Středa 17. března 1926

Zpravodajem výboru imunitního jest p. posl. dr Zadina. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Zadina: Slavná sněmovno! Posl. Stivín sdělil předsednictvu sněmovny, že posl. Kreibich ve schůzi poslanecké sněmovny dne 19. února t. r. učinil o něm projev, kterým ho vinil z nečestného jednání, a z toho důvodu požaduje, aby poslanecká sněmovna vyslovila posl. Kreibichovi důtku podle §u 51 jedn. řádu pro urážku na cti.

Imunitní výbor pojednal o této záležitosti a zjistil na základě potvrzení svědků, že posl. Kreibich skutečně proti posl. Stivínovi urážlivý výrok pronesl. Také posl. Kreibich sám doznal tento projev a udal dále, že neměl úmyslu osobně se dotknouti cti p. posl. Stivína, nýbrž toliko charakterisovati tímto způsobem jeho politický postup. Imunitní výbor posoudil celou záležitost a zaujal stanovisko, že posl. Kreibich dopustil se tímto projevem oproti posl. Stivínovi urážky na cti, a z toho důvodu navrhuje, aby posl. sněmovna vyslovila posl. Kreibichovi důtku podle §u 51 jedn. řádu.

Předseda (zvoní): Podle §u 51 jedn. řádu má sněmovna, vyslechnuvši zpravodaje, slyšeti také uraženého i provinilého a potom se má usnésti bez další rozpravy prostým hlasováním, zdali jest provinilému uděliti důtku.

Přeje si p. posl. Stivín slova?

Posl. Stivín: Nikoli.

Předseda: Pan posl. Stivín se vzdává slova.

Uděluji slovo p. posl. Kreibichovi.

Posl. Kreibich (německy): Svým výkřikem na pana posl. Stivína chtěl jsem drasticky a ovšem i přehnaně vylíčiti politický vývoj pana Stivína. Ponechávám politické veřejnosti, aby posoudila, zda můj úsudek byl příliš ostrý, a dovoluji si jen, abych odůvodnil svůj úsudek, vyslovený touto formou, uvésti tyto skutečnosti:

Jest skutečností, že pan Stivín byl za války horlivým válečným vlastencem (Výkřiky.), že jako šikovatel zasílal do "Práva Lidu" vlastenecké básničky, jak jsou Rusové hnáni a že, když byl za svou statečnost vyznamenán, s velikým dostiučiněním psal o tom, že jeho výkony byly uznány. Když se pak po převratu pan Stivín stal jedním z největších radikálů, zvláště po návratu soudruha Muny z Ruska, byl to právě on, který se jaksi vydával za vůdce radikalismu nejkrajnější levice v dělnickém hnutí. Připomínám jeho osobní provolání ve věci soudruha Muny slavnými slovy: "Oko za oko, zub za zub."

Dále konstatuji, že se pan Stivín v oné době odvážil přeložiti do češtiny prvou kapitolu Leninova spisu "Stát a revoluce". Pro své zásluhy o revoluční hnutí byl zvolen, aniž tomu odporoval, společně s Munou, čestným předsedou prvého sjezdu rad Maďarské republiky rad. (Výkřiky na levici.) V té době to byl pan Stivín, který postupoval proti buržoasii nejostřejším způsobem a Šrobár a zde nazval krvavým psem. On to také byl, kdo v této době psal politické satiry, mezi jiným také proti předsedovi československého Národního shromáždění panu kolegovi Tomáškovi.

V té době byl pan Stivín miláčkem radikální mládeže. Byl to Franta Němec, který napsal na něj nadšenou báseň, báseň, která byla pro svou zvláštní, komunistickou drsnost zabavena a později imunisována: "Až nám Pepík v útok houkne, hola hola tydlitá, jen se těšte, buržoové, držka bude rozbitá." (Veselost.) Tehdy to byl pan Stivín, jenž na sebe upoutal záští národovců, o čemž svědčí známé události na budějovické schůzi páně Stivínově. Roku 1919 byl to pan Stivín, který v kladenské "Svobodě" ulehčoval svému radikalismu také satirickými verši. Připomínám krásný verš, který tenkráte napsal pan Stivín roku 1919 v kladenské "Svobodě" proti, mohu ještě říci, nynějšímu předsedovi vlády Švehlovi: "Švehla jehla, která píchá, šije podle Metternicha. Za Rakouska ponížený pes, na tyrana chce si hráti dnes." (Veselost na levici.)

V té době, počátkem roku 1919, měl pan Stivín tajné schůzky se soudruhem Munou a Houserem, s nimiž se radil, jak by se dalo zabrániti finanční politice pan Rašína a kolkování bankovek. V době polního tažení proti sovětskému Maďarsku byl to pan Stivín, který tehdejšího ministra nár. obrany Klofáče obvinil, že toto polní tažení jest výpad československého vojska na sovětské Maďarsko.

Také v národních otázkách byl pan Stivín roku 1919 velmi radikální. Vzpomínám si na rozmluvu, kterou jsme měli v létě 1919, jíž se zúčastnil Stivína Šmeral a my z liberecké levice. Při této rozmluvě to bylo, kdy nám soudruh Šmeral se souhlasem pana Stivín a radil - tenkráte jsme byli v sociálně-demokratické straně - aby německá sociálnědemokratická strana v Československu vytyčila co nejdále sahající národní požadavky v oboru samosprávy podle vzoru brněnského programu rakouské sociální demokracie, aby čeští sociální demokraté byli nuceni přiznati v této otázce barvu. Na teplickém sjezdu strany německé sociální demokracie vytýčili jsme tyto požadavky a tu byl to první pan Stivín, který v "Právu Lidu" co nejostřejším způsobem vystoupil proti těmto požadavkům.

Tehdy se začal točit. Na jaře 1920 uskutečnil se jeho obrat a na to se vztahuje moje zvolání. Na jaře 1920 měl pan Stivín osobní slyšení u presidenta republiky a od tohoto dne nastal zřetelný obrat v politických názorech páně Stivínových. Jeho vývoj šel velmi rychle doprava. On to byl, kdo na příklad nejmocněji postupoval proti levici. Celý svět - pokud lze zde o Československu mluviti jako o světě - dělal si švandu z pana Stivína a z jeho rychlého politického obratu. Byl to Eduard Bas, který tenkráte ve veselých feuilletonech a verších psal o umění páně Stivínově rychle se otočiti a který tenkráte správci tiskárny sociálně demokratické strany navrhoval, aby nesmírných rotačních sil páně Stivínových využili pomocí transmisí k pohánění strojů. (Veselost.) Tenkráte to bylo, kdy pan Bas napsal známý kuplet "Stivín se točí", který se zpíval po celé Praze a kdy na podzim 1920 pan Stivín dostal viditelnou odměnu ve způsobě velmi krásného bytu v paláci na Malé Straně.

To jsou skutečnosti, které jsem zde chtěl uvésti. Ponechávám politické veřejnosti, aby posoudila, zda moje slova byla příliš ostrá, avšak doufám, že se pan Stivín přes to přese všechno bude těšiti verši z jedné své sbírky, v nichž se projevuje jeho skutečný světový názor: "Jedno nás může zachovat, na ostatní se plivá: knedlíky, zelí, vepřová a k tomu litr piva." (Veselost a potlesk na levici.)

Předseda (zvoní): Je nám hlasováním rozhodnouti o návrhu pana zpravodaje.

Prosím, aby paní a páni poslanci zaujali místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje prve odůvodněným, aby byla panu posl. Kreibichovi vyslovena důtka, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se vysloviti důtku panu posl. Kreibichovi a (Výkřiky komunistických poslanců.) vyřízen je sedmý odstavec dnešního denního pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž je:

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Mostě za souhlas s trest. stíháním posl. Zoufalého pro zločin výzvy k trestním činům podle §u 15, č. 3 a pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky a přestupek §u 23 tiskového zákona (tisk 129).

Zpravodajem je pan posl. Riedl. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Riedl: Slavná sněmovno! Krajský soud v Mostě žádá za souhlas s trest. stíháním posl. Zoufalého pro zločin výzvy k trestním činům podle §u 15, č. 3 a pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky a přestupek §u 23 tiskového zákona.

Libert Zoufalý, tajemník komunistické strany v Mostě, byl rozsudkem krajského soudu v Mostě ze dne 23. března 1925 a rozsudkem vrch. zem. soudu v Praze ze dne 26. května 1925 odsouzen pro shora uvedené trestné činy, jichž se dopustil jako řečník dne 18. května 1924 na táboru lidu v Chomutově a dne 27. července 1924 na táboru lidu v Kadani, k žaláři v trvání šesti měsíců.

Libert Zoufalý nastoupil trest dne 3. září 1925; poněvadž však byl dne 15. listopadu 1925 zvolen poslancem, byl výkon tohoto trestu přerušen a on dne 25. listopadu 1925 propuštěn na svobodu.

Odpykal si tudíž z trestu 2 měsíce a 22 dní. Krajský soud v Mostě žádá nyní o vydání posl. Zoufalého, aby na něm mohl býti vykonán zbytek trestu.

Imunitní výbor zjistil ze spisů, že šlo o pro jevy, které pořádala strana komunistická v celé republice u příležitosti známých událostí ve Svaljavě.

Posl. Zoufalý vyjádřil svůj názor způsobem u této strany obvyklým a tlumočil názor této strany na otázky vojenské. Při tom užil ve své řeči jen frázeologie u oposičních řečníků obvyklé, která ani u posluchačů nevyvolala značnějšího vzrušení, takže oba tábory skončily úplně v klidu a nedošlo k porušení pořádku.

Po uvážení obou okolností a vzhledem k tomu, že by odpykáváním zbytku trestu bylo posl. Zoufalému znemožněno vykonávati poslanecký mandát, usnesl se imunitní výbor doporučiti poslanecké sněmovně, aby posl. Zoufalý k trest. stíhání vydán nebyl.

Předseda (zvoní): K rozpravě není nikdo přihlášen. Přikročíme ihned k hlasování.

Prosím paní a pány poslance, aby zaujali místa. (Děje se.)

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Zoufalého.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání p. posl. Zoufalého a vyřízen jest osmý odstavec pořadu schůze.

Přistoupíme k dalšímu odstavci, jímž je:

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za sou. hlas s trest. stíháním posl. dr Jurigy pro přečin podle §u 14, č. 5 a 3 a posl. Tománka pro přečin podle §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 130).

Zpravodajem je pan posl. dr Daněk. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Hlavní stát. zastupitelství v Bratislavě žádá za souhlas s trest. stíháním posl. dr Jurigy pro přečin podle §u 14, č. 5 a 3 a posl. Tománka pro přečin podle §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky.

Podle zprávy a oznámení hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě konala se veřejná schůze lidu ve Starém Tekově dne 12. července 1925. Na této schůzi ve svých řečech oba páni poslanci vyslovili se o poměru Čechů ke slovenskému lidu, zvláště však o působení českých úředníků na Slovensku, jakoby těmito byly nadělány obrovské dluhy, ze kterých úroky má platiti slovenský lid.

Imunitní výbor jednal o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za vydání posl. dr Jurigy a Tománka k trestnímu stíhání.

Ze zprávy o schůzi nabyl imunitní výbor přesvědčení, že oba poslanci tlumočili politický program svůj i své celé strany a že řeči pronesené třeba před větším shromážděním nezanechaly po sobě žádného vlivu a že není možno poslance do té míry omezovati, aby svým voličům nemohl své politické názory přednášeti. Navrhuje tudíž imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby posl. dr Juriga a Tománek k trest. stíhání pro shora uvedené trestní činy vydáni nebyli.

Předseda (zvoní): K rozpravě není přihlášek. Přikročíme ihned k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání poslanců dr Jurigy a Tománka.

Kdo souhlasí s tímto návrhem p. zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. dr Jurigy a Tománka.

Tím vyřízen jest 9. odstavec pořadu schůze.

Přistoupíme k dalšímu odstavci pořadu, jímž jest:

10. Návrh posl. Patzela a soudr., aby byla jako pilná projednána osnova zákona o trest. stiháni presidenta republiky a členů vlády podle §§ 34, 67 a 79 úst. listiny (tisk 3).

Žádám o přečtení tohoto písemně podaného návrhu.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Návrh posl. Patzela a druhů, aby návrh zákona o trestním stíhání členů vlády byl projednán jako naléhavý.

Podepsaní navrhují:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Usnesení senátu, tisk č. 3 ex 1925 II. volebního období poslanecké sněmovny, budiž projednáno jako naléhavé zkráceným jednáním podle §u 55 jedn. řádu a příslušnému ústavněprávnímu výboru budiž dána pětidenní lhůta, aby podal zprávu.

Předseda (zvoní): Návrh vyhovuje odstavci 1 §u 55 jedn. řádu, jeť podepsán dvěmi pětinami všech poslanců.

K odůvodnění pilnosti podle citovaného paragrafu promluví jeden z navrhovatelů zkráceného řízení, stanovený dohodou navrhovatelů. Jako takový přihlásil se ke slovu p. posl. inž. Jung.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická pro něho stanovena byla 20 minutami. (Námitek nebylo.)

Námitek není. Lhůta tedy stanovena 20 minutami. Dávám slovo panu posl. inž. Jungovi.

Posl. inž. Jung (německy): Dámy a pánové! Jednáme o návrhu posl. Patzela a druhů, aby návrh zákona o provedení obžaloby ministrů byl projednán jako pilný. K tomuto návrhu došlo takto: Dne 17. prosince bylo v tisku 3 v této sněmovně předloženo usnesení senátu o vládním návrhu, předloženém v tisku 887/I. Tento návrh obsahuje prováděcí zákon k §§ům 34, 67 a 79 úst. listiny o soudním stíhání presidenta republiky a členů vlády. Toto usnesení senátu zavdalo nám podnět k podání pilného návrhu všech oposičních stran v prvních ranních hodinách dne 22. prosince, aby byla vznesena obžaloba proti ministrům. Předsednictvo se usneslo většinou hlasů, aby tento návrh nebyl dán na denní pořad sněmovny. Podle §u 43 úst. listiny jest každá sněmovna povinna, usnésti se o návrhu zákona, přijatém druhou sněmovnou, do tří měsíců ode dne doručení v dotyčné sněmovně. Tyto lhůty mohou býti změněny souhlasným usnesením. Neučiní-li druhá sněmovna žádného usnesení v předem určené lhůtě, má se za to, že souhlasí s usnesením první sněmovny.

Jak již poznamenáno, toto usnesení senátu došlo dne 17. prosince; bylo také vydáno tiskem. Tříměsíční lhůta včerejším dnem tedy uplynula, což podle povinnosti uvádím na vědomost. (Výkřiky na levici.) Příčinou k podání našeho návrhu, aby byla vznesena obžaloba proti předsedovi vlády dr Švehlovi a bývalému ministrovi pošt a po jistou dobu také železnic dr Frankemu bylo vedle zneužití zákona na ochranu republiky též zneužití zákona o tak zvané restrikci. Připomínám, že může se teď již říci, bývalý předseda vlády při projednávání restrikčního zákona výslovně prohlásil, že se nebude zneužívati nijak tohoto zákona v národně-šovinistickém smyslu, nýbrž že se bude postupovati podle čistě služebních úvah. Bylo to jedno z nedodržených ministerských slov, jimiž se několika právě pan dr Švehla může vykázati.

Ve včerejší schůzi senátu přednesl pan senátor Pánek několik čísel. Mluvil o 330.000 zaměstnancích, jichž bylo před restrikcí, a prohlásil, že mezi nimi bylo 75.000 Němců. To by bylo odpovídalo 22,7% všech státních zaměstnanců. Ačkoliv máme přirozeně všechny příčiny, abychom pochybovali o správnosti těchto číslic, chci přece... (Posl. dr Luschka [německy]: Pro klíč podle počtu obyvatelstva ještě příliš málo!) Prosím, k tomu se ještě vrátím... je vzíti za podklad svých úvah. Podle senátora Pánka bylo restringováno 18.000 Němců. I to jest číslo, o němž třeba velmi pochybovati, protože máme všechny příčiny, abychom měli za to, že mezi 33.000 restringovanými bylo mnohem více než 18.000 Němců. Ale i kdybychom těchto 18.000 považovali za správné číslo, bylo by se naše procento státních zaměstnanců mnohem značněji zmenšilo než procento českých. Při tom třeba ještě připomenouti, že náš podíl na vyšších zeměstnancích jest bez toho značně menší než počet zaměstnanců vůbec a při tom třeba zjistiti, že náš podíl obecenstva i podle státního sčítání lidu - nebo lépe řečeno, přepočítání - činí přes 24%. (Posl. Patzel [německy]: Proč se letos neprovádí sčítání lidu?) To jest kapitola pro sebe. Náš podíl se však zmenšuje ještě více skutečností, že za tyto restringované byli přijati četní noví, a to výlučně čeští zaměstnanci. (Výkřiky na levici.) Připomínám však ještě jednou důrazně, že číselným údajům pana senátora Pánka vůbec nevěřím! Zákon o úsporných opatřeních ve správě, jak se nazývá, byl porušen co nejhruběji a náš národ byl připraven o mnoho tisíc pracovních míst. Můžeme tvrditi, že zákon byl vůbec utvořen jenom k tomu účelu. (Výkřiky na levici.) Nejhruběji se to jevilo na železnicích a u pošty. Hanba restrikční, zvláště v okrsku ředitelství státních drah v Olomouci, byla svého času objasněna v několika novinách. V jediné personální stanici, v Krnově, bylo najednou restringováno 671 zaměstnanců, a to v topírenské dílně 50%, v odboru pro udržování trati 50%, v dopravním úřadě železničním 37%, ve skladišti materiálu 40%, tedy zcela značné procento. Městské zastupitelstvo krnovské intervenovalo svého času u dnešního, lépe řečeno u bývalého ministra železnic, aby tuto restrikci odvolal. Právě tak jako v Krnově to bylo v Mostě, Ústí n. L. a mnohých jiných velkých personálních stanicích.

Dále třeba zjistiti, že se při restrikci postupovalo co nejnelidštěji, ačkoliv se tvrdilo výslovně, že má býti restringováno způsobem co nejhumánnějším. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.) Teprve den před restrikcí dostane ten, jenž má býti restringován, vyrozuměni, aspoň u železničářů je tomu tak. Byl též učiněn pokus, připraviti dotčeného o příští splatný kvartál místního přídavku, ačkoliv tento přísluší podle §u 40, bodu 6, služebního řádu každému definitivnímu zaměstnanci, jenž jest přeložen do výslužby. Po týdny, ba měsíce musili tito chudáci čekati na své výslužné, protože likvidatura pensi nebyla s to stačiti rychlíkovému tempu restrikce. Jestliže postižení našli nějaký nepatrný vedlejší výdělek, byla jim a často i jejich členům rodiny odňata jízdní legitimace. Restringováni byli i takoví, jimž chybělo jen několik málo dní na nárok na provisi nebo výslužné. Nedostatečné znalosti jazykové neměly býti důvodem k restrikci. Jsou jím však vždycky. V mnohých případech však i úplná znalost služebního jazyka nezachránila před osudem restrikce. Pak se právě za důvod vzalo domnělé hospodářské zajištění. Při tom byli na př. malí železničáři, jež mají malé družstevní domy a jsou zadluženi, restringováni, byli-li to Němci, mezitím co se Češi, kteří jsou majiteli domů, klidně ponechali ve službě. Klasické odůvodnění, jež se často opakuje, jest toto: "Dotčený nekouří, nepije, musil si tedy zahospodařiti jmění." Proto může býti restringován. Důsledkem toho jest, že ožralci byli ponecháni ve službě, ti však, již jimi nebyli, byli jednoduše vyhozeni na dlažbu. I těch nebylo šetřeno, kteří ve službě přišli o zdraví. Měl bych o těchto případech bohatý materiál po ruce, avšak krátkost doby mi nedovoluje, abych ho mohl použíti.

Národně-šovinistická a jednostranná politická tendence zákona a jeho provádění vysvítá z následujícího oběžníku "Jednoty", jenž jest obsažen v "Reformě" ze dne 11. března 1925. Zní takto: "V tomto roce má býti počet železničářů podle zákona číslo 286 ze dne 22. prosince 1924 zmenšen o 10%, a jelikož nám není možno, zameziti toto ustanovení, chceme aspoň působiti v tom smyslu, aby se nedotýkalo našich členů. Žádáme, aby odbočky zaslaly seznamy všech přesluhujících úředníků, jakož i těch, již mají jmění. Mimo to žádáme o seznam oněch osob, které podle názoru odbočky nezasluhuji, aby jim stát i nadále poskytoval existenci na úkor mladších.Tito buďtež výslovně označeni slovy: "Nepřítel republiky." "Jednota" připomíná: "Tato akce, jež jest přísně důvěrná, nebudiž oznámena celému členstvu odbočky, nýbrž toliko užšímu kruhu bratří (po případě jen dvěma nebo třem), již jsou zcela obeznámeni s místními poměry a dovedou zaručiti důvěrnost věci." Vidíte tedy, kdo měl skutečně provedení restrikce v ruce, a nesmí vzbuditi obdiv, nacházejí-li se při listech kmenové knihy pro německé železničáře cedulky tohoto obsahu: "Restrikce! Němec!". Příznivý vítr mi zavál takové cedulky do domu. A pak jest také srozumitelné, poznamenala-li správa topírny, jež je mi známa, ale jejíž jméno nechci uváděti ze samozřejmých příčin, u zaměstnance, jenž proti své restrikci se odvolal a při tom poukazoval na mladšího svobodného a v příznivých poměrech žijícího českého kolegu, toto: "Co se týče Y, na něhož se odvolává X ve svém rekursu, sdělujeme, že jmenovaný jest 25letý a způsobilý zřízenec české národnosti. Podotýkáme, že v dotyčném místě z národních příčin (Německé výkřiky: Slyšte! Slyšte!) je nutno postupovati velmi přísně, což bylo hlavní příčinou, proč Y nebyl navržen služebním místem k restrikci." Znám služební místo, znám také číslo spisu, pod kterým se tento případ projednal, nechci toho však použíti s ohledem na německého zaměstnance. Za restringované německé zaměstnance byli zařazováni ve velkém počtu Čechové, tak na příklad v Ústí nad Labem, Ústecko-teplické nádraží, hned 177 najednou. Seznam podle jmen mám zde. (Ukazuje seznam.) Věc šla tak daleko, že na příklad na Táborsku starostové obcí vydávali návěstí, aby se lidé hlásili k železnici na místo restringovaných. O úspoře se za takových okolností přirozeně mluviti nemůže. Pro to je ostatně ještě řada jiných dokladů. Sdělím krátce jen tyto. Na novostavbě v Mostě na př. za staré správy ústecko-teplické dráhy konal službu jeden hlídač. Když byla služba rozdělena, potřebovalo se k tomu tří hlídačů. Po sestátnění ústecko-teplické dráhy jest věc ta, že službu koná vždy jeden úředník a jeden hlídač. Při nynějším rozdělení služby to činí dnes potřebu tří úředníků a tří hlídačů. Na teplickém nádraží v Mostě konal službu za Ú. T. D. jeden staniční mistr. Při 12 hodinách služby a 24 hodinách volného času to činilo potřebu 3 staničních mistrů. Teď koná službu současně jeden staniční mistr a jeden úředník. To činí potřebu tří úředníků a tří staničních mistrů, a při tom nám pánové vypravují o úsporných opatřeních ve správě. A tak to jde pořád. (Posl. Krebs [německy]: Za to je špína ve všech vagónech!) To zde již patří ke kráse. I pro to mám několik dokladů a chci si uspořiti, abych se zde zabýval jednotlivostmi.

Podívejme se jednou na poštu. V okrsku poštovního ředitelství v Opavě bylo restringováno podle úředních pramenů, totiž úředního listu, až do 31. října 1925: Dobrovolně 35, nuceně 96. Před počátkem platnosti restrikčního zákona na začátku roku 1925 šlo 19 zaměstnanců částečně dobrovolně, částečně nuceně do výslužby. To činí ztrátu 150, mezi nimiž 32 Čechů a 118 Němců. (Německé výkřiky: Slyšte! Slyšte!) Nově jmenováno bylo z kursu 1924/1925 31 asistentů, nově přijato jako praktikanti a aspiranti 86, celkem tedy 117, a to vesměs Češi. (Německé výkřiky: Slyšte! Slyšte!) 118 Němců bylo tedy vyhozeno a 117 Čechů nově přijato. I z jiných oborů lze přinésti o tom čísla. Jen ještě dvě čísla z Ústí nad Labem; číslo restrikce u poštovního úřadu Ústí nad Labem I: systemisovaný stav úředníků činí 99, z nichž bylo 44 restringováno, a z těchto 7 šlo dobrovolně. Z těchto zase jen 3 měli určenou dobu. Mezi 44 bylo 43 Němců a jeden jediný Čech.

Ačkoli v restrikčním zákoně § 4, bod 2, výslovně stojí, že se jen pro rok 1925 ustanovuje počet těch, již mají býti restringováni, 10 procenty, což dále znamená, že by se toto procento pro rok 1926 musilo stanoviti znova. státní dráhy, především ředitelství státních drah v Brně a Olomouci, restringovaly i v roce 1926 mnoho set zaměstnanců, s odůvodněním, že prý jsou "přespočetní." A když jeden z těch přespočetných dal své věci dohromady, hlásil se nemocným a řekl: "Jdu pryč!", povolal ho přednosta úřadu a řekl: "Jak pak se má teď konati služba?" (Veselost na levici.) Z toho je viděti, že odvolání na přespočetnost byl vyložený podvod. (Souhlas na levici.) I panu dr Lukavskému - ač ovšem z jiných důvodů - se nehodí provádění restrikčního zákona, ačkoliv on jest jedním z jeho tvůrců. Aspoň se vyslovil velmi nepříznivě o způsobu jeho provádění v plzeňském "Českém Denníku". Tento výrok uvedu aspoň zkráceně:

Místopředseda Stivín (zvoní): Žádám pana řečníka, aby skončil.

Posl. inž. Jung (pokračuje): Byl jsem tak často přerušen, že zajisté smím prositi o prodloužení řečnické lhůty o několik minut. Prohlašuje, že jeho provádění odporuje duchu zákona a právě proto bude jeho konečný výsledek nepatrný. Smysl pro stát velí, aby se do naší státní správy dostavil nutný klid a aby se v ní opět posílila víra v právo a spravedlnost, která byla silně otřesena především hrubým a sprostým stranictvím a pak bezohledností, již se nedopustila snad ani nepřátelská byrokracie za Rakouska." (Výkřiky na levici.) Nemám, co bych k těmto slovům připojil; vyznačují krátce a výstižně, co chceme říci, a těmi všemi věcmi je především jeden hlavně vinen, a to je pan dr Franke. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Pan senátor Pánek prokázal svého času svému straníkovi špatnou službu, když jej hájil v "Českém Slově" a poukázal na to, že pan dr Franke musil takto postupovati z národních důvodů. A vedle Frankeho je to Švehla, který se na tato svinstva klidně díval, ačkoli to byl právě on, jenž, jak již jednou bylo poznamenáno, svého času nám dal závazné prohlášeni. Že slova ministerská...

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP