Úterý 19. října 1926

Slavná sněmovno! Trpělivosti proletariátu byla uložena krutá zkouška. Proletariát může obstáti při této zkoušce trpělivosti jen tehdy, nebude-li čekati na milost vlády, nýbrž připraví-li se včas a to ihned k boji a zaujme bojovné posice. Boj nebude jistě lehký, neboť dělnická třída setká se tentokráte na politickém a parlamentním kolbišti po prvé s mezinárodně sjednoceným měšťáctvím, které jest si vědomo moci a odhodláno použíti jí a které se tím také nikterak netají. Právě před sejitím sněmovny vyhlásili dnešní čeští vůdci koalice zcela jasně socialismu válku a dali dělnictvu na jevo, že musí počítati s omezením sociálních vymožeností. Také němečtí společníci německé koalice, která jest s Čechy úplně stejnorodá, vyjádřili se po této stránce naprosto jasně. Postupuje se tedy vědomě a promyšleně proti dělnické třídě a socialismu, jde o poslední posice proletariátu, jde o zřízení diktatury mezinárodně sjednoceného měšťáctví, které chce upraviti volnou dráhu reakčním, politickým a hospodářským tendencím nového koaličního systému. Nepostupuje se jen proti německé dělnické třídě, nýbrž postupuje se proti dělnické třídě všech národů a jde o vše na celé čáře.

Slavná sněmovno! Jest to znamení veškerému proletariátu v této zemi, aby semkl všecky své síly k obraně, aby utvořil jednotnou mezinárodní frontu a vyzbrojil se k blížící se roztržce, očekávaje lepší budoucnost a jisté vítězství. (Potlesk něm. soc. demokratických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Dalším řečníkem je p. posl. Haken. Uděluji mu slovo.

Posl. Haken: Paní a pánové! Ve chvíli, kdy se nám představuje vláda, vyjadřující uskutečnění jednotné mezinárodní fronty buržoasie tohoto státu, považujeme za nutno ukázati s tohoto místa jménem komunistické strany v Československu na kořen hospodářských a politických poměrů, jichž je tato jednotná fronta výrazem.

Buržoasie celého světa je ovládána snahou překonati ohromnou krisi, v níž se kapitalistické hospodářství octlo, avšak víme čím dále jasněji, že pro kapitalistické hospodářství není záchrany.

Téměř celé desetiletí trvají restaurační snahy, ale jejich výsledky nejeví se v usměrnění výroby a směny, v žádoucím rozvoji výrobních sil, ve vzrůstu společenského blahobytu a zmírnění rozporů, nýbrž naopak: výroba a obchod jsou rozvráceny, při ohromném nahromadění výrobků trpí vždy širší a širší vrstvy obyvatelstva větší a větší bídou. Kapitalistický řád není s to nadále lidstvo zaměstnati a uživiti. Celé miliony lidí jsou vyřaďovány z výrobního procesu, není pro ně práce, není pro ně výživy, (Výkřiky komunistických poslanců.) stávají se obtížnou přítěží kapitalistického řádu. Trvalá nezaměstnanost milionů dělníků je nejsilnější známkou krise.

O neudržitelnosti kapitalistického řádu svědčí dále i skutečnost, že čím dále větší okruh lidstva je zvýšenou měrou vykořisťován, že jeho existenční podmínky se horší, čili že bída je údělem čím dále větší vrstvy obyvatelstva. Třídní rozpory nabývají nebývalé příkrosti. Místo co by v důsledku zdokonalení technických prostředků výroby klesalo vykořisťování fysických sil dělníka, zkracovala se pracovní doba, rostl blahobyt, je pracovní výkonnost zaměstnaných dělníků zvyšována, pracovní doba prodlužována, všeobecná životní úroveň snižována.

Jako jsme svědky zvýšených třídních rozporů, jsme svědky i zvyšujících se rozporů mezinárodních. Kapitalistické skupiny různých států ženou státy k imperialismu za účelem dobývání trhů a vykořisťování podrobených národů, takže všeobecné zbrojení a válečné nebezpečí denně vzrůstá. Připravuje se nová veliká válka. Za účelem matení lidu, buzení mírových illusí, nechává imperialistická buržoasie zasedati odzbrojovací konference a jednati Svaz národů. Kapitalističtí imperialisté usilují zejména o zničení Sovětského Svazu i cestou vojenské intervence. V poslední době opět se tyto snahy určitěji projevují. Anglie vytváří také v Evropě základnu k útoku na Sovětský Svaz v Rumunsku a Polsku. Podle toho, jak se československé vlády chovají k otázce uznání Sovětského Svazu, je vidno, že imperialisté západu mají na své šachovnici i figurku československého státu.

Kapitalističtí imperialisté nejen že usilují o další vykořisťování koloniálních národů a brání jejich osvobozenskému boji, nýbrž celé, jinak svobodné národy dostávají se do polokoloniálního poměru cizích kapitalistů.

Anglická buržoasie, jež nastoupila cestu deflační, vyvlastňuje pracující vrstvy daňovou soustavou a snižováním mezd. Ztrácejíc posice v koloniích, nechává odumírati část průmyslu a snaží se zmenšovati krisi na útraty dělnické třídy. Veliké sociální a hospodářské boje v Anglii jsou teprve v počátcích. Reformisty zrazená generální stávka i hrdinná stávka uhlokopů jest jen úvodem k velikým třídním a hospodářským zápasům.

Německá buržoasie pracuje pod ochranou Dawesova plánu ke konsolidaci kapitalismu, ale trpí právě tak jako anglická krisí odbytovou. Přece však inflační proces umožnil německé buržoasii částečné zvětšení exportu.

Jednotným znakem kapitalistického zápolení je boj o odbytiště. Domácí trh v Německu je silně oslaben. Za tím účelem vyvinuje úsilí snížiti výrobní náklady, čehož se má dosíci racionalisací průmyslu. Poněvadž i naše buržoasie vidí v tomto hesle spásu, zejména proto, že čeští reformisté učinili z něho svůj nejnovější program, program pro dělníky, je třeba i dělníkům o něm uvažovati.

Racionalisace je článkem v úsilí o stabilisaci kapitalistického hospodářství. Racionalisací jmenuje buržoasie vlastně všechny snahy, směřující k snížení výrobních nákladů a zvýšení zisků kapitalistů. Prostředky k tomu jsou: koncentrace kapitálu, koncentrace výroby, trustisace a kartelisace, technické vyzbrojení průmyslu, normalisace a typisace výrobků, ale, co je pro dělnictvo nejdůležitější, i zvýšená výkonnost dělníků při nižších mzdách, čili zvýšení vykořisťování.

Jako se sociální demokracie v Německu postavila proti revolučnímu proletariátu na obranu buržoasie, jako přijala Dawesův plán, přijala i racionalisační methody německé buržoasie.

Jaké jsou výsledky téměř jednoročního racionalisačního procesu v Německu?

Krise není odstraněna, nezaměstnanosti přibývá, zvýšena však bída, vykořisťování dělnictva. Odbytová krise se zvětšila, neboť racionalisací zvýšené výrobní tempo chrlí výrobky, pro něž není odbytu. Slabší část průmyslu zbankrotovala a zastavila výrobu. Hlavní zásada racionalisace, s menším počtem dělníků docíliti zvýšeného výkonu, je prováděna se vší krutostí. Nezaměstnanost rapidně stoupla.

Provádění racionalisace ve výrobním procesu za vlády kapitalismu znamená, že se reorganisuje pouze výroba, nikoli distribuce výrobků. Kapitalistická společnost ignoruje úplně druhou, pro pracující lid mnohem důležitější stránku tohoto procesu: distribuci výrobků a její racionalisaci.

Jaké jsou možnosti racionalisace v Československu?

Racionalisace jest celý dlouhý proces koncentrace finančního kapitálu, koncentrace výroby, koncentrace výrobních prostředků, moderní vyzbrojení technické, moderní metody výrobní, ale též přizpůsobení se dělnictva.

Racionalisace československého průmyslu naráží v prvé řadě na nedostatek finančních prostředků. Víme již předem, že zlevnění výroby bude prováděno jen a jen na účet dělnictva. Konečně všichni zaměstnavatelé již tuto cestu nastoupili. Přesto, že většina závodů je technicky zastaralá, je dělnictvo nuceno zvyšovati produkci přepětím vlastních sil. Většinou pracuje se akordem, inženýři chodí po závodě a restringují dělnictvo, takže každým měsícem tutéž práci musí udělati méně rukou. Dělníci pracují s vyčerpávajícím napětím, leč jejich existenční úroveň je čím dále tím nižší. Ale jak možno zvyšovati výkonnost našich dělníků, již jsou vyčerpáni a polohladoví? Nízké mzdy, drahé životní potřeby, drahé a špatné byty snižují jejich schopnost. Již dnes umírá denně 100 lidí tuberkulosou a šestina narozených dětí umírá do jednoho roku. Zvýšená výkonnost bude znamenati naprosté vyčerpání sil, předčasnou invaliditu a smrt.

Konečně kapitalisté snaží se snížiti výrobní náklady odbouráváním sociálně-politických vymožeností dělnických: osmihodinné doby pracovní, nemocenského, starobního a invalidního pojištění, ochrany nájemníků. Ochrana práce žen nezletilých není dodržována.

Proti racionalisaci na účet dělnictva, proti racionalisaci, znamenající zvýšené vykořisťování, musí se dělnická třída co nejrozhodněji opříti. Proti racionalisaci staví dělnická třída socialisaci.

Situace Československa je daleko horší než kteréhokoli státu jiného, poněvadž je přeprůmyslněno, s výrobky odkázáno z 80% na vývoz a musí proto udržovati drahý aparát vysokými daněmi. Domácí konsum upadá v důsledku snižování existenční úrovně lidu. Československo trpí strašnou krisí odbytovou, jež se v posledních měsících projevila přímo katastrofálně. Je přirozené, že krisí trpí v prvé řadě dělnictvo. Nejpostiženější je dělnictvo textilní, jehož 60% je bez zaměstnání. V podobné situaci je dělnictvo sklářské, silne je dotčeno i dělnictvo v dřevoprůmyslu, v konfekci, dělnictvo obuvnické a jiné. K vleklé krisi uhelné přidružuje se krise v kovoprůmyslu, kde závody počínají s propouštěním dělníků.

Počet nezaměstnaných vzrostl na čtvrt milionu. Vypočítali jsme, že s příslušníky rodin hladoví z nezaměstnanosti v Československu 600.000 lidu. Stav dělnictva je tím katastrofálnější, že se dostavil úplný bankrot gentského systému, podporování nezaměstnaných. Dělnictvo je bez práce, z ohromné většiny bez podpor.

K zhoršení situace byla v Československu téměř uměle vyvolána ohromná vlna drahoty. V důsledku zavedení cel rapidně stoupá drahota nejpotřebnějších prostředků výživy, mouky, bramborů, zeleniny, přistupuje zdražení cukru a provedené již zdražení dělnických lístků na drahách.

Ústřední výbor komunistické strany v Československu podrobil situaci pracujícího lidu ve schůzi 21. srpna 1926 podrobnému rozboru. Strašlivá katastrofa nezaměstnanosti a bídy stihla dělnictvo v Československu. Přes půl milionu příslušníků dělnické třídy trpí hladem. To je stav rovnající se situaci obyvatelstva stiženého ohromnou živelní katastrofou. Situace křičí o okamžitou pomoc, v prvé řadě státu. Ústřední výbor učinil výzvu k bezodkladnému svolání poslanecké sněmovny i senátu, jichž schůze by v prvé řadě měly na programu odstranění katastrofální bídy, účinků nezaměstnanosti a shroucení gentského systému mezi dělnictvem. Presidium sněmoven neslyšelo volání zoufajících dělníků. Jemu byl přednější výlet do Jugoslavie, bankety a monarchistické projevy.

Naše stanovisko k parlamentu je známo, ale přece jen v takovýchto okamžicích podle našeho názoru má i měšťácký parlament určité povinnosti k třídě občanů, jejíž prací je celá společnost udržována. Víme, že parlament, který chystá nové těžké rány na chudý lid, nebude jeviti ochotu k pomoci. Víme, že pracující lid musí užíti silného tlaku zvenčí, že musí o své požadavky nastoupiti boj. Budeme přesto jako jeho volení zástupci bojovati za jeho existenci i na půdě parlamentu. Situace je tak kritická, že je nevyhnutelně třeba pomoci.

Jako prostředky nejnutnější pomoci navrhujeme:

I. Proti drahotě a lichvě: 1. zrušení agrárních cel (Tak jest!), 2. zákaz vývozu obilí a zákaz průmyslového zpracování bramborů, 3. snížení tarifů pro dopravu potravin, zlevnění dělnických jízdních lístků na drahách, 4. zřízení jediné banky, spravované státem, monopolisaci zahraničního obchodu, vývozu i dovozu, 5. energické potírání lichvy s nutnými potřebami životními a byty, vydatné podporování stavebního ruchu státem, 6. prodloužení ochrany nájemníků, zejména v malých bytech, 7. okamžité zrušení nařízení o snížení žoldu vojákům, 8. zrušení potravní daně a daně z obratu, jakož i všech nepřímých daní, uvalených na předměty denní potřeby, 9. zřízení státem vydržovaných lidových kuchyní.

II. Proti nezaměstnanosti a pro péči o nezaměstnané: 1. odstranění gentského systému podpor a zavedení mimořádně zvýšené podpory v nezaměstnanosti z prostředků státních, a to i pro mladistvé dělníky, 2. urychlené započetí veřejných prací státem i samosprávnými korporacemi v nejširším měřítku, 3. zavedení nejširší kontroly výroby dělnictvem a rozšíření pravomoci závodních výborů při propouštění dělníků, 4. uznání Sovětského svazu de jure a navázání s ním pravidelných obchodních a politických styků (Tak jest!), 5. dodržování osmihodinné doby pracovní ve všech odvětvích, zákaz práce přes čas, 6. odvolání všech povolení překročování a přísné stíhání v případech nedodržování osmihodinné pracovní doby, 7. zákaz a stíhání libovolného omezování a zastavování výroby, 8. odepsání daní nezaměstnaným a těm. kdož jsou zaměstnáni jen částečně.

III. Proti daňovému vykořisťování navrhujeme:

1. Daňovou reformu, jež by sňala daňovou tíhu s chudého obyvatelstva, stihla však zámožné vrstvy, a přímou kontrolu daní komisemi rolníků, dělníků a živnostníků.

2. Odepsání daní všem, kdož ztratili zaměstnání, a zvýšení daněprostého minima.

3. Daňové úlevy malorolníkům i nemajetným živnostníkům, umožnění laciného úvěru státem a přímou státní podporu, zejména oněm drobným zemědělcům, kteří by!i postiženi přírodními katastrofami.

IV. Jako další úlevy pracujícímu lidu navrhujeme:

1. Zlepšení nemocenského, starobního a invalidního a konečně i úrazového pojištění.

2. Ochranu práce žen a nedospělých dělníků, placenou čtyřnedělní dovolenou, kratší dobu pracovní pro učně.

3. Revisi pozemkové reformy ve prospěch chudých příslušníků venkova (Tak jest! - Výkřiky na levici.)

Konstatujeme, že to jsou minimální požadavky pracujícího lidu, jak je katastrofální bída diktuje, a jež jsou proveditelné i v rámci kapitalistického státu. Jsou to požadavky, jež vytýčily odborové a družstevní organisace dělnické.

V. Kromě toho vyslovujeme se proti národnostnímu útlaku. Naše zásadní stanovisko v otázce národnostní je známo. Jsme pro sebeurčení národů beze všech výhrad. (Tak jest!) Každá národnost má právo rozhodovati o své státní příslušnosti. (Výborně!) Budeme bojovati proti každému národnostnímu útlaku i za svobodný rozvoj každé národnosti státu po všech stránkách, tak jak po něm samy touží. Budeme brániti menšinové národnosti proti každému zasahování národností vládnoucích do jejich rozvoje hospodářského, sociálního a kulturního. V souhlasu s proletariátem všech národností v republice žádá proletariát slovenský okamžité vyklizení Slovenska od násilnického aparátu buržoasie (Tak jest! - Potlesk komunistických poslanců.) a zřízení bezpečnostních sborů dělníků, malorolníků a maloživnostníků.

Žádáme lidové hlasování, aby široké vrstvy slovenského pracujícího lidu rozhodly, jaké postavení v tomto státě chtějí zaujímati a jak slovenský lid chce upraviti svůj poměr k ostatním národnostem tohoto státu. (Tak jest!) Žádáme odstranění násilnického režimu v Podkarpatské Rusi a uskutečnění autonomie této země.

VI. Budeme bojovati proti imperialismu a militarismu, proti imperialistickým válkám proti prodloužení 14měsíční služební doby vojenské, proti zřízení miliardového fondu na zbrojení, jejž chystá ministerstvo národní obrany, proti uloupení volebního práva vojínům.

Ačkoliv tyto všechny požadavky jsou minimální, víme, že o ně musí dělnická třída bojovati. Pracující třída ví, že tento parlament honoroval válečné půjčky, že dal miliony zkrachovaným bankám, že obohatil řadu statkářů lacinou půdou, že uzákonil kněžskou kongruu, že udělal mnoho pro zisky kapitalistů. Pracující lid octl se v bídě a zoufalství. Chce práci a chleba. Žádá podepření holé existence, Tento lid bude o svou existenci bojovati. Bude bojovati takovými prostředky, jež zlomí odpor kapitalistů i jejich pomahačů a povedou k cíli. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

K jednotné frontě buržoasie, která se nám jako vláda představila, chci podotknouti: Nositelkou konsolidačních snah kapitalismu byla u nás až do poslední doby všenárodní koalice, sdružující české strany buržoasní a české strany reformistické. Jejím programem bylo upevniti kapitalistické řády, konsolidovati kapitalistické hospodářství. Vlivem reformistických stran socialistických byla již značná část dělnictva zapřažena do káry kapitalistické konsolidace, která se dála plně na útraty pracujících vrstev města a venkova. Jako odškodné za zvýšené vykořisťování dostalo se jí pouze několika drobtů ve formě sociálně-politických ústupků buržoasie, které však s rostoucí katastrofální bídou dělnictva ztrácejí na ceně.

Dosavadní účinnou podporou českých reformistů posílená buržoasie chystá se k novým reakčním útokům na poli hospodářském, sociálním a kulturním. Za tím účelem spojila se buržoasie všech národností v Československu, přenesla se přes nacionální rozdíly a vytvořila většinu k stupňovaným útokům na pracující lid. Česká buržoasie, dobyvší primátu ve vykořisťování, dělí se s buržoasií ostatních národností. Buržoasie menšinových národností opouští vypjatou nacionální politiku a politiku negace, spojuje se s buržoasií českou k docílení snazšího postupu proti pracujícímu lidu všech národností.

Kromě uzákonění cel a kongruy připravuje tato většina daňovou reformu, jež má býti dalším opěrným bodem kapitalistické konsolidace, a ještě více přesunouti daňovou tíhu na nejchudší vrstvy obyvatelstva, státní rozpočet, jenž bude rovněž výrazem protilidové kapitalistické konsolidace, zrušení ochrany nájemníků a podpory stavebního ruchu, zhoršení i tak nedokonalého sociálního pojištění, zhoršení zákona invalidního. Snížení žoldu vojínům bylo již provedeno.

Po stránce politické projevuje se tato většina jako režim zvýšené reakce. Volební právo vojínů má býti zrušeno. Imunita poslanců okleštěna, svoboda projevu slovem i písmem ještě více omezena.

V rámci tohoto buržoasního bloku projevují se snahy o otevřenou buržoasní diktaturu.

Naše stanovisko k této koalici a její vládě vyplývá z jejího třídního protilidového, protidělnického charakteru. Budeme ji všemi prostředky v parlamentě i mimo parlament potírati jako vládu buržoasie a třídní reakce.

Nikoli proti, nýbrž vedle této koalice vytváří se druhá garnitura: levý bok. Jeho jádrem jsou obě české reformistické strany, sociální demokracie a národní socialisté. Z projevů předních politiků těchto stran je jasné, že levý blok neliší se nijak v zásadních otázkách kapitalistické konsolidace od bloku pravého. Zatím, abych citoval vlastní slova vůdců tohoto bloku, stojí v loyální oposici, nebude rušiti práce buržoasního bloku, nebude jej potírati. Bude oposicí jeho veličenstva státu. Levý blok tedy stojí plně na buržoasní třídní základně, je blokem rovněž buržoasním, jenž bude zatím v oposici spolupůsobiti k další konsolidaci kapitalismu a k dalšímu vykořisťování pracujících vrstev. Není ničím jiným než reservou buržoasie. (Souhlas komunistických poslanců.) Zatím bude v oposici sloužiti jejímu veličenstvu buržoasii a jeho vůdcové budou hledati cesty, po nichž by se dostali do vládní buržoasní většiny. Rozdíly obou těchto buržoasních skupin jsou snad jen v metodách a v tempu, jakým konsolidace kapitalismu má býti u nás prováděna. Cíl obou je týž. Konsolidace kapitalistického hospodářství na účet pracujících vrstev. Proto komunisté nemohou levý blok podporovati, naopak musejí potírati i iluse, jež by jeho existence mohla v dělnictvu buditi.

Naším úkolem bude při konkrétních otázkách hospodářských a politických zápasů pracujícího lidu ukazovati i reformistickému dělnictvu na jedině možnou cestu, na cestu třídního boje. (Tak jest!) Třídní boj, toť jediná základna, z níž pracující lid musí vycházeti, jediná cesta, na níž se musí dostati i přes hlavy oněch vůdců, kteří propadli měšťáckému myšlení.

Společný postup na třídním principu nebude se však omezovati na parlament - neboť buržoasie má tu svou většinu, - ale zejména mimo parlament, v továrnách, dílnách, železnicích, kasárnách, kde všude je pracující lid ve většině a kde má v rukou silnější prostředky boje. (Tak jest!)

Komunistická strana, vycházejíc z třídního principu, z principu revolučního poslání dělnické třídy, je proniknuta naprostou jistotou ve vítězství proletariátu nad buržoasií, ve vítězství socialismu nad kapitalismem. Proti kapitalistické konsolidaci a racionalisaci má heslo socialisace. Nynější vlnu kapitalistické reakce pokládáme za přechodnou. Restaurace kapitalismu naráží na čím dále větší obtíže a protiklady. Zesílené útoky buržoasie na existenci pracujícího lidu jsou sice tvrdou, ale nejpůsobivější školou nejen dělníků, nýbrž i drobných zemědělců, živnostníků, úředníků, učitelů i vojáků. Ve všech vzniká myšlenka obrany. Komunistická strana chce tuto obranu organisovati a vésti. Pracující lid nemá zájmu na konsolidaci, jež znamená zvýšené vykořisťování, bídu, nezaměstnanost. Prostý pud sebezáchovy nutí jej postaviti hráz proti útokům buržoasie. Touto hrází je jednotná fronta dělníků, pracujících rolníků a vojáků. Setkává-li se myšlenka jednotné fronty s posměchem a zlobou vůdců reformistických stran socialistických, setkává se čím dále s větším pochopením u pracujícího lidu, jenž v ní poznává jediné východisko ze strašné situace.

Voláme i s parlamentní tribuny k dělníkům všech národností tohoto státu: Vytvořte jednotu odborů. Vytvořte jednotnou bojovnou frontu. (Tak jest!) Čím dříve tak učiníte, tím dříve zarazíte útoky kapitalistů. Zvedněte hlavy, uvidíte ohromný osvobozenský zápas milionových koloniálních národů. Uvidíte houževnatý a hrdinný zápas anglických horníků. Uvidíte v celém kapitalistickém světě šikovati se frontu pracujícího lidu proti kapitalistickému imperialismu, proti kapitalistickému vyděračství. Nechtějte býti posledními, snažte se býti prvními. Všichni vykořisťovaní do jedné řady! Pak se dáme na pochod. To bude také konec vlády buržoasie a kapitalismu. (Výborně! - Potlesk poslanců strany komunistické.)

Předseda (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. Szent-Ivány. Dávám mu slovo.

Posl. Szent-Ivány (maďarsky): Vážené dámy a pánovia! Predstavenie vlády zjavilo sa pred verejnou mienkou tuzemska i cudzozemska ako veľavýznamná historická udalosť. Veď nastal ten neočakávaný pomer, že vnútro-politická kríza Československa mohla byť riešená jedine tak, že bola vláda doplnená členmi nemeckej národnej menšiny. Vláda táto ukazuje jednak k tomu, že v určitej časti veľkej nemeckej národnej menšiny je ochota ku konštruktívnej práci, je ochota k tomu, aby bola podporená konsolidácia parlamentarizmu a štátneho i politického života a aby zmiernená bola vnútropolitická kríza, jednak dokazuje to, že práceschopnosť parlamentu ani s jednacím poriadkom protiviacim sa naprosto parlamentarizmu nie je možná a nemôže byť udržovaná bez tak zv. neštátotvorných národov, ktoré žijú v území republiky.

Nieto vôbec pochybnosti o tom, že tento vývin pomerov je docela prirodzený proces. Od rokov tvrdíme už a hovoríme, že najväčším omylom politických pohlavárov Československa je, že jedine česká národná koalícia je vládnucou väčšinou. Použili sme každej príležitosti k tomu, aby sme prejavili, že s národnostnými menšinami nutno driev alebo pozdejšie počítať a je prirodzené, že z toho nutno odvodiť dôsledky až do najposlednejšej kapitoly. Jestliže podľa názorov Čechov bolo v záujme štátu, aby vládly výlučne strany české, prijdú pomaly na to, že pre štát je nadovšetko dôležitejším mier a naprostá, dokonalá rovnoprávnosť všetkých národov vo štáte, obzvlášte vtedy, keď prevažná väčšina národných menšín zaujala stanovisko aktivizmu a neľakla sa toho, aby robila prácu konštruktívnej politiky. Je prirodzené, že či už ide o Nemcov a či o Maďarov, zostáva tu vždy cit národnej spolupatričnosti a nemôže tento cit zničený byť ani za hranicami alebo kdekoľvek inde na svete medzi Nemcami a Maďarmi. (Tak je!) Bolo by smiešné vyvodzovať z tohoto aktivizmu, že by sme sa ním vzdávali reparácií nespravedlností spáchaných voči národným menšinám a nedovedieme si predstaviť, že by ten proces, ktorým sa riadia politickí vodcovia a politická verejná mienka nielen celej Europy, ale i celého sveta, nekončil podľa pravidiel prirodzeného vývinu v luhoch definitívneho mieru, človečenského mieru i vtedy, keby tento proces mal ísť cestou krvi a slzí.

Bezpodmienečná viera a nádej v tom je to, čo nám dáva silu a schopnosť, aby sme vzdor všetkým útokom a všetkým protivným názorom proste a úprimne postavili sa na tú pôdu, ktorá nám bola osudom určená, a aby sme na tejto pôde hľadali a chránili náš národ, aniž by sme túto prácu obetovali za iné zdánlivé alebo skutočné záujmy. Preto máme dosť sily a odvahy otvorene a jasne postaviť sa na základ aktivizmu a preto je naším presvedčením, že takto plníme naše povinnosti najlepšie.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP