Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.30 hodin)
(pokračuje Ivana Mádlová)

Pak jsem se ještě chtěla zeptat, jestli budete řešit i odměňování vyučujících na těchto ústavech? Netýká se to pravděpodobně jenom tohoto ústavu, protože tam je problém v konkurenceschopnosti, jelikož všeobecné sestry v nemocnicích mají podstatně vyšší odměny, ať už jsou to platy nebo mzdy, oproti vyučujícím na vysokým školám. Čili ta motivace sehnat erudovaného vyučujícího, aby přešel z nemocnice na tyto ústavy, je také velmi komplikovaná. Děkuji. (Předsedající: Čas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr odpoví, prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: V tuhle chvíli nebudu specifikovat částky na jednotlivé obory. To bude ještě předmětem vyjednávání s univerzitami, abychom vyčíslili náklady realisticky, protože v tuhle chvíli vysoké školy nejsou sto poskytnout pro jednotlivé studijní obory analytické podklady, které by umožňovaly rozhodnutí v tuhle chvíli. Ale každopádně žádáme o navýšení rozpočtu o několik miliard tak, abychom mohli na vysoké školy přivést větší studentskou populaci.

Pokud jde o ten povzdech, tak musím říct, že vzhledem k délce studia by musela taková iniciativa začít za minulé vlády, protože teprve teď by vycházeli první studenti z tříletých bakalářských programů, kdyby ta intervence začala před čtyřmi lety. Takže to je prostě problém, na který máme zaděláno. Já to nemyslím zle. Prostě nějakou dobu musíme najít cestu, jak jednak zvýšit produkci těch absolventů, ale pak jejich motivaci nastoupit.

Pokud jde o platy vyučujících na vysokých školách, je to zcela v kompetenci vysokých škol. Stát vůbec nic nereguluje v této věci a vnitřní rozdělení rozpočtu je věcí rozhodnutí samosprávných orgánů vysokých škol. Dnes na mě míří jiná interpelace, ve které budu podrobněji říkat, jaké průměrné platy mají jednotlivé kategorie zaměstnanců. Takže to nechám ještě na další odpověď. Ale je to opravdu rozhodnutí vysokých škol. Jsem si ale vědom toho, že na školách, kde mají speciální fakultu zdravotních studií, bývají platy poměrně nízké. Myslím si, že je to problém, který musí řešit rektoři příslušných vysokých škol, protože se ukazuje, že tam konkurenceschopnost s ostatním prostředím není.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní podle pořadí vystoupí pan poslanec Hendrych, který přednese interpelaci na pana ministra Zbyňka Stanjuru. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, mám interpelaci ve stejné věci už potřetí. Poprvé jsem v této věci interpeloval pana ministra spravedlnosti, podruhé dokonce předsedu vlády. Jedná se o financování, respektive aktuálního podfinancování jednoho z bezpečnostních sborů, což je konkrétně Vězeňská služba České republiky. Ministr spravedlnosti mi odpověděl, že mám v podstatě ve všem pravdu, ve všech faktech, které jsem uvedl, týkajících se podfinancování Vězeňské služby. Pan premiér mi odpověděl poněkud vágně, tedy že se o těchto věcech bude rozhodovat teprve na vládě a to někdy na přelomu června, července, což mě tedy příliš neuspokojilo.

Tak jsem se tedy rozhodl, že budu interpelovat i samotného ministra financí. On má určitě přehled, ví, že ministerstvo konkrétně pro tento bezpečnostní sbor požádalo o 1,2 miliardy korun, neboť mu chybí peníze na platy, na provoz, a dokonce i na jídlo, na stravu pro vězněné osoby, což si tedy nemyslím, že je zrovna ideální situace ani směrem k veřejnosti. Předpokládá se, že tenhleten bezpečnostní sbor je saturován tak, aby zajišťoval podle zákona tu svoji roli na úseku vnitřní bezpečnosti.

Je to situace, o které jsem tady neslyšel v průběhu pětatřiceti let od roku 1989, že by nastala. Mohu se samozřejmě mýlit. Zároveň jsem se dočetl, že Ministerstvo financí v podstatě odmítlo už dvakrát požadavek Ministerstva spravedlnosti. Z veřejných zdrojů jsem se dočetl, že dokonce argumentuje tím, že Ministerstvo spravedlnosti nebylo schopno doložit, proč ty peníze navíc potřebuje. Takže bych byl rád, kdyby se do toho konečně vneslo světlo, a hlavně aby se ta situace začala co nejdříve řešit, protože podle mého názoru jsou to mandatorní výdaje, které stejně stát musí tímto směrem vynaložit. Děkuji za odpověď, pane ministře.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan ministr je tady, tak odpoví. Pane ministře, vašich pět minut.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za ten dotaz, protože alespoň můžu uvést fakta a čísla, tak prosím, aby pan poslanec mě poslouchal. Schválený rozpočet 13,113 miliardy korun, k 13. 6. čerpáno 5,72 miliardy, 44 % výdajů. To znamená, zůstává 56 %, což je zhruba 7,350 miliardy od 14. 6. do konce roku. Určitě víte, co jsou nespotřebované nároky, to znamená peníze z minulého roku. Ty jsou k 13. 6. ve výši 542 milionů, z toho 518 milionů na investice. Jinými slovy, do konce roku je ještě rozpočtováno takřka 8 miliard korun a skutečnost k 14. 6. je 5,7 miliardy korun.

Takže u Vězeňské správy to je ten příklad, kdy výdaje jsou většinou kontinuální, tam nejsou žádné velké měsíční výkyvy. To není jako u daňových příjmů, kdy podle toho, která daň je splatná, je třeba procentuálně větší nebo nižší plnění. Takže to je ten důvod, když citujete, řekl bych, komunikaci na úřední úrovni, protože vždycky takové jednání probíhá samozřejmě nejdříve na expertní úrovni a až v okamžiku, kdy není shoda na té expertní či odborné úrovni, tak do toho vstupují ministři nebo jejich náměstci, aby hledali politické řešení.

Současně platí, že v této chvíli je ve schvalovacím procesu poslední rozpočet výdajů provozních o 300 milionů korun na vrub kapitoly Všeobecná pokladní správa. To byly věci, které byly doložené a které jsou prokazatelné. Nicméně, když se vrátím k tomu, že to je kontinuální, tak ty peníze by došly asi 20. prosince. Když si to spočtete, myslím, že to není tak složité. Je to vlastně jednoduchá trojčlenka a řešíme to v dostatečném předstihu a řešíme to včas a vyřešíme to.

Jenom připomenu, že za rok 2022 byl schválen rozpočet asi 12,6 miliardy a výsledek byl 12,38 miliardy. Když si to pak srovnáme s rokem 2023, tak bylo to navýšení v rozpočtu 13,53 miliardy, to znamená plus 1,4 miliardy meziročně. To znamená, to je o více než 10 %. Skutečnost byla ještě vyšší, a to bylo 13,7 miliardy. Takže opět, když se podíváme, skutečnost roku 2022 a 23 12,4 miliardy. Já to trošku zaokrouhluji, aby to nešlo na korunu. 12,4 miliardy byl schválen rozpočet, skutečnost rozpočtu a loni 13,7 miliardy. Takže ten rozdíl byl plus 1,3 miliardy z 12,8, takže opět to bylo více, ta skutečnost, ty výdaje byly vyšší o 10 % i v tom rozpočtově těžkém roce 2023, kdy jsme přistupovali k redukci výdajů v globále, co se týče státního rozpočtu.

V této chvíli to vypadá, že by rozpočet mohl být hodně podobný roku 2023. To znamená ten stav, ale v této chvíli máme skutečně data k 13. 6. Takže tam žádný velký problém nevidím, těch 300 milionů řešíme včas. Proces bude ukončen v červnu, nejpozději v červenci. Kapitola bude posílena, takže si myslím, že Ministerstvo financí postupuje správně a podle skutečnosti. Říkám, sledujeme to na denní bázi a 44 % k 13. 6. Takže je předpoklad, že zhruba to bude 50 % schváleného rozpočtu na konci června, ale to si můžeme říct třeba v prvním červencovém týdnu. Nedokážu v tuto chvíli odhadnout, jestli tam není třeba nějaký mimořádný výdaj. Teď nemyslím provozní, ale třeba investiční, může být, že je něco splatného. Jenom připomínám, že je tam půl miliardy volné z loňských peněz na investice, také k 13. 6.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Táži se pana poslance, chce-li položit doplňující otázku? Chce. Máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Mockrát vám děkuji, pane ministře. Samozřejmě jsem velmi rád, že jste to takhle rozklíčoval. Já jsem z toho pochopil, že v podstatě požadavek, který je tedy alespoň z veřejných zdrojů dostupný, je víceméně neopodstatněný nebo ne úplně realistický. A že tedy máte připravené dodatečné zdroje nižšího řádu, kterými to nějakým způsobem dofinancujete. Jsem rád, protože se o tuhle problematiku zajímám dlouhodobě a budu se samozřejmě ptát potom i lidí na Ministerstvu spravedlnosti, respektive Vězeňské službě, jestli to skutečně odpovídá realitě. Ale v každém případě vy jste pro mě člověk, který by tomu měl rozumět, a já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Doplňující odpověď pana ministra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP