Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.40 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Odhad průměrných nákladů na zdravotní služby na jednoho pojištěnce v roce 2024 je podle zdravotně pojistných plánů vyšší, než očekávaný průměrný náklad v roce 2023. Průměrné náklady na pojištěnce by měly vzrůst o 8,9 % a dosáhnout tak částky 45 735 korun. To v absolutním vyjádření představovalo meziroční nárůst o 3 744 koruny. Existenci závazků po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům zdravotních služeb předpokládá pouze jedna zdravotní pojišťovna, Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky, a to v hodnotě 1,4 miliardy korun. Finanční zásoby na bankovních účtech rezervních fondů všech zdravotních pojišťoven jsou plánovány v souladu s právními předpisy.

Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vláda na své schůzi 20. března 2024 projednala společná stanoviska Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva financí ke zdravotně pojistným plánům zdravotních pojišťoven na rok 2024. Usnesením číslo 172 vláda doporučila předložit návrhy zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na rok 2024 Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k projednání, a to s návrhem na jejich schválení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro zdravotnictví, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 674/1.

Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pro zdravotnictví. V tomto případě byl pověřen přednesením usnesení pan poslanec Tom Philipp, ale ten je dnes omluven. Toto usnesení přečte pan poslanec Róbert Teleky. Vzhledem k tomu, že se nejedná o zákon, tak o změně zpravodaje se nehlasuje. Prosím, máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Róbert Teleky: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Hezké poledne, kolegové. Předkládaný dokument je obdobou návrhu státního rozpočtu pro zdravotní pojišťovny. Jedná se o standardní každoroční materiál, jehož zpracování a schvalování ukládají Ministerstvu zdravotnictví a Ministerstvu financí zákony o zdravotních pojišťovnách. V roce 2024 jsou zdravotními pojišťovnami naplánovány příjmy v částce 502,6 miliardy korun a výdaje v částce 510,1 miliardy korun.

Systém by měl jako v předchozím roce hospodařit se schodkem, který by se měl meziročně zvýšit na minus 7,6 miliardy korun. To je především způsobeno záměrem Ministerstva zdravotnictví reagovat na inflační tlaky u poskytovatelů zdravotních služeb. Navýšení prostředků ve sféře poskytovatelů zdravotních služeb by mělo sloužit mimo jiné k podpoře dostupnosti péče o děti, jednodenní péče, paliativní péče, péče o duševní zdraví, pohotovostí a urgentních příjmů a rovněž i růstu odměňování zdravotníků, především v nemocnicích.

Nad rámec schválených zdravotně pojistných plánů 2024 byla zástupci zdravotníků, vlády a VZP ČR, uzavřená dohoda o navýšení výdajů na odměňování zdravotníků i nezdravotnického personálu nemocnic v roce 2024 o 9,8 miliardy korun. Z uvedené částky bude 6,8 miliardy korun pocházet z meziročního navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven již zahrnutého ve zdravotně pojistném plánu 2024. Zbývající 3 miliardy korun nezohledněné ve zdravotních pojistných plánech poskytne VZP formou úhradových dodatků s nemocnicemi.

Na základě obdržených zdravotně pojistných plánů na rok 2024 je možno konstatovat, že tyto plány jsou v souladu s právními předpisy, veřejným zájmem i požadavkem, aby umožnily naplnění cílů vyhlášky č. 319/2023 Sb., kterou se stanovují hodnoty bodu výše úhrad hrazených služeb a regulační omezení pro rok 2024.

Dovolte, abych vás seznámil i s usnesením výboru pro zdravotnictví z 36. schůze ze dne 5. června 2024 k zdravotně pojistným plánům zdravotních pojišťoven na rok 2024, s vyjádřením vlády, spolu s hodnocením zdravotně pojistných plánů 2024 a tabulkovými přílohami, sněmovní tisk 674.

"Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2024 s vyjádřením vlády, spolu s hodnocením zdravotně pojistných plánů 2024 a tabulkovými přílohami, sněmovní tisk 674;

II. pověřuje předsedkyni výboru, aby toto usnesení předložila předsedkyni Poslanecké sněmovny;

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí? Pan poslanec Brázdil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. No, asi to pana ministra moc nebude tankovat, když pošle vás, abyste to přečetl. Pěkně jste to četl. Nevím, jestli víte, co jste četl, ale krásně jste gestikuloval. Ne, vážně. Jasně, my schvalujeme vlastně v polovině roku plán na tento rok. No, to se tak děje. Ale já bych se chtěl zeptat. Vy jste pěkně popsal i to, kde se vezmou peníze nebo kde se vzaly peníze na odměny zdravotníků, kdy na konci roku ta akce zdravotníků v nemocnicích - řekli si o ty peníze a našly se. Nicméně jak to bude dál, pane ministře? Nevím, jestli se můžu vůbec ptát, protože to je na tento rok, ale jak to bude dál, jak to bude fungovat v roce 2025? Plánuje se, že znovu ty pojišťovny najdou nějaké rezervy, anebo to bude už formou nového zákona o odměňování zdravotníků? Ale ten dotaz dávám jenom - asi mi na to nikdo neodpoví - čili za mě. Aha, pan ministr odpoví, tak to budu rád. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní tedy řádně přihlášený pan poslanec Nacher, ale předtím se ještě omlouvám, je zde faktická poznámka, pan ministr Zbyněk Stanjura, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Odpověď je relativně jednoduchá. Pojišťovny a jejich orgány už v těchto dnech pracují na zdravotně pojistných plánech na rok 2025. Když jsme schvalovali rozpočtovou strategii pro příští roky, tak jsme schválili na vládě, že systém veřejného zdravotního pojištění pro rok 2025 má být vyrovnaný. To není úkol pro každou zdravotní pojišťovnu zvlášť, ale jako celek. Myslím, že to je cíl realistický a dosažitelný, protože když se podíváme na zdravotně pojistné plány schválené a pak na výsledek hospodaření, tak opakující se skutečnost je, že se zvyšují příjmy.

To znamená, ono se docela dobře nedá predikovat, kolik bude platba za státní pojištěnce vůbec, když máme ten valorizační mechanismus. Ale naštěstí máme velký počet zaměstnaných, platy a mzdy rostou rychleji, než je ve zdravotně pojistných plánech jednotlivých pojišťoven. To nekritizuji, to jenom konstatuji. Takže i letos všechna data, která máme k dispozici za první čtyři měsíce, nasvědčují tomu, že deficit nebude tak vysoký, jako když sečtete deficit těch zdravotně pojistných plánů, které v této chvíli projednáváte.

Co se týče zákona o odměňování ve zdravotnictví, tak jsem byl účastněn s ostatními členy vlády a s panem premiérem - pan premiér to svolal na pravidelné jednání se zástupci profesních komor, kde samozřejmě jsou i komory ze zdravotnictví. Tam jsem dostal informace, že pan vicepremiér Válek podle mě ten slib splnil, už rozeslal text návrhu i k těmto profesním organizacím. To znamená, postupuje to standardním legislativním procesem.

Když si ale uvědomím dnešní datum, tak bych řekl, že je skoro vyloučené, aby to platilo k 1. lednu 2025. Není to úplně vyloučené - teď nemluvím o obsahu, a jak těžké nebo jednoduché bude domluvit se na obsahu toho zákona - ale vzhledem k legislativě je vlastně vyloučeno, aby první čtení bylo ještě před parlamentními prázdninami. Z naší zkušenosti, kterou máme společnou, stihnout během čtyř posledních měsíců všechna tři čtení je těžké. Omlouvám se za delší odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře. Eviduji faktickou poznámku. Tu má pan poslanec Kamal Farhan, poté je řádně přihlášený pan poslanec Patrik Nacher. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP