Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.40 hodin)
(pokračuje Lubomír Metnar)

Obranné akvizice se plánují v dlouhodobém horizontu a již nyní víme, že strategický nákup F-35 bude pro rozpočet obrany znamenat obrovskou zátěž a jedná se o mimoevropskou akvizici. Také další plánované akvizice v poslední době směřují mimo domácí obranný průmysl, ale také mimo EU. Tedy již dnes Česká republika nakupuje techniku mimo domácí a evropský prostor a tím snižuje návratnost investic do domácího rozpočtu, ale také ohrožuje dodávky v případě krize. Já se vás ptám, pane premiére, jak a pokud vůbec (Předsedající: Váš čas vypršel.) na tyto výzvy reaguje Česká republika a jak dosáhnout těchto ukazatelů (Předsedající: Čas.) a zda máte vůbec tuto strategii k dispozici. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o dodržování času.

Následuje paní poslankyně Štefanová a pan poslanec Nacher je další v pořadí. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, výbory jsou jako pracovní nástroj Sněmovny jednou z nejdůležitějších součástí procesu projednávání návrhů zákonů a potřebných novelizací. Přesto se bohužel na většině jednání výborů musíme obejít bez přítomnosti ministrů, a to i v případech projednávání velice důležitých norem, ve kterých často není vyslaný náměstek schopen plnohodnotně daného ministra zastoupit a odpovídat na všechny důležité otázky, které v průběhu jednání vyvstanou. Projednávání některých tisků se tak opakovaně přerušuje a přijetí potřebné úpravy prodlužuje jenom proto, že odpovědi pana ministra přinese jeho zástupce až na další jednání, což je velký problém například na jednání ústavně-právního výboru, jímž prochází největší část veškerých sněmovních tisků a jednání probíhá až na jednu jedinou výjimku vždy bez ministra spravedlnosti Pavla Blažka z důvodu zasedání vlády. Vyzýváme vládu opakovaně, aby své středeční jednání přesunula na pondělí, neboť většina výborů zasedá právě ve středu. Proč tento jednoduchý krok stále odmítáte udělat? Znamená to, že jednání výborů členy vlády nezajímá? Bohužel tristní je i to přednášet tuto interpelaci o nepřítomnosti ministrů na výborech nepřítomnému premiérovi. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy následuje se svojí interpelací pan poslanec Nacher, ale ten je nepřítomen. Proto vidím, že už je připraven další v pořadí pan poslanec Sládeček, kterému předám slovo a připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážený pane premiére, Evropský parlament nedávno schválil opatření o nové kategorii emisních povolenek, který začne platit od roku 2027. Nově bude emisními povolenkami zatížena osobní doprava a bydlení, respektive vytápění budov. Unijní instituce se dohodly na tomto zákonu již v prosinci 2022, tedy během předsednictví České republiky v Radě EU. Reforma trhu s povolenkami počítá se zpoplatněním emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a také zpoplatněním emisí z letecké dopravy. Dojde ke zvýšení ceny nafty a benzinu; v lepším případě o 3 až 4 koruny, v horším případě o 12 až 13 korun. Rovněž podraží topení v domech, protože emise z osobní dopravy a bydlení budou zdaněny emisní povolenkou. Po období covidu a vysoké inflace naše občany čeká další velké zdražování díky vládě pětikoalice. Vy ničíte nesmyslným Green Dealem nejen český průmysl, ale už i koncové spotřebitele, tedy všechny občany naší země. Pane premiére, proč to našim občanům děláte? Proč jste tohle nesmyslné opatření nezastavili nebo nezměnili v době českého předsednictví? Děkuji za odpověď.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Poprosím tedy s interpelací paní poslankyni Adámkovou a následuje paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážení páni ministři, dámy a pánové, vážený pane premiére zde nepřítomný, dovolte mi, abych uvedla svoji interpelaci, která se týká kvality zdravotní péče. Česká republika je v mnoha směrech, v mnoha oborech opravdu na špičce světové medicíny, ale k tomu je zapotřebí nejenom tedy velmi kvalitních lidí, kteří pracují u nás mnohdy opravdu s vypětím a entuziasmem, ale také dostatek financí na používání velmi náročných, moderních a tím pádem samozřejmě i drahých technologií. Vzhledem k tomu, že do zdravotnictví nepřichází dostatek peněz a je opravdu zcela na vládě, jakým způsobem pojme své priority, moje otázka je velmi zásadní. Za prvé - jakým způsobem chcete dále zabezpečovat kvalitní české zdravotnictví? Jakým způsobem máte vymyšleno, že bude dostatek peněz na moderní technologie, aby nemuselo docházet k omezování péče? No a za další je třeba si uvědomit, že ta zdravotní péče není jenom o té špičkové medicíně, je to o denní medicíně a my máme mnohá území, mnohé regiony, kde není ani praktický lékař, a to není jenom tedy území na periferii naší země, ale jsou to třeba i okrsky v Praze a ve velkých městech.

Prosím o sdělení, jakým způsobem se vláda postaví k těmto velmi problematickým věcem, protože není-li v daném regionu praktický lékař, zcela tam pomíjíme prevenci a potom samozřejmě musíme řešit velmi nákladnou léčbu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za dodržení času. Nyní poprosím paní poslankyni Ožanovou s její interpelací a pak následuje pan poslanec Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedkyně, nevyužiji celý čas. Já mám ve své podstatě stručnou a jasnou interpelaci.

Vážený pane premiére, již minule jsem chtěla přednést tuto interpelaci v reakci na skutečnost, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže koncem května letošního roku zamítl problematickou zakázku, která je klíčovou součástí celé digitalizace stavebního řízení. Prezident Petr Pavel dokonce řekl, že by byl pro odložení spuštění digitalizace, které je plánované na 1. července tohoto roku. Poslanec, můj kolega David Pražák se opakovaně ve Sněmovně snaží zařadit jako bod diskusi k tomuto tématu. Jedinou odpovědí je nezařazení bodu a informace, že je vše zalité sluncem. Případná nefunkčnost a problémy již nepadnou pouze na rezortního ministra Bartoše, ale na celou vládu a především na vás, pane premiére. Proč se tedy bráníte o tématu diskutovat? Jaké politické důsledky vyvodíte, pokud systém nebude funkční? Jste připraveni na případné náhrady škody? Domnívám se, že by bylo vhodné, kdyby se možná tím zabýval i ministr financí, protože náhrady škody mohou být v tomto případě značné. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s interpelací pan poslanec Metnar - já jsem chtěla říct ministr - a následuje paní poslankyně Adámková.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážený pane premiére, můj dotaz směřuje na plánované pořádání akce Prague Defence Summit na podzim letošního roku. Tento summit bude plně financovat česká vláda, tedy z peněz daňových poplatníků, a bude stát 1,7 milionu euro, tedy přibližně 43 milionů korun. Navíc tento summit nepořádá žádná oficiální státní instituce, ale britský think tank. Navíc Ministerstvo vnitra vzneslo jasnou připomínku, že další náklady budou připadat na bezpečnost, kterou má zajišťovat Policie České republiky ze svého rozpočtu, což zásadně odmítá, kdy letos do rozpočtu na zajištění bezpečnosti na mezinárodních akcích neobdrželo žádné finanční zdroje. V součtu se jedná o předpokládané náklady v objemu více než 100 milionů korun na tyto schválené akce.

Pane premiére, mě tedy zajímá, proč byla tato akce v mezirezortním připomínkovém řízení pouze pět dnů, když se akce koná na podzim? Proč vláda financuje akce britského think tanku, u kterého neznáme zdroje financování ani další souvislosti? Když se tato částka bude čerpat z rozpočtu Ministerstva obrany, proč není v jeho rozpočtu? Jaké budou další náklady na zajištění bezpečnosti ze strany Policie České republiky, která nemá tyto finanční zdroje v rozpočtu? A proč Policie České republiky, tedy Ministerstvo vnitra neobdrželo žádné zdroje k financování bezpečnosti vámi schválených mezinárodních akcí? A nakonec, jaká bude tedy celková částka, kterou Česká republika vydá na tuto akci? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP