak se klidně vrátíme k tomu distribučnímu kanálu. Tak na co budeme čekat? Až ty malé lékárny zkrachují? Protože pacient, když si půjde pro lék do malé lékárny a nedostane ho, a pak půjde do té velké a dostane tam ten lék, který potřebuje, tak je jasné, že se tam bude vracet a vyzvedne si tam i další léky, a ty malé lékárny povedou skutečně ke krachu, protože kolikrát to má lékárník, který žije v tom malém městě, je rád, že tam může mít zaměstnaného dalšího magistra nebo nějakého farmaceuta, a je rád, že přežívá, protože konkurence řetězcových lékáren je opravdu veliká. U nás v 16tisícovém městě mají řetězcové lékárny každá dvě pobočky a pak ty malé lékárny jsou opravdu rády, že žijí. Takže my budeme čekat tímto způsobem do podzimu, oni pokrachují, a řetězcovým lékárnám, které na sebe mají navázány ty tři distributory ze čtyř, bude hej.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kohoutek a připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, paní předsedající. Já tedy musím říct, že dnešní debata mě velice obohacuje a i baví. Pozorně poslouchám celé dopoledne a teď jsem tedy v šoku, protože ctěný pan docent Svoboda tady prohlásil před pár minutami, že pohlaví je nějakých šedesát nebo snad ještě víc. Já bych se vás chtěl zeptat, prostřednictvím paní předsedající, pane docente, kolik jste za svoji profesní kariéru porodil pohlaví nebo tvorů, nevím, jak to nazvat, kteří nebyli buď chlapeček, nebo holčička. Moc děkuji za odpověď. (Smích a potlesk v řadách ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Knechtová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. To se teď těžko reaguje po tomhle dotazu. Také jsem chtěl reagovat na pana primátora a poslance Svobodu. Já jsem ho upřímně moc při vší veškeré možné úctě nepochopil. On zároveň řekne, že to je politické rozhodnutí, a zároveň nám vyčte politickou debatu. Tak když je to politické rozhodnutí, tak my tady politicky debatujeme. Máme dvě možnosti. Buď se budeme bavit politicky, to znamená, vy si politicky rozhodnete bez ohledu na to, jak to věcné řešení distribučního systému je, a my na to politicky reagujeme, anebo my jsme připraveni debatovat věcně, odborně o tom distribučním systému a o tom pozměňovacím návrhu. My vám dáváme volbu - debatujme věcně, nebo politicky. Vyberte si cokoliv, my jsme připraveni. Ale není možné nám vyčítat, když vy z toho uděláte politiku, že my politicky reagujeme a zlobíme se, že nechcete podpořit pozměňovací návrh, který sami uznáváte, že je správný, jenom proto, že se na něm neshodne všech pět subjektů. To je celé. Vy jste nastolili tu agendu, že to je politické rozhodnutí, ne my.

Pojďme zpátky do toho pozměňovacího návrhu. Tamhle naši odborníci ze zdravotního výboru jsou připraveni, vypruženi, tak se sem napruží, vypruží, všechno vám tady vysvětlí a pojďme se bavit odborně o tom. Já s tím nemám problém a bude to odpověď panu docentovi Svobodovi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Knechtová a připraví se paní poslankyně Balaštíková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla tu debatu vrátit opět k lékárnám a chtěla bych navázat na paní kolegyni Maříkovou, vaším prostřednictvím.

Já vám to upřesním, paní kolegyně. Dneska už u nás na Brně-venkově je to tak, že mě oslovují starostové, že chtějí zachovat lékárnu, a hledají možnosti, jak udržet lékárnu v městysu, kde je 1 500 obyvatel, aby ten senior nemuseli jezdit 60 kilometrů. Takže opravdu uchopme to téma tak, abychom pak v budoucnu tedy nemuseli řešit, jak zabezpečíme lékárny v malých obcích. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Balaštíková a připraví se pan poslanec Svoboda, prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Člověk by se měl vyznačovat tím, že se dokáže poučit z vlastních chyb, ale vy tady napravo mně ukazujete, že se nedokážete poučit ani z těch vlastních. Jak dopadly naše obce a vesnice? Jsou bez obchodů! Proč? Protože je zasáhly řetězce, a vy jedete úplně stejnou linku a uděláte to stejné, akorát že se nejedná o potraviny, ale ještě o něco horšího, o léky. A to je - já to nechci kritizovat, ale nezlobte se na mě, proč si nedokážete říct: Stala se chyba, už to nebudeme dělat - a děláme to zas! A už se to nikdy, nikdy se to nevrátí, protože není možné potom zastavit tu valící se vlnu, a tak to zkrátka je. Takže já bych očekávala, že se zastavíme, řekneme si, co se udělalo v minulosti špatně, protože k tomu nám ta minulost slouží, a už tu chybu nezopakujeme. Ale tady ne. Tady budeme pořád narážet do zdi, dokud si tu hlavu nerozbijeme!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Svoboda a připraví se pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuju za slovo. Řádově jsem asistoval asi u 40 000 porodů a asi u 20 z nich bylo dítě takové, že nebylo známé pohlaví. Nebylo definovatelné, protože mělo obě pohlaví, nebo jedno a kus druhého.

Je to tak, je to medicína a je to to, co říkám. Musíte o tom, o čem mluvíte, něco vědět. Jestliže hovoříte o distribuci léků, zkuste se s tím živit padesát let a dodávat ty léky těm lékům (lékárníkům?). Pochopíte potom, že toto je politikaření.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Lang a připraví se paní poslankyně Maříková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já nebudu tady řešit pohlaví, já bych se chtěl vrátit k tomu, že tady zaznívá ve své podstatě, že distribuce těch větších skupin léků zlikvidují na těch menších městech malé lékárny. U nás je - já to řeknu z příkladu - u nás v Kralovicích, třítisícové městečko, měli jsme finanční úřad, vy jste nám ho zrušili. Měli jsme tam víc poboček pošty, zůstala nám jedna pošta. Máme tam dvě malé lékárny, které nejsou ty velké, nebudu říkat ty řetězce. Pakliže to takto bude pokračovat dál, prosím vás, co na těch městech zůstane? Je to městys, který má 3 000 obyvatel, 50 kilometrů do Plzně, 40 kilometrů do Rakovníka, po dálnici 120 kilometrů do Prahy, bydlí tam lidi a my tam nebudeme mít za chviličku ani žádnou základní obslužnost. Máme tam jeden řetězec, máme tam nějaké Vietnamce, kteří tam prodávají věci, malé obchody končí, finanční úřad skončil, pošty likvidujete. Teď pravděpodobně zlikvidujete i ty lékárny. Takhle vy si představujete, Starostové a nezávislí, dopravní nebo nějakou obslužnost městysů? Otázka.

Já si to takto nepředstavuji. Já si prostě nepřeju, aby od nás lidi dojížděli do Plzně do velkého řetězce. Samozřejmě lidi si to řeknou, ti penzisté, které jste obrali. Řeknou si: Ano, podívej se, jeď tam, Boženko, tam dostaneš kartičku, budeš to tam mít levnější. A u nás magistr, který opravdu ty lidi tam zná, protože lidé se tam znají, v tom regionu, dokáže poradit a podobně, tak on to zavře, tu lékárnu, protože se prostě neuživí. A mě se tam lidi na to ptají, chodí do mé poslanecké kanceláře.

Ještě jsem zapomněl: obvodní oddělení policie, pod vedením také pana ministra vnitra, z 21 policistů mi jich tam 9 dává žádost do civilu. A takhle to prostě pokračuje. Za chvilku to budou úplně mrtvé zóny, protože bohužel nejsme ve velkém městě.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková, připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Paní poslankyně Knechtová, prostřednictvím paní předsedající, paní Balaštíková to tady už naznačila, co se týká obchodu, že všude jsou řetězce. Tak si položme otázku, jestli tohle všechno není cíl k tomu, aby malé lékárny padly a rozlezly se všude jenom ty velké řetězcové.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pastuchová a připraví se pan poslanec Mašek.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já myslím, že už se chýlí trošku k tomu hlasování, tak já si dovolím teď, vaším prostřednictvím, se obrátit všechny na Starosty a nezávislé, kteří se tady prezentují tím, jak jsou zastánci obcí, jak za ně bojují tady v parlamentu. A tak si vezměte ty své obce, jestli tam máte nějakou lékárnu, a ta lékárna zmizí jenom tím, že ji pohltí ta velká. Já jsem pak strašně zvědavá, jestli jim ukážete hlasování, že jste k tomu přispěli vlastně i vy vašimi hlasy jenom proto, abyste udrželi tuto pětikoalici.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek a připraví se pan poslanec Zlínský. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Pro mě má ta diskuse dva zásadní momenty. Jeden je, že koaliční poslanec Jan Kuchař předložil dva pozměňovací návrhy, které mají smysl, a to nepopírají ani koaliční poslanci, rozhodně ne jenom STANaři, i další. Naznačují to i další projevy jako konkrétně paní předsedkyně zdravotního výboru Němečková a podobně. Chtějí si vzít oddechový čas, posoudit to a eventuálně se k té problematice vrátit. Pan kolega Kuchař chce zajistit dostupnost nejen léků jako takových, ale léků i v malých obcích, a on navrhuje v druhém pozměňovacím návrhu distribuční automaty, v tom ho také podporujeme. Má to smysl, protože by byly právě pod těmi lékárníky, malými lékárníky v těch regionálních městech, a těm by naopak to ještě umožnilo, protože i oni jsou personálně na tom špatně, že třeba na šestihodinovou pracovní dobu, kdy by tam měli lékárníka, by zbytek doby navázali tím výdejním automatem. Je to o dostupnosti pro naše pacienty a na tom, si myslím, by mělo záležet nám všem.

A ten druhý moment, který jsem tady zachytil, a díky Míše Šebelové se odhalilo to, o čem všichni tušíme, protože víme, že koaliční vládnutí je o kompromisech, ale dělat tak brutální kompromisy, kdy celé hnutí STAN a jeho poslanci stojí za svým poslancem Kuchařem, a potom se nechat přesvědčit lidmi - a tady to je, musím už říct, tady už to není jináč možné než poslanci, kteří lobbují za řetězce. Lobbují za řetězcové lékárny a promiňte, nevidím za tím nic jiného (Předsedající: Čas.) než peníze.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Tak nyní na řadě pan poslanec Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Budu reagovat na pana poslance Svobodu, vaším prostřednictvím. Musím potvrdit to, co řekl, že se vyskytují marginální a anomální poruchy embryonálního vývoje plodu, které mohou vést, ale na druhou stranu musím říct, že marginalita těchto situací neodpovídá pak, jak bych řekl, odezvě v mediálním prostoru ohledně těch mnoha a mnoha pohlaví. To bych zase souhlasil s panem poslancem Kohoutkem, vaším prostřednictvím. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, a pokud už se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím - omlouvám se, rozprava už byla ukončena.

Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova - pane ministře?

Není tomu tak, takže zagonguji pro kolegy, protože budeme hlasovat návrh na opakování druhého čtení, který podal 22. 5. pan poslanec Kamal Farhan. Ještě jednou zagonguji.

Vnímám zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se nám ustálí... Počet přihlášených se zdá být v pořádku.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Opakování druhého čtení. (Upřesňuje na dotaz poslankyně Schillerové.) Kdo je proti?

Hlasování číslo 121, přihlášena 161 poslankyně a poslanec, pro 77, pro 43. Návrh nebyl přijat.

 

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Nejdříve budeme hlasovat o legislativně technických úpravách - jednu načetl pan ministr a pak ten legislativně technický návrh, který načetl pan poslanec Kuchař. Pak budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A paní předsedkyně zdravotního výboru Zdeňky Němečkové, pak B1, to je pozměňovací návrh pana poslance Jana Kuchaře, to jsou ty výdejní automaty na léky. Pak budeme hlasovat pozměňovací návrh B2, což je velmi diskutovaný distribuční kanál pana poslance Kuchaře, a pak budeme hlasovat zákon jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní zpravodajko. Zeptám se, zda má někdo návrh na jinou proceduru? Pokud tomu tak není, můžeme tedy pokračovat, a prosím paní zpravodajku.

 

Poslankyně Karla Maříková: Takže nyní budeme hlasovat o legislativně technickém návrhu, který načetl pan ministr Válek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, přihlášeny 163 poslankyně a poslanci, pro 163, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Karla Maříková: Nyní budeme hlasovat o legislativně technickém návrhu pana poslance Kuchaře. Jen podotýkám, že tento legislativně technický návrh se vztahuje k jeho pozměňovacímu návrhu, k takzvanému distribučnímu kanálu. (Předsedající Dostálová: Stanovisko výboru?) Ne, to je legislativně technický návrh, který tady pan poslanec Kuchař načetl minulou schůzi, co se projednával tento zákon, a to neprošlo výborem, bylo to načteno tady na plénu Sněmovny, takže...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Jde o legislativně technický návrh. Aha, tak to se omlouvám, dobře.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, přihlášeno 165 poslankyň a poslanců, pro 140, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, můžeme dál.

 

Poslankyně Karla Maříková: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Zdeňky Němečkové, je to legislativně technická úprava. Jelikož se původně předpokládalo, že sněmovní tisk 461 bude projednán Poslaneckou sněmovnou dříve než sněmovní tisk 476, z toho důvodu byla provedena legislativně technická úprava tak, aby úprava navazovala na stávající normativní text a bylo předejito výkladovým obtížím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další legislativně technický návrh. Zahajuji hlasování (Poslankyně Maříková: Ještě stanovisko výboru: Je doporučující.) (Ministr: Stanovisko ministerstva: Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 124, přihlášeno 165 poslankyň a poslanců, pro 165, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím dál.

 

Poslankyně Karla Maříková: Dál budeme hlasovat pozměňovací návrh B1, což je pozměňovací návrh pana poslance Jana Kuchaře, který zavádí automatizované boxy neboli samoobslužné zařízení umožňující výdej léčiv přípravku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Zpravodajka: Bez stanoviska.) Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? (Zpravodajka odpovídá na dotaz poslankyně Schillerové: To jsou ty výdejní boxy.) Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, přihlášeno 165 poslankyň a poslanců, pro 33, proti 40. Návrh nebyl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Karla Maříková: Dále budeme hlasovat pozměňovací návrh B2, který je také pana poslance Jana Kuchaře, a je to už tady diskutovaný distribuční kanál.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Zpravodajka: Nebylo přijato žádné stanovisko.) Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Nesouhlas.)

Vnímala jsem zájem o odhlášení, všechny vás odhlašuji, prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se nám ustálí počet přihlášených, a myslím, že se tak stalo.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 126, přihlášeny 162 poslankyně a poslanci, pro 80, proti 34. Návrh nebyl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Karla Maříková: Nyní budeme hlasovat zákon jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. (Hlásí se z místa poslankyně Schillerová.) Ano, prosím. S přednostním právem, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní předsedající. Já bych před závěrečným hlasováním chtěla 5 minut pauzu na poradu klubu. My se chceme poradit, jak se postavíme k zákonu jako celku vzhledem k tomu, že teď neprošel tento klíčový pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: 5 minut, takže vyhlašuji přestávku na 5 minut, to znamená do 12.22 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.17 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 12.22 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak, je 12.22 hodin, budeme tedy pokračovat.

 

Jsme před závěrečným hlasováním k zákonu, takže přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 375/2022 Sb, o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro, a zákon č. 378/2007 Sb, o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů, zákon o léčivech, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 461, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Vnímám zájem o odhlášení, všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se nám ustálí počet přihlášených. A myslím, že tak nastalo.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 127, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 84, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Tím končím projednávání tohoto bodu.

S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolte mi pár slov, abych zdůvodnila, proč klub hnutí ANO se zdržel, byť se jednalo z velké části o implementační novelu.

Po té proběhnuvší rozpravě, mnohdy emocionální, která tady tedy proběhla, si řekněme, co jste vlastně odmítli vy jako poslanci pětikoalice. Nejsem na to odborník, tak věřím, že tím spíš budu srozumitelná.

Odmítli jste to, že jste zrušili takzvaný distribuční kanál, který znamenal - a zavedl se za naší vlády v době, kdy my jsme tu měli většinu - znamenal, že když malá lékárna na malé, větší obci požádá o léky, tak jí musí být distribuovány, a 600, víc než 600 lékáren, těchto menších, což je většina těch, které tady existují - kteří tady podnikají, jsou to mnohdy živnostníci, jsou na malých obcích, ti proti tomu dali petici. A kdo na to doplatí? No, doplatí na to právě občané, důchodci, mladé maminky, rodiny v malých obcích, doplatí na to obce. A kdo nám sedí v Poslanecké sněmovně? Předsedkyně Sdružení místních samospráv paní Eliška Olšáková, vaším prostřednictvím. Jak ta tady zabojovala za ty obce, jak se bila za ně, aby k tomu nedošlo? No, paní poslankyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, neslyšela jsem ani slovo, že byste řekla na jejich obhajobu. A co další ti, co mají v názvu Starostové a nezávislí? Jak ti bojovali za obce a za občany? Když se v minulém volebním období tady s námi byli rvát, byli schopni rvát (se) o každou korunu. No, vůbec. Vyměnili jste to všechno za koaliční pohodu, za váš pětikoaliční klídeček, protože o nic jiného vám totiž nejde.

Takže, milí občané, takhle je to s touto pětikoaliční vládou. Takže kromě toho, že vítězem těch krizí, které tady byly, jsou zbrojařské firmy, jsou to řetězce, jsou to energofirmy, tak nám tady ještě přibyl další vítěz, a to jsou takzvané řetězové lékárny. (Velký potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s přednostním právem se hlásí pan (poslanec) Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji a já po schválení tohoto zákona nemohu reagovat jinak než vás požádat o přestávku na poradu poslaneckého klubu hnutí SPD v délce 30 minut, abychom se poradili, jak dál.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak ano, vyhlašuji tedy přestávku do dvanácti...

K hlasování? Tak ano, tak ještě než vyhlásím přestávku, samozřejmě, prosím.

 

Poslanec Martin Hájek: Děkuji. Vážená paní předsedající, já bych chtěl k předchozímu hlasování. Na sjetině mám, že jsem se zdržel, a hlasoval jsem pro. Jenom pro stenozáznam, nezpochybňuji hlasování. (Dotaz na jméno.) Martin Hájek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a já nyní vyhlašuji přestávku do 12.50 hodin... ježíš, kolika... 12.58 hodin. (Smích.)

 

(Jednání bylo přerušeno ve 12.27 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 12.58 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, než zahájím projednávání dalšího bodu, načtu došlé omluvy. Omlouvají se z poslanců paní Berkovcová Jana od 12.30 z pracovních důvodů, Dlask Marcel od 10.50 do 14 hodin ze zdravotních důvodů, Heller Šimon z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jílková Marie z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kašník Pavel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kubík Jan od 13 hodin z pracovních důvodů, Metnar Lubomír od 11.20 z pracovních důvodů, Okamura Tomio do 9.45 z pracovních důvodů, Pražák David od 11 hodin z pracovních důvodů, Staněk Pavel od 10.30 z pracovních důvodů, Šimek David od 12 hodin z pracovních důvodů, Špičák Julius od 12.30 z pracovních důvodů.

Z členů vlády se omlouvají Kupka Martin z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lipavský Jan bere svou omluvu zpět z celého jednacího dne z pracovních důvodů - takže bere zpět, Ženíšek Marek bere zpět svou omluvu z celého jednacího dne, ale omlouvá se do 10.45 z pracovních důvodů. To je z omluv vše.

 

Nyní tedy otevírám projednávání dalšího bodu, bodu 131, kterým je

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 14:49.




Přihlásit/registrovat se do ISP