Středa 17. března 1926

Střediskem polského teroru je Třinec. Dělníci polští nebo snad lépe řečeno společenská spodina, kryjící se za dělníky - je to již jistě ústupek eufemistický - pořádá hotové zbojnické výpravy do sousedních obcí a krutě řádí v bytech občanů podezřelých z protipolského smýšlení. Tak vržen byl 3. března ruční granát proti českému legionáři Ližovi, téhož dne přepaden a hrozně ztýrán Raška Karel ze Starého Města u Frýdku, jenž byl vysvobozen teprve italskou hlídkou. 6. března přepaden Slíva Rudolf, obchodník ze Šenova na nádraží bystřickém, odvlečen do třineckých hutí a tam železem zbit, až teprve opět italská posádka ho vysvobodila.

Avšak tyto smutně proslulé násilnosti třinecké neomezovaly se toliko na přepadání jednotlivců. 4. března vnikla tlupa do Jablunkova a řádila tam divoce. Nadučitel Blažej František byl vyhnán z lůžka a donucen, aby na náměstí u Mariánské sochy přísahal věrnost Polsce a provolal hanbu Masarykovi. Podobně se stalo Ježovi Jindřichovi, Ruckému Karlovi a jiným občanům. V příštích nocích výjevy se opakovaly; tak teroristická četa stloukla zřízence dráhy Aetze 6. března a ztýrala cukráře Wrabtze Maxe i jeho manželku. Dále byli přepadeni občané Golik Alois, Juráček Jan, Kocur Leopold.

V noci téhož dne podnikla útok na Bobrek, vhodila tři ruční granáty do hostince Hermy Jana, jež roztříštily okenní tabule a demolovaly nálevnu, ruční granát na příbytek Zobela Emanuela, úředníka prefektury pro západní část východního Slezska a kameny do bytu Stonavského Jana.

6. března na území těšínském začali násilníci třinečtí vyháněti dělníky z práce, a to Čechy, Šlonzáky a Němce, některé za okolností zvláště potupných, na příklad 56letého mistra Pokorného Václava, před nímž byl nesen potupný kříž, načež stařec v průvodě byl nemilosrdně bit.

Ve Třinci samém byl ztýrán dělník Schillbach, jemuž bylo vyhrožováno vhozením do hutí, dělník Kluc Jan, jenž byl zbit oblíbeným nástrojem teroristů třineckých, kaučukovým obuškem, dozorce Pieseczný Alois, jenž byl zbit do krve, invalida Schueller Richard, dále Nitra Jan, jenž 30 roků v závodech pracoval. Proti Sližovi Janu, jenž dříve byl českým legionářem, vhozen ruční granát.

9. března vpadla ozbrojená tlupa do Polské Lutyně do domu Kobierského Dominika, jemuž vyhrožovala zabitím a vypálila několik ran na dům Ochmana Josefa, jiná tlupa vtrhla do domu důlního střelce Krajčího Františka a když přepadený prchal směrem k Porembě, zaskočen byl dvěma chlapy, bodnut nožem do ruky a ohrožován ranami z revolveru. Těmito případy však není výpočet násilností v Polské Lutyni vyčerpán: ohrožováni polskými teroristy, musili opustiti byt i obec: Cieslar Pavel, Donička Karel, Durčák Karel, Glombíček Karel, Kalužové (Josef, Antonín, Valentin a Rudolf), Konečný František, Kriegsfeld Em., Krkoška Karel, Nikel Jan, Skupník Leo, Stabrava Jan, Stěker Josef, Rettek Jan a Albín, Koláček Leo, Římánek Jan a Ulman Ferdinand atd. atd. Takových případů bych mohl uvésti ještě celou řadu.

V Karvinné nebylo naše dělnictvo jisto životem ani majetkem. 8. března přepaden vyzbrojenými výrostky, mezi nimiž byl poznán pověstný vůdce teroristů Herok Pavel, nedaleko čekárny místní dráhy, Süssmayer Ferdinand, bankovní úředník, zasažen ranou z revolveru, těžce zraněn do krku a oloupen o všecek majetek. V nemocnici podrobil se operaci, pobyl v nemocenském ošetřování 3 týdny a neuzdraven propuštěn. 8. března večer vrazila násilnická tlupa do bytu dělníka Pavlora Benedikta, zbila ho i jeho ženu a donutila volati slávu Polsce; těžké zranění učinilo je na 18 dní práce neschopnými. 8. března přepaden 57letý dozorce Vaněk Karel a udeřen do hlavy. 9. března vhozeny byly ruční granáty do bytu Burdy Augustina a rozbita okna; rovněž vhozen granát do bytu fotografa Humla Frant.; téhož dne v noci napadla rota oddělení finanční stráže; 11. března vhozeny ruční granáty do bytu Šlachty Jana, Swarze Josefa, jemuž tím zničen byl nábytek a prádlo, a Širokého Josefa; 15. března přepaden a krvavě zraněn Neoral Josef, téhož dne přepaden a zbit Šlachta Ludvík.

Tlupy ozbrojených násilníků přepadaly byty, svévolně je prohledávaly pod záminkou, že hledají zbraně a třaskaviny, a vypovídali lidi z bytů. - Tak řádili 9. března v bytě těžce nemocné Tiché Albíny, ženy horníka a ve dnech dalších prohledány byly byty Nogy Adolfa, Zíly Josefa, Votnice Frant., Vronka Josefa, Urbánka Josefa, Hetmánkové Josefy, Hozíka Antonína, Bařáka Martina, Juríka Frant., Richtrové, Kříže Jana, Bocka Josefa a četných jiných; byt Adama Antonína byl úplně vyloupen, takže způsobena škoda přes 5500 Kč. Někteří občané byli beze všech důvodů zatčeni a uvězněni; stalo se tak Michniku Františkovi, jenž byl ve vězení skoro o hladu 10 dní ve vyšetřování. Uprchlíci odebrali se většinou do sousedních obcí s českou většinou, kde utrpení jejich vyvolalo velké rozhořčení a kde ovšem byly jim zjednány byty vyhoštěním polských rodin.

Podobné utrpení zakoušeli naši lidé v Horní Suché. Nejzuřivější však bylo běsnění protičeské ve Frýštátě, kde slezští a šlonzakovští přívrženci jsou postaveni v pravém slova smyslu mimo zákon. Turka Felix, magister farmacie, do jehož domu byl už 5. března vhozen ruční granát, byl 8. března i s manželkou, služkami a praktikantem krvavě zbit železnými svorkami. 9. března přepaden obuvník Richnovský Karel, jehož manželka za vlasy smýčena v blátě a sněhu až na náměstí a uzavřena celý den v místnostech polské plebiscitní komise.

Čin zvláště brutální spáchán byl 10. března na Mokrošové Terezii a její dceři Bertě. Vyhrožujíce revolverem a divě spílajíce ostříhali násilníci vlasy oběma ženám, jež v hrůze a skoro šílené potom prchly z příbytku.

V Roji u Frýštátu přepaden byl 9. března dopoledne Kowalczyk Jan, hostinský, jenž byl oloupen o peníze a bit klacky a býkovci tak dlouho, až zůstal ležeti v bezvědomí; za dva dny se opakoval útok znovu, při čemž ukradeno bylo všechno, co lupičům přišlo pod ruku, nápoje, cigarety, šatstvo i prádlo. V témže domě bydlící Hubáčkové Marii roztříštěny byly skříně a ukradeno prádlo. Myslivna v Olšinách u Frýštátu byla rovněž několikráte přepadena a lesník Čížek Jaroslav ohrožován i okraden o loveckou pušku, šatstvo, obuv a prádlo v ceně přes 20.000 atd. atd.

Čeští legionáři z Těšínska - neboť těšínský kraj dal značný počet mužů pod legionářské prapory - byly pronásledováni přímo vášnivě: kromě uvedených případů vyvlečen byl 23. března italský legionář Tomíček Karel, jedoucí k rodičům do Chybí v Petrovicích, železničními zřízenci z vlaku a hrozně ztýrán, položen na lavici, zbit, donucen provolávati slávu Polsce a líbati polskou orlici. Do krve stlučen násadkou od sekery a na konec uvězněn. 25. března jiný italský demobilisovaný domobranec, ve Skřečoni přepaden Matloch Josef, svázán, okraden o vyznamenání a peníze, zavřen do smrduté místnosti o hladu a žízni a škrcen provazem. Mohl bych uvésti celou řadu dalších jmen. I když už 2. března se nařídilo, že všechny zbraně do 15. března mají býti odevzdány, následek toho nařízení bylo jenom zvýšení onoho teroru. A tak místo aby násilnosti ustaly, je vyplněn celý duben a květen novými zločiny, jež mají dvě ohniska, z nichž zřejmě popud vychází, Třinec a Karvinou a ovšem vedle toho jediné ohnisko intelektuální, Těšín.

A zase to byla Karvinná, typicky dělnické místo, ze kterého se rekrutují voliči páně Śliwkovi a Peterovi. Ovšem vedle toho bylo také intelektuální středisko Těšín. Teroristé, jak bylo několikráte zjištěno, jsou organisováni v tlupy, dostatečně zásobováni zbraněmi a stojí pod vedením bývalých důstojníků. Plat dostávají z Těšína, a to svobodní 20 Kč, ženatí 30 Kč mimo stravu.

Strašné případy nastaly později v době likvidace, jmenovitě v Hnojníku, kde zavražděn byl Kubíček, který 15. března zmizel; byl totiž vyvlečen z vlaku. když odešel pro léky, čtyřmi muži a přinucen jíti do Těšína, načež po něm každá stopa zmizela. Pohřben byl 28 dubna v Šumbarku za obrovské účasti.

V noci z 20. na 21. duben zničena byla ekrasitovou pumou poštovní kancelář a plebiscitní místnost v nádražní stanici v Hnojníku. Obě místnosti i obydlí přednosty stanice Janala byly úplně zničeny, takže škoda se odhaduje na 150.000 Kč. Janal byl od Poláků nenáviděn pro horlivou českou činnost a obdržel několik výhružných listů před tím. Polské listy v cynismu až nepříčetném vysvětlovaly tento atentát výbuchem střeliva, jež prý bylo v nádražní stanici uloženo.

Nastoupila celá řada dalších pumových atentátů. Fotografie mám zde. V noci ze 6. na 7. května vhozeno do domu Štěrby Jana v Porembě, předsedy správní komise, několik granátů, jimiž byl téměř nadobro zničen. Nábytek byl všecek roztříštěn. Syn Štěrbův Josef a dělník Škuta Dominik, uprchlík z polské Lutyně, byli těžce zraněni. Skoro v stejný čas vhozeny 2 pumy do hostince Stabravy Josefa v Polské Lutyni, a jen duchapřítomnosti jmenovaného lze děkovati, že nikdo nebyl zraněn. 15. května vhozena dynamitová puma do domku hlídače Slížka Frant. v Hrušově, jenž se vůbec politikou nezabýval. Druhý útok namířen byl proti hostinskému Tvardkovi v Bartovicích, jemuž výbuchem netoliko dům značně poškozen, ale zničeno i úplně šatstvo, prádlo a nábytek. Štěstí, že atentát nezaplatil nikdo životem. Nejtěžší byl útok v Orlové na dům správce spořitelny Mezery, jehož majetek byl hrozným způsobem zničen a on sám těžce zraněn, kromě toho lehce zraněna paní Mezerová a švadlena.

Útoky granáty se opakovaly i později, i když neměly těch zhoubných následků jako uvedených 5 případů. Tak vhozen 16. května granát do bytu učitele Mrázka v Dombrové; téhož dne vyhrožoval Polák Barwiolek českému horníkovi Larišovi Josefu v Petřvaldě, a skutečně se našly připravené výbušné látky. Potom přišla vražda horníků Vicherka Viléma a Kyse Antonína, kteří byli zastřeleni 16. května o 1/23 hod. ráno neznámými čtyřmi muži, právě když konali hlídku směrem od Suché k Bludovicím.

Od 15. do 17. května řádily polské tlupy strašně v Bystřici u Jablunkova, v Dětmarovicích, v Karvinné, ve Frýštátě, v Jablunkově, v Těšíně a jinde.

15. května vniklo na 500 ozbrojených Poláků do Bystřice u Jablunkova, přepadli občany, kteří byli označeni za Šlazaky a hrozně je ztýrali. Téhož dne přepadli hájovnu Bezeczného v Bystřici a vyloupili ji, rovněž vyloupena byla myslivna lesního Čížka.

Na Dětmarovice byla uspořádána v pravém slova smyslu loupežná výprava. O jednotlivostech se nebudu pro krátkost času zmiňovati. Mohl bych jmenovati, po př. čísti, velmi četné případy, omezím se však na tři, po případě čtyři:

17. května drancováno bylo v Jablunkově. Ráno vlakem přijeli dělníci třinečtí a nastalo všeobecné loupení. Krámy byly násilně otevřeny, s počátku zboží prodáváno za jednu desetinu ceny, pak jednoduše loupeno. Třinecké hordy - a není vhodnějšího názvu pro tyto lupičské smečky - staly se postrachem celému okolí. Jmenováno jest asi 20 osob, které šílením těchto tlup přišly o zdraví, resp. majetek.

18. května vrazily třinecké bandy do Těšína a vrhly se na místo zvlášť nenáviděné: "Slezský dům", kde je kancelář lidové strany Kozdoňovy, která souhlasila s tak zv. orientací československou.

Potom vypukla zase z důvodů nacionálních mezi dělnictvem karvínským stávka, a když žádali lepší zásobování, zařazení pod aprovisační správu polskou a odstranění českého četnictva a vyplácení mzdy v českých penězích, poněvadž za české peníze, které měly větší hodnotu, mohli v Polsku dostati daleko více, byli dělníci, kteří se stávkou nesouhlasili, hrubě pronásledováni a zastrašováni anonymními dopisy. Stávka projevila se také hotovým útokem na obce Lazy Prostřední a Dolní Suchou. Stávkující potulovali se Karvinou a vykonávali na českých lidech pouliční spravedlnost, přičemž ztýráno množství osob: Vypuzen ředitel české školy Krůta, na ulici insultován dr Karel Baron, poradce komise, a celá řada dalších lidí.

Vrcholem těchto násilností byla vražda Temova a vyvražděni četnické stanice v Šumbarku. Nebudu uváděti všechna jména těch, kteří tenkráte byli při těchto atentátech zraněni.

Velectění pánové a paní, to jsou malé ukázky toho, jakým způsobem prý česká nebo polská buržoasie řádila na Těšínsku v době plebiscitu. Jak viděti, byli to specielně a hlavně příslušníci dělnické vrstvy z Třince a Karvinné a jelikož nyní mají býti všichni amnestováni, je přirozeno, že se to bude dotýkati zrovna těch lidí, kteří zůstali u nás v Karvinné a v Třinci zaměstnáni a že se to nebude dotýkati našich lidí na straně polské.

Nejasná je stylisace článku 3 a 5, mluvící o amnestii, poněvadž se tam mluví zároveň o tom, že mají býti sice amnestovány zločiny, které byly spáchány z důvodů politických, ale nikoliv zločiny, které snad při nich nastaly z důvodů nepolitických. Jestliže někdo může říci, že z důvodů politických šel někoho zabíti nebo oloupiti, byl bych zvědav, jak se to bude dělati, aby se rozeznalo, kdy byl zločin politický a kdy nikoliv. Bude to těžký oříšek pro naše úřady, neboť na straně polské nebudou postaveni žádní lidé před soud, poněvadž na všechny ty násilnosti, o kterých jsem uvedl několik fakt, na straně české nikde žádná odpověď podobným způsobem se nestala, z českých lidí nebyl nikdo zabit, žádné výpravy nebyly podnikány do obcí polských, jediný případ, který se stal o těch násilnostech ve Třinci, bylo vyvlečení p. závodního Kedroně na Nové šachtě v Lazích, ale toto ztýrání p. závodního bylo pro něho osobně snad ne jediným důvodem k tomu, že se stal populárním v Polsku a následkem toho za utrpení při plebiscitu se stal později ministrem obchodu polské republiky.

Nejdůležitější ustanovení této smlouvy jest ochrana menšin. Musím říci, že všecka ustanoveni v této části obsažená, zakládají jen reciprocitu formální obou národů a států. Materielně dostává se všech výhod opět jen Polákům u nás, kdežto my naprosto ničeho na polském Těšínsku nezískáváme a nezískáme, poněvadž na polském Těšínsku podle výsledku sčítáni polských úřadů Čechů není. Řeknu docela loyálně, že tam skutečně Češi nejsou, pokud se nepřiznává Šlonzákům, kteří měli největší počet svých stoupenců v polském Těšínsku, možnost, aby se přihlásili za Čechoslováky, kterými chtějí býti.

U nás ze Šlonzáků vznikla největší část Čechoslováků, jejichž příslušnost k našemu národu vy ovšem popíráte. Říkáte, že to byla falešná úřední statistika. Ti lidé nemluvili ani česky, ani polsky, oni mluvili "po našemu" a dávají výraz své vůli, aby byli pokládáni za Čechy, tím, že se při sčítání přihlašují za Čechoslováky a že své děti posílají do české školy tam zřízené. Píší sice polsky proto, že se česky nenaučili. To je ten problém revindikace těchto lidí jazykově neurčitých. Bohužel, musíme směřovati celou administrativní oprávněností našich úřadů, jmenovitě ministerstva zahraničí, školství a vnitra k tomu, abychom výhody stanovené v této části pro menšiny polské u nás učinili základem lepši existence a budoucnosti jmenovitě našich Slováků na Oravě a Spiši, kteří jsou nesporně slovenského původu a slovenského vědomi.

Vzpomínám si, s jakou bolesti a slzami tito Slováci z Oravy a Spiše přijali rozhodnuti mezinárodni delimitační komise, jejímž členem jsem byl, a jak přicházeli a říkali: "Naši otcové byli Slováci, proč nemůžeme my jimi zůstati?" Celá skoro Spiš až do doby, kdy byla přičleněna k Polsku, při sčítání prohlašovala se za Slováky a tam snad bylo spácháno největší násilí rozhodnutím mezinárodní komise dohodové, která tuto severozápadní Spiš přidělila Polsku. Proto musejí naše ministerstva zahraničí a školství hleděti dosíci těch práv, kterých na základě našich smluv a zákonů ústavních u nás Poláci mají přebytek. (Posl. dr Wolf [polsky]: Přebytek) Řekněme tedy dostatek, pane kolego.

U nás, vzácní pánové a dámy, mají Poláci ve všech obcích, ve kterých školy polské měli, tyto namnoze velmi rozmnožené. Jmenovitě dostalo se jim v Československé republice v naši části těšínské měšťanských škol, které za Rakouska vůbec neměli dostalo se jim subvence na gymnasium a mateřské školy. Poláci sami si toho nepřejí aby byly postátněny. (Posl. dr Wolf: Ta subvence byla za času Austrije větši!) Není to pravda. Tenkráte jste dostávali 3000 K... (Posl. dr Wolf: 10.000 K!) Tenkráte jste dostávali přepočítáváním na zlaté koruny.

K jednotlivým článkům řeknu ještě toto: K čl. XII chceme, aby tato smlouva stala se základem opravdové blahovůle u polských úřadů, když je to v tom článku normováno. Chceme, aby se strany polské nám byly prokázány ty ochoty, které my prokazujeme Polákům u nás. Samozřejmě, že musí býti loyalita ke státu a našemu národu nejen celého obyvatelstva, ale i jednotlivců a tato loyalita musí býti skutečným předpokladem k poskytováni jim těch práv, která jsou v těch článcích zaručena.

Ke čl. 14 mohu říci krátce, že právě česká Volyň, těch 72 českých obcí na Volyňsku, bude zkouškou opravdové slovanské solidarity a slovanské ochoty se strany polské. Nemohu se, páni, odvolávati prostě na to, že podle zákonů polských nemají tam naši lidé nároku na veřejnou školu, protože zřídili z různých českých osad přivtělením jich k osadám polským osadu menší než s 25% menšinou. Kdyby bývaly zůstaly tyto osady samostatné, jako byly za Ruska, měly by automaticky nárok podle polských zákonů, ale tím, že některé osady české byly přičleněny k obcím ruským, byl úplně jejich nárok na získání školy zničen. Tam musí nastati opravdu náprava. U čl. 16 vítám odmítnutí nároků na nějaké koncese, neboť by to odporovalo všem ústavním právům všech občanů Československé republiky.

K čl. 17 žádáme, aby naše vláda užila příslušející ji ze smlouvy ingerence na zřízení, resp. povoleni českých soukromých škol na Volyni a ve slovenské Spiši, kde jsou naši Slováci nešťastni, že k Polsku byli připojeni. Tam se tím způsobem aspoň musí tato polská blahovůle osvědčiti; když ne veřejné školy nákladem státním, aby tam aspoň byly zřízeny soukromé české školy v osadách, ve kterých nemají Čechoslováci podle polských zákonů na to nároků.

Čl. 19 mluví, že se opatři dorost učitelský z našich občanů, aby se nám sem vzhledem k těmto ustanovením neimportovali absolventi polských učitelských ústavů jako nějací agitátoři.

K čl. 21 žádám naléhavě, aby naše ministerstvo školství vydalo co nejdříve v duchu československém a státním redigované polské učebnice a slabikáře, kterých by bylo používáno na školách polských, poněvadž je nemyslitelno, aby se na polských školách v Československu učily děti ze slabikářů varšavských o tom, že je rzecz pospolita Polska, že mají presidenta Wojciechovského atd., ale o naši republice děti nevědí nic. (Posl. dr Wolf: Už jsou!) Ano, začíná se.

K částce VIII, kde běží o finanční závazky obou států, možno říci, že naše republika bude velmi zatížena a že Polská republika vyšla z těchto závazků velmi lacino, jak je to vidno ze samotné důvodové zprávy na str. 5 a 6.

Smlouva je při vší své nevýhodnosti se stanoviska mezinárodního pro naši republiku a Polsko vzhledem k opravdovému chápání slovanské solidarity přijatelná a slušná, ale Poláci musejí oplatiti naši blahovůli také odmítnutím všech dosud trvajících nemožných poměrů, to je na př. protežováni rozvratné a státu nebezpečné agitace Jehlicskovy, Ungrovy a Dvorzákovy, která se vyjadřuje nejsprostšími, surovými útoky na náš stát, jež byly obsaženy v zahraničním časopise "Slováku", vydávaném v Českém Těšíně, ve "Wiadomosci polskoslowackie", ve státním "Kurjeru Codziennym" a v jiných časopisech, jmenovitě na straně polské vycházejícím denníku Ciesinskom.

Dalším předpokladem přijatelnosti toto smlouvy pro nás je nezbytnost, slavná sněmovno, abychom odškodnili slušně to všechno utrpení, které za svou snahu učiniti Těšínsko příslušníkem našeho státu podstoupili naši dobří čeští lidé nebo Šlonzáci, jak jsem to z této brožury byl citoval. Jim se musí odškodněni toho dostati dříve, máme-li učiniti možným, aby se do Československé republiky na základě této amnestie vrátili ti, kteří našim lidem hlavy rozbíjeli a granáty házeli, kteří rozbíjeli domy našim lidem a kteří budou moci svobodně choditi jako lidé amnestovaní a budou se moci smáti těm našim lidem, kteří za tyto škody, které pro náš československý stát utrpěli, nedostali odměny.

Jestliže naše republika bude dbáti při prováděni této smlouvy skutečně důstojnosti státu a prospěchu našeho národa, potom bude tato smlouva dobrým základem toho trvalého. dobrého poměru bratrského mezi námi a Polskem, jak si ho přejeme. Ovšem musí býti doplněna tato vzájemná ochota ochotou ve věcech hospodářských. Vy víte, jaké důsledky má československo-polská obchodní smlouva na zvýšeni naši uhelné krise na Ostravsku. I tam musí si obě strany ustupovati v ně čem a poleviti, aby se mohly lehčeji snášeti a byly v trvalém přátelství a dělaly tu politiku, jako se dělá v Ženevě atd. Za všech okolností musí naše vláda podporovati všemožně revindikaci těch našich práv národních a získání těch lidí na Těšínsku usedlých, kteří chtějí býti Čechoslováky, i když se to snad polským činitelům místním nelíbí, jmenovitě ve zřizování škol a budováni řádných budov.

Na různé výtky, které tu uváděli pp. posl. Patzel nebo dr Wolf, Schäfer a jiní, nemohu pro krátkost času reagovati. Řeknu jen, že Němci, jak to řekl správně dr Wolf, mají u nás na základě zákona totéž, co se normuje pro polské menšiny, ba, že mají daleko více a že se touto smlouvou žádná zvláštní privilej polské menšině nedává. 12tiletá lhůta této smlouvy bude zkouškou slovanské solidarity naší a hlavně také polské. Dr Wolf, i když si stěžoval na útisky, musí přiznati, že polskému elementu na Těšínsku se u nás žádná křivda neděje, že všude může býti polský člověk dobře obsloužen ve svém jazyku před úřady, třebaže to bude činiti veliké nesnáze našim českým úředníkům, dokud nebude úředníků polských. Vy to víte sám, pane dr Wolfe, že vzhledem k dnešním nařízením jazykovým resignují členové soudu a okresní správy politické ve Frýštátě, poněvadž jim není možno poskytnouti a vykonávati spravedlnost polské menšině ve třech jazycích.

Z těchto důvodů žádám, abyste svým souhlasem k této smlouvě umožnili tuto lepší budoucnost obou našich národů a aby naše vláda měla bedlivý zájem národa a státu na zřeteli, zvláště pokud běží o naše menšiny volyňské a o naši menšinu slovenskou na Oravě a Spiši. (Potlesk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Žádám o přečteni podaných návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1. Resoluční návrh posl. Patzela, dr Luschky a druhů:

I. Vláda se vybízí, aby se postarala, aby vklady československých vkladatelů v těšínské spořitelně a aktiva těšínské spořitelny vztahující se na československé území, byly převedeny na peněžní ústav v Českém Těšíně a aby tento peněžní ústav byl přinucen přepočítati vklady podle §u 7 nařízení ze dne 8. října 1920, číslo 583 Sb. z. a n., t. j. aby vklady do 26. února 1919 byly převedeny v poměru 1 koruna rakousko-uherská ´ 1 Kč, pozdější vklady v poměru 250 K rakouskouherských nebo polských marek = 100 Kč.

II. Vláda se vybízí, aby se postarala, aby českoslovenští vkladatelé jiných peněžních ústavů v Polském Slezsku mohli vybrati své vklady a mohli je předložiti k výměně podle §u 1 nařízení 583/1920 u příslušných berních úřadů..

2. Resoluční návrh posl. Schäfera a druhů:

Vláda se vybízí, aby prodloužila lhůtu, ustanovenou pro opční právo, a aby neprodleně zahájila vyjednávání o analogickém ustanovení s polskou vládou, a to z těchto důvodů:

Mezi Československou republikou a Polskem byla u zavřena v Paříži dohoda ze dne 28. července 1920, podle níž se obyvatelům Slezska a také osobám, které tam sice přísluší, avšak nebydlí, přiznává za určitých předpokladů opční právo pro některý stát. Lhůta pro toto opční prohlášení byla ustanovena na jeden rok. Tato dohoda byla však vyhlášena ve Sbírce zákonů a nařízení teprve 11. února 1925.

Hned po tom, kdy byla uzavřena nová dohoda, velké množství osob použilo tohoto práva zaručeného touto dohodou. Podřízené úřady však opční žádosti zásadně vracely nebo žadatelům doporučily, aby opčních žádostí nepodávali a místo toho aby si zažádali za udělení státního občanství.

Všechny opční žádosti, které byly podány tohoto roku, opavská zemská správa zamítla, poněvadž byly podány pozdě. Stížností k nejvyššímu správnímu soudu na takovéto odmítnutí bylo dosaženo, že rozhodnutím ze dne 27. ledna 1926 bylo vysloveno, že opční lhůta uplyne teprve 11. února 1926, t. j. za rok od vyhlášení. O tomto rozhodnutí dovědělo se jen velmi málo obyvatelů a tímto při nejmenším velmi obojetným chováním vlády a podřízených úřadů byla velká část obyvatelstva připravena o své opční právo.

Nedosti na tom, opavská zemská politická správa oznámila již v jedno.m rozhodovacím výroku, že opce, které byly podány do 11. února 1926 s odvoláním na někdejší stanovisko správních úřadů o uplynulé opční lhůtě a s odvoláním na uvedené rozhodnutí nejvyššího správního soudu, mají býti zásadně zamítnuty, poněvadž byly podány pozdě.

Sta opčních žádosti leží do dnešního dne nevyřízených a existence a zvláště i politická práva většiny těchto optantů jsou omezeny.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Všechny tyto návrhy jsou dostatečně podepsány a jsou předmětem jednáni.

Žádám prvního zpravodaje pana posl. Prokeše, aby se ujal slova k doslovu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP