Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.50 hodin)
(pokračuje Jana Berkovcová)

Jak se díváte, pane ministře, na vyjádření pana premiéra Fialy, že učitelé dostávají slibovaných 130 % průměrné mzdy v České republice, což je zcela nepravdivé tvrzení. A můžete mi, prosím, nastínit, jaký bude další postup dofinancování školského rozpočtu v průběhu roku 2024 a s čím tedy mohou školy počítat? A jak vážně můžeme brát váš slib daný odborům, že navýšíte tarify pedagogům i nepedagogům o 10 %? A slib navýšení rozpočtu na příští rok pro školství o 30 až 40 miliard? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Slovo má ministr školství, mládeže a tělovýchovy, pan Mikuláš Bek. Pane ministře, prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, až do dnešního dne jsem byl velkým příznivcem interpelací a vážil jsem si dialogu, který spolu vedeme. Tato interpelace ovšem obsahuje celou řadu manipulací a lží. A musím říct, že to nepovažuji za způsob, kterým bychom se mohli v oblasti školské politiky dobrat čehokoliv konstruktivního.

Tak za prvé. Žádné alarmující zprávy z terénu, které by mohly mluvit o poklesech rozpočtu, nejsou možné, protože naprosté většině škol rostou rozpočty. Projevuje se to mimo jiné tím, že za prvním čtvrtletí rostou ve školách jak platy učitelů, tak nepedagogických pracovníků, a to i v tom prvním čtvrtletí, za které máme kompletní data, kdy se samozřejmě neudělují mimořádné odměny. To znamená tady k žádné alarmující situaci nedochází plošně. Je faktem, že pod větším tlakem mohou být některé výjimkové školy, které už v minulosti musel dofinancovávat zřizovatel, protože nemají minimální velikost tříd.

Je tady také zcela jasné, že nikdy nebyl v zákoně stanoven závazek 130 % k průměrnému platu učitele na pásce výplatní v nějakém období roku, to je závazek vůči alokaci státního rozpočtu, který je naplňován. Rozpočet školy je stanovován normativně, tedy stát napočítává nějaké položky toho rozpočtu, ale na úrovni školy je jeden rozpočet školy, se kterým ředitel hospodaří. Naše vláda, to je pravda, odbourala některé bariéry v přesouvání těch prostředků vzhledem k úvazkům, což je něco, o co ředitelé škol dvacet let usilovali, co funguje způsob normativního financování. Takže z mého pohledu je samozřejmě možné, že v některých jednotlivých školách dochází k tomu zachraňování některých nepedagogických úvazků ve větší míře, ale to jsou prostě náklady, které jsou dány rozhodnutími zřizovatele. Zřizovatel je ten, kdo rozhoduje o tom, zda investuje do vybavení školní jídelny, která potom potřebuje méně personálu, a samozřejmě zřizovatel, který do ní neinvestuje, potřebuje více pracovních sil. Tak to je, a to je veliká nevýhoda systému financování, který byl v minulosti zaveden.

A já jsem skutečně přesvědčen o tom, že bychom měli usilovat o převod financování nepedagogů prostřednictvím rozpočtového určení daní na zřizovatele. Jenom tehdy v tom může být nějaký pořádek, nikoliv normativním financováním, které vždycky bude vycházet z nějakého průměru. Samozřejmě v letošním roce při té změně metodiky jsme dali k dispozici krajským úřadům rozpočtovou rezervu, jejíž čerpání pravidelně monitorujeme a ty rezervy na úrovni krajích doplňujeme podle potřeby. Krajské úřady ve své pravomoci rozhodují o tom, ve kterých školách budou intervenovat a ve kterých ne, podle posouzení těch lokálních poměrů. To nemůže dělat Ministerstvo školství.

Předpokládáme, že samozřejmě v tomhle roce, jako jindy, dojde k dorovnání finančních prostředků v novém školním roce na základě nových výkonů ve školách, protože přesto, že dojde k účinnosti novely, která o něco snižuje úvazková maxima učitelů, bude pokračovat nárůst nových úvazků ve školství a státní rozpočet s tím počítá. Bude také probíhat další financování integračních aktivit pro ukrajinské děti a žáky, na což školy obdrží dodatečné prostředky.

Pokud jde o navyšování tarifů, já jsem podpořil stanovisko odborů, které říká, (Předsedající: Čas, pane ministře.) že by se tarify měly navýšit o 10 %. O tom bude nepochybně jednat v nadcházejících týdnech a měsících vláda.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a táži se paní poslankyně, chce-li položit doplňující otázku? Je tomu tak. Minuta na vaši doplňující otázku. Prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Já se chci hlavně důrazně ohradit proti vašemu tvrzení, že moje interpelace jsou lži a manipulace. Je to naprostá nehoráznost, k takovému jednání, což jsou lži a manipulace, se uchyluje vaše vláda. Vy máte tu opovážlivost tady tvrdit, že jste do škol poslali navýšené finanční prostředky pro učitele, ale o to méně jste jim poslali na nepedagogy. A zároveň školy vybízíte k tomu, aby chybějící peníze na kuchařky a uklízečky vzaly z peněz z odměn pro učitele. Víte, kolik zbylo s vámi slibovaných 130 % pro učitele? Ani ne těch odhadovaných 113. Ale ekonomové predikují zhruba 106 až 108 %, ale to se ukáže až na základě dat až příští rok. Podvedli jste úplně všechny. Nedostáli jste svému závazku, který jste si dali dokonce i do zákona. A v médiích zaznívá, že pokud se nepodaří navýšit rozpočet na školství na příští rok o 40 miliard, zvažuje STAN odchod z vlády. Jste s tím ztotožněn, pane ministře? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Doplňující odpověď pana ministra. Pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: To, že jsme prostředky, o které jsme navýšili alokaci na platy učitelů, snížili v případě nepedagogů, je lež. Ty částky nejsou ekvivalentní, je to lež! A pokud jde o odchody z vlády, nezlobte se, mediální výroky komentovat nebudu. Já jsem sám veřejně řekl to, že nebudu u rozpočtu, nebo nechtěl bych být u rozpočtu a nebudu u rozpočtu, který by nenaplňoval programové vládní prohlášení. Já jsem tady dnes už řekl, že průměrný plat učitele v loňském roce na střední škole byl 123 % průměru, 54 000 korun měsíčně. V případě učitelů na základní škole to bylo 52 000 korun měsíčně, což je 120 % průměru. A ta čísla, která kolují v médiích, jsou čísla, která zahrnují i učitelky, případně učitele mateřských škol, kteří jsou ale středoškoláci. U nich očekávat, že budou výrazně nad průměrem platu, je z mého pohledu nerealistické. Debata o učitelích byla primárně vždy vedena s ohledem na vysokoškolsky vzdělané učitele, kde těch 130 % je jistě dlouhodobý cíl, v zákoně je to dneska zakotveno vůči předminulému roku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní přistoupíme k další interpelaci, tentokrát paní poslankyně Maříkové na pana ministra zdravotnictví Válka k tématu pokračující nedostatek léků. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, Státní ústav pro kontrolu léčiv na svém webu zveřejnil seznam léků, které budou v nejbližších dnech a týdnech chybět v českých lékárnách. Mezi chybějícími léky jsou medikamenty určené k léčbě depresí či vysokého tlaku. Výpadky léčiv podle ústavu nastaly z výrobních důvodů. Situace se horší i přesto, že v platnost vstoupila novela zákona o léčivech, ve kterou jste vkládal naděje, že vše vyřeší.

Upozorňovala jsem vás, že neřeší příčiny výpadku léků a vy sám to určitě moc dobře víte. Situace na podzim má být bohužel ještě horší. A já se vás tedy ptám, co s tím hodláte dělat? Už nyní jsou naštvaní lékárníci, lékaři i pacienti. Jak jim to chcete vysvětlit a jak to chcete řešit?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní poprosím pana ministra zdravotnictví Válka. Pane ministře, vašich pět minut na odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP