Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, dalším bodem našeho programu jsou

 

154.
Ústní interpelace

Ústní interpelace jsou určené předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády. Dnes bylo za účasti ověřovatele vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky, poté na ostatní členy vlády. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí byly publikovány na webových stránkách Poslanecké sněmovny.

Upozorňuji interpelující poslance i interpelované členy vlády, že ihned po ukončení interpelací na omluveného předsedu vlády budou následovat interpelace na členy vlády.

Nyní dávám slovo poslankyni Lucii Šafránkové, která byla vylosována na prvním místě, aby přednesla ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Petra Fialu a připraví se poslanec Radek Koten. Pan předseda vlády je omluven. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní předsedkyně. Vážený nepřítomný pane premiére, v posledních třech letech, což je délka období, po které je ve funkci vaše vláda, dramaticky klesá porodnost v České republice. Není to jen standardní pokles a jednorázový výkyv, ale naprostý a již opakovaný propad. Oproti 111 000 dětí narozených v roce 2021 jich v roce 2023 přišlo na svět pouze něco málo přes 91 000, což je téměř pětinový úbytek.

Takto skokový pokles počtu narozených dětí představuje problém, který ohrožuje budoucnost naší společnosti, a to nejen v ekonomickém smyslu z pohledu rozpočtu a stability našeho důchodového systému, a je povinností vlády začít jej urychleně řešit.

Vaše vláda ovšem dělá vyloženě protirodinnou politiku. Odebrali jste pracujícím rodinám nejmenších dětí slevu na dani v podobě školkovného, dramaticky jste omezili nárok na daňovou slevu na manžela či manželku pečující o malé dítě v domácnosti. Rodinám předškolních dětí jste tak sebrali až 44 000 korun čistého ročně. Proč?

Pane premiére, jaké konkrétní kroky podniknete směrem k podpoře porodnosti v pracujících rodinách? Jak budete řešit katastrofální situaci v oblasti bydlení, protože nedostupnost bydlení je klíčovou překážkou pro založení rodiny i pro středněpříjmové páry? A také kdy napravíte enormní nespravedlnost, které jste se dopustili při zvyšování rodičovského příspěvku, kdy jste zásadně poškodili tisíce rodin s dětmi do tří let, kterým jste tento příspěvek nezvýšili? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Předseda vlády je omluven a odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní tedy prosím pana poslance Radka Kotena. Jako další s interpelací vystoupí pan poslanec Síla. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Dámy a pánové a vážený nepřítomný pane premiére, vzhledem k tomu, že je po eurovolbách, tak já bych se vás velice rád zeptal na personální situaci ve vaší ODS, protože přece jenom jste i předseda této vládní strany. Tady bylo poměrně mnoho skandálů s panem starostou Řeporyjí Novotným. Vy jste tedy říkal, že lidsky jsou jeho výroky nepřijatelné a že tedy nejvyšší vedení Občanské demokratické strany se bude zabývat pokračováním jeho členství v ODS, nicméně nyní jsem zachytil informaci, že odpouštět je lidské, tak jsem se chtěl zeptat, zda starosta Řeporyjí jaksi je etalonem toho, jak by měla vypadat vládní strana a zda tedy jste schopen z jeho chování vyvodit nějaké odpovídající důsledky, protože ty důsledky už pro něj jsou v trestněprávní rovině, protože je v podmínce, tak zda tedy to, být v podmínce, je standardem v Občanské demokratické straně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: I na vaši interpelaci pan premiér odpoví písemně v souladu s jednacím řádem.

Nyní tedy prosím o vystoupení s interpelací pana poslance Sílu a připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Páni ministři, kolegové a kolegyně, nepřítomný pane premiére. Dovolte, abych vás interpeloval v jedné zásadní věci, o které nikdo nehovoří a která je podle mého názoru bagatelizována. Jedná se o nebezpečí kolapsu zdravotní péče o občany této země.

Zhruba v srpnu až začátkem září prakticky bude mít odslouženo 30 % nemocničních lékařů 416 možných přesčasových hodin na pohotovostních službách. To znamená, že od září musíme počítat s omezením minimálně o 30 % dostupnosti a kvality zdravotní péče.

Vy jako premiér víceméně odpovídáte ze zákona tady za tuto oblast veřejných služeb a je zbytečné interpelovat pana ministra Válka, rozhodl jsem se, že budu interpelovat vás a ptát se na to, jak budete řešit tuto problematiku, protože ministr Válek dokázal, že je naprosto nekompetentní a že není vůbec schopen vyřešit tyto problémy. Vy jste prokázal koncem minulého roku, že jste vyřešil alespoň částečně nebo odsunul řešení tohoto problému, který vás anebo nás všechny vlastně teď dobíhá. Čili moje otázka zní, jak budete řešit od září dostupnost zdravotní péče pro občany České republiky v regionech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s interpelací paní poslankyně Maříková. Následuje pan poslanec Metnar. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pane premiére, na sociálních sítích se chlubíte, že jste za poslední rok ukázali, že měníte věci k lepšímu. Vy si opravdu myslíte, že se mají občané lépe? Otevřel jste někdy noviny nebo internet? Tak se pojďme podívat, jak to všechno děláte skvěle.

Studenti i další lidé, kteří hledají práci na léto, mají letos menší šanci získat brigádu. Negativně ji ovlivnily změny v dohodách o provedení práce, které prosadila současná vláda. Vaše vláda sebrala díky konsolidačnímu balíčku peníze obcím a krajům. Je nedostatek peněz ve školství, ředitelé hledají, kde vzít na platy. Hodili jste přes palubu zemědělce, jejich protest jste označili za vydírání. Stále chybí léky. Některé se velmi obtížně nahrazují a na podzim má být situace ještě horší. Okradli jste důchodce a ještě se tím chlubíte. Podvedli jste pedagogy, před parlamentními volbami jste sliboval učitelům platy ve výši 150 % průměrné mzdy v České republice, což je evropský standard. Od doby, kdy se vlády ujala vaše vláda, současná pětikoalice, se ovšem výplaty pedagogům propadají. Na minimální důstojnou mzdu dosáhne čím dál méně lidí. České domácnosti chudnou, i když pracují. Přestává platit, že kdo pracuje, se má aspoň slušně. Nezaměstnanost neroste, situace domácností se přesto zhoršuje.

Pane premiére, co si přiznat, že vaše vláda je vláda propadáků? A v tyhle zastírací manévry už nikdo nevěří.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jako další byl vylosován pan poslanec Metnar, následuje paní poslankyně Štefanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážený pane premiére, Evropská unie představila 9. března letošního roku vůbec první strategii pro obranný průmysl a nový program obranného průmyslu, jejichž cílem je zvýšit připravenost a bezpečnost Evropy. Strategie nastiňuje výzvy, jimž v současné době čelí evropská technologická průmyslová základna obrany, ale také příležitosti plně využít potenciálu. Taktéž stanovuje směr pro příští desetiletí.

Nosnou myšlenkou strategie je, že pro zvýšení připravenosti evropského obranného průmyslu musí členské státy investovat více, lépe, společně a zejména v Evropě.

Strategie taktéž stanovuje ukazatele, měřící pokrok členských států směrem k průmyslové připravenosti a členské státy se vyzývají, aby mimo jiné dosahovaly stabilního pokroku k dosažení cíle vynakládat do roku 2030 alespoň 50 % svého rozpočtu na veřejné zakázky v oblasti obrany v rámci Evropské unie a 60 % do roku 2035. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP