Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.50 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Nyní budeme pokračovat bodem

 

10.
Vládní návrh zákona o implementaci předpisů Evropské unie
v oblasti digitalizace finančního trhu (zákon o digitalizaci finančního trhu)
/sněmovní tisk 692/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Návrh zákona implementuje do českého právního řádu dvě nařízení Evropské unie o digitální provozní odolnosti finančního sektoru, takzvaná DORA, a nařízení o trzích kryptoaktiv, takzvaná MiCA. Cílem nařízení DORA je sjednocení a posílení požadavků na odolnost informačních systémů finančních institucí a cílem nařízení MiCA je nastavení jednotných pravidel pro nabízení kryptoaktiv veřejnosti a dále pravidel pro poskytování služeb souvisejících s kryptoaktivy. Nařízení MiCA se tak stalo prvním komplexním předpisem Evropské unie upravujícím podnikání na trzích kryptoaktiv. Nařízení MiCA zavádí dvě nové licenční kategorie. Vydavatel tokenů vázaných na aktiva a poskytovatel služeb souvisejících s kryptoaktivy. Nově zavedenou kategorií jsou též vydavatelé elektronických peněžních tokenů, které jsou již dnes licencované subjekty. Návrh zákona stanovený v souvislosti s implementací nařízení DORA a MiCA, pravomoci České národní banky jako orgánu dohledu, a dále obsahuje úpravu přestupků. Účinnost je dělená od 30. 6. 2024, 30. 12. 2024 a. 17. ledna 2025. Současně předkládám doprovodný změnový zákon a žádám vás o podporu tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane ministře. Poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Jiří Havránek. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Krásný den i ode mne. Jak zde zaznělo od pana ministra, týká se to dvou nařízení, byť obě dvě jsou přímo účinná, některá ustanovení obsažená v předkládaném zákoně, jsou nezbytná vzhledem ke sladění s českým právním řádem. Týká se to například zvláštního režimu rezervy aktiv. Zaznělo zde, že se to týká tedy nařízení DORA, které je novým jednotným předpisem, který tuto roztříštěnou právní úpravu sjednocuje. Představuje standard, který musí každá finanční instituce, na níž se nařízení DORA vztahuje, dodržovat. Co se týče nařízení MiCA, nabízení kryptoaktiv veřejnosti není doposud v českém právním řádu speciálně regulováno. Obdobně i poskytování služeb související s kryptoaktivy je regulováno pouze okrajově. V návaznosti na obě nařízení je dále potřeba stanovit orgán dohledu, kterým bude s největší pravděpodobností, jak je obsaženo v zákoně, Česká národní banka. Kolegyně, kolegové, s ohledem na to, že navazující tisk 694 je přímo spjatý, jelikož je to prováděcí zákon, dovolil bych si navrhnout sloučení rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak děkuji. A poprosím, jestli je tu někdo z legislativy - v tuhletu chvíli sloučení? (Předsedající se radí o dalším postupu.) Přivolám kolegy, protože o tom musíme hlasovat, o sloučení diskuse s následujícím bodem, a pak bychom přerušili tento bod a otevřeli bod další. Volám kolegy, gonguji.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu na sloučení diskuse.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 42, bylo přihlášeno 119 poslanců, pro hlasovalo 102, proti nikdo. Návrh jsme schválili.

 

Přerušuji tedy projednávání bodu číslo 10 a otevírám bod

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s implementací předpisů Evropské unie v oblasti digitalizace finančního trhu
a financování udržitelnosti
/sněmovní tisk 694/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Jak už jste řekl, pane místopředsedo, jedná se o změnový doprovodný zákon, který mění celkem dalších 18 zákonů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Havránek.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji. Stejně jako předešlý tisk, tak i tento tisk vláda vlastně předložila Sněmovně 3. května. Návrh zákona novelizuje celkem 18 zákonů a je doprovodným změnovým zákonem k vládnímu návrhu zákona o digitalizaci finančních trhů. Účinnost zákona je navržena v souladu s požadavky transponované směrnice a nařízení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně a nyní tedy otevírám sloučenou obecnou rozpravu k bodu číslo 10 a k bodu číslo 11 a ptám se, kdo se do rozpravy hlásí, (Požadavek o přenastavení systému.)

Poprosíme minutku, aby se přenastavil systém. Já tam nevidím teď v systému ty předchozí přihlášené a přiznám se, že si je nepamatuji. Pan poslanec Novák a pak pan poslanec Havránek - pan poslanec Novák byl první přihlášený. Není tady. Tak poprosím pana poslance Havránka jako druhého přihlášeného.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo, kolegyně, kolegové. Mě opravdu těší, že na půdě Parlamentu České republiky se dává prostor projednání návrhu, který se týká kryptoměn. Můžeme mít různé názory na kryptoměny. Mnohému já i rozumím. Pokud se podíváte na novinové titulky, co se dočtete; buďto že bitcoin roste, nebo že bitcoin padá, nebo že senior byl okraden při nějakém bitcoinovém podvodu. Bohužel se nedočteme o tom, co je ale za mě klíčové, že Česká republika je ve světovém měřítku opravdu jednou z velmocí v této oblasti.

Zkusím to doložit na pár věcech. První těžební pool v historii, první hardwarová peněženka Trezor, kterou vlastně užívá více než polovina kryptoměnového světa, největší firmy prodávající právě zmiňované kryptoměnové bankomaty General Bytes, máme vlastní burzy, jako například Coinmate, software, hardware, všechno vyvinuté v České republice, což dokazuje právě to, že toto téma je důležité k řešení a že pokud se bavíme o regulaci, která je důležitá, které se týká právě nařízení MiCA, tak se musíme bavit o regulaci, která bude rozumná, tak aby celý ekosystém nezanikl a fungoval.

Nicméně pro mě je tady tohleto příležitostí, a myslím pro celou Českou republiku, bavit se i o dalších výzvách, které jsou s kryptoměnami spojené. Pokud se například podíváme na to, jak stát pohlížel mnohé roky i spolu s Českou národní bankou na kryptoměny, bylo to takové slovy Mojmíra Hampla "nepomáhat a nechránit". Bohužel to přineslo i řadu minusů a přesto ten celý environment těch kryptoměn tady krásně rostl a fungoval. Pokud se podíváme na aktivity České kryptoměnové asociace nebo těch zmiňovaných firem, ty to jednoznačně dokazují. Problémy samozřejmě tu jsou. Máme tu výzvu, která se týká danění, protože samozřejmě že problémem u kryptoměn je například ten kasino efekt a že bychom se proto měli bavit o tom, jak ho zmírnit, třeba využitím hodnotového časového testu, tak jako je to u cenných papírů. Jsou zde i další věci. Problém licenčního řízení, který přichází z MiCA. Já věřím, že Česká národní banka tohle bez problémů zvládne a licenční řízení bude krátké.

No a poslední věc, problém otevírání bankovních účtů. To je velký problém. Opravdu těmto firmám se nedaří otevírat bankovní účty. Proto jsme také s kolegy napříč Sněmovnou předložili sněmovní tisk 631, který by toto řešil, a můžeme to vyřešit pozměňovacím návrhem ve druhém čtení.

Kolegyně, kolegové, poslední věta. Rád bych vás pozval na vlastně od zítřka až do neděle probíhající konferenci BTC Prague, největší kryptoměnovou konferenci v celé Evropě a jednu z největších na světě. Tam uslyšíte o těch dobrých příkladech a nejenom to, co se bohužel dočteme v novinách.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče. Ptám se, zda se někdo další hlásí do sloučené rozpravy? Pan poslanec Nacher.

Jenom chci upozornit, že podle dohody máme končit ve 13.00. Chci se zeptat, zda by byl problém, kdybychom ten zákon dokončili i po 13. hodině. (Souhlas.) Bezvadné.

Tak, pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. No, ještě k tomu, co říkal kolega Havránek. Jedno první místo tady máme také, na to mě upozornil můj ctěný kolega Feranec, že máme tady první těžební místo bitcoinů v Poslanecké sněmovně, jestli si vzpomenete. No, tak jsem si trochu chtěl píchnout do Pirátů, ale oni tady nesedí teď - nebo tamhle sedí Jakub Michálek, neposlouchá, dobře.

Takže obecně tahleta problematika týkající se kryptoaktiv, která není v českém právním řádu speciálně řešená a řeší se to touhletou implementací, tak jak tady řekl kolega Havránek, zároveň paralelně s tím je tady novela řešící právě tu problematiku kryptoměn, otevřených bankovních účtů, možností bank aktivně - to, co oni teď dělají - rušit ty účty bez jakéhokoliv důvodu. A teď se to tedy krásně sešlo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP