Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.20 hodin)
(pokračuje Marek Ženíšek)

Opět - předpokládá se, že k nějaké konečné fázi by mělo dojít listopad tohoto roku, což není můj výmysl, je to tak nastavené od začátku a myslím, že se to podaří. Tam nevidím žádný problém, když to srovnám třeba teď s procesem vypořádání připomínek toho zákona, tak tady si myslím, že to bude bezproblémové. A opět vychází to i z nějakých podnětů od vás, nebo kdybyste byli u vlády, takže nepředpokládám, že tam by to měl být problém.

Další oblastí, na kterou se budu zaměřovat v následujících měsících a souvisí to nejenom s tou metodikou, ale i se zákonem jako takovým, není to jenom legislativní oblast, jsou to i některé nelegislativní záležitosti, a týká se to podpory toho takzvaného transferu znalostí do praxe, ať už je to směrem k tomu byznysu, aby byl více propojen - tam je to otázka těch daňových odpočtů a dalších opatření, o kterých se hovoří ve veřejném prostoru, anebo je to právě dovnitř toho systému institucí - lepší metodika nebo lepší umožnění zavádění třeba profesních doktorátů a další, zkrátka konkrétní kroky, se kterými předpokládám, že také by neměl být problém politický, ale spíše možná technický, jak to přesně zavést nebo jak to opatřit, jestli to má být součástí zákona, nebo pouze třeba nějakého metodického doporučení.

Pak to, co je daleko, bych řekl, významnější, protože to souvisí s rozpočtem jako takovým. Nastoupil jsem do úřadu v době, kdy se začalo vyjednávat o rozpočtu, a mojí ambicí je, aby došlo k naplnění toho, co tato vláda má v programovém prohlášení, to znamená, navýšit ty prostředky v celkové výši. Včera probíhalo jednání na vládě, návrh, který předložila rada, které já předsedám, byl projednán a zároveň ministru financí bylo uloženo, aby ten rozpočet pro tuto oblast v těch 16 kapitolách promítl v takové podobě, aby došlo k navýšení. To, jaká to bude částka ve finále absolutní, to samozřejmě musíme počkat, jak ta jednání budou probíhat. A ty prostředky budou směřovat k těm prioritám, jako je třeba i podpora strategických technologií. Vláda a stejně tak i vládní výbor pro strategické technologie se na začátku tohoto roku rozhodl vydefinovat tři ty strategické technologie, umělá inteligence, polovodiče a kvantové technologie, jakožto strategické technologie, na kterých jsme závislí a chceme je podpořit i těmi jednotlivými programy, ať už je to třeba u Ministerstva průmyslu a obchodu Program TWIST nebo je to v rámci TAČRu program SIGMA a další na Ministerstvu školství, mládeže, tělovýchovy.

A poslední takovou oblastí, na kterou ještě v tomto roce se musím zaměřit, je dokončit národní priority orientovaného výzkumu, těch několik témat, těch pět oblastí, které jsou stanoveny, a rozpracovat (Předsedající: Čas.) je do takové podoby, abychom byli spokojeni.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně má zájem o doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo. Děkuji za to zodpovězení, je to v tom samozřejmě jasné. Já jsem ráda, že jste to takhle jasně definoval. Pro mě je velmi důležité, aby tam dále bylo propojení té praxe s vědou a výzkumem, abychom věděli přesně, co třeba je možné ještě zlepšit, a eventuálně nabídli toto pak té výrobní sféře. Takže určitě počítejte s tím, že na to se budu ptát dále. A je pro mě důležité to, že tam je na zřeteli navýšení financí. Tak to jsem moc zvědavá. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr nemá zájem dále reagovat.

Nyní tedy vystoupí se svojí interpelací paní poslankyně Ivana Mádlová na pana ministra Mikuláše Beka a připraví se pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Moje interpelace se týká nedostatku sester a kapacit oboru všeobecného ošetřovatelství a dnes si dovolím připojit i dotaz na zdravotnické záchranářství, protože je to problém obrovský a v posledních dvou letech, minimálně v posledních dvou letech i na půdě Poslanecké sněmovny velmi rezonuje téma nedostatku sester, protože ta situace se vyvíjí velmi kriticky. V současné době chybí 12 000 úvazků sester a v podstatě se ví, že do 15 let odejde dalších 30 000 úvazků sester. Pro zdravotnická zařízení to samozřejmě představuje obrovský problém. Již nyní se zavírají oddělení v nemocnicích a hrozí, že skutečně dojde, můžu říct, i ke kolapsu na některých akutních lůžkách, jestliže se tedy nedoplní nějakým způsobem kapacity. Z konference rektorů víme, že myslím 11 vysokých škol je schopno navýšit kapacity o 30 až 40 %, ale potřebují k tomu finanční prostředky.

Zdravotní výbor přijal usnesení 24. dubna, kdy žádá Ministerstvo školství, aby zajistilo finanční prostředky na navýšení kapacit oboru všeobecné ošetřovatelství a stejně tak i zdravotnické záchranářství. A já jsem se, pane ministře, chtěla zeptat, jak se vám daří naplňovat toto usnesení, jestli se vám daří přes ministra financí a vládu vyjednat finanční prostředky na navýšení kapacit těchto dvou oborů, a pokud ne, jaké budou vaše další kroky, protože situace je opravdu velmi vážná. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr bude reagovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážená paní předsedkyně, vážené, paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za otázku, která míří k důležitému tématu, kterým se vlastně v posledních měsících intenzivně zabýváme společně s panem ministrem Válkem.

My jsme od Ministerstva zdravotnictví dostali podrobnou analýzu potřeb nelékařských zdravotních oborů obecně a v tuto chvíli jsme v příznivé situaci z hlediska demografického vývoje, protože na vysoké školy budou v následujících letech přicházet ty silnější populační ročníky, které dnes vidíme na středních školách.

My spolupracujeme s Českou konferencí rektorů na změnách ve financování vysokých škol, které by umožnily širší společenskou objednávku na konkrétní vysokoškolské obory. V minulosti byla taková objednávka formulována vůči lékařským fakultám pro lékaře a my dnes řešíme situaci, která přesahuje zdravotnictví, protože budeme mít podobnou objednávku ze strany energetického sektoru v souvislosti s budováním jádra, možná v souvislosti s investicemi do oblasti čipů, ale také třeba v oblasti školství, protože je zřejmé, že potřebujeme navýšit počty učitelů například s aprobací v oblasti STEM: chemie, matematika, fyzika a podobně.

Předpokládám, že od příštího roku zavedeme nový model financování. V tuto chvíli je již projednávána novela vysokoškolského zákona, která také kodifikuje víceleté kontrakty s vysokými školami tak, abychom stabilizovali tu objednávku, a já jsem přesvědčený o tom, že i ve státním rozpočtu na příští rok se najde částka, která bude umožňovat navyšování kapacit. Tam je důležité, aby to mělo tu předvídatelnou stabilitu po dobu studia těch nových studentů, o které se navýší ty kapacity. Tady jsme bohužel stále ještě v zajetí rozhodnutí, které padlo v roce 2016, kdy byly zamrazeny de facto počty vysokoškolských studentů a vysoké školy byly v zásadě v minulých letech motivovány spíše k tomu, aby přijímaly méně studentů než více. Musíme to změnit. Státní rozpočet na příští rok podle mého přesvědčení bude obsahovat dostatečné krytí pro to, abychom zahájili to navyšování, které musí trvat ale řadu let, protože tak, jak jste upozorňovala, ten problém se týká příští dekády a musíme tedy významně navýšit ale skutečně nejenom počty studujících nelékařských zdravotníků, ale také učitelů, nejenom jaderných inženýrů plných, ale celé řady profesí, které souvisejí s rozvojem jaderné energetiky a také některých dalších odvětví technologických.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji panu ministrovi. Paní poslankyně má zájem o doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji. Já jenom si musím povzdechnout, že už vlastně letos možná mohli vycházet studenti o tu navýšenou kapacitu a je škoda, že se nepodařilo ty peníze vyčlenit v předcházejících rozpočtech. Já jsem se chtěla zeptat, o jakou částku pro to navýšení kapacit se jedná pro obor všeobecné ošetřovatelství a případně zdravotnické záchranářství. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP