Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.10 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

Ale my tady úplně vynecháváme zodpovědnost rodiče. Začínám mít pocit, že to, co jsem zažil před rokem 1989, kdy stát si uzurpoval právo vychovávat děti, protože stát ví přece nejlépe, co děti potřebují, a jsou ignorována rodičovská práva. Co když mezi těmi dětmi v té mateřské školce jsou děti, kde ti rodiče skutečně trvají na tom, že děti mají mít dětství a s některými informacemi nemají být seznamovány předčasně? Nemají mobilní telefony, pokud mají tablet, tak tam mají rodičovskou kontrolu, tak aby ty děti s tím... (nesrozumitelné). Není tohleto v kompetenci rodičů? Myslím si, že by to mělo být na rodičích a neměl by si toto právo uzurpovat stát. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Na vaši interpelaci odpoví pan ministr. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za otázku. Chtěl bych kategoricky odmítnout to, že by si tady něco uzurpoval stát. V našem systému regionálního školství se přímý vliv státu omezuje na formulaci rámcových vzdělávacích programů. V případě předškolního vzdělávání je rámcový vzdělávací program poměrně obecný a i jeho revize, která teď probíhá, není žádnou revolucí. Obsahuje oblasti, které samozřejmě při nějaké interpretaci umožňují začlenění nejrůznějších otázek z oblasti sexuální výchovy - dítě a jeho tělo, dítě a jeho psychika, dítě, ten druhý a společnost, což jsou ty tematické okruhy, které mohou samozřejmě školy využít i pro adresování těchto témat. Je potřeba zdůraznit to, že v našem systému vzdělávacím je to v zásadě ředitel školy, kdo rozhoduje o všech záležitostech týkajících se vzdělávání, a samozřejmě školní vzdělávací program, který konkretizuje zadání ze strany státu, ale na straně státu jsem v žádném z těch rámcových vzdělávacích programů nevyčetl nic, co by zasahovalo nějakým nevhodným způsobem do práv rodičů.

Jsem si vědom toho, že kolem těchto otázek prostě dochází k určité názorové polarizaci, to je nepochybně tak. U některých těch témat je společnost rozdělená a dá se očekávat, že i ta praxe různých škol bude v určitém rozptylu. Ale chtěl bych říci, tak se Česká republika před lety dohodla, že bude strukturovat vlastně své školství, že tímto způsobem bude poměrně měkce stát regulovat to, co se ve školách odehrává, a svěřili jsme obrovskou zodpovědnost a důvěru ředitelům škol. To je dnešní situace, stát neinheruje přímo do obsahu vzdělávání v jednotlivých školách a považoval bych to za škodlivé. Stát tady nemá přímo zasahovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy pan poslanec se svým doplňujícím dotazem chce vystoupit, proto vaše minuta.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za otázku. Je tady ještě jeden problém. Pokud jsme na základní nebo střední škole, rodiče jsou informováni o podobné akci nějaké neziskové organizace a rodiče mají plné právo dítě nepustit do té výuky, což v mateřské školce jde dost těžko, protože některé dospělejší děti můžou zůstat doma, samozřejmě, ale dítě z mateřské školky samozřejmě doma zůstat nemůže, rodiče mají problémy s hlídáním a tak dále. Znamená to tedy, že pokud k něčemu takovému dochází, je to čistě na rodičích, aby se obrátili na zřizovatele a tak dále, vyjádřili svůj nesouhlas, a plnou zodpovědnost tedy nese ředitel.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr bude reagovat. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Plnou odpovědnost nese ředitel, ale je tady samozřejmě institut České školní inspekce a nepochybně, pokud rodiče nejsou spokojeni s tou situací a domnívají se, že dochází k porušování jakýchkoliv standardů, tak mají možnost se samozřejmě obracet i na tuto instituci, která je povolána k tomu, aby provedla případně kontrolu na místě a zjistila, zda dochází, nebo nedochází k nějakému narušování standardů.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. A nyní se svou interpelací vystoupí paní poslankyně Ožanová na ministra Rakušana. Následuje paní poslankyně Pošarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře vnitra, dne 27. října 2023 probíhala rozprava k tisku 499, novele zákona o obcích. Společně s poslancem Michalem Ratiborským jsem podala pozměňovací návrh, jehož smyslem bylo, aby v případě, kdy je člen zastupitelstva odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, tak v případě, kdy je odsouzen za úmyslný trestný čin v souvislosti s výkonem funkce, zanikal tomuto zastupiteli mandát automaticky. Jen připomínám, že se jednalo o reakci na postup zastupitelstva města Libavá, kdy přes zpronevěru obecních peněz neshledali zastupitelé u starostky důvod pro zbavení mandátu, ač tak učinit mohli. Tehdy jste uvedl, cituji: Další věc, na kterou bych chtěl upozornit, a jenom už stručně, na kolegyni Ožanovou. Já vnímám ten požadavek řešit tuhle záležitost, vnímám ho, názor našich legislativců ovšem respektuji. A ten říká, že zánik mandátu je zásadním zásahem do pasivního volebního práva, jde zcela jistě o volební zákon. Návrh nebyl provázán na další ustanovení, legislativně technicky by dělal v daném zákoně jako celku problém. Ale vnímám a za ministerstvo garantuji, že se budeme věcnou otázkou, kterou paní kolegyně Ožanová nastolila ve svém pozměňovacím návrhu, zabývat. Konec citace. Mé otázky jsou prosté. Zabývali jste se touto otázkou? Pokud ano, s jakým výsledkem a kdy bude návrh zákona předložen do Sněmovny. Děkuji za odpověď.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Paní poslankyně Pošarová stahuje svoji interpelaci, následuje tedy paní poslankyně Adámková se svojí interpelací na pana ministra Ženíška. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane ministře, problém vědy a výzkumu je samozřejmě velmi prioritní pro každou vyspělou zemi, tedy i pro nás, a tady jsou některé otázky, na které jsem se ptala i paní ministryně Langšádlové, ale jaksi z výše uvedených důvodů jsme se nedostali někam dále, tak proto je budu opakovat. Domnívám se, a mám i ty informace dále z terénu, že samozřejmě je tady celá řada stále ne úplně přehledných věcí, tím se neptám na to, kdy a jak se tato věda financuje, všichni znají GAČR, takže to není ta otázka, spíše mně jde o otázku, kterou jsem nedostala, a to je, jaký je váš záměr dalšího rozvoje vědy, výzkumu v České republice pro příští řekněme rok, nechci říkat dále. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr tedy bude reagovat. Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr pro vědu, výzkum a inovace ČR Marek Ženíšek:/b> Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Děkuji za tuto interpelaci, že mám možnost vlastně nastínit opozici poprvé některé z těch priorit, u kterých já očekávám, že určitě bude probíhat nějaká spolupráce právě s opozicí, a to nejenom kvůli tomu, že to považuju za normální, ale protože vím, že celá řada z vás se v tom prostoru pohybuje, dlouhodobě orientuje, a budu rád za vaše připomínky. Ostatně i u té jedné z hlavních priorit, která byla započata ještě před mým příchodem, a to je tedy zákon o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí, tak se vlastně vychází z té velké novely, která byla už připravena vámi během vašeho působení, když jste byli ve vládě, akorát se to z důvodu covidu a dalších věcí nestihlo, takže tam já očekávám, že bude probíhat komunikace. Teď jsme v současné chvíli v procesu vypořádání připomínek a očekávám, že někdy v listopadu nebo v říjnu by to mohlo odejít na vládu, ale do té doby já se chci sejít nejenom s výbory, kterých se týká, ale i s aktéry, kteří se v tom systému pohybují, a věřím, že nalezneme nějakou shodu. Pak je to určitě opět započatý nějaký proces, o kterém jistě víte, a to je aktualizace té Metodiky 17+, která je klíčová pro další vývoj v některých těch oblastech. ***