Úterý 8. června 1926

Místopředseda inž. Dostálek: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přikročíme ihned ke hlasování.

Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Ostrého.

Kdo souhlasí s tímto návrhem p. zpravodaje, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím posl. sněmovna nevyslovila souhlas s trest. stíháním p. posl. Ostrého. (Výkřiky soc. demokratických poslanců.)

Tím vyřízen je odst. 7 pořadu schůze.

Poněvadž předsednictvo musí konati schůzi pro neodkladnou poradu, přerušuji schůzi na 1 hodinu.

(Schůze přerušena v 1 hod. 48 min. odpol. - opět zahájena ve 3 hod. 30 minut odpol.)

Předseda (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu přerušené schůze, jímž jest:

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Muny pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 141).

Zpravodajem je p. posl. Kříž. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Kříž: Slavná sněmovno! Zemský trestní soud v Praze žádá o vydání posl. Aloise Muny k trest. stíhání pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky proto, že podle hlášení policejního komisařství na Kladně ze dne 30. listopadu 1925 na schůzi komunistické strany tamtéž "doporučoval cesty, po kterých za účelem odstranění buržoasie kráčel ruský proletariát, a že tak podněcoval k násilné změně ústavy republiky, pokud jde o její demokraticko-republikánskou formu státu."

Dle policejní relace ku spisům přiložené mluvil posl. Muna na této schůzi způsobem, jakým zpravidla komunističtí agitátoři na veřejných projevech vystupují. Vychvaloval taktiku, jakou došlo k převratu v Rusku, kde prý dnes dělnictvo jest privilegovaným držitelem vší moci, a příčinu hospodářské krise u nás vidí jen v tom, že nebyla u nás provedena socialisace průmyslu. Cesta par!amentní demokracie nepovede k zlepšení poměrů dělnické třídy, a chce-li dělnická třída u nás požívati tytéž vymoženosti, které má dělnická třída v Rusku, musí jíti jen oněmi cestami, po kterých kráčel ruský proletariát. Ani resoluce po řeči Munově přijatá nevybočuje z obvyklé komunistické fraseologie, nevyzývá také k činům, které by vedly ke kolisi se zákonem na ochranu republiky. Policejní referát o schůzi pak výslovně konstatuje, že "průběh schůze byl naprosto klidný"...

Imunitní výbor neshledává proto důvodů, které by vedly k tomu, aby v tomto případě bylo žádosti zemského trestního soudu vyhověno. a navrhuje poslanecké sněmovně, aby posl. Muna k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Předseda: Ježto se řečníci přihlásili ke slovu, zahájíme rozpravu.

Prve však navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 15 minutami.

Jsou námitky proti tomuto návrhu? (Nebyly.)

Námitek není. Navržená lhůta jest přijata.

Ke slovu je přihlášen p. posl. Tomášek. Dávám mu slovo.

Posl. Tomášek: Vzhledem k incidentu, který odehrál se při projednávání imunitní záležitosti, o níž se jednalo před přerušením schůze, mám za svou povinnost jménem klubu československé sociálně-demokratické strany dělnické učiniti toto prohlášení:

Nemůžeme mlčeti ke způsobu, jakým se nyní projednávají imunitní záležitosti. Bylo až dosud považováno za parlamentní zvyk, že poslanec nebyl vydáván k soudnímu stíhání pro činy, jež spáchal v bezprostřední souvislosti s výkonem poslaneckého mandátu, že však byl vydáván, když čin jeho nebyl v takovéto souvislosti, a zejména když šlo o trestné činy stíhané obžalobou soukromou. Proti této zásadě, na níž setrval imunitní výbor i v případě dnes projednávaném, prohřešila se dnes těžce většina této sněmovny. Poslanec, který nařknul řadu politických stran z činů nečestných a který, byv jednou z nařčených stran stihán, byl ochoten uveřejniti v tisku prohlášení, že tvrzení byla křivá a že byla pouhým prostředkem volebního boje, a jenom se zdráhal zaplatiti útraty spojené s jeho trestním stíháním, byl vzat v ochranu stranou republikánskou, lidovou a živnostnickou, je zachráněn před soudním stíháním a před nutností. aby buď dokázal své tvrzení, anebo aby, je jako čestný člověk odvolal. Přibíjíme kraj, ní parlamentární neslušnost vedení těchto klubů tímto veřejné na pranýř (Potlesk poslanců čsl. strany soc. demokratické.) a prohlašujeme. že následkem tohoto jednání necítíme se oproti členům jejich vázáni parlamentními zvyklostmi. (Potlesk poslanců čsl. strany soc.-demokratické. - Různé výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. (Hluk trvá.) Prosím o klid.

Ke slovu je přihlášen pan posl. Ostrý. Dávám mu slovo.

Posl. Ostrý: Vážená sněmovno! (Výkřiky.) K prohlášení kol. Tomáška dovoluji si sděliti toto: "Kostnické Jiskry" z 5. června 1924 přinesly zprávu o tom, jak byl rozdělen korupční lihový fond. Byl to výtah z memoranda, které podaly úřednické a jiné organisace panu presidentovi republiky. (Posl. Bechyně: Frantíku, před soudem jsi nám to měl říci! - Různé výkřiky.) My jsme také pěkně poslouchali kol. Tomáška, tedy myslím. že byste mohli vyslechnouti také tohle. (Výkřiky.)

Dne 13. listopadu 1925, tedy 1 1/2 roku po tom. co přinesly tuto zprávu "Kostnické Jiskry" a "Rudé Právo" ze 6. června 1924, došel do redakce "Samostatnosti", župního orgánu živnostenské strany výtah ze zmíněného memoranda. Redakce otiskla část, pokud jednala o politických stranách. Redakce byla žádána, aby jmenovala toho, jenž zprávu do listu dal. Přihlásil jsem se já, že jsem nechal tu zprávu vytisknouti. Pravím, že to nebylo nic jiného, než jako již před 1 1/2 rokem otištěná zpráva. (Posl. Pik: Ale tím se mizernost nezmírňuje!) Tím ne, ale zmírňuje se tím, že jste 6. června 1924 "Rudé Právo" nežalovali. Vy jste měli možnost ihned přistihnouti při činu původce zprávy. Toho jste neučinili. tedy je tu omluva.

Já jsem byl však ochoten přistoupiti na vyrovnání (Výkřiky.) a říkal jsem, že jsem ochoten učiniti prohlášení v tom listě, ve kterém byla ona zpráva uveřejněna. Nato, prosím, bylo na mně žádáno, aby oprava či prohlášení bylo otištěno v "Duchu Času" a v "Právu Lidu" a zaplaceny soudní útraty. Pro mne byly tyto podmínky těžké. Prohlásil jsem: "To jsou příliš těžké podmínky, já nechám průchod soudnímu řízení". Referent kol. Kříž "průchod soudnímu řízení" zaměnil si za větu "já provedu důkaz pravdy" (Slyšte!) Referoval takovýmto způsobena za mé nepřítomnosti v imunitním výboru, a v důsledku jeho prohlášení, že já jsem řekl, že chci provésti důkaz pravdy, usnesl se imunitní výbor na vydání posl. Ostrého - jenom pod dojmem tohoto prohlášení.

Dnešní poslanecká sněmovna neučinila nic jiného, než že dala průchod pravdě, a to v tom smyslu, že měla sociální demokracie možnost již před půl druhým rokem podati na původce článku žalobu, ale neučinila tak, a za druhé, že imunitní výbor nebyl právě o něm výroku správně informován. Ale já jsem se také proti vysvětlení zpravodaje kol. Kříže v první schůzi imunitního výboru, že chci podati důkaz pravdy, ohradil - pravím v první schůzi imunitního výboru, tedy bylo dosti času, aby se o té věci znovu jednalo. Neučinilo-li se tak, přišla slavná posl. sněmovna k přesvědčení, že je dán průchod pravdě, když já jako poslanec k trestnímu stíhání vydán nebudu. (Výkřiky posl. Pika. Potlesk poslanců živnostenské strany středostavovské.)

Předseda (zvoní): Uděluji slovo panu zpravodaji k doslovu. (Hluk.) Prosím o klid.

Zpravodaj posl. Křiž: Slavná sněmovno! Prohlášení pana kol. Ostrého nutí mne jako zpravodaje v jeho imunitní záležitosti, touto sněmovnou již odhlasované, k prohlášení, poněvadž mohl by zde velmi snadno vzniknouti dojem, jako bych byl já, jako zpravodaj imunitního výboru, nesprávným způsobem referoval imunitnímu výboru, a jako bych nesprávnost svého referátu byl přenášel také do plena sněmovny.

Slavná sněmovno! K tomuto případu, který bude vrhati tak smutně světlo na morálku našeho veřejného života i na mravní čest tohoto domu. (Různé výkřiky.) prohlašuji toto:

Když mně byl imunitním výborem, resp. jeho předsedou předložen spis, týkající se záležitosti kol. Ostrého, jednal jsem s kol. Ostrým o této záležitosti, a on prohlásil, že považuje celý případ za jeden z prostředků volebního boje (Slyšte!) a že je ochoten teď, když už je po volbách, likvidovati záležitost mírným způsobem. Já ze své povinnosti jako zpravodaj imunitního výboru informoval jsem se u žalující strany, od níž mi bylo prohlášeno, že nemá zájmu na odsouzení kol. Ostrého, ale že má zájem na tom, aby veřejnost byla jasně přesvědčena o tom, že soc. demokratická strana, jako strana žalující, nebrala žádných peněz z nějakého lihového anebo, jak v onom časopise bylo napsáno, tiskového fondu, jako peněz korupčních. (Výkřiky.) Kol. Ostrý v této síni při soukromém jednání, které jsem s ním měl, prohlásil, že nemůže přistoupiti na tu formu likvidace celé záležitosti, jak byla přednesena, a že hlavním důvodem proč prý to nemůže udělati, je to, že nemůže zaplatiti oněch několik set korun výloh, které právní zástupce strany požadoval. Vážení pánové a dámy! Já jsem toho názoru, že nařknutí bývalých stran koalice z toho, že braly peníze z určitého fondu státního, ať již jakéhokoliv, je něco, co nelze mlčky přecházeti. A proto také imunitní výbor, který o této záležitosti jednal hodně obšírně, přistoupil na konec na stanovisko, které jsem jako referent hájil, a všechny bývalé koaliční strany hlasovaly ve výboru, aby posl. Ostrý vydán byl. (Slyšte!)

A jestliže dnes některé strany, které tak často se honosí politickou morálkou a říkají, že mají čisté ruce, považovaly za slučitelné s morálkou našeho veřejného života, aby hlasovaly proti. vydání poslance, který celý náš politický život nazývá korupčním, pak, vážení pánové a dámy, nevím, jak veřejnost na tuto morálku, kterou jste do tohoto případu vnesli, bude se dívati.

Konstatuji, vážení pánové a dámy, že kol. Ostrý ve své obhajobě operuje s nesprávnostmi. (Slyšte!) Pan kol. Ostrý výslovně mně prohlásil: "Já teda budu prováděti důkaz pravdy!" - A to byla jeho poslední slova, která v této záležitosti od něho ke mně jako zpravodaji byla pronesena.

Nemohu než se vším důrazem odmítnouti podobný způsob, s jakým kol. Ostrý přichází teprve potom, když již předem bylo připraveno, že některé strany nebudou pro jeho vydání hlasovati. Já jako zpravodaj imunitního výboru - a to je otázka, s níž ještě ve výboru se budeme museti zabývati - odmítám tento způsob jednání, poněvadž poslanec, o kterého šlo, měl právo podle jednacího řádu, aby se byl k slovu přihlásil dříve, než bylo o jeho případě hlasováno. (Tak jest!) Nehlásil se proto, poněvadž již předem věděl, jaký výsledek hlasování v této záležitosti bude.

Vážená sněmovno, varuji před tím do budoucna. aby takovým způsobem imunitní záležitosti byly u nás řešeny, poněvadž pak je pravdou to, co často čtete v denním tisku, kde nad jednáním imunitního výboru a jeho morálkou jest lámána hůl.

Imunitní výbor měl vůli v této záležitosti, aby veřejnost dověděla se pravdu.

Jestliže většina této sněmovny neměla této dobré vůle, pak odpovědnost za poškození morálky našeho veřejného života padá na strany, které proti vydání posl. Ostrého hlasovaly. (Výborně!)

Předseda: Přistoupíme ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Muny.

Kdo souhlasí s tímto negativním návrhem pana zpravodaje, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nevoliti k trestnímu stíhání posl. Muny.

Tím vyřízen jest 8. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti soudní stolice v Hustu za souhlas s trest. stíháním posl. Sedorjaka pro přečiny podle §u 14, č. 5 a §u 18, č. 1 a 2 zákona č. 50 Sb. z. a n. z r. 1923 (tisk 154).

Zpravodajem jest p. poslanec dr Daněk. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Soudní stolice v Hustu žádá za souhlas s trest. stíháním posl. Sedorjaka pro přečiny podle §u 14, č. 5 a §u 18, č. 1 a 2 zákona, č. 50 Sb. z. a n. z r. 1923.

Podle relace podané adjunktem hlavnoslužnovského úřadu v Hustu Vladimírem Šviglerem byla konána schůze komunistické strany v obci Veljatýně na Podkarpatské Rusi za účasti asi 200 osob.

Na schůzi této mluvil jako řečník posl. Sedorjak.

Ve své řeči kritisoval nevhodně poměr Podkarpatské Rusi k Československé republice, srovnával republiku Československou s Ruskem, při čemž vytýkal republice jednání s chudým lidem. Stejně nepravdivé informace podával o finančním vztahu Československé republiky vůči ententě a šířil nepravdivé zprávy, jako by se připravovala válka.

Imunitní výbor jednal o této žádosti soudní stolice v Hustu a shledal, že výroky svými posl. Sedorjak pronášel směrnice, názory a tendence své a své strany, že v projevech takových nelze poslance omezovati, že nepřekročil meze imunity poslanecké, a navrhuje tudíž poslanecké sněmovně, aby posl. Sedorjak pro přečiny podle §u 14, čís. 5 a §u 18, čís. 1, 2 zákona č. 50/23 vydán nebyl.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, a přikročíme ihned k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Sedorjaka.

Kdo souhlasí s tímto negativním návrhem pana zpravodaje, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Sedorjaka a vyřídila tak 9. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

10. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Košiciach za súhlas k trest. stíhaniu posl. Sedorjaka pre prečin urážky na cti, spáchanej proti dr Eugenovi Balošeskuly pod-a §u 2 a §u 4, odst. 2 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 157).

Zpravodajem jest p. posl. dr Ravasz. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Slávna snemovňa!

Hlavne štátne zastupiteľstvo v Košiciach žiada zrušiť imunitu posl. Sedorjaka pre výšudaný prečin urážky na cti, ktorý mal dotyčný poslanec spáchať udajne vo svojej reči povedanej dňa 10. novembra 1925 na verejnej schôdzi v obci Bilkách s urážlivými výrazmi, vzťahujúcimi sa na dr E. Balošeskulu, úradníka okres. úradu v lršave, a ďalej na verejnom shromaždení dňa 12. novembra 1925 v obci Iršave pred shromaždeným národom - pomenujúc intervenujúceho dr Eugena Balošeskulu jako úradníka s výrazmi "svoloč", "hloupák" a "marha''.

Poneváč s týmito výrazmi osobne urazil posl. Sedorjak intervenujúceho a svoju povinnosť konajúceho úradníka - čo není prípustné na žiadon pád - preto navrhuje imunitný výbor vydať posl. Sedorjaka k trestnému stíhaniu.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, a přikročíme ihned k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Sedorjaka.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Sedorjaka.

Tím jest vyřízen 10. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

11. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zástupitelstva v Košiciach za súhlas k trest. stíhaniu posl. Sedorjaka pre prečiny podľa §u 15, č. 2 a podľa §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky (tisk 158).

Zpravodajem jest p. posl. dr Ravasz. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Hlavne štátne zastupiteľstvo v Košiciach žiada vydať k trest. stíhaniu posl. Sedorjaka pre výšudané a opísané prečiny, ktoré mal údajne tak spáchať, že na schôdzi miestnej organizácie komunistickej strany v Kivjaždu dňa 26. júla 1925 nasledujúce výrazy použil v svojej reči: "Zemi nebudete mať, ak si ju nevezmete sami." "Z Ruska ľudia neutekajú, ale z Československej republiky ano, lebo nemajú práce." "Prekliatá bola maďarská bržoasia, ale vtedy národ mohol do nížiny alebo Sedmohradska na prácu. Teraz možno zomrieť hladom alebo isť žobrať."

Poneváč tieto výrazy odznely na schôdzi miestnej organizácie, teda len pred členmi a nie pred širokou verejnosťou, ďalej sú len ostrou kritikou politických a hospodárskych pomerov našich - je to čisto len kritika politická - preto imunitný výbor navrhuje nevydať posl. Sedorjaka k trest. stíhaniu.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen. rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Sedorjaka.

Kdo souhlasí s tímto negativním návrhem pana zpravodaje, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Sedorjaka a vyřídila tak 11. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu na Kladně za souhlas s trest. stíháním posl. Muny pro přestupek urážky úřadů podle §u 491 tr. zák. a čl. V zákona ze dne 17. prosince 1862, č. 8 ř. z. z r. 1863 (tisk 160).

Zpravodajem jest p. poslanec Kříž. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Kříž: Slavná sněmovno! Na táboru lidu, konaném dne 9. srpna 1925 na Kladně, referoval Alois Muna, zvolený mezitím poslancem. Mimo jiné kritisoval také výnos zemské školní rady, jímž zakázána byla návštěva školních dětí ve F. D. T. J.

Nazval nařízení toto persekucí a o zemské školní radě vyslovil se způsobem, v němž žaloba shledává přestupek urážky úřadů.

Výrok posl. Muny, jak ze spisů jest zjištěn, jest sice ostrou kritikou poměrů v zemské školní radě, přes to však navrhuje imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby posl. Muna k trestnímu stíhání pro tento přestupek vydán nebyl.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP