Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. A nyní paní poslankyně Adámková, následně paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane ministře, vážený pane premiére v nepřítomnosti, moje další interpelace se týká velmi ožehavého problému, a to je zabezpečení provozu základních a středních škol v České republice. Bohužel začínám se poměrně s úspěchem domnívat, že školství a vzdělanost není prioritou vaší vlády, což mě mrzí.

Za prvé, nebyl dodržen příslib a vlastně ani zákonná norma, která slíbila navýšení finančních prostředků do základního, středního školství, takže ze základního, středního školství opět odcházejí odborníci, protože se musí živit a musí splácet své hypotéky, které měli nastavené na poněkud jiné platy. A je ticho. Vůbec se tomu nevěnujete, nevyvoláváte na toto téma žádné jednání, neinformujete o tom. Ti lidé začínají být poměrně zoufalí. A potom zoufalí z toho budou všichni následní, to znamená další generace. Za prvé, nebude-li kvalitní základní a střední školství, nemůžeme čekat, že by se tyto děti dostávaly na kvalitní vysoké školy. To znamená, že vzdělanost jako taková by opravdu šla velmi dolů. Je to znepokojující. A mě znepokojuje, že stále nevidíme, že byste se tomu věnovali.

Další věcí, která tady je, je úplně alarmující skutečnost, že aby se zabezpečilo zabezpečení obědů a podobných věcí, úklidu školy, tak ředitelé musí sahat do finančních prostředků určených pro pedagogy. To je, prosím pěkně, naprosto nepřípustné pro mě. A je pro mě velmi smutné, že se tomu nevěnujete. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Teď vystoupí paní poslankyně Ožanová a následuje pan poslanec Koten se svojí interpelací. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Můj název interpelace hovoří za vše: Nahradí Vobořil BIS? Vážený pane premiére, musím opět interpelovat ve věci vládního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Letos se mu fakt daří. Nejprve koordinuje prezidentskou kancelář, aby zvážila udělování milostí pro potrestané běžné uživatele HHC. A teď se stal odborníkem na bezpečnostní politiku státu. Cituji z TN.cz ze dne 30. 05. 2024: "Kokain ve Sněmovně není žádná novinka, překvapilo by mě, kdyby to tak nebylo. To jsou slova vládního experta na drogovou problematiku. A pro poslance má jasný vzkaz. To, co bych k tomu poslancům řekl, je, že to, co si takhle dávají občas do nosu, tak je mimo jiné podpora rusky mluvících a ruských kriminálních organizací, uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Ty mají být podle něj napojeny na kremelský režim. Ty peníze, které tam tečou, jsou možná větším bezpečnostním rizikem než ty drogy samotné, prohlásil." Konec citace. Takže nyní nám přes média pan koordinátor vzkazuje, co je bezpečnostním rizikem. Zrušme BIS, stačí Vobořil!

Opravdu si myslíte, pane premiére, že soustavně nepřekračuje své pravomoci? Odkdy je odborníkem na bezpečnostní politiku státu? Je skutečně zmocněncem této vlády? Anebo zmocněncem svých vlastních politických ambicí? Možná by měl předložit Sněmovně zprávu o své činnosti a o výsledcích, pokud nějaké jsou. Také zpráva o bezpečnostních rizicích by byla jistě přínosná. A nemusí být nutně od BIS, stačí zjevně od Vobořila. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Koten se dvěma interpelacemi, takže nejdříve návštěva USA premiéra. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Já bych se v mých dvou interpelacích - tedy v té v pořadí už druhé - zabýval návštěvou pana premiéra ve Spojených státech amerických. S panem premiérem bylo poměrně hodně rozhovorů před tou cestou i po této cestě. Co se týká skutečnosti, zda s ním byl nějaký zbrojař, pan premiér říkal, že žádný zbrojař s ním nebyl. Nicméně asi zapomněl, kdo s ním cestoval do Spojených států. Takže je nutné, aby pan premiér vysvětlil, zda tedy trpí nějakou selektivní ztrátou paměti, nebo zda neví, kdo s ním lítá na zahraniční cesty? To by tedy byla první interpelace. První z těch dvou interpelací dalších.

V té druhé interpelaci bych se pana premiéra rád zeptal na cenu tanků Leopard, zda i okolní státy nebo další kupující kupují je za ceny jako Česká republika, zda tedy je možné ty tanky v této výbavě koupit laciněji - v případě, že by se jednalo o kontrakt stát-stát, nebo že se jednalo o kontrakt stát-stát? A v případě, že by se to bralo jako hromadný nákup ještě s dalšími zeměmi, tak zda ta cena by byla jiná, anebo stejná? Děkuji za odpověď.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Na vaše interpelace bude odpovězeno písemně. Nyní upozorňuji Poslaneckou sněmovnu, že byly vyčerpány všechny přihlášky na předsedu vlády.

Nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády. Nejdříve vystoupí paní poslankyně Lenka Knechtová, která přednese interpelaci na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka a zahájí tak blok odpovědí na interpelace členů vlády od poslanců. Prosím, paní poslankyně. Připraví se pan poslanec Brož. Máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, chtěla jsem se zeptat, jak to vypadá s vaším vládním programovým prohlášením, kde uvádíte, že je školství prioritou? Protože zatím to tak úplně nevypadá.

Pokud to vláda se školstvím myslí opravdu vážně, tak se bude muset opravdu podívat na financování školství, aby naplnila cíl programového prohlášení vydávat na vzdělávání takový objem prostředků, aby odpovídal v poměru k HDP průměru zemí OECD. Oproti schváleným výhledům by měla pro příští rok zvýšit výdaje na školství alespoň o 37 miliard korun, uvádí to studie institutu IDEA při CERGE-EI. Při současném tempu růstu HDP a výdajů na školství, započítání ekonomické predikce Ministerstva financí a střednědobých výhledů vývoje státního rozpočtu na roky 2025 a 2026 očekávají autoři pokles výdajů na školství na letošní 4,3 % HDP. Na této úrovni byl školský rozpočet naposledy před osmi lety, kdy patřil k nejnižším v zemích sedmadvacítky. V dalších letech by podíl padal dále na 4,1 a 3,9 %.

Proto se chci zeptat, co s tím, pane ministře, budete dělat? A já osobně považuji tuhletu situaci za katastrofální. A minimálně učitelé si tohleto od nás nezaslouží. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Slovo má ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek. Prosím, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP