Úterý 22. června 1926

Ale je také známo, že výnos kolkovného. který odhadován byl tehdy asi na 47 milionů, měl býti také přece použit na úhradu státnězaměstnaneckých platů.

Z toho, co jsem tu uvedl, je zřejmo, že ony obnosy a výnosy daní, po případě úsporná opatření, vypočtené a vykalkulované pro požitkový systém, zmizely z bezedné státní pokladně, a že se tu státní zaměstnanci stávají jenom kulisou, za níž se schovává nejen finanční správa, ale i buržoasní strany, aby mohly vymačkati na širokých vrstvách nové nepřímé daně.

Finanční a daňová kapitola je nejbolestnější kapitolou vůbec. Je přece známo. že Československo vzniklo jako stát bez dluhů. Všichni obyvatelé v době popřevratové se domnívali, že Dohoda je čsl. národu neobyčejně příznivě nakloněna, že uznává vydatnou pomoc čsl. zahraničních vojsk a že se za ni odvděčí. Všeobecné bylo přesvědčení, že stát československý stává se dědicem veškerého majetku bývalého Rakouska, který ležel v oblasti Československé republiky, že je dědicem majetku habsburského rodu, dědicem všech státních budov bývalého Rakouska, dědicem všech jeho železnic a pod., pokud to zůstalo na území Československa. Poněvadž pak obyvatelstvo Československa na tyto budovy a železnice po celá staletí existence Rakousko-Uherska platilo krvavě daně, bylo samozřejmo, že všechny ty budovy a veškeren majetek připadnou československému státu bez náhrady, poněvadž poplatnictvo bývalého Rakouska si je již dávno zaplatilo. Obyvatelstvo republiky také očekávalo, že všechny velkostatky a doly Habsburků připadnou Československu, stejně jako všechny statky šlechty a těch t. zv. pobělohorských lupičů. Tento sen o laskavosti Dohody k čsl. státu se však šeredně rozplynul. Naši osvoboditelé, Francie, Anglie s americkým strýčkem, vlastně kapitalistické vlády těchto států ani dost málo necítily s obyvatelstvem republiky a přes ujišťování presidentovo v prvém jeho poselství, že "nic jsme si od zahraničních vlád nevypůjčili", zaslaly čsl. obyvatelstvu velmi obsáhlý účet. Ve washingtonské deklaraci, podepsané dne 18. září 1918 presidentem Masarykem, stojí tato slova: "Národ náš převezme svou část předválečného státního dluhu rak.-uherského. Válečné dluhy ponecháme těm, kdo do nich zabředli."

Výslovně se tu tedy praví, že Československá republika žádných válečných dluhů platiti nebude. Avšak na podzim r. 1923 prozradil v nestřeženém okamžiku zahraniční ministr dr Beneš. že Dohoda žádá na Československé republice příspěvek za osvobození 35 miliard. Kapitalistům Francie, Anglie a Ameriky, kteří si hráli na osvoboditele Československa, máme zaplatiti příspěvek za osvobození ve výši 35 miliard. Z příkazu dohodových kapitalistů musí Československo převzíti také dluh Rakouska ve výši 6 1/2 miliardy. Rakousko vstupovalo do světové války se státním dluhem ca 13 miliard, ale celou polovinu tohoto dluhu má převzíti na sebe Československá republika. Připočteme-li k tomu ještě další dluhy zahraniční, vnitřní půjčky, dluhy spojené s úpravou měny, docházíme k číslici přes 40 miliard, nepočítaje v to onen požadovaný příspěvek za osvobození. Ministr financí p. dr Engliš v rozpočtovém výboru na tyto mnou uvedené číslice řekl, že dluhy republiky nejsou rázu katastrofálního, ačkoliv je číslicí neoznačil. K tomuto stavu si třeba přimysliti, že strany bývalé koalice odhlasovaly odměnu válečným štváčům rakouským ve formě honorování válečných půjček, což podle odhadu činí asi 3 miliardy.

Také zvláštní sanační fond k úhradě zkrachovaných bank ve výši 1 1/2 miliardy, z jehož titulu každoročně paraduje v rozpočtu obnos 50 mil. korun, přispívá k značnému počtu dluhů naší republiky. Tak je tu každoročně potřeba velmi mnoho milionů, na které není žádné úhrady. Proto se obnosy vybranými na jiné účely zamazávají díry v rozpočtu, které jsou stále a stále větší a proto také na státní zaměstnance již preliminované a vybírané daně mizejí na jiné věci.

Jeden český spisovatel ve své knížce mezi jiným napsal, že "Československý národ jest jakoby stvořen pro objetí korupce, kterého se mu převratem také skutečně dostalo." Československá demokracie. aby tato slova podškrtla. zplodila mnoho korupcí jako: korupci cukrovou, koňskou, uhelnou, benzinovou a jiné ještě.

Nejsprávnější co do rozsahu a do hloubky největší byla korupce benzinová a špiritusová. Rok 1923 byl rokem úrodným na korupci špiritusovou, do níž byly namočeny celé politické strany a několik předáků stran ztratilo se v propadlišti politického života. Špiritusové miliony lepily se na šosy některých politických veličin. Lihovarníkům a lihové komisi poskytl stát velké koncese a monopol prodejní, což tato společnost pro zpeněžení lihu dokonale využila nejen pokud se týká prodeje lihu, ale i pokud se týká výpalků, to je milionovými výpalky korumpovali se političtí činitelé. Hospodářské lihovary zavazují si členství zemědělců, že jim poskytují výpalky pro výkrm dobytka, špiritusníci používali milionových výpalků na umlčování jednotlivců a celých stran.

Tyto věci musily se ovšem nutně dostaviti jako logický důsledek těch věcí, do nichž československá buržoasie tlačila vývoj událostí. Tak k oživení paměti je třeba uvésti, že na severu Čech v době valutové krise potuloval se několikanásobný zločinec Gabriel Chládek pode jménem Armand vystupující, stojící jednak ve službách ministerstva vnitra, jednak ministerstva financí, jehož politickým úkolem bylo, aby v období valutové krise sváděl občany německé národnosti k valutovým obchodům a aby je pak udával. Dr Joklík tuto událost ve své knížce vypisuje tak, že v únoru 1921 odpovídal se před chebskou porotou pověstný dobrodruh a úředník Československé republiky Gabriel Chládek. Muž ten byl před válkou 12krát odsouzen pro krádež, podvod, vydírání a sběhnutí a prožil v žaláři 8 1/2 roku, více tedy než čtvrtinu svého života. V republice Československé jej jmenovali úředníkem. 19. května 1919 vzal Chládka do služeb republiky přednosta propagačního oddělení ministerstva vnitra Jan Hajšman, jenž se o tom dohodnul s ministerstvem národní obrany a dovolil mu, aby při svých úředních výkonech vystupoval pod nepravým jménem Karel Armand. Chládek-Armand přešel brzo do služeb ministerstva financí, které jeho působnosti skýtalo širší obor. Tam byl převzat přímo na rozkaz tehdejšího ministra a postaven v čelo "detektivního odboru", zřízeného za tím účelem, aby stíhal pěnězokaze a zpřízněné provinilce. Byl jmenován finančním komisařem v IX, hodn. třídě, vykázán mu plat 600 Kč měsíčně a 40 Kč denních diet. Byla mu doručena legitimace, znějící na jméno Karel Armand, komisař detektivního odboru finančního ministerstva Československé republiky a byl vzat ve služební přísahu. Měl za úkol objížděti severní území republiky a odhalovati, kdo tam poškozoval státní valutu. Používal svérázné metody, kterou prý, jak tvrdil, odkoukal vyšším důstojníkům, vydržoval si agenty, kteří mu nadháněli provinilce, vydíral peníze, kde mohl, sváděl za pomoci, svých agentů obchodníky k valutovým přečinům a pak tyto skutky odhaloval a obchodníky udával. Vydělal takto spoustu peněz. Bylo u něho zabaveno více než 65.000 Kč, Svou úřednickou dráhu zakončil v kriminále, kam ho chebská porota tehdy poslala na 5 let.

Republika Československá mohla docela dobře použíti tohoto dobrodruha, neboť Armand-Chládek uměl napalovati i vojenské pány za Rakouska. Pohyboval se neustále ve vysokých vojenských kruzích, chodil v uniformách vysokých vojenských hodnostářů, brzo jako štábní major, brzo jako generál a revidoval vojenské pokladny. Na vybrané obnosy dával podepsané stvrzenky různých jmen.

Byl také u dr Kramáře na visitě a také jiné politické vězně navštěvoval v hodnosti generála, později pak byl také dokonce v komisi pro sjednání míru brest-litevského.

A poněvadž vedoucí ředitelé tohoto státu mohli takovéto generální podvodníky velice dobře potřebovati, proto ho také pan Hajšman najal pro špionskou službu, aby česká nacionální politika měla příčiny ukazovati na to, že proti Němcům se musí postupovati nejostřejšími prostředky, neboť prý využívají i valutové krise, aby si pomohli a se obohatili. Proto ministerstvo financí doručilo Chládkovi úřednickou legitimaci znějící na cizí jméno, a slídičství a udavačství tohoto mezinárodního generálního podvodníka pozbylo nečestného svého přídechu a stalo se výnosným zaměstnáním.

Tyto čistě metternichovské způsoby, odkoukané z éry absolutistického Rakouska " našly náležité legalisace v republice. Mohla-li finanční správa a ministerstvo vnitra takto si počínati a viděli-li to aktivní politikové nalézající se u moci, začli to napodobovati. A tak v republice rozrůstaly aféry jedna po druhé. Pracovalo se tu pod rouškou politické demokracie na heslo: "Ber furt, ber kde ber, jen ber, ber, ber furt...

Mám za to, že špiritus bude ještě hráti v republice důležitou roli už proto, že ministr financí oň opírá stabilisaci rozpočtu.

Celní společnost, která se tu za účelem prosazení svých sobeckých choutek ustavila, hodlá povznésti výrobu cukru a lihu a při tom stabilisovati státní rozpočet uvalením dalších nových daní nepřímých. Tato skutečnost, že se tu neustále a neustále uvalují nové a nové daně na pracující lid, ukazuje třídní tendenci, která se neustále zesiluje.

Banky, zejména Živnobanka, měly přece obrovské zisky z deflační politiky, ale sem se nesmí žádná vláda, ani úřednická ani koaliční obrátiti, neboť je přece známo, že tyto vlády jsou v zajetí Živnobanky.

Proč máme velké daně? Lidé naříkají na velké daně, hrozí se budoucnosti a konstatují, že nikdy se neprohánělo po vesnicích tolik exekutorů jako dnes.

Pracující třída nemůže čekati od dnešního režimu, representovaného průmyslovou a agrární buržoasií, nic než nové a nové daně. Právě státně-zaměstnanecké předlohy a úhradové návrhy jsou toho klasickým dokladem. Pracující třída může si pomoci jedině tehdy, jestliže odstraní tento režim a zmocní se sama politické moci.

Zatím co tlak berního šroubu působí brutálně směrem k dělníkům a malým rolníkům, může si mnouti ruce Berthold, Fürstenberg, Schönborn a ostatní, kteří se těší velké ochraně. Když dělníci bojují o chléb nebo se bouří proti vyděračské politice, když se brání proti drahotě, krmíte je koulemi a strkáte je do kriminálu.

Přímé daně jsou příliš vypjaté a nelze více přikládati na jejich nosnost. Tak to zdůraznil ministr financí. A proto se také finanční správa vrhla na zvýšení daní nepřímých, a v odůvodnění návrhu zákona na zvýšení daně z lihu se praví, poněvadž běží při alkoholu o daň zbytnou, je prý možno tuto daň zvýšiti a stabilisovati na špiritusu státní rozpočet. Panstvo z druhého břehu má pravdu - stabilisace rozpočtu na špiritusu - to odpovídá plně buržoasnímu smýšlení a dokazuje jen totální úpadek mravních zásad buržoasní společnosti. Vždyť v minulém týdnu jste tu, naplili na své husitství, které, pravda, nikdy za mnoho nestálo, ale to, co jste tu politicky udělali, znamená, že jste se tu politicky svlékli do naha. Podívejme se na ty vysoké přímé daně! Daň pozemková se platí ve výši 22% z čistého katastrálního výnosu s 200% válečnou přirážkou, což pro r. 1925 znamenalo příjem 140 milionů Kč. Domovní daň třídní tentýž rok vynesla 10 milionů Kč. Naproti tomu požadovaná daň z lihu vynesla r. 1925 400 milionů Kč.

Špiritus je patrně znakem velkohubých vlastenců, na něm staví, špiritus je barometrem poměrů. Stát na př. uzavře s lihovou společností smlouvu na několik roků. Dá ji monopolní právo k prodeji. Ještě dříve, nežli tak učiní, musí zkoupiti a převzíti všechny zásoby lihu od staré lihové komise, zaplatí jí za 1 hl lihu cirka 1.040 Kč a pak společnosti pro zpeněžení lihu prodá 1 hl za 500 Kč. Pak ovšem při takových obchodech a při výhradním právu obchodním může společnost lihová vydělávati miliony, může však také pomocí těchto vyzískaných milionů upláceti a korumpovati jednotlivce a celé strany.

Tyto požadované daně, toto požadované zvýšení nepřímých daní, je neklamná předzvěst, ukazující, jak bude vypadati ta od převratu slibovaná berní reforma, na jakých základech bude zbudována. Slibovaná berní reforma bude pokračováním toho, co v těchto dnech probíhá sněmovnou, Bude to opakování křivd z dob starého Rakouska - pozemková daň nespravedlivá k malozemědělcům, zato poskytující úlevy a nadlehčení velkým zemanům. Všechny nepřímé daně mají býti plně zachovány. Bude to nový útok na pracující lid, na malorolníky a živnostníky. Bude to nový útok na domkáře, živnostníky, na jich skrovný majetek, bude se zdaňovati každá stodůlka, každý chlívek.

Minule jste odhlasovali tučné prebendy, kongruu, státní příplatek páterům a biskupům. Na místo odluky státu od církve budou se vaším přičiněním vykrmovat centoví páteři a biskupové. Tak uskutečňujete heslo: Pryč od Říma! Minulé dny vás odhalili, naplili jste na husitské tradice, naplili jste na pokrok. Pravda, tyto husitské tradice a váš pokrok nikdy za mnoho nestál. Řím jste odsoudili tím, že jste dali miliony páterům. "Hledej pravdu, mluv pravdu!" Vy jste to řekli takto: "Kašleme na taková hesla, z nichž nic nekouká." A poněvadž kropáč vedle šavle byl vždycky oporou držitelů výrobních prostředků, tak i tentokráte jste vzali do celního souručenství klerikály. Tábor není váš program, vaším programem je kapsa. Kdo je ochoten vám pomáhati ku plnění kapes, s tím se spojíte.

Utvořili jste jednotnou frontu bez ohledu na národnost a vyznání, bez ohledu na dočasné rozpory. Od Aše až po Jasinu jsou kapitalisté jednotni ve vykořisťování, a proto dělníci nemohou jinak než nastoupiti do jednotné fronty. Pro nás komunisty jest jen jedna zásada: Dělati vše, co slouží zájmům a osvobození dělnictva. I zde v parlamentě se vždy přidržíme této zásady. K dělníkům a pracujícím rolníkům voláme: Nespoléhejte se na měšťácký parlament, připravujte se na vážné protlačení svých požadavků! Organisujte bojovnou jednotnou frontu všech pracujících! (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Slovo dále má pí. posl. Vobecká.

Posl. Vobecká: Paní a pánové! Když sešel se po volbách parlament, prvním jeho činem bylo, že ohlasována byla válečná přirážka k dani z cukru. Tento první čin byl útokem na široké vrstvy dělnické a stal se prvním článkem pracovního programu parlamentu, jehož práce, do dnešního dne skládá se hlavně z toho, že uvaluje co možná nejvíce břemen na bedra pracujících.

Před několika dny byla zde černo-žlutě-zelenou mezinárodní koalicí odhlasována agrární cla, která zvýší ceny životních potřeb nejméně o 20%. A dnes zabývá se sněmovna novým tahem na kapsy širokých vrstev poplatníků. Má býti odhlasován vládní návrh zákona o nové dani z cukru, a to více o 60 hal. na 1 kg. Pan ministr dr Engliš vykládal, žo se tato daň v drobném prodeji vůbec nepozná. On ovšem nezná poměry dělnických rodin z vlastní zkušenosti a neví proto, že v dělnických rodinách je nutno počítati s každým 10haléřem. Platy dělnictva jsou tak ubohé, že nestačí ani na opatření nejnutnějších životních potřeb, takže dělnické ženy úzkostlivě počítají s každým haléřem, zavírají před dětmi chléb, aby se ho mnoho nesnědlo, a trpce stěžují si na to, že nemohou dáti dětem ani do syta najísti. Tak na př. textilní dělnice na severu i ve středních Čechách vydělávají 70 až 90 Kč týdně. O tom vlastně by nám mohl zde referovati pan dr Kramář, neboť hospodářské poměry dělníků v jeho továrně v Libštátě jsou právě tak bídné jako v druhých textilních továrnách. Ženy-dělnice, tyto sedmibolestné matky, které musí se bezmocně dívati na to, jak děti jejich hynou tuberkulosou a podvýživou, které musejí vystačiti pro pětičlennou rodinu mnohdy i méně než se 100 nebo 150 Kč týdně, přesto, že rozpočet na pětičlennou rodinu činí maximálně 280 Kč týdně, budou musiti ten svůj rozpočet v důsledcích vaší, dělnou třídu zbídačující činnosti omeziti ještě více. Vy, kteří máte platy a kteří dovedete se velmi dobře postarati o to, by netrpěly nedostatkem rodiny vysokých byrokratů a kněžští lenoši, což jste ukázali při hlasování o požitkovém systému a kongrue, nedovedete sobě ani uvědomiti, jaké následky v dělnické rodině vyvolá vaše politika, jak musí stupňovati zoufalství ubohých dělnických matek.

Dnes jde o zdražení cukru, který není žádným luxusem, nýbrž vedle chleba pro řádnou výživu nezbytností. V debatě o agrárních clech poukazovala soudr. Landová-Štychová na následky jednostranné a nedostatečné výživy u nás, na ohromné rozšíření tuberkulosy a následky podvýživy. A pro správnou výživu je nutno, aby se dostalo lidskému tělu také určitého množství cukru. Hlavně ho potřebuje náš dorost a naše děti. U nás však se jeví, že spotřeba cukru následkem špatných hospodářských poměrů dělnictva je příliš malá. Za dnešních špatných hospodářských poměrů může si koupit 5členná dělnická rodina jen 1 1/2 kg cukru, nejvýše 2 kg, ač by měla býti nejmenší spotřeba 2 1/2 kg týdně. Stav tento má za následek, že dělnické ženy nemají ani možnosti osladiti svým dětem dostatečně cikorkový odvar, zvaný kávou, a nyní po opětném zdražení cukru nebude jim možno opatřiti si ani toto nepatrné množství. Dětem dělnickým ubíráte takto další 1/4 kg cukru z dosavadní nepatrné dávky. Místo, abyste pomýšleli na zvýšení konsumu cukru, zvyšujete jeho cenu. Nestačí vám asi, pánové, že u nás umírá každých 10 minut jedna osoba na tuberkulosu, že dítky dělnické umírají následkem podvýživy, staráte se pouze o to, aby bída v dělnických rodinách byla ještě křiklavější. Myslíte, že bída dělá otroky povolnějšími, proto opět ženete útokem na kapsy proletářů. (Výkřiky posl. Landové-Štychové.) Denně možno čísti v časopisech zprávy o tom, jak proletáři hledají cestu z tohoto "ráje na pohled" proto, poněvadž jest jim peklem, kde souzena jest jim jen dřina a bída. Tak na př. v Petřvaldu ve Slezsku otrávila dne 6. června t, r. žena z práce propuštěného horníka Kořenovského sebe i své děcko lysolem, protože je nechtěla viděti umírati hlady. A z Hlohovce přinášejí časopisy zprávu, že dělník Kristek zabil sekerou ženu a 3 dítky pro tutéž příčinu. Podobných případů bylo by možno uvésti ještě více.

Je nutno všímati si těchto zjevů, kterých denně přibývá, a bylo by z prvních povinností vlády postarati se o to, aby zajistila lidu práci a chléb, aby k sebevraždám a vraždám z hladu již nedocházelo. Ale místo toho pracují vládnoucí kruhy k pravému opaku. Měřítkem bídy u nás jsou zjevy, jako na příklad na Smíchově, kde během dopoledne v jedné škole letos na jaře omdlelo 24 dítek a při vyšetřování konstatováno, že se tak stalo následkem slabosti z podvýživy.

Neodstraní se zločin, který opět má býti spáchán na širokých vrstvách dělníků, když v důvodové zprávě se poukazuje na to, že v jiných státech je daň z cukru mnohem vyšší než u nás a úmyslně se zapomíná na to, že mzdy našich dělníků nesnesou porovnání se mzdami dělníků v druhých státech. (Hlas: Přitom náš cukr je tam lacinější než u nás!) Ano. A jestli tento lupičský tah odůvodňujete, že je to na úhradu požitků státních zaměstnanců, pak věřte, že vás budou proklínati státní zaměstnanci, kterým požitkovým zákonem do jedné kapsy dáváte almužnu a z druhé jim agrárními cly a zvýšenými daněmi třikrát tolik béřete.

Sešli jste se při tomto loupežném tažení na pracující lid v jednotné frontě. Vy, kapitalisté průmysloví a agrární, kteří máte jen jeden cíl, a to vykořisťování širokých vrstev pracujícího lidu, a jako třetího v tomto svazku přibrali jste sobě "černé pány", kteří odkazují stále chudinu na lepší život až po smrti na onom světě, učí je býti pokornými, trpělivými a snášenlivými, ale pro sebe dovedou řešiti "velmi" dobře otázky lepšího bytí hned zde na zemi, čehož jsme byli tyto dny svědky. Ukázalo se zde též, že v Československé republice, kde vlastenci honosí se svou pokrokovostí, kde ohání se Husem a Havlíčkem, našla se většina, která odhlasovala zajištění existence lidem v společnosti lidské nepotřebným, ba škodlivým, i co, na druhé straně kradou lidu konajícímu práci užitečnou a pro společnost nezbytnou chléb od úst.

Tisíce proletářů opouští ročně tuto nehostinnou vlast, tak na příklad tuto neděli 20. června 1926 odejelo z Masarykova nádraží as 50 rodin ze zvolenského kraje do Kanady jen proto, že nemohou zde najíti obživy pro sebe a své rodiny. Ale vládnoucím ani nenapadne, aby pomýšleli na to, aby lidem zajistili práci a chléb. Ba naopak hledáte stále nové a nové cesty, jak proletariát vháněti více a více do propasti bídy a zoufalství. Na dnešní poměry velmi přiléhavá jsou slova J. S. Machara: "Vlast vaše stará, zlá macecha, shlíží se v opičí lásce v lotrech svých, sobcích a darebech, vybrané čisté v to chásce."

Je to vaší zásluhou, že tato vlast je zlou macechou vůči lidu. Stále a stále mluvíte o zájmu státu, zájmu republiky, ale představujete sobě pod tímto státem sebe a zájmy svých měšců a myslíte, že proletariát má se k této vaší modle "zlatého telete" nadšeně modliti a jí přinášeti oběti svých krvavých mozolů a hynouti při tom hlady i se svou rodinou.

Takový proletariát pořebujete, a pak byste byli spokojeni. Ale dnešní moderní otroci nespokojí se touto úlohou, kterou vy jste jim určili. Proletariát žádá za svoji práci, co mu patří, a postará se o to, aby toho také dosáhl. Vytýkáte nám komunistům, že jsme velezrádci, že chceme rozvrátiti tuto republiku. Pánové, vy jste to, kteří jste velezrádci. (Výkřiky posl. Landové-Štychové.)

Vy jste to, kteří připravujete novou Bílou horu. Vaše politika kořistnická, sobecká, třídně kapitalistická rozvrací klid a pořádek v tomto státě. Při tvoření tohoto státu slibovali jste dělné třídě vysokou životní úroveň. Ve skutečnosti však stává se život těch, kteří svou prací tento stát udržují, stále nesnesitelnějším. Dnešní kapitalistická společnost není s to dáti svým otrokům to nejnutnější a proto dělnictvo přichází k poznání, že málo platná byla změna formy státu, neboť přinesla užitek jenom české buržoasii. I dělnictvo nekomunistické poznává, že musí býti stávající společenský řád odstraněn a nahrazen společenským řádem, kde nerozhoduje zájem ziskulačnosti, nýbrž potřeby těch, kteří hodnoty vyrábějí. (Tak jest!) A tento řád je řád socialistický. (Souhlas komunistických poslanců.)

Pánové, nezapomeňte, že ruce dělníků mají ohromnou sílu. Až dosud dařila se vám taktika rozkladná v řadách dělníků, ale dnes již dělnické masy tuto taktiku prohlédly, poznávají, že kupujete duše, korumpujete, abyste měli moc, poznávají, že demokracie a liberalismus jsou fráze, za nimiž se skrývá krutá, tvrdá diktatura, neúprosná pěst kapitalistického režimu. Stojí před otázkou žíti či zvolna umírati hladem. A veliké procento těchto vámi odsouzených dnes pociťuje touhu žíti, a za to právo na život bojovati. A my odpovídajíce na vaše stálé větší vyděračské choutky vůči dělné třídě půjdeme ven, budeme proletariát burcovati, v jeho osvobozenských snahách podporovati, aby tento váš společenský řád, který znamená pro proletariát jenom útrapy, co nejdříve byl odstraněn a s ním všechny vaše výsady a nadpráví.

Jsme si vědomi toho, že tento boj bude úporný, neboť jste odhodláni svá privilegia hájiti všemi prostředky, ale dělná třída pochopila dnes jasněji než kdy jindy, že v tomto boji nemůže ztratiti nic než své okovy, ale získati celý svět. Pochopila, že je nutno postaviti proti mezinárodní frontě všech vykořisťovatelů mezinárodní jednotnou frontu všech pracujících vrstev měst i venkova bez rozdílu politického přesvědčení a národnosti, aby dovedla odraziti všechny útoky na ni namířené a aby byla schopna povaliti vaši vládu a vzíti moc do svých rukou. Pochopila, že není možné dojíti osvobození po cestě vývojové, po cestě spolupráce s buržoasií, nýbrž jedině cestou sociální revoluce. A vývoj poměrů v této republice to plně potvrzuje. Již Karel Marx řekl, že osvobození třídy pracující může býti pouze dílem jí samé. A k tomuto boji za osvobození ze jha kapitalistických vydřiduchů voláme dnes všechny proletáře. Jen v jednotné frontě proletářů měst i venkova je síla. (Potlesk komunistických poslanců.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP